Úterý 24. září 1991

Poslanec SL E. Valko: (slov.) Domnívám se, že novela zákona č. 87/1991, jak jsem měl možnost se s ní senámit navrhuje nové nároky, takže to nemá vliv na běh dosavadní prekluzivní lhůty. Návrh, který jsem viděl, zakládá nové nároky, což je obdobná situace, jak jsme to projednávali při novele zák.č. 403/90 o malé restituci - je to zákon 137/1991. Nemusíme se tedy obávat případného prokluzu nároku do 1.10.1991.

Poslanec SN R. Senjuk: Dovolím si odporovat tomuto názoru. Praxe u zákona 403 o zmírnění následků některých majetkových křivd a následně u zákona 527 byla právě z toho důvodu, aby nedošlo k porušení prekluzivní lhůty a zákon 527 byl schválen čtyři dny před koncem prekluzivní lhůty.

Co se týče nároků, které zakládá novela zákona o mimosoudních rehabilitacích, kromě toho, že zakládá nové nároky, na které by se mohlo vztahovat to, co řekl kolega Valko, zakládá i možnost, že jestliže se překročí prekluzivní lhůta dojde ke kolisím a především k administrativnímu zdražení tohoto zákona.

Poslanec SN J. Vild: I kdybychom zákon schválili ve čtvrtek, tak nebude účinný podle zákona o sbírce zákonů dříve než skončí prekluzivní lhůty. Je tedy jedno, jestli o něm bude Federální shromáždění jednat ve čtvrtek nebo příští týden.

Poslanec SL O. Világi: (slov.) Myslím, že můžeme zítra začít s projednáváním zákona č. 87/1991 Sb. s tím, že to bude trvat jednu nebo jeden a půl hodiny. Potom bychom mohli přistoupit k projednávání zákona o politických stranách. Pokud bychom to zítra nestihli dokončit tak máme ještě ve čtvrtek dostatek prostoru k dokončení těchto zákonů.

První místopředseda FS J. Stank: (slov.) Hovoříme však pouze o jednom dnu pro vaše výbory, jinak se rozbije celá tato schůze a nebudeme moci dodržet program.

Hlasí se pan poslanec Roman.

Poslanec SN L. Roman: Hovoříme o programu společné schůze a o programu ústavně právních výborů.

Je zřejmé, že jsme doslova znásilňováni. Tento problém není možné ani z fyzického hlediska vyřešit na ústavně právních výborech. Samozřejmě setkáváme se s něčím takovým v práci ústavně právních výborů, že dostaneme zákon a předseda řekne: Toto skončíme za půl hodinu, za hodinu atd. Ale potom tak vypadá i ta práce. Mám obavu, že takovým způsobem znehodnocujeme celou práci ústavně právních výborů, neboť jednoduše to není možné udělat.

Předsedající místopředseda FS J.Stank: (Slovensky.)

Myslím,že Federální shromáždění má dost informací, aby mohlo rozhodnout o návrhu pana poslance Motyčky a pana poslance Senjuka, kteří navrhují proti tomu, co navrhli předsedové obou sněmoven, aby zítra bylo volno pro jednání výborů, teda aby zítra nebyla společná schůze obou sněmoven a ve čtvrtek aby se projednaly zákona o politických stranách a mimosoudních rehabilitacích.

Poslanec SN L.Roman: Já bych chtěl jen tolik dodat, že bych prosil, abychom nebyli nějakým způsobem znásilňováni v práci ústavně právních výborů tak, jako to dělá předseda Kovář,že vysloveně stanoví terminovaně ,za kolik musíme danou předlohu projednat. Samozřejmě, že znemožňuje potom kolegům, aby se danou předlohou podrobněji zabývali.

Předsedající místopředseda FS J.Stank: (Slovensky.)

Federální shromáždění vyslechlo Vaší prosbu. Je to záležitost výborů, zatím to nebereme jako stížnost na předsedu výboru před Federálním shromáždění. - Prosím,pan poslanec Stome.

Poslanec SN K.Stome: Vážené kolegyně a kolegové, pane předsedající a členové předsednictva, já bych chtěl tady reagovat na to, co říkal pan kolega Vild. Já se domnívám,že presumovat nedůvěru zasílání nebo započetí rozesílání novely je zcestné před tím,než se o tom rozhodje. My víme, že když bylo třeba udělat pendrekové zákony, že to šlo přes noc. A najednou bychom už presumovali, že tato práce je tak jako tak zbytečná,vůbec to tady projednávat, protože už dopředu víme, že nějakým způsobem se podaří, aby to nebylo včas uveřejněno, vytištěno apod. Já se domnívám, když se s tímto započne jen v jednom jediném výtisku, že podmínky jsou splněny, a to je , myslím, v lidských silách.

Předsedající místopředseda FS J.Stank: (Slovensky.) Hlásil se pan poslanec Senjuk.

Poslanec SN R.Senjuk: Podporuji návrh pana Motyčky, žádám hlasování o obou návrzích.

Předsedající místopředseda FS J.Stank: (Slovensky.) Pan poslanec Vild se chtěl ještě vyjádřit.

Poslanec SN J.Vid: Já jen technikou k tomu, co řekl pan poslanec Stome. Já se domnívám, že zákon může být účinný 7 dnů po rozeslání. Jde o tom, že prekluzivní lhůty končí koncem září a do té doby nemůže být zákon účinný.

Poslanec SL J.Wagner: Dámy a pánové, já bych se především chtěl ohradit, aby nás kdokoliv, byť náš kolega, porovnával s parlamentem, který schvaloval pendrekové zákony. To poprvé (Potlesk.)

Podruhé mám vážnou obavu, že jednání v ústavně právních výborech nedojde k cíli, pokud nebude předem známo,že vláda doručí své stanovisko. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J.Stank: (Slovensky.)

Děkuji. Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Senjuka přesunout projednávání návrhu novely zákona o mimosoudních rehabilitacích na čtvrtek tento týden a zítra dát výborům časový prostor, aby ho projednaly, především výborům ústavně právním. (Hlasování začalo v 15.54 hodin).

Ptám se poslanců Federálního shromáždění, kdo souhlasí s tímto návrhem změny programu, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Hlasujeme o návrhu pana poslance Senjuka - mimosoudní rehabilitace. (SN 55, SL 49). Děkuji.

Kdo je proti? (SN 4, SL 3.)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 33, SL 40.)

Tři nehlasovali ve Sněmovně národů, ve Sněmovně lidu pět poslanců nehlasovalo.

Návrh byl oběma sněmovnami přijat a bude tímto způsobem postupováno. To znamená, že zítra bude volno pro jednání výborů a ve čtvrtek bude zařazen na program tento návrh novely zákona.

Dále hlasuje o návrhu pana poslance Zlochy, aby byla předložena zpráva o situaci na soustavě vodních děl Gabčíkovo-Nagymáros, o které jednaly výbory pro životní prostředí minulý týden.

Kdo z vás, vážené kolegyně a kolegové, souhlasí se zařaděním této zprávy ,nechť zvedne ruku. (SN 79, SL 90.) Děkuji.

Kdo je proti? (SN O, SL O.)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 16, SL 19). Děkuji.

Návrh byl přijat. Zpráva bude zařazena do programu.

Dále hlasujeme o návrhu pana poslance Savčinského, který požaduje, aby se do programu zařadil iniciativní návrh o vypořádání majetku v případě zániku České a Slovenské Federativní Republiky (tisk 857).

Za chvíli budeme hlasovat o návrhu pana poslance Savčinského. A potom už máme jen návrh pana poslance Motyčky, který do jisté míry koresponduje s návrem pana poslance Senjuka.

Kdo je pro zařazení iniciativního návrhu podle doporučení pana poslance Savčinského, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. (SN 75, SL 66.) Děkuji.

Kdo je proti? (SN 3, SL 6.) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN 14, SL 17.) Děkuji.

Pět poslanců nehlasovalo ve Sněmovně národů, čtyři ve Sněmovně lidu. Návrh byl do programu přijat.

Konečně pan poslanec Motyčka žádá, aby ve středu bylo volno pro výbory, to jsme si už odhlasovali, čili zde jde už jen o to, abychom zařadili na jednání zákon o politických stranách, a to na program společné schůze na čtvrtek tento tyden.

mpř. J. Stank

To, co je pod bodem 16 návrhu časového průběhu - návrh zákona o sdružování v politických stranách - žádá pan poslanec Motyčka, aby bylo zařazeno na čtvrtek. Ve čtvrtek se bude jednat. Pan poslanec má technickou poznámku.

Poslanec SN L. Motyčka: Domnívám se, že by se

o tom ani nemuselo hlasovat, protože usnesení z předcházející schůze hovoří jednoznačně, že první týden.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: (slovensky) Předsednictva navrhují jiný postup z důvodu, který jsem uvedl hned na začátku schůze, a současně jsem se i do jisté míry za předsednictva omluvil, respektive vysvětlil, proč to tak navrhují. My ale tím to měníme, protože posouváme dny a současně zavazujeme výbory, aby to v průběhu zítřejšího dne projednaly, takže si myslím, že je potřebné o tom hlasovat. Prosím vás, abyste hlasováním vyjádřili svoji vůli, zda zařadíme zákon o politických stranách na program čtvrtečního jednání.

(16.02 hodin)

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. (38, 33.) Děkuji.

Kdo je proti? (6, 3.) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (50, 59.) Děkuji.

mpř. FS J. Stank

Takže politické strany zůstávají podle původního návrhu, to ale neznamená, že by je výbory zítra nemohly projednat, dokonce si myslím, že by bylo vhodné, aby takto postupovaly.

Tím jsme projednali všechny navržené změny programu. Dovolte mi, abych nechal nyní hlasovat o celém programu 17. společné schůze sněmoven.

Ještě před tím má faktickou poznámku pan poslanec Hradílek.

Poslanec SN T. Hradílek: Budeme-li hlasovat o celém programu, bude součástí našeho stanoviska také to, že jsme přijali váš návrh, že tuto společnou schůzi skončíme 4.října s tím, že co se neprojedná, přejde na další schůzi, nebo se o tom bude hlasovat zvlášť?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: (slovensky) Jestliže navrhujete, abychom hlasovali zvlášť, můžeme tak učinit, jestliže ne, bude to součástí programu společně s tímto návrhem, že schůze bude trvat dva týdny a že skončí v tomto režimu, o kterém jsem hovořil, 4. října. Pokud navrhujete, aby se hlasovalo o tom, zda skončíme, zvlášť, je to možné. (Poslanec Hradílek: Nenavrhuji.)

mpř. FS J. Stank

Takže hlasujeme o celém programu, o změnách, které jsme si odsouhlasili proti tomu, co navrhla předsednictva, s doplňky a změnami, které jsme zde schválili. Hlasujeme o programu 17. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů s tím, že skončí 4. lO. a body, které nebudou projednány, se přesunou na 18. společnou schůzi.

(16.05 hodin)

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. (83, 73.) Děkuji.

Kdo je proti? (1, 2.) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (17, 22) Děkuji. Dva poslanci ze Sněmovny národů nehlasovali, ze Sněmovny lidu nehlasoval jeden poslanec. Obě sněmovny, tedy Federální shromáždění se usneslo podle ústavního zákona o československé federaci o programu schůze včetně postupu projednání.

Nový zákon o jednacím řádu Federálního shromáždění mi ukládá, aby sněmovna pro každou schůzi zvolila dva ověřovatele. Pro 17. schůzi sněmoven se navrhují jako ověřovatelé za Sněmovnu lidu František Magyar a Milan Pohanka. Máte nějaké připomínky k těmto návrhům? (Nebyly.) Nejsou. Budeme hlasovat.

mpř. FS J. Stank

(16.06 hodin)

Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro to, aby jako ověřovatelé působili na této schůzi František Magyar a Milan Pohanka, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. (74.) Děkuji.

Kdo je proti? (2.) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (7.) Děkuji. Tři poslanci nehlasovali. Oba ověřovatelé byli většinou hlasů zvoleni.

Za Sněmovnu národů je navrhovaná jako ověřovatelka Soňa Matochová a Peter Kulan. Jsou nějaké připomínky? (Nebyly.) Nejsou.

(16.07 hodin)

Ptám se poslanců Sněmovny národů, kdo souhlasí, aby jako ověřovatelé působili tito dva poslanci, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. (64.) Děkuji.

Kdo je proti? (6.) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (7.) Děkuji. Deset poslanců nehlasovalo, přesto byli oba poslanci zvoleni za ověřovatele.

Konstatuji, že ověřovatelé zápisu byli zvoleni v souladu s § 16, odst. 1, větou druhou zákona o jednacím řádu Federálního shromáždění.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP