Úterý 24. září 1991

Předsedající místopředseda FS J. Stank: (slovensky) Vážené poslankyně, vážení poslanci, vážené Federální shromáždění, dnes jste dostali do lavic návrh časového průběhu jednání 17. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů. Bylo by správné, abyste si ho vzali před sebe.

Je to návrh předsedů Sněmovny lidu a Sněmovny národů, který vychází ze stavu přípravy jednotlivých návrhů zákonů ve výborech sněmoven. K takovým úpravám předsedové sněmoven byli svými předsednictvy zplnomocněni.

V tomto programu předsednictva sněmoven též navrhují Federálnímu shromáždění, aby projednalo i ty zákony, kde nebyla dodržena třicetidenní lhůta podle § 46 odst. 1 zákona o jednacím řádu na předložení návrhů poslancům. Součástí programu je i zákon o sdružování v politických stranách a novela zákona o malé privatizaci, které měly být zařazeny na první dny 17. společné schůze. Též o nich budou ještě v tomto týdnu jednat gesční výbory, a z toho důvodu jsou zařazeny až na druhý týden naší společné schůze.

K organizaci práce několik poznámek: Tento týden budeme pravidelně začínat jednání v 9.00 hodin a skončíme v 18.30 hodin. Ve čtvrtek 26. 9. je vyčleněn čas na schůze výborů sněmoven. V pátek skončíme po projednání stanoveného programu. Odjezd poslanců do Ostravy, na Slovensko a do vzdálenějších míst je zabezpečen speciálním letadlem.

Příští týden bychom začali jednání v úterý v 10.00 hodin, jak je uvedeno v návrhu časového programu. Pondělí bude vyčleněno na eventuální další schůze výborů.

Předsednictva sněmoven současně doporučují svým sněmovnám, aby v případě, že nebudou projednány plánované body programu, byla 17. schůze skončena v pátek 4. října 1991 s tím, že další, neprojednané body budou přesunuty na 18. schůzi. Předsednictva byla vedena především tím, aby se nenarušil režim, který je stanoven v legislastivním programu práce Federálního shromáždění, a aby nebyla ohrožena říjnová společná schůze, tedy 18. schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů, kdy se též mají projednat velmi důležité zákony.

V příštím týdnu je program, jak je na první pohled zřejmé, náročnější a dá se předpokládat, že budeme jednat i ve večerních hodinách, to znamená, že by byla organizovaná přestávka na večeři a po ní - pokud to vámi samozřejmě bude schváleno - bychom pokračovali.

Toto je návrh předsednictev obou sněmoven upravený o rozhodnutí předsedů, jak už jsem říkal. Můžeme tedy jednat o tomto návrhu programu. Do rozpravy, resp. na doplnění tohoto návrhu se přihlásili zatím dva poslanci, a to poslanec

Jan Kačer a pan poslanec Jurečka. Prosím pana poslance Kačera, aby přednesl svůj návrh.

Poslanec SL J. Kačer: Vážené Federální shromáždění, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych jménem poslaneckého klubu Občanského hnutí i jménem svým podal návrh na doplnění programu této společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů. Žádáme, aby byl program této společné schůze rozšířen o projednání vládního návrhu prováděcího zákona o referendu.

Dále žádáme, aby Federální shromáždění ještě během této společné schůze projednalo návrh poslanců Občanského hnutí a Veřejnosti proti násilí ze dne 17. 9. t.r. obsažený v parlamentním tisku č. 860, v němž se formou usnesení Federálního shromáždění navrhuje prezidentu České a Slovenské Federativní Republiky, aby podle článku 1, odst. 1 platného ústavního zákona o referendu vyhlásil současně v České republice a Slovenské republice referendum.

Naše společná diskuse v poslaneckých klubech, výborech i plénu nechť rozhodne o znění otázky, která bude položena všem občanům našeho státu. Ti jediní mají právo dát na ni rozhodující odpověď.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: (slovensky) Děkuji poslanci Kačerovi. Prosím pana poslance Jurečku, aby přednesl návrh.

Poslanec SL J. Jurečka: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vám navrhl rozšíření programu 17. společné schůze o bod "Prohlášení Federálního shromáždění k situaci v Chorvatsku". Na minulé schůzi Federální shromáždění odmítlo diskutovat o situaci v Jugoslávii s tím, že nemá dostatek podkladů. Tehdy se ovšem jednalo o ojedinělé akce jugoslávské armády. Dnes je situace mnohem tragičtější. Domnívám se, že je potřebné zaujmout k této situaci nejen politický názor, politické stanovisko, ale hledat i návrhy konkrétních kroků.

Pokud Federální shromáždění můj návrh přijme, připravím na projednání tohoto bodu návrh usnesení v tomto smyslu. Válka v Chorvatsku se týká osudu národů Chorvatska, ale po mém soudu je to válečné tažení, které zasahuje každého z nás. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: (slovensky) Děkuji poslanci Jurečkovi. Dále chce k programu hovořit pan poslanec Lis. Prosím, aby tak učinil.

Poslanec SN L. Lis: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, na 16. plenárním zasedání Federálního shromáždění bylo doporučeno stáhnout z pořadu programu volbu generálního inspektora ozbrojených sil. Bylo doporučeno, aby tato volba byla zařazena na 17. schůzi. Doporučuji tomuto zasedání, aby program byl rozšířen o volbu generálního inspektora ozbrojených sil.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: (slovensky) Děkuji poslanci Lisovi za jeho návrh. Dále se přihlásil s návrhem pan poslanec Lux, potom pan poslanec Chýlek.

Poslanec SN J. Lux: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolím si navrhnout samostatný bod tohoto jednání, a to Zprávu předsednictva o své činnosti a aktivitě v době puče v Sovětském svazu. Domnívám se, že bychom o této aktivitě měli být informováni. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: (slovensky) Pan poslanec Lux žádá zprávu předsednictva. Prosím pana poslance Chýlka, potom pan poslanec Bratinka.

Poslanec SL S. Chýlek: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, jménem poslaneckého klubu OH, dovoluji si navrhnout, aby program naší schůze byl rozšířen o bod, jehož obsahem by bylo zřízení komise pro dozor nad řešením ekonomických a ekologických důsledků a škod způsobených na zdraví a životech československých občanů i na životním prostředí pobytem sovětských vojsk. Dovoluji si připomenout tomuto Federálnímu shromáždění, že dne 3. července na 16. schůzi jsme schválili usnesení, kde v bodu 6 se doslovně praví toto: FS pokládá činnost nynější parlamentní komise (rozumí se parlamentní komise pro dozor nad odsunem vojsk) za skončenou. Doporučuje zřídit komisi pro dozor nad řešením ekologických a ekonomických důsledků a škod způsobených na zdraví a životech čs. občanů i na životním prostředí pobytem sovětských vojsk. Komise bude složena z poslanců z výborů hospodářských, pro plán a rozpočet, pro životní prostředí, branných a bezpečnostních a zahraničních. FS schvaluje, aby poslanec M. Kocáb vypracoval návrh na složení této nové komise. (Tolik citace z našeho usnesení.)

Proto navrhuji, aby tento bod se na pořadu naší schůze objevil. Děkuji za pozornost.

Předsedající mpř. FS J. Stank: (slovensky)

Děkuji. Program chce ještě doplnit pan poslanec Bratinka.

Poslanec SN P. Bratinka: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, poslanecký klub ODA navrhuje doplnit v rámci bodu 2l tj. odpovědi na interpelace poslanců - doplnit tento bod o souhrnnou zprávu generálního prokurátora ČSFR o stavu vyšetřování trestných činů spáchaných činiteli komunistického režimu, popř. stavu vyšetřování ve věci porušování lidských práv v období 25. 2. 1948 - 17. 11. 1989.

Důvod pro toto je, že poslanci by měli získat přehled o tom, co se v této věci udělalo nebo dělá.

Předsedající mpř. FS J. Stank: (slovensky)

Děkuji, máme poznamenáno. Hlásí se pan poslanec Hrušínský.

Poslanec SL R. Hrušínský: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych se připojil k požadavku našich občanů, aby návrh zákona o referendu předložený prezidentem republiky v prosinci minulého roku byl projednán přednostně. Domnívám se, že devět měsíců byla dostatečně dlouhá doba, aby zákon mohl být k projednání připraven.

Předsedající mpř. J. Stank: (slovensky)

Máte zřejmě, pane poslanče, na mysli prováděcí předpisy, protože zákon o referendu jsme schválili.

Dále má slovo pan poslanec Kontra. Po něm pan poslanec Hubálek.

Poslanec SN M. Kontra: (slovensky)

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, mám jen připomínku k časovému harmonogramu naší 17. společné schůze, kde se vymezuje pouze jeden den na schůze výborů sněmoven. Náš výbor, byť by se sebevíce snažil, není schopen projednat za jeden den až tři návrhy zákonů, protože nejsou zpracovány v žádné podobě, kromě všeobecných rozprav. Hlavní důvody nejsou ve výborech, ale v širších okolnostech, které pramení z federální vlády, resp. organizace práce ve Federálním shromáždění.

Je třeba říci, že návrh zákona o sdružování v politických stranách a hnutích je též nepřipraven, protože stanovisko federální vlády jsme obdrželi až 18. 9. - den před projednáváním tohoto zákona. Kromě toho byl výborům doručen iniciativní návrh skupiny poslanců OH, který si osvojily jako stanovisko zahraniční výbory. Z tohoto hlediska jsme dostali prakticky čtyři předlohy. Původní návrh zákona, naši společnou zprávu, stanovisko federální vlády, jakož i tento iniciativní návrh, a proto jsme museli vytvořit speciální pracovní skupinu ke zpracování těchto připomínek, která je schopna dodat tento materiál našim výborům 25.,a jsme to schopni projednat až 27.

Dále vládní návrh zákona, kterým se stanovují některé další podmínky pro výkon některých funkcí vypadá tak, že měl být projednán ve čtvrtek, ale protože nepřišel zástupce vlády, musel být odložen. Kromě toho, dodnes nemáme stanovisko výborů hospodářských a pro plán a rozpočet a samotný návrh zákona byl dodán poslancům našich výborů až 17. 9. Byli jsme schopni v pátek projednat pouze všeobecnou část návrhu zákona.

Dále - návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 87 o mimosoudních rehabilitacích vypadal tak, že podle plánu se měl ve výborech projednat v pátek 20. 9. Federální vláda se k němu vyjádřila ve čtvrtek, 19. Do dnešního dne nemáme z vlády stanovisko, nemohl být tento návrh zákona projednán. Taktéž slovenská vláda se k němu vyjadřovala až včera.

Proto navrhuji, aby se nám prodloužil termín k projednání těchto tří návrhů zákonů, nebo, že budeme uvolněni v pátek z jednání pléna a projednáme tyto tři návrhy ještě i v pátek. Děkuji.

Předsedající mpř. J. Stank: (slovensky)

Dovolil jsem si již v úvodu navrhnout, že v případě, pokud potřebují výbory čas k projednání, je na to vyčleněno také pondělí.

V zákoně o jednacím řádu se říká, že společné schůze by neměly být v pondělí - to samozřejmě dodržujeme. Výbory samozřejmě mohou jednat i v pondělí, dokonce v sobotu a v neděli.

Prosím, slovo má pan poslanec Hubálek.

Poslanec SL B. Hubálek: Pane předsedající, pane předsedo, dámy a pánové, z pochopitelných důvodů žádám o váš souhlas k projednání zákona o době nesvobody, nejlépe v souvislosti nebo před projednáváním zákona o politických stranách, co se týče časového zařazení.

Jako další bych obnovil požadavek na pana ministra zahraničních věcí - přijmout usnesení, aby nás informoval o stěžejních momentech projednávané smlouvy se SRN, a to nejlépe předtím, než proběhnou interpelace na této schůzi. Text usnesení bych potom předložil, pokud budete souhlasit s tím, aby to bylo zařazeno na pořad našeho jednání. Děkuji za pozornost.

Předsedající mpř. J. Stank: (slovensky)

Děkuji. Dále se hlásí pan poslanec Senjuk. Po něm je přihlášen pan poslanec Zlocha.

Poslanec SN R. Senjuk: Pane předsedo, pane předsedající, jen jednoduchou administrativní úpravičku: přesunout body 2, 3, 4, 5 - 12 místo bodu 15. Bod 15 přesunout na čtvrteční jednání a čtvrteční jednání výborů na středeční.

Je to z toho důvodu, že jestliže se bude schvalovat zákon o mimosoudních rehabilitacích až 2. lO., nemá zcela opodstatnění, protože prekluzivní lhůta, která je uzákoněna v tomto zákoně, končí 30. září.

Předsedající místopředseda J.Stank

Pane poslanče, prosím vás, já jsem to nezachytil. Řekněte zjednodušeně, kdy navrhujete, aby byl zákon o mimosoudních rehabilitacích projednán.

Poslanec SN R. Senjuk: Aby byl zákon v ústavněprávních výborech projednán zítra, tj. ve středu. Ve čtvrtek aby byl zařazen na jednání pléna.

Poslanec SN Josef Zlocha: (slovensky) Vážený pane předsedo, pane předsedající, vážené paní a páni poslanci, z pověření výboru pro životní prostředí navrhuji, aby program naší 17. společné schůze byl doplněn o následující bod: Informace o současném stavu budování soustavy vodních děl Gabčíkovo-Nagymáros a výsledcích jednání výborů pro životní prostředí. V rámci informace chceme předložit oběma sněmovnám návrh usnesení s uvedením požadavků na federální vládu, kterým by se mělo přispět k vyřešení situace této komplikované, neúměrně dlouho se vlekoucí záležitosti. Písemné znění návrhu na usnesení předložíme včas, nejpozději do čtvrtka.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: (slovensky) Dále se hlásí pan poslanec Žáček, zřejmě přednese svůj doplňující návrh a po něm promluví pan poslanec Savčinský.

Poslanec SL. L. Žáček: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, dámy a pánové. Žádám o souhlas k projednání akce Mošnov Sněmovnou lidu a Sněmovnou národů, a to v souladu s § 51 odst. 1 jednacího řádu Federálního shromáždění. Podklady pro Sněmovnu lidu předávám okamžitě, pro Sněmovnu národů to bude během půl hodiny. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: (slovensky) Pan poslanec Žáček navrhuje podle § 51, aby byla vyslovena zřejmě vládě nedůvěra. Je to tak, pane poslanče?

Poslanec SL. L. Žáček: Ano, je to tak. Já jsem řekl paragraf a předpokládal jsem, že každý ten paragraf zná. Je to, vážené poslankyně a vážení poslanci, v souladu s § 51 odst. 1 jednacího řádu FS předkládají skupiny poslanců Sněmovny lidu a Sněmovny národů FS návrh na vyslovení nedůvěry členům federální vlády, a to ing. Jánu Langošovi, federálnímu ministru vnitra, Luboši Dobrovskému, federálnímu ministru obrany za neadekvátní způsob nočního přepadení letiště Ostrava-Mošnov dne 29.8.1991.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: (slovensky) Vážený pane poslanče, postup je v tomto případě následující. Příslušný počet - minimálně 30 poslanců předloží takovýto návrh předsednictvu sněmovny, v tomto případě předpokládám předsednictvu SL a předsednictvo je povinno svolat bezodkladně schůzi sněmovny, k této žádosti zaujme předsednictvo svoje stanovisko po projednání ve výborech, jak o tom hovoří odst. 3 a na základě tohoto stanoviska potom rozhodne sněmovna. Takže v této chvíli bych vás chtěl, pane poslanče, informovat, že toto nepatří na společnou schůzi, je to záležitost Sněmovny lidu. Dali jste předsednictvu svůj návrh, předsednictvo může zasednout a na základě svého rozhodnutí nám oznámí výsledek.

Poslanec SL L. Žáček: Já bych chtěl jenom doplnit, že tento návrh podali i poslanci Sněmovny národů, takže obě sněmovny.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: (slovensky) Pokud chtějí tento návrh podat i poslanci Sněmovny národů, opakuji, že jich musí být nejméně 30 a postup bude stejný. A ještě jednou opakuji, že daný návrh nepatří do programu společné schůze a nebudeme o něm hlasovat.

Dále se hlásí pan poslanec Savčinský.

Poslanec SL V. Savčinský: (slovensky) Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, vzhledem k připomínkám a požadavkům, které zde zazněly a které se týkají kroků spojených s referendem, poslanecký Klub VPN doporučuje, aby na společnou schůzi byl zařazen iniciativní návrh skupiny poslanců VPN na návrh ústavního zákona o vypořádání majetku ČSFR mezi Českou republikou a Slovenskou republiku v případě zániku v České a Slovenské Federativní Republiky. Tento návrh máte v lavicích, je to tisk č. 857.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: (slovensky) Posledním přihlášeným je pan poslanec Motyčka, prosím, aby přednesl svůj návrh.

Poslanec SN L. Motyčka: Vážený pane předsedo, pane předsedající, kolegyně a kolegové. Poslední den našeho společného zasedání 16. společné schůze jsme přijali usnesení, ve kterém se říká, že zákon o politických stranách bude projednán v následující schůzi, to je této - první týden. Doporučoval bych, abychom toto usnesení dodrželi. Přimlouvám se o řešení, které navrhl pan poslanec Senjuk, kdy navrhoval, aby se vytvořil výborům prostor ve středu, tj. zítra, pro projednávání a aby program, který je zařazen na středu příštího týdne, tj. druhého, kde je novela zákona o rehabilitacích a zákon o politických stranách, aby celý tento program byl přeřazen na čtvrtek tohoto týdne. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: (slovensky) Ano, děkuji. Má ještě někdo připomínky k programu? Hlásí se pan poslanec Roman.

Poslanec SN L. Roman: (slovensky) Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Chtěl bych zaujmout stanovisko ke dvěma návrhům, a to k vládnímu návrhu zákona o způsobu vykonání referenda a k iniciativnímu návrhu zákona o vypořádání majetku ČSFR mezi Českou republiku a Slovenskou republiku v případě zániku České a Slovenské Federativní Republiky. Chtěl bych se zeptat obou navrhovatelů - není potřebné, aby se nejprve hlasovalo o tom, že tyto dva návrhy jsou předkládány v rozporu s jednacím řádem? To znamená, že nejsou dodrženy lhůty. Jak to zabezpečíme, abychom to projednali už na této společné schůzi?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: (slovensky) Takže navrhujete, abychom to do programu nepřijímali?


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP