Pátek 27. září 1991

Poslanec SL L. Molnár: Vážený predsedajúci, vážné kolegyne a kolegovia, keď niekto tvrdí, že Gabčíkovo - Nagymaros výstavba alebo plánovanie má poetické pozadie, má pravdu. Hodilo sa totiž do stalinovských plánov, keď satelitné štáty chceli vzájomne viazať, a tak, aby i tzv. Damoklove meče, takto vypadalo i s Východoslovenskými železiarňami.

Nechcem zasahovať do vecí odborníkov, ale jedno musím povedať, že za doby socializmu, veda a výskum nemali etiku u nás. Vybudovali všetko, čo je technicky možné. Na druhej strane, všetko sledujú z ľudského hľadiska. Poznám i tých ľudí, ktorí tam boli, ktorí tam sú, boja sa, keď vidia veľkú hrádzu. a na druhej strane, keď som tu počul niektoré technické položenia, taktiež mám odborné štúdie,

ktoré tvrdia opak. Nech sa vedci dohodnú. V návrhu uznesenia o tom sú. Nech záležitosť zistí nezávislá medzinárodná komisia z radov expertov. I o zematrasení mám tu jeden článok od jedného člena geografického ústavu Československej akadémie vied v Brne, RNDr. Radima Květa, že hrozí nebezpečenstvo zematrasení v tejto oblasti. Takže nech sa vedci dohodnú, my to môžeme len podložiť politicky.

Keď hovoríme o návšteve ministra Vavrouška v Budapešti, túto zmluvu nepodpísal a nepotvrdil terajší maďarský parlament. Ale tí, ktorí sedia vo vláde alebo v maďarskom parlamente, už začiatkom osemdesiatych rokov protestovali proti tejto stavbe a nechali sa biť od policajtov Kádara. Takže nie je divu, že sú proti výstavbe. Bol som tam a počuli sme, že polícia chránila stavbu. Videl som, že niektorí nemali ani čiapku, ani identifikačnú kartu, boli to vraj policajti. Veliteľ nemal ani písomný rozkaz, že tam má zasahovať, jednak chránil objekty, ktoré nemali zmluvy s družstvom, že na tomto mieste môžu byť. Takže chránili stroje, ktoré tam boli neoprávnene proti ľuďom, ktorí ich chceli zastaviť, alebo odstrániť.

Nakoniec chcem povedať len toľko, že ako deti niekedy musíme vyskúšať sami, čo z toho bude. Samovrah môže spáchať samovraždu tým,že skočí do priepasti, ale môže i tak, že si kúpi drahé lietadlo a padne s ním. Technokrati asi chcú to posledné. Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Zlocha faktickou poznámku, potom poslanec Világi.

Poslanec SN J. Zlocha: Mne len jedno nejde do halvy, či v západnom Nemecku, Francúzsku a Rakúsku sú tak postihnutí stalinskou komunistickou megalomániou. (Potlesk.)

(Hlas z pléna: Chci říci jen tolik, že i v Sovětském svazu už zastavili na nížinách, v údolí je to dobré. Ale na nížinách, kde má spád jen 35 km 20 metrů, to je neefektivní. Na to přišli i jinde.)

Poslanec SN J. Zlocha: Pán kolega, priehrady vo Francúzsku, na Rýne sú presne v takých rovinách, ako v Gabčíkove. Poslanci, ktorí boli v tejto oblasti, hovorili: "Preboha, veď to je tu rovnaké, ako u nás doma."

Poslanec SL O. Világi: Ja by som sa chcel vyjadriť k poslednej poznámke pána poslanca Zlochu. Samozrejme, je to v poriadku, vodné diela sú tam rovnaké ako naše, ale nestavajú ich naše firmy. To je jedna vec.

Druhá vec. (Hlasy z pléna: srozumitelně.) Projektanti, ktorí tam boli, ktorí projektovali vodné dielo, možno nechodili do našich škol.

Myslím, že sú tu veľmi jednoduché závery. Sú snahy, aby Gabčíkovo - Nagymaros bolo dokončené. Samozrejme existuje medzištátna zmluva. Touto zmluvou sú viazané obe strany, Československo i Maďarsko.

Problém spočíva v tom, že Maďarsko momentálne práce zastavilo na základe rozhodnutia parlamentu. To znamená, že pokiaľ budeme o tejto problematike hovoriť, musíme sa priznať k veci, že momentálne prvý variant dokončiť nemôžeme. Pôvodný variant spočíva i na dobrej vôli a ochote maďarskej strany. To znamená, v tomto prípade, keď budeme o tom hovoriť, musíme hovoriť o dočasnom riešení, zároveň musíme hovoriť i z tohto hľadiska. Koľko to bude stáť, čo to znamená, aké to má dopady. Dočasné riešenie je vždy len dočasné riešenie, nie je to konečné riešenie: Teraz hovoriť o tom, že pôvodná myšlienka bola veľmi správna a veľmi dobrá, alebo nebola správna a nebola dobrá, je úplne zbytočná. O tom môžeme už hovoriť len vtedy, keď maďarská strana na to nejakým spôsobom pristúpi.

Útočiť na pána ministra Vavrouška preto, že šiel do maďarského parlamentu, že chcel nejakým spôsobom pomôcť vytvoriť priestor pre maďarskú stranu, aby v tejto veci niečo urobila, aby tam nejakým spôsobom došlo ku koncenzu, je absolútne nelogické. Keď chceme stavať variantu A), dočasné riešenie, musíme povedať, čo chceme. S predchádzajúcich vystúpení to neviem identifikovať. Problém je i s pánom ministrom, problém je aj v dočasnom riešení.

Pokiaľ ide o obyvateľstvo, ja som tiež obyvateľ tohto regiónu a tiež mám obavy. Možno, že ma presvedčia, ale doteraz sa to nepodarilo. Obyvatelia sa boja, boja sa preto, že sú menej informovaní. Informácie sú z jednej i z druhej strany a my nie sme odborníci. Samozrejme, že ľudia nechodia demonštrovať, že majú radosť, že majú Gabčíkovo - Nagymaros. Chodia tam preto, že z toho radosť nemajú. Berú to tak, že je tam stavba a oni potrebujú garancie, že práce budú dokonalé. Pravdivá je skúsenosť, že ľudia, ktorí tam žijú, videli, ako práce boli vykonávané, dokončené a majú obavy. To je normálna vec. Veď každý, kto tam býva, má nad sebou vodu vo výške 18 metrov. Nemôžeme týchto ľudí za toto nejakým spôsobom odsúdiť a nemôžeme ich ani diskreditovať za to, že tam chodia demonštrovať. Samozrejme, že majú obavy, predtým tam bolo určité politické zoskupenie, politická vôľa komunistickej strany a teraz to pokračuje ďalej.

Druhá vec: pán poslanec Zlocha hovorí o odborníkoch. Ale veď i na druhej strane stoja odborníci a preto výbory pre životné prostredie sledovali to, aby určitým spôsobom parlament dával vláde určitý program postupu, aby sme obavy na jednej strane a argumenty na druhej strane nejakým spôsobom zosúladili a našiel sa nejaký parlamentný stav, aby sme nemohli hovoriť o tom, že stavba prebieha živelne. Mám silné obavy, odkiaľ čerpajú peniaze, že peniaze boli určené na stavbu Gabčíkovo, na ekologické stavby atď., ale je tam určitý režim a kontrola musí byť. O nič viac sa nejedná.

Samozrejme, že komisia musí veci posúdiť rovnakým metrom, pretože sú tam obavy zo zaujatosti jednej strany. Myslím si, že keď je pracovníkom Hydroconsulu a je nezaujatý, tak to nie je pravda. Myslím si, že musíme o týchto veciach jednať bez emócií, vecne, hlavne odborníci a parlament svoju úlohu splnil. Splnili to výbory pre životné prostredie a splníme to i my vtedy, keď prijmeme nimi navrhnuté uznesenie. Myslím, že je to všetko. Nemusíme do toho vznášať nejaké emócie. Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Chtěl bych říci kolegům poslancům, že my naštěstí o osudu Gabčíkova nerozhodujeme. Usnesení, které je navržené, má v podstatě procedurální význam. Myslím si, abychom do diskusí týkajících se spíše meritorní problematiky nezacházeli příliš podrobně, protože k tomu nejsme ničím vybaveni.

Hlásí se pan poslanec Tichý s faktickou poznámkou, pak poslanec Kakačka a Zlocha.

Poslanec SN B. Tichý: Vážený pane předsedající, vážený zbytku Federálního shromáždění. Domnívám se, že prázdné lavice jsou v naprosté převaze nad lavicemi obsazenými a že dobré argumenty jedné i druhé strany nenacházejí dostatečný počet uší ke hlavám, jež budou nakonec o výsledku tohoto jednání hlasováním rozhodovat. Považuji tento stav za neracionální a doporučuji, abychom dnešní jednání přerušili, protože je to týrání parlamentu, který leží v polovičním kóma. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: K tomu bych řekl, že tento bod jsme dobrovolně svým svobodným rozhodnutím zařadili na program. Pokud se týráme, je to z naší vlastní vůle. Slovo má pan poslanec Kakačka.

Poslanec SL J. Kakačka: Pán predsedajúci, vážené zhromaždenie, keď nie sme schopní sa uznášať, navrhujem, aby sme hlasovali o prerušení tejto schôdze.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, běží diskuse a myslím si, že není důvod, abychom v průběhu diskuse tuto diskusi nějakým naším usnesením přerušili. Ti, kdo se hlásí s faktickými poznámkami, mají na ně právo. Diskusi pak ukončíme a usnesení se přijme, až je zpracují výbory pro životní prostředí spolu s navrhovatelem. Myslím, že věc je v pořádku, probíhá normálním způsobem, tak jak probíhá řada jiných věcí. Je zbytečné konstatování, že tu nejsme všichni. Byly důležitější věci, když jsme rozhodovali o zákonech, v průběhu jednání tu bylo ještě méně lidí. To není žádný argument. Prostě máme jistý styl práce, který se v tomto ohledu nijak neliší od práce jiných parlamentů.

Faktickou poznámku má pan poslanec Zlocha.

Poslanec SN J. Zlocha: Dúfam, že sa nedočkám toho, že tak spochybníme úroveň našich vedomostí, pretože my sme tiež produktom komunistickej spoločnosti, pretože za nich sme študovali. Pokiaľ viem, väčšina z nás má vysokoškolské vzdelanie. Keď tak pochybujeme, vráťme teda diplomy, pretože nič nevieme a nemáme vlastne oprávnenie tu ani sedieť. To po prvé.

Po druhé - chcel by som zopakovať, že úmysel vybudovať Sústavu vodných diel nevznikol v posledných rokoch. Dá sa povedať, že kryštalizoval aj v Maďarsku a postupne sa prenášal k nám. Projektanti boli pracovníci, odborníci z Maďarska - môžem povedať, že tí najlepší odborníci - zo Slovenska i z Čech - z Československej akadémie vied, Slovenskej akadémie vied a podobne. Nemyslíme, nehovorme, že všetci boli tak nevzdelaní, že nevedeli, čo sa stavia. Jeden zo zainteresovaných z maďarskej strany žije dnes v Spojených štátoch i v Kanade, je vynikajúci odborník, ďalší vynikajúci odborník teraz žije v Spolkovej republike Nemecko. Jeden z projektantov Slovákov, ktorý v roku 1968 emigroval, sa podieľal na projekčných prácach na jednej z najväčších elektrární na svete - na rieke Paraná. Priehrada je postavená, je to tiež rieka medzi dvoma štátmi, nikomu to nevadí. Neviem, prečo sa my tak podceňujeme a hovoríme o sebe a našich ľuďoch, že nevedia, že sú nevzdelaní, pochybujeme o nich.

Chceme, aby nám niekto veril? Chceme, aby niekto niečo od nás kúpil? Na Slovensku je postavených 36 vodných elektrární - keď sa nemýlim. Ani jedna stena nespadla. Všetky fungujú a niektoré viac ako päťdesiat rokov. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Soboňa, po něm bude hovořit poslanec Molnár.

Poslanec SL V. Soboňa: Stručne by som chcel povedať niekoľko slov poslancovi Világimu. Aj keď sme tu v minulosti mali komunizmus, bolo tu dosť pracovitých a múdrych ľudí. Naše univerzity a vysoké školy vychovali nemálo vynikajúcich odborníkov.

Keď on študoval a pracoval lajdácky, pretože bol komunizmus, prosím pekne, ale nech neposudzuje podľa seba tých ostatných. (Potlesk.)

Ďalej by som sa chcel vo svojej faktickej poznámke zamerať na to, prečo tam demonštrovali a prečo tam boli ľudia, že k tomu museli mať nejaký dôvod. Áno, mali závažný dôvod, ekonomický

- splavnosť tohto úseku,ktorá vznikne kanálom Dunaj - Mohan - Rýn. Môže sa stať, že centrum prekladiska sa z Budapešti presunie na Bratislavu. Išlo by o miliardy korún. To je závažný moment. (Potlesk.)

Pokiaľ ide o životné prostredie, mali by sme posúdiť, aké škody nám spôsobuje kamiónová doprava, ktorá je na našom území absolútne nekontrolovateľná a ako sa situácia obráti s otvorením tohto kanálu, keď bude rieka splavná. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Hovořit bude poslanec Šedovič.

Poslanec SN J. Šedovič: Vážené Federálne zhromaždenie, dovoľujem si požiadať pána predsedajúceho, aby po diskusnom príspevku, ktorý prednesie doktor Molnár vyzval poslancov, aby sa dostavili do jednacej siene a preveril našu schopnosť sa uznášať. Pokiaľ by sa ukázalo, že toto zhromaždenie nie je uznášaniaschopné, myslím, že by to bol dostatočne kvalifikovaný dôvod, aby sa naše jednanie prerušilo, pretože sme si stanovili cieľ - prejednať tento bod a schváliť uznesenie, ale keď nie sme uznášaniaschopní, nemôžeme žiadne uznesenie prijať a nemôžeme teda tento cieľ dosiahnuť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane poslanče, myslím, že nedám o vašem návrhu hlasovat, protože je tady řada pozměňovacích návrhů, které by měly projednat výbory pro životní prostředí. Dokončíme diskusi. Vyzývám kolegy poslance, kteří se ještě hlásí do diskuse, k dobrovolné sebekázni, ale jinak není důvodu, proč bychom diskusi dnes nemohli dokončit. Slovo má poslanec Mornár.

Poslanec SN P. Mornár: Vážený pán predsedajúci, vážné kolegyne a kolegovia, z toho, čo sme dnes počuli, si pomaly utváram názor, že táto otázka nie je otázku Gabčíkova, ale stáva sa otázkou politickou. Neviem, či so mnou súhlasíte. Poviem vám jedno. Keď tu boli poslanci výborov pre životné prostredie maďarského parlamentu, tak takýto problém nastolený vôbec nebol. Nedochádzalo k takým hádkam ani invektívam ako dnes tu, ani takým polopravdám a nepravdám. Budapeštianski kolegovia sa k nám chovali na výsosť korektne a džentlmensky a nikto z nich túto otázku neotvoril.Skutočne nikto z nich neovažoval za potrebné pri stretnutí výborov pre životné prostredie našich dvoch parlamentov, otvárať túto otázku.

Vieme dobre, že tá iniciatíva nepochádza z našej strany, ale zo strany Maďarska. Keď títo naši kolegovia nepovažovali za potrebné túto otázku otvárať, zvážme nakoľko ide o otázku politickú.

Ešte mám jednu poznámku. Na toto vodné dielo sa vzťahujú tri medzinárodné dohody - Dunajská komisia, Plavebná dohoda a Dohoda o vodnom diele Gabčíkovo-Nagymáros. Kolegovia z Budapešti veľmi dobre vedeli, že tieto tri dohody boli podpísané za súhlasu poddunajských štátov. Myslím, že ďalších komentárov nie je treba. Keď sa pozrieme na severné Čechy, (o tom bude môcť najlepšie niečo povedať kolega Soldát, ktorý vystúpi po mne), pozrieme sa na hornú Nitru, kde by toto vodné dielo skutočne pomohlo, pozrieme sa na negatívnu bilanciu vo výrobe elektrickej energie, tak myslím, že každý z nás si dokáže dať na túto otázku odpoveď.

Předsedající místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Soldát.

Poslanec SL M. Soldát: Chtěl bych vyslovit názor, že dnešní diskuse mě velmi zklamala, vážení kolegové a kolegyně. Výbory pro životní prostředí tuto záležitost vyzvedly právě z toho důvodu, že se problém Gabčíkova stává problémem politickým. My jsme byli vedeni snahou tento problém nějakým způsobem řešit a maďarskému parlamentu "hodit rukavici" v tom smyslu, že jsme ochotni o tom dále jednat. Jak jistě víte, maďarská vláda je blokována rozhodnutím maďarského parlamentu. Měl to být krok k tomu, abychom se v této věci pohnuli kupředu.

Ještě bych chtěl reagovat na havárii u Dunakiliti. Při jednání ve výborech pan poslanec Sochor, který je pracovníkem Vítkovických železáren, potvrdil, že k havárii došlo a slíbil, že do jednoho týdne nám pošle veškeré podklady o havárii. Pan poslanec Jambor tedy pravděpodobně nemá pravdu.

Předsedající místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do diskuse? Poslanec Világi má faktickou poznámku.

Poslanec SL O. Világi: Pokiaľ sa jedná o vystúpenie poslanca Soboňu, nechcem ho kvalifikovať, pretože kvalifikuje sám seba, kto takto vystupuje. Ja som nikdy nepochyboval o tom, že pán poslanec Soboňa je nejakým lekárom. Akým lekárom je a ako svoju prácu vykonáva, to je jeho vec, to nemôžem posúdiť.

Pokiaľ sa jedná o odbornosť, v Maďarsku o tom bola veľmi široká diskusia. Zapojila sa do nej celá odborná verejnosť. Po tejto diskusii maďarský parlament zastavil výstavbu Gabčíkova - Nagymaros. Obavy tam boli. Nešlo o čisto politické rozhodnutie. Boli tam obavy, ktoré sa týkali odbornosti plánov a samostatnej výstavby vodného diela Gabčíkovo-Nagymáros.

Pokiaľ ide o ekológiu, obyvatelia sú znechutení z toho, že tam skôr bola krajina s lesmi, bola tam rezervácia, a teraz tam nie je nič, len betón, nákladné autá a odborníci z Hydrokonsulu alebo z Hydroprojektu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Doporučuji ukončit diskusi, ale přeje-li si ještě někdo vystoupit, má na to právo. Pane kolego, vy jste však už dnes vystupoval s faktickými poznámkami příliš často.

Myslím, že všichni dobře víme, že diskuse v maďarském parlamentu také nebyly vedeny jen čistě odbornými motivy. To je myslím jasné, o tom není třeba hovořit. S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Zlocha.

Poslanec SN J. Zlocha: Mám asi štyri materiály. Ide o preklady z maďarskej odbornej literatúry. Sú v slovenčine, môžem ich poskytnúť k nahliadnutiu. Ubezpečujem vás, že ani z ďaleka nie je možné povedať, že väčšina odborníkov je proti tomuto vodnému dielu. Práve naopak, sú pre.

Předsedající místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do diskuse? Slovo má poslanec Kočtúch.

Poslanec SN H. Kočtúch: Aby sme urobili prietrž týmto folkloristickým neodborným faktickým poznámkam, odporúčam, aby sme zaviazali ministra Vavrouška, aby predloži analýzu podľa štandardnej metódy United Nations Organization COST-BENEFIT ANALYSIS, ktorá sa používa práve tam, kde jednoznačným kritériom nie je zisk, ale celospoločenský prospech. Túto metódu používa svetová banka a UNIDO (UNITED NATIONS INDUSTRIAL DEVELOPMENT ORGANIZATION) vo Viedni. Táto metóda bezprostredne potvrdí všestrannú sociálnu i ekonomickú efektívnosť Gabčíkova-Nagymaros.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Myslím, že návrh usnesení odpovídá tomuto požadavku. Nikdo se už do diskuse nehlásí. Prohlašuji diskusi za ukončenou.

Považuji za nezbytné, aby výbory pro životní prostředí spolu s předkladatelem zprávy připravily pozměňovací návrhy, popřípadě modifikovaly návrh usnesení ve smyslu proběhlé diskuse, abychom se příští týden k tomuto bodu mohli vrátit a mohli o něm rozhodnout. Tím je tento bod dnes uzavřen.

Tím je tento bod uzavřen a dovolte mi ještě několik organizačních poznámek.

Připomínám, že pokračování schůze je v úterý v 10 hodin - prosím o dochvilnost. Dostali jste dnes do lavic text týkající se živnostenského zákona, bude zařazen jako bod 1. Dále bude zařazena zpráva o zákonu o politických stranách a návrh zákona o lustracích. Zprávy k tomu dostanete v pondělí, pokud zde budete, předpokládám, že kolem poledne budou tyto tisky k dispozici. Znovu opakuji, že schůze politického grémia je v pondělí ve 12 hodin a všichni členové předsednictva FS mají schůzi v pondělí ve 14.30 hodin.

Zároveň vám, vážené kolegyně a vážení kolegové, doporučuji, abyste se zamýšleli nad problematikou, kterou jsme také zařadili do našeho programu, problematiko referenda a problémům s ním spojených, protože se k této věci budeme muset příští týden vráti

Tuto schůzi končím, přeji vám příjemný víkend a v úterý, popřípadě v pondělí na shledanou.

(Schůze přerušena v 15.51 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP