Čtvrtek 26. září 1991

Předsedající předseda SL R. Battěk: Také já děkuji zpravodaji za výbory Sněmovny lidu poslanci Bendovi. Prosím nyní, aby se ujal slova zpravodaj za Sněmovnu národů kolega Vojtěch Novitzský.

Společný zpravodaj výborů SN V. Novitzský: Bez väčších komentárov vás oboznámim so stanoviskom ústavnoprávneho výboru Snemovne národov.

Ústavnoprávny výbor Snemovne národov sa uzniesol neodporúčať Snemovni národov schváliť túto novelu z nasledujúcich dôvodov: Po úvodnom slove poslanca Senjuka, vystúpení spravodajcov, po oboznámení sa so stanoviskom vlády ČSFR a stanoviskom SNR a po všeobecnej rozprave dospel k vyššie uvedenému stanovisku, pretože:

1. S ohľadom na lehoty uvedené v zákone č. 87/1991 Zb., ktoré končia 30. septembra, tj. v pondelok, táto novela nemôže nadobudnúť účinnosť dňom rozoslania Zbierky zákonov, čo bude pravdepodobne v polovici októbra, nemôže teda spätne predlžovať lehoty, ktoré prepadnú 30. septembra.

2. S novelou - až na výnimky - nesúhlasí vláda ČSFR. Pretože stanovisko vlády ČSFR tu ešte nebolo povedané, dovolím si prečítať podstatnú časť tohto stanoviska: Vláda prerokovala návrh zákona na svojej schôdzi dňa 19. septembra 1991 a zaujala k nemu toto stanovisko: Vláda nesúhlasí so zmenami v návrhu zákona, s výnimkou prípadov uvedených v bode 4 stanoviska:

1. Zákon č. 87/1991 Zb., o mimosúdnych rehabilitáciách je v účinnosti od 1. apríla 1991. Po dobu takmer šiestich mesiacov sa podľa tohto právneho predpisu postupuje. Z tohto zákona vyplývajú nároky a povinnosti oprávnených a povinných osôb.

Podľa zákona rozhodujú v sporných veciach súdy. Zároveň zákon negatívne vymedzuje veci, voči ktorým nemožno uplatniť nárok. S týmito vecmi bolo po dobu šiestich mesiacov zaobchádzané. Veci mohli byť privatizované, prenajaté a pod. Návrh novely rozširuje okruh oprávnených osôb a novo vymedzuje aj veci, ku ktorým je možné uplatniť nárok na vydanie. Zakladá sa tým celkom neprijateľná spätná účinnosť, ktorá môže spôsobiť celý rad nepredvídateľných právnych dôsledkov. Predložená novela naviac neobsahuje ani prechodné ustanovenie.

2. Predložený návrh zákona podstatným spôsobom rozširuje okruh oprávnených osôb, nároky na odškodnenie a povinnosti povinných osôb. Toto rozšírenie predstavuje značné dopady na štátny rozpočet ČSFR, ČR a SR, ktoré nie sú v návrhu vyčíslené. Pôjde hlavne o poskytovanie náhrad za majetok, ktorý nemožno vydať, odškodnenie vojakov zaradených v pracovných táboroch a úpravy v oblasti pracovnoprávnych a dôchodkovom zabezpečení.

3. Rozšíriť okruh oprávnených osôb, veci nemovitých a movitých, hlavne v dôsledku spochybnenia znárodňovacích predpisov po 25. februári 1948, ohrozuje postup procesu privatizácie podľa zákona č. 92/1991 Zb., o podmienkach prevodu majetku na iné osoby. Navrhnutá úprava by totiž z procesu vylúčila veci štátu, ktoré by mohli byť dotknuté reštitučnými nárokmi.

Po štvrté - a to je súhlasný bod - o prevažnej väčšine návrhov obsiahnutých v predloženej novelizácie bolo vo Federálnom zhromaždení rokované v súvislosti s prerokúvaním vládneho návrhu zákona v januári a februári tohto roku. 0 týchto návrhoch bolo už raz rozhodnuté prijatím zákona č. 87/1991 Zb. Vláda pripúšťa možnosť previesť doplnenie zákona o ustanovenie, ktorým sa účastníci alebo spoločníci obchodných spoločností zložených výhradne z fyzických osôb budú považovať ako osoby oprávnené, pokiaľ sú štátnymi občanmi ČSFR a majú trvalý pobyt na území ČSFR. Pri prijatí tejto úpravy bude nutné zároveň primerane predĺžiť lehotu na uplatnenie nárokov na vydávanie veci, prípadne finančnú náhradu. Ustanovenie § 18 odstavec 1 zákona, zároveň bolo vhodné spresniť tak, že doterajšia úprava sa vzťahuje len na vojakov, označených za politicky nespoľahlivých, tj. klasifikácia "E". To je stanovisko vlády.

Tretí bod uznesenia ústavnoprávneho výboru Snemovne národov, v ktorom dôvod odmietnutia je to, že návrh neprerokovali výbory SNR. K tomu môžem uviesť podstatnú časť uznesenia ústavnoprávneho výboru SNR zo dňa 5.9. 1991

Ústavnoprávny výbor SNR neprerokoval návrh skupiny poslancov na vydanie zákona, ktorým sa mení a doplňuje zákon 87/1991 Zb., o mimosúdnych rehabilitáciach (tlač 821) vzhľadom na to, že návrh bol doručený ústavnoprávnym výborom SNR deň pred termínom určeným na prerokovanie návrhu.

b) Ukladá predsedom výborov informovať

Predsedníctvo Slovenskej národnej rady o výsledku prerokúvania návrhu v ústavnoprávnom výbore SNR. Práve preto sa k tomu SNR nevyslovila.

To sú tri dôvody, prečo ústavnoprávny výbor Snemovne národov neodporúčal schváliť túto novelu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji zpravodaji poslanci Vojtěchu Novitzskému. Konstatuji, že nemáme k dispozici společnou zprávu ústavně právních výborů, které jsou garančními výbory. Není tudíž souhlasné usnesení. Situace je komplikovaná, ale doufejme, že ne beznadějná.

Vyhlašuji rozpravu k uvedeným zpravodajským zprávám. Přihlášeno je asi sedm poslanců. Pouze v jednom případě, jak se domnívám, jde o stanovisko politického klubu, a to HZDS. Uděluji nejdříve slovo poslanci Ondrejkovičovi.

Poslanec SN A. Ondrejkovič: Vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne a poslanci, pri prerokúvaní zákona o reštitúciách poslanci v rozsiahlej rozprave konštatovali, že napraveniu majetkových krívd z minulosti je nutné dať určitý reálny rámec. Preto sa museli robiť nutné kompromisy,hlavne pri určovaní rozhodného obdobia a okruhu oprávnených osôb. Zákon vychádzal zo zásady, že ide len o nápravu niektorých krívd. Spôsob a výška odškodnenia boli odvodené z daných možností našej ekonomiky, štátneho rozpočtu, ale hlavne z priority problémov, ktoré pred našou spoločnosťou stoja.

Zákon, ktorý z takého rokovania vzišiel, domáca, ale aj zahraničná verejnosť hodnotila ako veľkorysý a maximalistický. Názor predkladateľov, že zákon v dostatočnej miere nevyjadruje to, čo poslanci vyjadrili hlasovaním, je neopodstatnený. Práve naopak. Poslanci až príliš rozvážne a citlivo posudzovali všetky súvislosti vrátane súvislosti morálnych a ekonomických.

Občania posudzujú zákon skôr kriticky, hovoria, že presahuje naše reálne možnosti. Skutočnosť, že predkladateľné novely zákona navrhujú podstatne rozšíriť okruh oprávnených osôb, považujeme za záujem úzkeho okruhu ľudí. Nie je to záujem našej spoločnosti ako celku. Povinnosťou tohto parlamentu je riešiť problémy občanov žijúcich v tejto zemi. Občania žijúci v zahraničí - pokiaľ by chceli svojej vlasti úprimne pomôcť, ako to neustále deklarujú - by nemali v súčasnej ťažkej a možno povedať krízovej situácii našej ekonomiky klásť požiadavky na jej ďalšie zaťažovanie. Mali by vidieť, že naši ľudia sa v súčasnosti nachádzajú v nezávideniahodnej situácii, v ktorej silný pokles objemu výroby tovaru pri strate odbytového priestoru v zahraničí, ale aj na domácom trhu spôsobuje prudký nárast nezamestnanosti a životných nákladov.

Z hľadiska právneho, predložená novela zákona vážne spochybňuje stabilitu nášho právneho systému a dokumentuje skutočnosť, že naše zákony sa prispôsobujú záujmu niektorých politických strán a hnutí.

Predložená novela zákona č. 87/1991 predstavuje zásadnú obsahovú zmenu zákona, ktorá môže mať dosah na ďalšie právne normy. Pre takúto zmenu nevidíme objektívne dôvody, nevznikli žiadne nové skutočnosti, ktoré by novelizáciu vyžadovali.

Súhlasíme so stanoviskom ktoré sme si tu vypočuli zo strany federálnej vlády. Náš klub poslancov Hnutie za demokratické Slovensko novelizáciu tohto zákona nebude podporovať.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Ondrejkovičovi. Mám zde jedno upozornění, které vám přečtu. Podle sdělení někteří z poslanců obsadili místa, která jim nejsou určena. Podle § 15 jednacího řádu obsazuje poslanec v jednacím sále vždy určené křeslo, které nesmí být v době schůze sněmoven nikým jiným obsazeno. Jedná se údajně o tyto kolegy poslance: Vincze, Bugára, Bajnoka, Duraye, Novitzského, Lédla, Špačka a Kavana. Prosím proto, abyste si překontrolovali jmenovky. Mohlo by to souviset s technickou manipulací hlasovacího zařízení. Buďte tak laskavi a dodržujte zasedací pořádek.

Budeme pokračovat v rozpravě. Jako další je přihlášen poslanec Bohuslav Hubálek. Uděluji mu slovo.

Poslanec SL B. Hubálek: Pane předsedající, dámy a pánové, mám krátkou technickou připomínku k navrhované novele, jejíž přijetí doporučuji. Na základě dosavadní praxe obvodních a okresních úřadů bylo zjištěno, že v § 10 odst. 2 chybí určení, komu platit. Dovolím si přečíst konec odstavce 2 § lO : "uhradí oprávněná osoba částku, kterou stát takto vypořádal". Není určeno, komu ji zaplatí, jestli obecnímu úřadu nebo ministerstvu financí. Podle doporučení praktiků by bylo vhodné tečku na konci odstavce 2 nahradit čárkou a pokračovat "ministerstvu financí příslušné republiky." To je můj pozměňovací návrh.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Dále je přihlášen poslanec Vild. Uděluji mu slovo. Připraví se poslanec Ján Mlynárik.

Poslanec SN J. Vild: Pane předsedo, dámy a pánové, chtěl bych vás ve svém vystoupení upozornit na několik malých problémů, které - jak se domnívám - novela zákona o mimosoudních rehabilitacích obsahuje.

První závažnou otázkou je problematika lhůt, která spočívá na dvou základních věcech. První je, že podle mého názoru (jak už řekl kolega zpravodaj Novitzský) není možné stihnout účinnost této novely do konce běhu preklusivní lhůty zákona o mimosoudních rehabilitacích, která je v § 5 odst. 2.

Druhým problémem je to, že restituce samozřejmě brzdí proces malé privatizace, ale má vliv i na velkou privatizaci. Jestliže my teď prodloužíme tyto lhůty, na jejichž konec skutečně čekají privatizační komise jako na smilování boží - aby se mohla privatizace urychlit - zase se postavíme proti tomu, co jsme stanovili jako prioritu, a to co nejrychleji a nejúčinněji privatizovat.

Budu hovořit o jednotlivých bodech novely. Jsou dva možné postupy. Vzhledem k tomu, že budu navrhovat vypuštění celé řady těchto bodů, navrhoval bych - dříve než se bude hlasovat o vypuštění těchto jednotlivých bodů -, aby Federální shromáždění rozhodlo podle § 27 odst. 2 jednacího řádu, jestli by souhlasilo s tím, aby se o jednotlivých bodech novely, případně o některých ustanoveních v těchto bodech, hlasovalo při přijímání zákona odděleně. Kdyby s tím vyslovilo Federální shromáždění souhlas, nepodával bych je jako pozměňovací návrhy.

Nyní bych se rád vyjádřil k jednotlivým ustanovením tohoto zákona. Budu vycházet z novely, kterou předložila skupina poslanců, protože to, jak se domnívám, je základ dnešního jednání. To doporučení Sněmovně lidu je jenom doplňkem.

Nemohu souhlasit s prvním bodem. Ve svém stanovisku budu vycházet zejména z toho, že můžeme přijmout některé změny zákona o mimosoudních rehabilitacích, ale musí to být takové změny, které nenaruší běh a ukončení těchto lhůt. Protože jestliže jednou nároky podle § 5 odst.2 v pondělí zaniknou, tak by bylo velmi složité, podle mého názoru, tyto nároky obnovovat. Nedovedu si to skutečně představit. Znamenalo by to něco takového, jako prohlásit zákon o mimosoudní rehabilitaci odporující lidským právům. Jinak si to nedovedu představit, jak by Federální shromáždění mohlo tuto komplikovanou situaci vyřešit. Takže k bodu 1 - kdybychom jej přijali, museli bychom zase prodlužovat lhůty. Je to změna koncepce celého zákona o rehabilitacích a myslím, že už o tom Federální shromáždění rozhodlo.

Co se skrývá pod bodem 2? Tam jsou tři problematické věci. Ta první se týká odškodňování exulantů. S tím bych souhlasil, domnívám se, že je nutné tuto problematiku řešit, ale myslím, že to není nutné řešit novelou zákona o mimosoudních rehabilitacích, ale že je nezbytné tento problém řešit zákonem, který už byl předložen Federálnímu shromáždění poslaneckým klubem Občanského hnutí.

Dalším ustanovením, které je v bodu 2, je rozšíření majetku, který má být vydáván nejenom o majetek státu, tedy o majetek, který přešel do vlastnictví státu, ale i právnických osob. Chtěl bych vás požádat, aby o tomto vypuštění právnických osob se hlasovalo odděleně, protože se domnívám, že je to velmi složitá otázka. A podle mne by to vedlo k právní nejistotě, kdybychom to v tuto chvíli do tohoto zákona zařadili. Stejně tak je problematický odstavec 2, kde se hovoří o tom, že oprávněnou osobou je také účastník nebo společník obchodní společnosti složené výhradně z fyzických osob. Tam já největší problém vidím v tom, že budeme muset měnit lhůty. Jestliže je zde problém, že nedochází k jednotnému výkladu - to platí o všech ustanoveních - domnívám se, že ke sjednocování výkladu jsou tady stanoviska nejvyšších soudů a nemyslím si, že sjednocovat výklad by mělo Federální shromáždění svým zákonem.

Dostávám se k bodu 4 a 5 novely, protože bod 3 je závislý na bodu dvě. U těchto bodů mne velmi překvapilo, že je poslanci vůbec navrhli, protože tyto body, které mění dědickou posloupnost mezi oprávněnými osobami, znamenají něco jako vyvlastnění. Majetek, který už občané dostali podle zákona o mimosoudních rehabilitacích, by museli odevzdat někomu jinému. Ústavně právní výbor Sněmovny lidu naštěstí tyto problémy v těchto dvou odstavcích odstranil, nicméně v tom svém usnesení dal bod tři, kde dělá to samé u oprávněných osob, protože vypustil větu "zemře-li některý z nich, jeho děti" a nechává tam "potomky". Já souhlasím s úpravou, která v podstatě na výkladu nic nemění, jak ji navrhovala skupina poslanců v bodu šest, ale zde bych se zásadně stavěl proti tomu, aby se přijal návrh ústavně právního výboru Sněmovny lidu, protože já musím skutečně protestovat proti tomu, aby Federální shromáždění, toto nově zvolené Federální shromáždění, přijímalo zákony, kterými se bude odebírat majetek fyzickým osobám, kterým již toto Federální shromáždění tento majetek jednou přiřklo.

U bodu sedm je zase problematika prodlužování lhůt. Bod osm, ten bych doporučoval, ten se mi zdá správný. Bod devět, ten mohu také doporučit, stejně tak jako bod deset, protože tam nenarážíme na problematiku lhůt a myslím, že kolega Senjuk zde dostatečně zdůvodnil, proč by bylo přijetí novely v těchto bodech pozitivem. Body jedenáct, dvanáct a třináct jsou problematické. Myslím, že diskuse o té tísni již zde byla dlouze vedena při projednávání zákona o mimosoudních rehabilitacích, a proto se domnívám, že bychom to nyní neměli měnit, a měla by být sjednocena judikatura rozhodnutím Nejvyššího soudu. Bod patnáct zde navazuje na bod jedna. Bod šestnáct - to je samozřejmě opět problematická věc. Já bych byl rád, kdyby zde bylo navrženo, jak budou řešeny lhůty, jak chtějí navrhovatelé vyřešit tento konflikt, aby byla stihnuta účinnost tohoto zákona před koncem lhůt, nebo jak to chtějí prodloužit atd.

Tam je samozřejmě i problém - vydávání movitých věcí. Nechci rozvíjet o tomto meritorní diskusi, protože již byla vedena při projednávání zákona o mimosoudních rehabilitacích. Podporuji návrh tak, jak ho upravil ústavně právní výbor Sněmovny lidu, který se týká náhrad PTP. To je z mé strany všechno. Prosil bych tedy, dříve než bude hlasováno o pozměňujících návrzích, které jsem zde vyjmenoval, že bych je doporučoval vypustit, aby Federální shromáždění rozhodlo o tom, že o jednotlivých bodech u těch ustanovení, na které jsem upozornil, by se hlasovalo před konečným hlasováním odděleně. Myslím, že by to umožnilo jednodušší projednání tohoto zákona. Tento názor týkající se tohoto hlasování není pouze mým, ale i názorem poslaneckého klubu Občanského hnutí. Děkuji vám za pozornost.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Vildovi, předáte nám své připomínky písemně? (Poslanec SN J.Vild: Ano.)

S technickou poznámkou se přihlásil poslanec Senjuk.

Poslanec SN R. Senjuk: Já se omlouvám, já bych chtěl napravit jenom špatnou formulaci, kterou zde pan kolega Vild řekl v odstavci dva. V odstavci dva se nemluví o restituci právnických osob, znovu upozorňuji, že restituce právnických osob tam není založena.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Prosím pana poslance Mlynárika.

Poslanec SN J. Mlynárik: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia, za predložený návrh novely zákona budem hlasovať predovšetkým z jedného dôvodu.

Naši exulanti veľmi citlivo regovali na naše rozhodnutie nevrátiť majetok, keď sa natrvalo oni nevrátia domov. Exulanti naše rozhodnutie odmietli a ostro kritzovali. Totalitný režim ich nielen vyhnal z vlasti, ale tak, ako mnohým iným občanom protizákonne vzal majetok. Tým iným občanom, ktorí tu ostali sa má majetok vrátiť, im však nie. Označuje sa to za politiku dvojakého metra. Exulanti sa našim rozhodnutím cítia dotknutí, predovšetkým aspektom akéhosi vylúčenia z národného spoločenstva. Po prvom vylúčení spôsobenom nedýchateľným ovzduším diktatúry, prišlo druhé vylúčenie demokratickým parlamentom,. Keď si uvedomíme, že exulanti tvorili demokratickú zložku, ktorá predkladala svetu náš neradostný osud doma, nemôžme sa k nim takto chovať. Urobili veľa v demokratických spoločnostiach pre to, aby sme tu dnes mohli rokovať. Ich osud nebol nijako ľahký. Viem o čom hovorím. Niektorí ťažobu vyhnanstva - pretože išlo v podstate o vyhnanstvo - neuniesli. Chcel by som tu za všetkých spomenúť vzácneho človeka, českého intelektuála, filozofa Luboša Sochora a koľko bolo iných podobných.

Myslím, že máme morálnu povinnosť odstrániť politiku dvojakého metra voči exulantom a vytvoriť takú právnu normu, podľa ktorej získajú opäť ulúpený majetok bez ohľadu na to, či sa navrátili domov natrvalo. Preto predložený iniciatívny návrh podporujem. Som zásadne proti tomu, aby majetok exulantov aj naďalej užívali opory bývalého režimu, ktoré to získali za pakateľ. Na rozdiel od niektorých predstaviteľov politických hnutí, domnievam sa, že nie je potrebné, aby sme podporovali novodobých arizátorov.

Chcel by som stručne upozorniť na inú politiku dvojakého metra, ktorú uskutočňujeme voči vlastným občanom žijúcim trvalo s nami. Keď sme prijali za určujúcu čiaru časový limit 25. február 1948, vyradili sme tým desiatky tisíc našich spoluobčanov nemeckej a maďarskej národnosti, ktorí stratili majetok podľa prezidentských dekrétov z roku 1945. Návrat majetku sme im neschválili a urobili sme z nich občanov druhej kategórie. Upozorňujem na to aj v súvislosti s návrhami poslanca Stomeho a Batty, aby sa tento problém čo najskôr riešil zvláštnou právnou normou.

Myslím, že nemáme morálne ani faktické právo vylučovať z užívania vlastného majetku ľudí, ktorí ho nezákonne stratili a prišli oň. Ďakujem vám za pozornosť.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP