Čtvrtek 26. září 1991

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Pobežalovi. Písemné přihlášky do rozpravy žádné nemám. Ptám se poslanců, zda chce někdo vystoupit v rozpravě k této problematice? Není tomu tak. Nepovažuji tedy za nutné ani udělovat závěrečné slovo.

Přistoupíme k hlasování. Obě sněmovny jsou těsnou většinou schopné se usnášet. V zasedací síni je přítomno 80 poslanců Sněmovny národů a 80 poslanců Sněmovny lidu. Budeme hlasovat o návrhu schvalovacího usnesení, které je uvedeno v parlamentním tisku 721.

(14.21 hodin)

Prosím o hlasování poslance obou sněmoven. Kdo je pro uvedený návrh usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(Hlasuje se.)

(SN 85, SL 78) Děkuji. Kdo je proti? (SN 0, SL 1)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 1, SL 6) Konstatuji, že ve Sněmovně národů hlasovalo pro návrh usnesení osmdesát pět poslanců, nikdo nebyl proti, jeden se zdržel hlasování, jeden poslanec hlasování ignoroval. Ve Sněmovně lidu hlasovalo pro návrh usnesení sedmdesát osm poslanců, jeden byl proti, šest se zdrželo hlasování, tři poslanci hlasování ignorovali.

Vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven konstatuji, že Federální shromáždění ČSFR souhlasí s přijetím třetího dodatku k Dohodě o mezinárodním měnovém fondu.

Měli bychom se nyní vrátit k projednávání předchozího bodu, ale zdá se, že naši zpravodajové nejsou ještě připraveni. Také si nejsem jist, zda už byl poslancům rozdán text pozměňovacích návrhů.

Zdůvodňovatelem dalších bodů našeho programu je místopředseda vlády Rychetský, který v současné chvíli není přítomen, takže budeme muset být chvíli trpěliví, než budeme moci dále jednat.

Abych vás zbytečně nedržel v lavicích, vyhlásím krátkou přestávku. Omluvte tento organizační nedostatek. Musíme počkat na vytištění textu pozměňovacích návrhů.

(Jednání bylo přerušeno ve 14.26 hodin.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský:

Budeme pokračovat

5.

vládním návrhem, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění Smlouva o přátelských vztazích a spolupráci mezi Českou a Slovenskou federativní republikou a Italskou republikou podepsanou v Praze dne 4. července 1991 - tisk 827.

Vládní návrh odůvodní místopředseda vlády pan Pavel Rychetský. Prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění! Ze zaměření československé zahraniční politiky na rok 1991 vyplynul úkol nahradit dosavadní již zcela překonané smlouvy se Sovětským svazem, Polskou republikou, Maďarskou republikou a Rumunskem novými politickými smlouvami a uzavřít obdobné smlouvy s některými státy západní Evropy, konkrétně se Spolkovou republikou Německo, Francií a Itálií.

Tato soustava smluv je orientována na postupném budování celoevropského bezpečnostního systému zatím na podkladě dvoustranných smluv. Zdůrazňuji, že zatím, neboť vláda ČSFR doufá, že bude dosaženo mnohostranné mírové uspořádání, které zajistí bezpečnost a spolupráci v celé Evropě. Přestože jednání s Itálií byla zahájena až počátkem června tohoto roku, vzhledem k tomu, že v této relaci neexistují mezi Československem a Itálií žádné otevřené problémy, se podařilo v krátké době dohodnout text smlouvy, aby mohla být podepsána při návštěvě presidenta Italské republiky Francesca Cossigy v ČSFR ve dnech 4. - 7. července t.r. V souladu s platným ústavním zákonem o kompetencích je vám tato smlouva předkládána jako parlamentní tisk 827 k vyslovení souhlasu.

Podepsaná smlouva s Itálií se tak po vyslovení souhlasu Federálním shromážděním a ratifikací prezidentem republiky stane první součástí soustavy politických dokumentů, kterou Česká a Slovenská Federativní republika v současné době vytváří. Vztahy ČSFR s Itálií mají dlouhou tradici. Dosud však nebyly upraveny žádnou rámcovou politickou smlouvou, nýbrž pouze dílčími dohodami o spolupráci v některých oblastech. Po listopadu 1989 se vztahy značně rozšířily, o čemž svědčí několik návštěv na nejvyšší úrovni, a zvláště novým prvkem je součinnost obou zemí v rámci hektagonální iniciativy.

Smlouva v preambuli mimo jiné poukazuje na tradice přátelství a spolupráce, na nutnost definitivního překonání rozdělení Evropy k dosažení stability a bezpečnosti na kontinentu a na přání obou stran i vůli prohlubovat spolupráci ve všech oblastech. Operativní část smlouvy v sobě obsahuje zásady vzájemných vztahů, ustanovení o celoevropské spolupráci k dosažení jednotného systému bezpečnosti v Evropě k hospodářské integraci a o dvoustranné spolupráci v jednotlivých oblastech. 0 situaci k ohrožení míru nebo mezinárodní bezpečnosti smlouva předvídá konzultace ke zmírnění napětí a v případě ohrožení vlastních bezpečnostních zájmů také ke stanovení vhodných forem vzájemné podpory. Smlouva předvídá konzultace na různých úrovních - meziparlamentní styky, přímé styky České republiky a Slovenské republiky a regionální spolupráci i součinnost v rámci mezinárodních organizací.

Další ustanovení smlouvy se týká hospodářské integrace v Evropě a obsahuje pro nás velmi cenný závazek Italské republiky podporovat začlenění České a Slovenské Federativní republiky do evropských společenství. Smlouva se uzavírá na 15 let a její platnost se prodlužuje vždy o dalších 5 let. Odpovídá zásadám československé zahraniční politiky, je v souladu s československým právním řádem, s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva, jakož i se závazky převzatými s jinými platnými smlouvami.

Závazky v ní obsažené jsou vyvážené a pokud jsou některé z nich charakteru jednostranného, jsou vesměs ve prospěch ČSFR. Navrhuji proto, abyste vyslovili se sjednáním této smlouvy souhlas. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský:

Děkuji panu místopředsedovi. Vládní návrh projednaly výbory zahraniční obou sněmoven. Prosím nyní poslance Stanislava Hanáka, aby přednesl zpravodajskou zprávu výborů Sněmovny lidu.

Společný zpravodaj výborů SL S. Hanák: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, všichni jste si jistě prostudovali návrh této smlouvy včetně důvodové zprávy, slyšeli jsme expozé místopředsedy federální vlády pana doktora Rychetského.

ČSFR má v úmyslu provádět přátelskou a vzájemně výhodnou zahraniční politiku se všemi demokratickými státy. Je přirozené, že se snaží mít přátelské styky se všemi svými sousedy. Je pochopitelné, že obnovuje i tradiční přátelství s dalšími státy. Vztahy mezi Itálií a ČSFR mají, jak se v návrhu smlouvy také uvádí, dlouhou tradici . Všichni víme, že Itálie už před dvěma tisíci lety byla kulturním centrem tehdejšího světa a že své bohatství v architektuře, sochařství, malířství, literatuře a hudbě neustále rozvíjela. Itálie je kolébkou evropské vzdělanosti a kultury.

Dnešní Itálie je ovšem jednou z nejpokročilejších zemí světa i v oblasti ekonomiky. Při své nedávné návštěvě Itálie jsem se přesvědčil, že prostí obyvatelé stejně jako podnikatelské kruhy i nejvyšší představitelé této země mají upřímný zájem na rozvoji vztahů mezi našimi státy. Doporučuji proto poslancům SL tuto smlouvu schválit.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Nyní má slovo poslanec Antonín Blažek za výbory Sněmovny národů. Uděluji mu slovo.

Společný zpravodaj výborů SN A. Blažek: Pane předsedající, dámy a pánové, vládní návrh smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci mezi ČSFR a Italskou republikou, který je nám zde předkládán k vyslovení souhlasu, je přes dlouholeté tradice vztahů mezi našimi státy první politickou smlouvou mezi oběma smluvními stranami. Její uzavření během oficiální návštěvy prezidenta Italské republiky v ČSFR 4. července tohoto roku vytváří novou kvalitu našich vztahů a pevné základy pro jejich další rozvoj.

Tato smlouva je dvoustranným politickým dokumentem, který vychází ze snahy zahraniční politiky našeho státu účastnit se těch evropských bezpečnostních a kooperačních aktivit, které posilují atmosféru míru a spolupráce v Evropě a je první ze soustavy politických dokumentů, kterými chce náš stát nově upravovat své zahraničně politické vztahy s demokratickými státy v Evropě i mimo ni.

Vládní návrh smlouvy s Italskou republikou respektuje naše postavení nezávislého suverénního státu, jehož zahraniční svazky a vztahy jsou založeny na zásadách rovnosti a vzájemné výhodnosti, respektuje účast obou subjektů smlouvy v integračních a bezpečnostních systémech v Evropě. Významným prvkem této smlouvy je i závazek Italské republiky podporovat začlenění našeho státu do Evropských společenství - v článcích 6 a 7 této smlouvy.

Smlouva se uzavírá, jak už zde řekl pan místopředseda vlády, na 15 let s automatickým prodloužením vždy o dalších pět let, nebude-li vypovězena. Jako politický dokument vyžaduje smlouva podle článku 36 odst. 3 ústavního zákona č. 143/1968 Sb., o čs. federaci, před ratifikací souhlas Federálního shromáždění.

S ohledem na význam, který mají pro náš stát vztahy s Italskou republikou jako tradičním partnerem hospodářským, kulturním, s ohledem na dávnou zkušenost soužití našich národů i národních menšin v habsburském soustátí, jak to před necelým rokem v říjnu při jednání delegace Pentagonály také připomněl italský ministr zahraničních věcí Gianni de Michelis, a s ohledem na účast obou smluvních stran ve společenství Pentagonály, nyní Hexagonály, a vzhledem ke skutečnosti, že zahraniční výbory FS navrhují vyslovit souhlas s předloženým návrhem smlouvy, doporučuji jako společný zpravodaj výborů SN Federálnímu shromáždění, aby s vládním návrhem smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci mezi ČSFR a Italskou republikou v předkládaném tisku 827 vyslovilo souhlas. Děkuji za pozornost.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji poslanci Blažkovi. Písemné přihlášky do rozpravy zatím nejsou. Ptám se poslanců, zda někdo chce k této problematice vystoupit? Není tomu tak.

Vážení kolegové, dopoledne jsme už o věci hovořili. Doporučoval bych tento postup. Těchto smluv máme projednávat několik. Nehlasovali bychom teď o této smlouvě, projednali bychom ostatní smlouvy a pak bychom hlasování soustředili do bloku hlasování o všech návrzích smluv, které máme schválit, resp. které jsou nám předloženy k souhlasu.

Má někdo proti tomuto postupu námitky? Není tomu tak. Děkuji zpravodajům.

Prosím poslanec Šebej.

Poslanec SN F. Šebej: Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, navrhoval by som, aby postup bol taký, ako navrhoval podpredseda Jičínsky, ale aby sme o tejto zmluve hlasovali v tomto okamžiku, pretože máme v čerstvej pamäti to, čo povedali spravodajcovia a o ostatných potom môžme hlasovať uvedeným spôsobom.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský:

Prosím poslance Blažka.

Poslanec SN A. Blažek: Pane předsedající, já se rovněž domnívám, že bychom o této smlouvě mohli rozhodnout hned.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nemám proti tomu námitky. Musíme pouze čekat, protože Sněmovna národů není usnášeníschopná.

Můžeme přistoupit k hlasování.

(Hlasování probíhá v 15.04 hodin.)

Konstatuji, že v zasedací síni je přítomno osmdesát osm poslanců Sněmovny národů, devadesát jedna poslanců Sněmovny lidu, obě sněmovny jsou usnášeníschopné.

Hlasujeme o návrhu schvalovacího usnesení, které je uvedeno v parlamentním tisku 827. Myslím, že není třeba, abych jej opakoval. Prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

Kdo je pro návrh tohoto usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

Sněmovna lidu (96) devadesát šest.

Je někdo proti? (0) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (0) Nikdo.

Sněmovna národů (86) osmdesát šest.

Je někdo proti? (0) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (16) Šestnáct.

Ve Sněmovně lidu hlasovalo devadesát šest poslanců, nikdo nebyl proti ani se nikdo nezdržel.

Ve Sněmovně národů hlasovalo osmdesát šest poslanců pro, nikdo nebyl proti, šestnáct poslanců se zdrželo, tři poslanci ve Sněmovně národů se hlasování nezúčastnili.

Nyní projednáme

6.

vládní návrh, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění k vyslovení souhlasu Evropská úmluva o vzájemné pomoci ve věcech trestních. Tisk 833.

Vládní návrh odůvodní místopředseda vlády ČSFR Pavel Rychetský. Prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, k projednání je vám předloženo celkem pět návrhů na přístup k pěti mezinárodním úmluvám, které upravují spolupráci při postihu pachatelů trestných činů.

Pod č. 833 parlamentního tisku je předkládána rámcová Evropská úmluva o vzájemné pomoci ve věcech trestních, na kterou ostatní navazují.

Úvodem k jejich postupnému projednávání bych chtěl předeslat, že tyto úmluvy jsou součástí smluvního systému Rady Evropy, který činí celkem 141 mezinárodních úmluv upravujících různé oblasti spolupráci mezi evropskými státy. Česká a Slovenská Federativní Republika již přistoupila k několika těmto úmluvám, další jsou postupně projednávány.

Významnou součástí úmluv sjednaných v rámci Rady Evropy jsou ty, které upravují spolupráci při postihu pachatelů trestných činů. Zajišťují, že se nikdo v Evropě nemůže vyhnout spravedlivému potrestání. Tím přispívají nejen k prosazování spravedlnosti v mezinárodním měřítku, ale napomáhají i při všeobecné prevenci kriminality.

Těsnější spolupráci evropských států a jejich orgánů činných v trestním řízení vyžaduje i poválečný vývojový integrační trend, který sebou přináší velký pohyb lidí. Odstraňování překážek pro cestování a migraci obyvatel, navíc přináší nové formy trestné činnosti jako je obchod s drogami, praní špinavých peněz a další, kterým mohl čelit jen koordinovaný postup všech evropských států.

Předkládané úmluvy umožní jako celek součinnost našich orgánů s odpovídajícími orgány v ostatních členských zemích Rady Evropy. Po přístupu ČSFR k úmluvám bude nezbytné ve dvoustranných jednáních vyjasnit způsob jejich provádění, zejména ve vztahu k Rakousku a SRN a podle potřeby i k dalším státům. Příslušné ústřední orgány budou muset vydat vlastní směrnice k provádění úmluv. 0 jejich vztahu k dvoustranným dohodám, jež má ČSFR uzavřené s většinou evropských států, se zmíním dále.

Pro velké rozdíly v právních řádech jednotlivých evropských států a snahu učinit pro ně úmluvy navzájem přijatelné dává se stranám v této rámcové úmluvě možnost uplatnit výhrady. Řada států tuto možnost využila a i náš stát tak hodlá učinit v oblasti, která se dotýká Ústavní listinou zaručených práv či svobod občana.

První úmluvou, která je vám předkládána, je tato rámcová úmluva o vzájemné pomoci ve věcech trestních uzavřená v Radě Evropy v roce 1959. Je jí vázáno 21 států. Touto úmluvou se zavazují smluvní strany poskytovat v co nejširší míře vzájemnou pomoc v řízení o trestných činech mimo zatčení, mimo rozsudku a mimo řízení pro trestné činy vojenské. V úmluvě je uzavřen postup při dožádání doručování písemností a soudních rozhodnutí, účasti svědků, znalců a stíhaných osob a zasílání výpisů z trestních rejstříků. Úmluva automaticky nahrazuje dvoustranné dohody, které mezi sebou strany dříve sjednaly. Neplatí to však pro ustanovení o jazyku žádosti u přiložených dokumentů a o formě styků, jakož i o dohodách v případě jejich ustanovení, které obsahují speciální úpravu ve vztahu k ustanovením úmluvy.

Sjednané dvoustranné dohody zůstanou nadále platit v těch ustanoveních, které splňují tyto předpoklady. Navíc smluvní strany mohou sjednat doplňkové dvoustranné dohody. Dožádání se v zásadě provádí způsobem, který odpovídá právnímu řádu dožádané

strany a není při tom vázáno na řadu podmínek ani na princip oboustranné trestnosti. Výjimku tvoří žádost o provedení prohlídky nebo zajištění věci, která představuje významný zásah do práva občanů, a proto smluvní stát může vázat provedení těchto opatření na některé podmínky.

Česká a Slovenská Federativní Republika obdobně jako jiné státy hodlá využít možnosti provádět tyto úkony jen v závažných případech oboustranné trestnosti trestného činu a za podmínky, že provedení dožádání je v souladu s československým právním řádem.

Vážené dámy a pánové, přístup k této úmluvě je jedním z kroků, jímž se zapojujeme do jednotného evropského smluvního systému, jímž se v této oblasti integrujeme do stávajících evropských vazeb a struktur.

Doporučuji vám proto, abyste schválili přístup k evropské úmluvě o vzájemné pomoci ve věcech trestních podle předloženého návrhu vládního usnesení, parlamentní tisk č. 833.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Vládní návrh projednaly výbory branné a bezpečnostní, ústavně právní a zahraniční obou sněmoven. Přípravou stanoviska byly pověřeny výbory branné a bezpečnostní.

Prosím poslance Fričara, aby přednesl zprávu za výbory Sněmovny národů.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP