Úterý 24. září 1991

Vážené poslankyně, vážení poslanci, podle programu projednáme

Vládní návrh zákona o kontrole v České a Slovenské Federativní Republice (tisk 751) a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů (tisk 864)

Prosím ministryni kontroly České a Slovenské Federativní Republiky paní Květoslavu Kořínkovou, aby vládní návrh odůvodnila.

Ministryně vlády ČSFR K. Kořínková: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, ke zpracování návrhu zákona o státní kontrole České a Slovenské Federativní Republiky, který máte předložen v tisku 751, a jeho úpravu po projednání ve výborech Federálního shromáždění v tisku 846, vedly vládu následující důvody:

1. Nutnost zrušit dnes už zcela zastaralý, nicméně formálně dosud existující systém vzájemně provázaných předpisů upravujících kontrolu ve státní správě a v národním hospodářství na principech plánovitého systému řízení a nahradit jej nezbytnou zákonnou úpravou státní kontrol odpovídající současným československým podmínkám upravujícím především kontrolu zákonnosti, účelnosti a hospodárnosti v nakládání se státními prostředky a státním majetkem.

2. Nutnost upravit oprávnění a povinnosti federálního ministerstva kontroly, jehož základní působnost byla již sice upravena v kompetenčním zákoně č. 297/1990 Sb., ale jež svou vlastní kontrolní činnost provádí dosud vzhledem právě k neexistenci jiné právní normy na základě zákona z roku 1971, to je známý zákon č. 103/1971 Sb., o lidové kontrole.

3. Nutnost legislativně realizovat rozdělení působnosti federace a republik v kontrolní činnosti. Na rozdíl od dosavadní úpravy, která podřizovala všechny subjekty kontroly jak ve státní správě tak i hospodářské sféře jednotným politickoprávním zásadám, jež stavěly soustavu tzv. orgánů lidové kontroly jako jakousi centrální páteř mající garantovat efektivnost jejího fungování, předkládaný zákon o kontrole sleduje především účelnost hospodaření s finančními prostředky federace.

Zákon respektuje skutečnost, že v podmínkách oddělování státu od občanské společnosti a překonávání direktivních metod řízení, není vůbec myslitelná existence normy, která by komplexně po obsahové i organizační stránce konstituovala kontrolní systém ve veřejné správě či dokonce i v hospodářské sféře, včetně vyjmenovávání jednotlivých článků tohoto systému a vymezení jejich věcné kontrolní působnosti a pravomoci tak, jak tomu bylo v zákoně č.103/1971 Sb. Takové řešení by předjímalo rozsah působení nejen kontrolních, ale i většiny věcných úkolů státních orgánů a subjektů v hospodářské sféře, což by znamenalo vlastně jen reprodukci způsobu organizace kontroly, jež vycházela z představ o možnosti předurčit všechny řídící a kontrolní vztahy ve společnosti z jednoho místa a jedním centrálním aktem.

Zákon si proto klade za cíl vytvořit pouze obecný normativní rámec pro výkon kontrolní činnosti prováděné orgány státní správy, aniž by přitom originálně vytvářel státní kontrolní instituce nebo upravoval jejich kontrolní působnosti. To plně přenechává příslušným kompetentním a hmotně právním předpisům. Zákon upravuje otázky, které jsou všem orgánům státní správy provádějícím kontrolní činnost společné a obecné a v těchto jiných předpisech řešeny dosud nejsou.

Zákon na rozdíl od dřívější úpravy vůbec neupravuje kontrolní činnost vykonávanou subjekty, které stojí mimo stát, neboť normativní úprava takové činnosti přísluší státu jen v některých speciálních otázkách státního zájmu, které jsou řešeny zvláštními zákony. Jinak je otázka a organizace provádění kontroly plně věcí vnitroorganizačních vztahů těchto subjektů. V souladu s tím řeší zákon o kontrole především dva základní okruhy problémů:

První okruh problémů tvoří obecná procesní pravidla výkonu kontroly prováděná federálními orgány státní správy na základě příslušných zákonů, které jsou obsahem části druhé návrhu zákona. Jejich smyslem je upravit základní vztahy vznikající při provádění kontroly mezi dvěma skupinami subjektů zcela odlišného charakteru a to mezi kontrolujícími subjekty státu na jedné straně a kontrolovanými subjekty různého druhu na straně druhé. Jde o vymezení pravidel pro výkon vnější kontrolní činnosti odpovídající podmínkám právního státu, které posilují právní jistotu kontrolovaných právnických a fyzických osob. To by mělo vést k celkovému zvýšení efektivnosti prováděné kontrolní činnosti a ke snížení konfliktnosti kontrolního systému.

Kontrolní řád, jak se obecná a procesní pravidla nazývají, nahradí dosud existující obecnou metodiku kontrolní činnosti obsaženou ve vyhl. 75/l959 Ú.l. Na rozdíl od této vyhlášky však kontrolní řád bude upravovat pouze výkon kontroly prováděné státními orgány a bude platit podpůrně - tj. tam, kde kontrolní proces neupravuje, zvláštní procesní předpisy.

Kontrolní řád se nevztahuje na výkon vnitřní kontroly. Tj. kontroly prováděné uvnitř státních orgánů a organizací a po linii řízení. Nevztahuje se rovněž na takovou činnost státních orgánů, která v souvislosti s výkonem státní správy je sice svou podstatou také kontrolou, avšak která se na rozdíl od specializovaných akcí svou povahou, průběhem a přijímanými závěry nevyděluje z běžného výkonu státní správy, nýbrž se uskutečňuje jako jeho nedělitelná součást.

Je třeba rovněž zdůraznit, že kontrolní řád nepředurčuje jednotlivé druhy kontrolních orgánů ani jejich působnost, ale úpravu těchto otázek plně ponechává na zvláštních předpisech. Tato univerzálnost kontrolního řádu vytváří předpoklady jeho dlouhodobé platnosti.

Lze tedy říci, že kontrolní řád bude v oblasti kontrolního procesu, v jehož průběhu je mnohdy velmi výrazně zasahováno do sféry subjektivních práv, plnit obdobnou úlohu, jakou plní v oblasti správního řízení správní řád.

Při zpracování návrhu kontrolního řádu jsme vycházeli z představy, že je účelné, aby základní pravidla pro provádění kontroly byla jednotná jak v působnosti federace, tak i v působnosti obou republik. V tomto smyslu jsme s oběma partnerskými ministerstvy kontroly republik spolupracovali. Tento záměr se do značné míry podařilo naplnit, neboť jak v návrhu slovenského zákona o kontrole, který je souběžně projednáván v SNR, tak i v návrhu českého zákona o kontrole, u něhož počátkem září bylo skončeno stadium připomínkového řízení, jsou otázky kontrolního procesu řešeny až na nějaké drobnější odlišnosti obdobně jako v našem návrhu. Lze dokumentovat, že i bez direktivního řízení je možné uplatnit společný postup při tak závažné činnosti, jakou je činnost státní kontroly.

V druhém okruhu jsou upraveny oprávnění a povinnosti FMK, jež navazují na úpravu provedenou kompetenčním zákonem 297/1990 Sb., který vymezuje pouze nejzákladnější působnost tohoto orgánu. Část zákona, která tuto problematiku upravuje, tedy v poměru ke kompetenčnímu zákonu, základní působnost podrobněji specifikuje, dále upravuje pravomoci - tzn. prostředky výkonu kontroly a vztahy FMK k ostatním státním orgánům. V průběhu přípravy a připomínkového řízení byly v této části návrhu zákona nejčastěji diskutovány dvě základní otázky. První, zda tato problematika do zákona patří, neboť jde vlastně o úpravu otázek činnosti jen jednoho z mnoha orgánů provádějících státní kontrolu. Za druhé. Zda by nebylo účelnější koncipovat nejvyšší kontrolní orgán nikoli jako orgán státní exekutivy, ale jako nezávislý kontrolní orgán, jak je to obvyklé v zemích s tržní ekonomikou.

Vydání dvou zákonů, tj. zákona o kontrole a současně zákona o FMK, nepovažovali jsme za schůdné především z důvodů legislativních, neboť zdvojením legislativního procesu by to znamenalo neúměrné znásobení současné práce, času i finančních prostředků. Přitom, že jde o přechodnost právní normy, která bude mít platnost jen do přijetí nových ústav. Vycházíme však i z toho, že FMK je na rozdíl od všech orgánů státní správy kontrolním orgánem plně specializovaným, který provádí kontrolu jako svou výlučnou činnost, ale i univerzálním, neboť kontroluje v zásadě všechny činnosti a všechny subjekty podléhající řídící působnosti vlády. Jeho činnost tedy bezprostředně souvisí s funkcí exekutivy - tak se to přímo dotýká i všech federálních orgánů státní správy, což podle našeho názoru dostatečně odůvodňuje zařazení úpravy FMK do zákona vytvářejícího obecný právní rámec pro tuto kontrolní činnost. Ve vztahu ke kontrolnímu řádu plní část III návrhu zákona funkci zvláštního předpisu upravujícího činnost ministerstva za předpokladu, že jde o přechodnou dobu platnosti této normy.

K té druhé otázce je nutno zdůraznit, že předkladatel nespatřuje budoucnost vrcholné státní kontroly jako orgánu státní exekutivy,. min.Kořínková nýbrž naopak, obdobně jako je tomu ve vyspělých zemích, existenci nezávislého vrcholného orgánu státní kontroly. Jsme však toho názoru a to plně v souladu se stanovisky představitelů evropské mezinárodní organizace nejvyšších kontrolních orgánů EUROSAI, že ke vzniku této instituce,jež v našem státe neměla za uplynulých 4O let obdoby, může dojít jen v souladu s postupnými kroky v úpravě ústavy. V současné etapě společenských a ekonomických změn ještě zdaleka nejsou dotvořeny všechny právní, ekonomické a politické instituty, které běžně jistí demokratický a tržní vývoj ve vyspělých zemích. Silně se projevují setrvačné ale cílevědomé tendence v jednání lidí i ekonomických subjektů poplatné dřívějším deformovaným ekonomickým a politickým vztahům, čehož jsme denně svědky a je třeba operativně sledovat a usměrňovat transformační deetizační a privatizační proces v naší společnosti.

Domniváme se proto a v tom se shodujeme i s konzultanty ze světové organizace nejvyšších kontrolních orgánů INTOSAI, že v této situaci může účinněji a operativněji působit orgán exekutivního charakteru, než orgán nezávislý, nemající přímé kompetence s přímými postihy. Takový orgán totiž zpravidla sám nedisponuje žádnými přímými usměrňovacími či donucovacími nástroji a svoji autoritu opírá o funkce již zmíněných, u nás však dosud nedotvořených právních, ekonomických a politických institutů. Vznik nezávislé vrcholné kontrolní instituce se totiž nutně musí opírat o ústavu - jak jsem již uvedla před tím. Dosavadní ústava s existencí takovéto instituce nepočítá a bylo by proto nutné v předstihu nebo současně s vydáním zákona o zřízení nejvyššího nezávislého kontrolního úřadu provést její příslušnou úpravu.

Vzhledem k současným vnitropolitickým podmínkám, kdy se připravuje vydání ústav zcela nových, se jeví takový postup neúčelný a naopak oddálení nové působnosti kontrolní činnosti nelze zase prodlužovat v důsledku ekonomických problémů. Koncepce navržená v části III. zákona však v sobě zahrnuje již mnohé prvky, které ministerstvu umožní plnit i řadu funkcí, které jinak plní nezávislý kontrolní orgán. Jde zejména o zásadní změnu kontroly , která se mění od dříve převažující kontroly v plnění plánu a věcných direktiv vlády na kontrolu rozpočtu, to je na kontrolu hospodaření s finančními prostředky federace. Výrazně se rovněž posiluje propojení činnosti ministerstrva na Federální shromáždění a jeho orgány tak, jak nám to již umožňuje kompetenční zákon z loňského roku. To umožní potom Federálnímu shromáždění a jeho orgánům plně využívat kontrolních poznatků ministerstva pro své potřeby, zejména bude-li přijat zákon ve znění navrženém výbory pro plán a rozpočet, tzn. upraveného v č. 846.

Závěrem k této otázce bych chtěla ještě jednou zdůraznit, že koncepce federálního ministerstva kontroly, jak je navrhována v části III. zákona je považována za přechodné řešení, které v dané situaci odpovídá reálným podmínkám v naší společnosti. V návaznosti na přijetí nové ústavy federace a republik a posílení funkčních tržních a demokratických mechanismů, tzn. zejména přijetí příslušnéhých ekonomických zákonů, je počítáno se zřízením nezávislého kontrolního orgánu obvyklého ve vyspělých demokratických zemích s tržní ekonomikou.

Při projednávání návrhu zákona v jednotlivých výborech bylo možné z vystoupení mnoha poslanců poznat zájem na vytvoření silné a nezávislé kontroly pokrývající zejména ty oblasti, kde v současné době dochází k největším poruchám nebo odklonu od záměrů transformace naší ekonomiky. Projevilo se to jak v připomínkách k celkovému pojetí zákona, tak i k jednotlivým jeho ustanovením. Předložený návrh zákonné normy (tisk 846) - obsahuje proto kromě řady legislativních či technických úprav rovněž pět návrhů věcně významných změn a to především - doplnění zákona o základní pravidla pro provádění vnitřní kontroly ve státních orgánech a organizacích. Za druhé - rozšíření subjektů podléhajících kontrole federálního ministerstva kontroly o právnické osoby s majetkovou a finanční účastí státu. To dosud v žádném zákoně nemáme. Za třetí rozšíření okruhu orgánů oprávněných požadovat od ministerstva spolupráci od sněmoven a výborů Federálního shromáždění. Čili jde v podstatě o všechny orgány Federálního shromáždění. Za čtvrté - návrh, aby plán práce ministerstva schvalovalo Federální shromáždění po projednání ve federální vládě. Tím je zaručena jakási určitá nezávislost. Za páté - zvýšení pokut, které může ministerstvo kontroly ukládat za porušení právních norem 500 tisíc na 1 milión Kčs právnickým osobám a z 10 tisíc na 20 tisíc Kčs osobám fyzickým.

V závěru bych chtěla ještě upozornit na jednu skutečnost legislativně technickou, která do návrhu, o kterém jsem hovořila, nebyla zapracována. Jde o § 45 odst. l, kde v prvním řádku se uvádí "státní organizace". V ostatních paragrafech toto označení bylo změněno na "právnické osoby zapojené příjmy a výdaji na státní rozpočet federace". Toto vymezení je přesnější a doporučuji jej zapracovat do tohoto paragrafu.

Dovolte mi závěrem, abych vyslovila své uznání a poděkování poslancům výborů, které návrh zákona projednávaly,za konstruktivní přístup a zřejmou snahu o to, aby výsledné znění zákona o kontrole odpovídalo současným potřebám a možnostem naší společnosti.

Děkuji vám za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: (slovensky)

Děkuji paní ministryni. Návrh projednaly výbory ústavně právní, sociální a kulturní, hospodářské, pro plán a rozpočet a výbory pro životní prostředí obou sněmoven. Výbory pro plán a rozpočet byly pověřeny, aby shrnuly výsledky projednávání tohoto vládního návrhu. Tyto výbory nám předkládají návrh usnesení (tisk 846). Přednesením zpravodajských zpráv pověřily poslance Karla Ježka a poslance Juraje Molnára. Pan poslanec Molnár je ale práce neschopen, je na operaci slepého střeva, tak z tohoto důvodu tyto výbory pověřily přednesením zpravodajské zprávy pana poslance Bohumila Tichého.

Nyní prosím zpravodaje výborů SL pana poslance Karla Ježka, aby přednesl zpravodajskou zprávu.

Zpravodaj výborů SL K. Ježek: Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, je nám předkládán k projednání zákon o kontrole. Byl projednán celkem pěti výbory Federálního shromáždění a tyto výbory po projednání schválily koncepci i strukturu zákona. S dílčími úpravami byl schválen i jeho obsah. Většina vznesených připomínek byla legislativně technického rázu. Uplatňovaly je většinou výbory ústavně právní, které zákon projednávaly jako první. Další výbory si doporučenou úpravu rozšiřující nebo zkvalitňující zákon nebo vyjadřující lepší srozumitelnost většinou osvojovaly. Celkem bylo vzneseno cca 50 připomínek. Provedené úpravy jsou obsaženy v tisku 846, který jste obdrželi společně s tiskem 751, obsahujícím původní návrh zákona a pro přehlednost jsou zde vyznačeny tučným podtrženým písmem. Z realizovaných úprav bych chtěl upozornit zejména na následující zapracované podněty.

Hlavní připomínka ústavněprávního výboru patřila absenci povinnosti orgánů státní správy, státních organizací a státních podniků v působnosti federace zajišťovat vnitřní kontrolu. Po projednání s navrhovatelem byla tato připomínka přijata i garančními výbory a zapracována v § 1 odst. c) a dále v § 2 odst. 3 a v novém znění části IV - vnitřní kontrola, to znamená v § 45 a 46. Zde je stanoveno její zaměření zejména na dodržování obecně závazných předpisů v orgánech státní správy, státních organizacích a státních podnicích na v současné době zvlášť sledované oblasti zneužívání postavení řídících pracovníků a na hospodárnost při plnění úkolů organizací.

V souvislosti s aktuální potřebou kontroly akciových společností, zejména v oblasti možného úniku majetku federace, byl akceptován a zapracován v § 32 požadavek výboru ústavněprávního na rozšíření kontrolní působnosti ministerstva kontroly i na právnické osoby s majetkovou nebo finanční účastí federace.

V návaznosti na novelu jednacího řádu a pro zlepšení kontrolní činnosti FS bylo výbory pro životní prostředí a hospodářskými výbory požadováno rozšíření okruhu orgánů FS oprávněných požadovat od ministerstva kontroly kontrolní činnost a předkládání zpráv a podkladů, o sněmovny a jednotlivé výbory. Souvisí to i s novou zúženou funkcí předsednictva FS. Všechny tyto požadavky po přijetí v garančních výborech jsou zapracovány v § 27, 42 a 43.

Pro zvýšení nezávislosti kontrolní činnosti hospodářské výbory požadují plán kontrolní činnosti schvalovat Federálním shromážděním po projednání ve vládě. Tento návrh byl rovněž akceptován a je zapracován v § 28.

Dále byly přijaty také návrhy uvedené v § 37 a 38 na zdvojnásobení maximální výše pokut jako důležitý ekonomický nástroj pro zamezení porušování právních povinností a pro rychlé odstranění zjištěných nedostatků.

Úpravy návrhu zákona o kontrole, jak jsou uvedeny v tisku 846, odrážejí potřebu vzniku nezávislého kontrolního orgánu, ale i potřebu poslanců na objektivní a rychlé informace jak o stavu národního hospodářství, tak státního rozpočtu. Ty byly dosud využívány výbory pro plán a rozpočet. Měly by však sloužit i pro další výbory, které mají posoudit konkrétní požadavky voličů na odpovědnost za rozhodnutí orgánů státní správy či změnu právní úpravy určité oblasti občanského života společnosti.

Závěrem bych chtěl zdůraznit, že návrh zákona o kontrole má do budoucna časově omezenou platnost. Je zřejmé, že souvislosti s přijetím nové ústavy a s rozšířením tržních mechanismů bude potřebné vytvořit nezávislý kontrolní úřad. Proto se jedná o zákon přechodný, úměrný potřebám v tomto období. Z toho důvodu doporučuji předkládaný návrh zákona v podobě tisku 846 schválit. Děkuji.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP