Středa 2. října 1991

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Voči praxi padli zásadné námietky vo všetkých výboroch, do záverečnej správy hospodárskych výborov sa to nedostalo, ale zásadné pripomienky spočívajú v tom, že je to určité systémové opatrenie na vytváranie určitých kádrových rezerv alebo kádrov.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasujeme o návrhu pana poslance Bendy. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 33, SR 30, SL 44)

Kdo je proti?

(SN - ČR 13, SR 0, SL 12)

Zdržel se hlasování?

(SN - ČR 10, SR 18, SL 39)

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Další návrh týkající se přílohy č. 2 podal poslanec Pavel Konečný. Navrhuje do skupiny 214 ostatní za obor masérské služby doplnit obor prostituce. K tomu uvádí jako příslušné doklady průkaz způsobilosti a odbornou způsobilost pro tuto živnost stanoví zvláštní předpisy ministerstvem zdravotnictví České republiky a Slovenské republiky.

U této odborné způsobilosti jsem byl upozorněn, že ministerstvo zdravotnictví, zejména asi v tomto oboru, by mělo velké potíže. Bylo by asi potřeba doplnit slovy "odbornou a jinou způsobilost".

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se kolegy Konečného, zda trvá na svém pozměňovacím návrhu a na hlasování o něm.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Znovu připomínám, že se jedná o návrh, který přesunuje tuto živnost z oboru volných živností do oboru vázaných. To je všechno.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Novosád. Diskuse skončila.

Poslanec SL K. Novosád: Pane předsedající, je to technická poznámka. Chtěl bych jenom doplnit zpravodaje v tom, že ministerstvo zdravotnictví pravděpodobně odbornou a jinou způsobilost neurčí. Kdyby to byla odborná nebo jiná, ne slovo "a", ale "nebo", protože "jiná" je způsobilost zdravotní, o kterou nám v tomto případě jde, tak by to bylo přesnější.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pánové, jsme vázáni jednacím řádem, nemůžeme v této fázi měnit pozměňující návrhy. Jestliže poslanec Konečný trvá na svém návrhu, budeme o něm hlasovat. Kdo je pro uvedený pozměňující návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 15, SR 6, SL 29)

Kdo je proti?

(SN - ČR 5, SR 6, SL 16)

Zdržel se hlasování?

(SN - ČR 33, SR 32, SL 49) Sněmovny návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Další pozměňovací návrh do přílohy č. 2 podala poslankyně Šormová. Navrhuje do oboru průvodcovské činnosti na s.13 zařadit nové znění tohoto oboru: za prvé průvodce zájezdu, za druhé místní průvodce. Ke každé kategorii zvláštní průkazy způsobilosti tak, jak je máte uvedeny na s.6 v soupisu pozměňovacích návrhů.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Paní poslankyně trvá na hlasování i po vysvětlení. Budeme hlasovat. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 5, SR 1, SL 6)

Kdo je proti?

(SN - ČR 9, SR 5, SL 16)

Zdržel se hlasování?

(SN - ČR 40, SR 34, SL 53)

Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Z přílohy č. 2 navrhuje poslanec Pobežal z oboru průvodcovské činnosti vypustit text pod kolonkou b), tj. středoškolské vzdělání zakončené maturitní zkouškou.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pokud si vzpomínám, navrhovatel doporučil, zpravodajové mají neutrální stanovisko.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Zpravodajové doporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Můžeme hlasovat. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 36, SR 27, SL 62)

Kdo je proti?

(SN - ČR 6, SR 0, SL 1)

Zdržel se hlasování?

(SN - ČR 12, SR 17, SL 28)

Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Další pozměňovací návrh poslance Pobežala má podobný charakter. Jedná se o vypuštění podmínky pro vyučování v oboru umění a v oboru cizích jazyků. Jedná se o vypuštění poznámky "pro obor cizích jazyků doporučené studium příslušných jazyků na příslušné vysoké škole nebo vysvědčení o složení státní jazykové zkoušky". Navrhovatel neměl námitek, zpravodajové doporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Návrh je jasný. Budeme hlasovat. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačít ko!

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 35, SR 30, SL 51)

Kdo je proti?

(SN - ČR 9, SR 4, SL 10)

Zdržel se hlasování?

(SN - ČR 11, SR 7, SL 34)

I tento pozměňovací návrh schválen nebyl. Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Další

pozměňovací návrh týkající se přílohy č. 2 podal pan poslanec Jiří Černý. Navrhuje z vázaných živností vypustit skupinu 214 180. To je restaurování a konzervování. Mám za to, že jsme o tom rozhodli tím, že jsme neodsouhlasili vypuštění tohoto bodu z činností, které se vylučují ze živností.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Tento pozměňovací návrh se stal naším předchozím hlasováním bezpředmětný, takže o něm hlasovat nebudeme.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Následuje pozměňovací návrh pana poslance Hubálka do přílohy č. 2. Jak už o tom hovořil zástupce předkladatele, doporučili jsme, a pan poslanec Hubálek s tím souhlasil, aby všechny jeho pozměňovací návrhy se týkaly koncesovaných živností, což sebou v této chvíli přináší přesun montáže a opravy telekomunikačních zařízení atd. do kategorie č. 3 koncesovaných živností s tím, že v kolonce, která hovoří o spolehlivosti, by bylo ve všech dvanácti druzích živností uvedeno, že spolehlivost podle § 27 odst. 2 živnostenského zákona se posuzuje podle zákona o stanovení některých dalších podmínek pro výkon některých funkcí ve státních orgánech a organizacích.

Smysl tohoto je jasný. Myslím, že by tam mělo být jako orgán státní správy doplněno ministerstvo vnitra ČR a SR a doporučoval bych o tomto návrhu poslance Hubálka hlasovat jako o celku. Stanoviska navrhovatele i zpravodajů jsou kladná.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 45, SR 42, SL 76)

Kdo je proti?

(SN - ČR 2, SR 0, SL 3) Zdržel se hlasování?

(SN - ČR 8, SR 5, SL 19)

Obě sněmovny tento pozměňující návrh schválily.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Dále následují tři návrhy pana poslance Bratinky v příloze č. 2. První je vypuštění položky "činnost organizačních a ekonomických poradců". Jedná se o přesun tohoto druhu živností z vázaných do volných.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Stanovisko předkladatele k tomuto návrhu bylo kladné.

Budeme hlasovat. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku.

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 48, SR 37, SL 76.) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN - ČR 1, SR 0, SL 0) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 10, SR 10, SL 25) Děkuji.

Návrh schválený nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Druhá položka, kterou navrhuje pan poslanec Bratinka vypustit, je průvodcovská činnost.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Stanovisko navrhovatele je negativní. Budeme hlasovat.

Kdo je pro pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku.

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 32, SR 24, SL 38.) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN - ČR 7, SR 2, SL 8) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 18, SR 19, SL 54) Děkuji.

Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Konečně třetím návrhem je vypuštění položky "vyučování v oboru umění a v oboru cizích jazyků".

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský:

Jaké je stanovisko navrhovatele?

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Stanovisko navrhovatele je takové, že vláda by netrvala na podmínce vzdělání, nicméně doporučuje ponechat to v oboru vázaných živností.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 40, SR 30, SL 47) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN - ČR 0, SR 2, SL 3) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 17, SR 24, SL 52)

Návrh přijat nebyl, ve slovenské části pro něj byla menšina.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Příloha č. 3 - jde o návrh pana poslance Dostála, o kterém nemusíme hlasovat.

Další návrh podal pan poslanec Rynda.

Poslanec SL I. Rynda: Omlouvám se zpravodajům i kolegům, ale do písemného návrhu jsem neuvedl příslušný orgán státní správy, ale zmínil jsem jej ve svém ústním projevu. Prosím, aby to tam bylo začleněno - garantem by mělo být ministerstvo školství.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Návrh máte před sebou, nebudu ho číst, stanovisko vlády je souhlasné. Doplňte si příslušný orgán, jak ho uvedl poslanec Rynda.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat.

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 23, SR 17, SL 37) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN - ČR 9, SR 2, SL 5) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 21, SR 28, SL 53) Děkuji.

Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: O dalším návrhu pana poslance Černého hlasovat nemůžeme. Další návrh pana poslance Hubálka je kladně vyřízen. Zbývají ještě dva návrhy - pana poslance Bratinky - z přílohy č. 3 vypustit provozování cestovních kanceláří. Včera bylo řečeno o jisté komplikaci ve vztahu k národním radám.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Bratinka trvá na hlasování? (Poslanec SN P.Bratinka: Ano.)

Budeme hlasovat. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko.

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 31, SR 25, SL 33) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN - ČR 8, SR 1, SL 12) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 17, SR 21, SL 55) Děkuji.

Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Poslední návrh podal pan poslanec Vild. První je v příloze č. 3 - nově zařadit provozování erotických zábav za úplatu plus opět příslušný ústřední orgán státní správy. V poznámce by byl pak uveden odkaz na zvláštní zákon, který poslanec Vild neupřesnil. O jaký zvláštní zákon jde?

Poslanec SN J. Vild: Bude muset být dopracován zákon č. 241/1922 o nešíření pohlavních chorob. Toto by tam ale nemělo být, proto říkám "zvláštní zákon".


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP