Středa 2. října 1991

Společný zpravodaj výboru SL T. Kopřiva: Ještě jedna poznámka. V poslední redakci návrhů výborů ústavně právních byla zavedena legislativní zkratka "strany a hnutí". Někteří z vás jste podávali pozměňující návrhy ještě na základě dřívějších verzí, ve kterých byla jiná legislativní zkratka, a to "politická strana". Domnívám se, že mohu brát jako samozřejmost, že tam, kde říkáte politická strana, se má za to, že přistoupíte na to, že se používá nová legislativní zkratka "strana a hnutí".

Teď bychom měli přistoupit k prvnímu pozměňujícímu návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Musíme počkat, protože jsme souhlasili s tím, že hospodářské výbory budou jednat do dvou hodin, že my vyslechneme zpravodajské zprávy, stanovisko navrhovatele bez jejich účasti, ale vzhledem k tomu, že jde o zákon, kde se uplatňuje zákaz majorizace, musíme z tohoto hlediska ještě chvíli počkat.

(Čeká se na poslance hospodářských výborů.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, pokud jste nezaujali své místo v jednací síni, učiňte tak. Pan zpravodaj řekne první pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: První pozměňovací návrh podal pan poslanec Kanis. Tento návrh prošel ústavně právními výbory, proto zpravodajové ani navrhovatel nedoporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slyšeli jste první pozměňovací návrh, budeme hlasovat. Znovu připomínám, že v souvislosti s tímto návrhem platí zákaz majorizace. Na otázku proč odpovídám, že s tím jsou spojeny finanční nároky na státní rozpočet. Otázka není předmětem sporu. Kolega Valko nesouhlasí, ale myslím, že nebudeme tuto otázku činit předmětem sporu, protože podle mého názoru je jednoznačné, že zákaz majorizace se na to vztahuje. (Poslanec SN P.Kanis: Stahuji návrh.) Děkuji.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Druhý pozměňovací návrh podal poslanec Šebek, vypustit odstavce 2 a 3. V ústavně právních výborech se v tomto smyslu nejednalo. Zpravodajové nedoporučují a nechávají to na hlasování, předkladatel nesouhlasí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že věc je jasná, budeme hlasovat. Kdo z poslanců je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 0, SR 0, SL 4)

Kdo je proti?

(SN - ČR 26, SR 11, SL 23)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 30, SR 35, SL 59)

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Další je pozměňovací návrh kolegy Kanise, v odstavci 3 § 3 doplnit větu, kterou máte v pomocném tisku před sebou. Zpravodajové nechávají na rozhodnutí sněmoven, navrhovatel nesouhlasí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo z poslanců je pro tento pozmě

ňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. (Hlasuje se.)

(SN - ČR 12, SR 12, SL 25)

Kdo je proti?

(SN - ČR 17, SR 9, SL 26)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 26, SR 22, SL 38) Děkuji, návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Podle

návrhu poslance Doležala se legislativní zkratka "politické strany" má změnit na "strany a hnutí". 0 tomto návrhu takto postaveném ústavně právní výbory nejednaly. Zpravodajové nechávají na rozhodnutí sněmoven, navrhovatel s tímto zněním nesouhlasí. Jestliže tento pozměňovací návrh bude přijat, všechny ostatní pozměňovací návrhy k § 4 se stanou nadbytečnými.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že věc je jasná, budeme hlasovat. Kdo z poslanců je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 44, SR 20, SL 61)

Kdo je proti?

(SN - ČR 0, SR 3, SL 2)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 15, SR 27, SL 30)

Děkuji, návrh neprošel vzhledem k odmítavému stanovisku slovenské části Sněmovny národů.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Následuje série pozměňovacích návrhů k § 4. Jsou to v podstatě variace na téma, které máte v tisku předloženém ústavně právními výbory. Proto zpravodajové tyto různé variace nedoporučují, navrhovatel změny vámi navrhované nedoporučuje. To se týká návrhu poslance Michala Kováče.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 0, SR 10, SL 18)

Kdo je proti?

(SN - ČR 27, SR 12, SL 27)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 30, SR 26, SL 50) Děkuji, návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Svrchu

řečené platí i o pozměňovacím návrhu poslance Kanise.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Kdo je pro uvedený návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 10, SR 11, SL 14)

Kdo je proti?

(SN - ČR 26, SR 18, SL 48)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 24, SR 21, SL 31) Pozměňovací návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Z týchž důvodů navrhovatel nedoporučuje další pozměňovací návrh kolegy Michala Kováče. Připomínám, kolegové, že máte právo stáhnout své pozměňovací návrhy. (Poslanec Kováč návrh stahuje.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Kolega Kováč návrh stahuje.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Děkujeme. Další pozměňovací návrh má pan poslanec Kanis vypustit písm. b. Nedoporučujeme.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec trvá na svém návrhu? (Poslanec SN P. Kanis: Trvám, protože poslanec Benda má stejný návrh.)

Pan poslanec Benda také trvá na svém návrhu? (Trvá.) Takže hlasujeme o obou návrzích najednou, protože jsou obsahově totožné.

(14.24 hodin)

Takže, kdo je pro tento pozměňovací návrh podaný dvěma poslanci, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(SN - ČR 20, SR 14, SL 36)

Kdo je proti?

(SN - ČR 6, SR 4, SL 18) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 29, SR 34, SL 41)

Děkuji, návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Stejné nedoporučení zpravodajů a navrhovatelů se týká návrhu poslance Mohority.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Mohorita trvá na svém návrhu? (Ano.) Budeme tedy hlasovat.

Kdo z poslanců je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(14.27 hodin)

(SN - ČR 6, SR 6, SL 18)

Kdo je proti?

(SN - ČR 14, SR 21, SL 35) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 40, SR 25, SL 46)

Děkuji. Sněmovny návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Ze stejných důvodů nedoporučujeme návrh poslance Horského. (Poslanec Horský návrh stahuje.)

Pozměňovací návrh poslance Hubálka navíc podle minulého času ve slově "porušovala" je jasná retroaktivita

Poslanec SL B. Hubálek: Prosím, aby se hlasovalo odděleně o těch dvou bodech. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Zeman má technickou poznámku.

Poslanec SN M. Zeman: Vážení kolegové, k technické poznámce. Chtěl bych se dotázat poslance Hubálka, zda jeho návrh znamená v té dikci, v jaké byl předložen, že budou zakázány například organizace, které se jmenují Antikomunistický svaz nebo Spolek bojovníků proti komunismu. (Potlesk, smích v sále.)

Předsedající první místopředseda Z. Jičínský: Ale to se týká až druhého pozměňovacího návrhu, nikoliv prvního. (Smích v sále.)

Takže hlasujeme o prvním pozměňovacím návrhu poslance Hubálka. Kdo je pro něj, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(14.29 hodin)

(SN - ČR 7, SR 10, SL 15)

Kdo je proti?

(SN - ČR 14, SR 8, SL 16) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 41, SR 32, SL 67) Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Nyní budeme hlasovat o druhém návrhu, k němuž jste slyšeli poznámku poslance Zemana. Věc je myslím jasná, můžeme hlasovat.

Pan poslanec Kvasnička má faktickou poznámku.

Poslanec SN L. Kvasnička: K poznámke pána poslanca Zemana, pretože nevystúpil pán poslanec Hubálek, by som chcel len povedať, že komunistický a antikomunistický sú dve naprosto rôzne slová.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat, kdo je pro druhý pozměňovací návrh pana poslance Hubálka? (Světelné tabule nevykázaly výsledek hlasování.)

Pan poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedající, já bych žádal, aby to, co bylo vidět na tabulích, bylo pojato do zápisu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vaše poznámka bude stenograficky zachycena, obsah tabule se stenograficky zachytit nedá. (Potlesk. Smích v sále.)

Budeme hlasovat o druhém pozměňovacím návrhu pana poslance Hubálka.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 6, SR 9, SL 16)

Kdo je proti?

(SN - ČR 18, SR 9, SL 27)

Zdržel se hlasování?

(SN - ČR 39, SR 29, SL 62)


Sněmovny návrh nepřijaly.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP