Středa 2. října 1991

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Další návrh je poslance Kloknera na doplnění § 4 o nové písm. d) ve znění: "které se hlásí k fašismu, marx-leninismu nebo jiné totalitní ideologii, která směřuje k nastolení diktatury, omezování lidských a občanských práv a likvidaci principů demokracie".

Domnívám se, že i toto vyjádření je obsaženo ve znění písmen a), b), c). Proto ani navrhovatel, ani zpravodajové se nepřipojují k tomuto pozměňovacímu návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo z poslanců je pro uvedený po změňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. (Hlasuje se.)

(SN - ČR 31, SR 32, SL 56)

Kdo je proti?

(SN - ČR 15, SR 6, SL 11)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 20, SR 13, SL 44) Sněmovny návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Návrh poslance Kvasničky z důvodů, které jsem uvedl k ostatním pozměňovacím návrhům, a také kvůli tomu, že v sobě obsahuje retroaktivitu, zpravodajové nedoporučují, nedoporučuje ani navrhovatel.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo z poslanců je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.)

(SN - ČR 4, SR 13, SL 7)

Kdo je proti?

(SN - ČR 21, SR 6, SL 18)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 37, SR 30, SL 82) Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Návrh poslance Mohority na doplnění nového písm. d) ve znění "které porušují listinu základních práv a svobod a mezinárodní smlouvy o lidských právech a základních svobodách ratifikované a vyhlášené ČSFR", je již obsaženo v písmenech a), b), c) § 4, a proto tento návrh je nadbytečný. Navrhovatel a zpravodajové nedoporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec trvá na hlasování o svém pozměňovacím návrhu? Trvá. Budeme hlasovat. Kdo z poslanců je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 13, SR 10, SL 31)

Kdo je proti?

(SN - ČR 16, SR 10, SL 18)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 37, SR 33, SL 59) Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Ze série pozměňovacích návrhů, které ani zpravodajové, ani navrhovatel nedoporučili, vybočuje návrh poslance Vosčeka. Je to návrh na doplnění nového písm. d), které zní: "jejíž program nebo činnost ohrožuje mravnost, veřejný pořádek nebo práva a svobodu občanů".

Toto ustanovení má svoji obdobu v obdobných zákonech západní demokracie. Navrhovatel a zpravodajové doporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo z poslanců je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.)

(SN - ČR 38, SR 40, SL 81)

Kdo je proti?

(SN - ČR 5, SR 3, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 23, SR 6, SL 30)

Konstatuji, že sněmovny shodným usnesením tento pozměňovací návrh přijaly.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Další pozměňovací návrh podal kolega Jílek a tento pozměňovací návrh obsahuje zákaz Komunistické strany Československa, Komunistické strany Slovenska a jejich právní nástupce. Zpravodajové a navrhovatel nechávají rozhodnout sněmovny.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo z poslanců je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 16, SR 23, SL 27)

Kdo je proti?

(SN - ČR 20, SR 7, SL 20) Kdo se zdržel hlasování? (SN - ČR 29, SR 22, SL 62) Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Komplex-

ní návrh poslance Romana je opět variací na to, co už v návrhu není. Z obdobných důvodů zpravodajové ani navrhovatel tento pozměňovací návrh nedoporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Roman trvá na svém návrhu? Trvá.

Budeme hlasovat. Kdo z poslanců je pro pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.)

(SN - ČR 13, SR 16, SL 27)

Kdo je proti?

(SN - ČR 6, SR 9, SL 20)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 43, SR 27, SL 66) Sněmovny tento návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Další pozměňovací návrh podal poslanec Mohorita. Opět by došlo ke změně legislativní zkratky. Strany a hnutí jsou odděleny od státu, nesmějí vykonávat funkce státních orgánů a ani tyto orgány nahrazovat. Nesmějí řídit státní orgány ani ukládat úkoly a povinnosti svým členům v souvislosti s jejich postavením v těchto orgánech.

Zpravodajové ani navrhovatel si tento pozměňovací návrh neosvojili.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo z poslanců je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.)

(SN - ČR 15, SR 12, SL 28)

Kdo je proti?

(SN - ČR 6, SR 11, SL 18)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 43, SR 31, SL 65) Sněmovny návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Další návrh poslance Richtera se týká § 5 odst. 4 a nahrazením těchto slov by první věta v § 5 odst. 4 zněla: "Strany a hnutí jsou organizovány zásadně na územním principu."

0 této záležitosti se jednalo na ústavně právních výborech. Ústavně právní výbory nepřijaly tento návrh do svého usnesení. Navrhovatel nesouhlasí s tímto pozměňovacím návrhem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo z poslanců je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.)

(SN - ČR 13, SR 9, SL 35)

Kdo je proti?

(SN -ČR 9, SR 8, SL 15)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN -ČR 39, SR 34, SL 59) Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Totožné vysvětlení se týká návrhu poslance Tichého, který navrhuje v § 5 odst. 4 první větu, kterou jsem před chvílí přečetl, vypustit. Zpravodajové a navrhovatel nedoporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano. Děkujeme.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Poslanec Mohorita navrhuje v § 6 odst. 2 zařadit nové písm. c) a programové cíle uvedené pod písm. b) přesunout pod toto nové písm. c).

Zpravodajové a navrhovatel se domnívají, že úprava, která vzešla z klopotné práce ústavně právních výborů plně vyhovuje, a proto tuto změnu nedoporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Trvá pan poslanec na svém návrhu? (Ano.) Budeme tedy hlasovat.

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 2, SR 5, SL 15) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN - ČR 17, SR 20, SL 21) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 42, SR 28, SL 69) Děkuji.

Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Návrh poslance Richtera se týká § 6 odst. 3, kde se píše o tom, že se název strany a hnutí i zkratka musí výrazně lišit od názvu a zkratky stran hnutí, které již vyvíjejí činnost. Poslanec Richter navrhuje vypustit slovo "výrazně". Toto znění bylo doplněno prací ústavně právního výboru - uvedené slovo "výrazně" má v uvedeném kontextu svůj smysl a zpravodaj a navrhovatelé nesouhlasí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Richter trvá na svém návrhu, nebo ho bere zpět? (Poslanec SL M. Richter: Beru ho zpět.)

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: V § 10 navrhuje poslanec Roman tento pozměňující návrh: "Chce-li strana a hnutí registrované ministerstvem České republiky vyvíjet činnost i na území Slovenské republiky, postupuje se podle § 7 a 8 tohoto zákona. Totéž platí, chce-li vyvíjet činnost na území České republiky strana a hnutí registrované ministerstvem Slovenské republiky." Znamenalo by to, že nestačí pouze oznámit ministerstvu republiky, ale registrační řízení by musela strana absolvovat dvakrát. Domníváme se, že je to nadbytečná byrokracie a tento pozměňovací návrh byl již zamítnut během jednání ústavně právních výborů. Zpravodajové i navrhovatel nesouhlasí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Trvá poslanec Roman na svém návrhu? (Poslanec SN L. Roman: Ano.) Budeme tedy hlasovat.

Kdo je pro pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 5, SR 14, SL 12) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN - ČR 32, SR 23, SL 61) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 26, SR 18, SL 37) Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

S technickou poznámkou se hlásí pan poslanec Kanis.

Poslanec SN P. Kanis: Chcel by som upozorniť, že v mojom návrhu § je zrejme preklep. Názov má správne znieť:" Pozastavenie činnosti, zrušenie a zákaz strany a hnutia." V prípade, že by neprešiel tento návrh, ktorý súvisí i s prečíslovaním, tak vzťahujem i ďalší návrh.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Opravte si tedy místo slova "postavení" slovo "pozastavení".


Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Pracovnice legislativy opsaly přesně písemný návrh, který odevzdal poslanec Kanis, a věcně správně by měl být ještě název "část nad § 12" místo "pod § 12". To je zřejmě další chybička, která se vloudila. Výbory ústavně právní přihlížely k tomu, když koncipovaly nově tato ustanovení, že obdobný režim, jaký máte před sebou v návrhu zákona o stranách a hnutích, je obsažen v obchodním zákoníku. Výbory ústavně právní návrh, který je obdobný návrhu kolegy Kanise zamítly také z toho důvodu, že z legislativního hlediska není možné pouze tyto paragrafy přečíslovat, ale ustanovení § 12 až 15 mají svoji vnitřní logiku, takže tyto paragrafy by se musely celé přepsat. Z těchto důvodů nedoporučujeme ani jeden z návrhů poslance Kanise.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat o prvním pozměňovacím návrhu pana poslance Kanise.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(SN - ČR 5, SR 8, SL 19) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN - ČR 15, SR 16, SL 30) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 40, SR 28, SL 58) Děkuji.

Návrh přijat nebyl.

Další návrh pana poslance je stažen.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Další pozměňovací návrh poslance Kanise se týká § 14, kde navrhuje odst. 1 upravit takto: "Soud pozastaví ihned činnost organizační jednotky - zde bylo strany a hnutí - dostane-li se do zásadního rozporu s ustanoveními § 1 až 5 tohoto zákona. 0 této skutečnosti vyrozumí bez odkladu vedoucí orgány strany s tím, že jsou povinny do 30 dnů zabezpečit v dané organizační jednotce odstranění vzniklého stavu. Pokud ve stanovené lhůtě orgány strany nezajistí nápravu, může soud pozastavit činnost celé politické strany."

Do ústavně právních výborů byl dodán před poslední redakcí návrh, který umožňoval zakázat nebo pozastavit politickou stranu z toho důvodu, že některá organizační jednotka vyvíjí svoji činnost v rozporu s § 1 až 5. Výbory ústavně právní se domnívají, že tímto způsobem by mohla být ustanovena nějaká organizační jednotka jako Trojský kůň v té které straně a kvůli takto vytvořené organizační jednotce by mohla být zakázána činnost celé politické strany. Proto ústavně právní výbory tu pasáž, která se týkala organizační jednotky strany nebo hnutí, vypustily a ponechaly pouze znění § 14 odst. 1, který máte před sebou. Zpravodajové a navrhovatel pozměňovací návrh nedoporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Kdo z poslanců je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko.

(SN - ČR 0, SR 9, SL 5) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN - ČR 30, SR 25, SL 43) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 31, SR 16, SL 58) Děkuji.

Návrh přijat nebyl.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP