Čtvrtek 18. července 1991

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme k hlasování. Hlasují poslanci české části Sněmovny národů.

Táži se, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. Děkuji. (51) Padesátjedna.

Kdo je proti, nechť hlasuje. Děkuji. (0) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (10) Deset. Děkuji.

Poslanci české části Sněmovny národů pozměňovací návrh schválili.

Hlasují poslanci ve slovenské části Sněmovny národů. Táži se jich, kdo je pro tento návrh, nechť hlasuje. Děkuji. (Hlasuje se.) (44) Čtyřicet čtyři.

Kdo je proti? (1) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (6) Šest.

Pět poslanců ignorovalo hlasování. Poslanci ve Sněmovně národů ve slovenské části návrh nepřijali.

Hlasují poslanci ve Sněmovně lidu. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. (Hlasuje se.) (104) Sto čtyři.

Kdo je proti? (0) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (11) Jedenáct.

Sněmovna lidu návrh schválila. Celkově nebyl pozměňovací návrh přijat.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vild: Paní poslankyně Matochová svůj návrh nestahuje. Budeme tedy o tomto návrhu hlasovat - paní poslankyně navrhuje, aby článek 6 zněl: "Zákon Federálního shromáždění satanoví způsob provádění referenda." Je to podobné, ale musíme o tomto hlasovat. Tento návrh také doporučujeme.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlasují poslanci v české části Sněmovny národů. Táži se jich, kdo je pro pozměňovací návrh, nechť hlasuje.

(Hlasování započato v 15.22 hodin.) Děkuji. (58) Padesát osm. Je někdo proti? (0) Nikdo. Zdržel se někdo hlasování? (4) Čtyři. Česká část Sněmovny národů pozměňovací návrh schválila. Hlasují poslanci ve slovenské části Sněmovny národů. Táži se, kdo je pro tento uvedený návrh, nechť hlasuje. (Hlasuje se.) Děkuji. (49) Čtyřicet devět. Kdo je proti? (2) Dva. Kdo se zdržel hlasováni? (6) Šest. Obě části Sněmovny národů návrh přijaly. Hlasují poslanci Sněmovny lidu. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) (117) Sto sedmnáctá. Kdo je proti? (0) Nikdo. Kdo se zdržel hlasování? (2) Dva. Obě sněmovny uvedený pozměňovací návrh schválily.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ako ďalší pozmeňovací návrh, je tu pozmeňovací návrh pána poslanca Čiča. Odporučil by som, aby sme o ňom hlasovali, až keď sa rozhodne o trojpätinovej väčšine - toto hlasovanie sme odložili, pôvodne to bol článok 3 strana 3. Trojpätinová väčšina je aj v pozmeňovacom návrhu poslanca Voščeka, kde rozpisuje ustanovenie článku 4l. Myslím, že keď budeme hlasovať o pozmeňovacom návrhu pána poslanca Voščeka... Pokiaľ ide o predchádzajúci pozmeňovací návrh k článku 6, kde mal pán poslanec Čič podrobnosti referenda, tak tento pozmeňovací návrh pán poslanec Čič berie späť. Takže ešte raz.

Dáme hlasovať o znení, ako je navrhnuté v pozmeňovacom návrhu pána poslanca Voščeka, poradové číslo 3 strana 10, článok 41. Z tohoto článku je zrejmé, že prijatie návrhu na vyhlásenie referenda je potrebná trojpätinová väčšina poslancov Snemovne ľudu a trojpätinová väčšina poslancov Snemovne národov v slovenskej aj v českej časti.

Spravodajcovia aj po dohode s politickým grémiom, odporúčajú prijatie tohto pozmeňovacieho návrhu.

Mal by som ešte jednu otázku na pána Voščeka, či by nebolo lepšie vyjadriť tento princíp takto. V článku 41 za slová "ústavného zákona Federálneho zhromaždenia" vložiť slová "na prijatie návrhu na vyhlásenie referenda".

Poslanec SN J. Vošček: Súhlasím, dával som to len pre to, aby to bolo jasné.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Do článku 7 sa teda vkladajú tieto slová - v článku 41 sa za slová "ústavného zákona Federálneho zhromaždenia" vkladajú slová "na prijatie návrhu na vyhlásenie referenda". Spravodajcovia odporúčajú prijatie tohto pozmeňovacieho návrhu.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vild: Upřesnil bych to: Současný bod článku 1 by se vypustil a byl by tam bod, jak říkal poslanec Valko.

Předsedající předseda SL R. Batték: Přistoupíme k hlasování. Táži se poslanců v české části Sněmovny národů, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje.

(Hlasování započato v 16. 29 hodin.) Děkuji. (55) Padesát pět.

Kdo je proti? (2) Dva.

Kdo se zdržel hlasování? (4) Čtyři.

Česká část Sněmovny národů návrh přijala.

Hlasují poslanci ve slovenské části Sněmovny národů. Kdo je pro pozměňovací návrh, nechť hlasuje. (Hlasuje se.) Děkuji. (51) Padesát jedna.

Kdo je proti? (0) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (3) Tři.

Děkuji. Také slovenská část Sněmovny národů návrh přijala.

Nyní hlasují poslanci ve Sněmovně lidu. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (117) Sto sedmnáct.

Kdo je proti? (1) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (1) Jeden.

Obě sněmovny uvedený pozměňující návrh schválily.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Tým sú vybavené pozmeňovacie návrhy pána poslanca Voščeka. Pán poslanec.... ich berie späť. Tým pádom, z hľadiska právneho a ústavného, jeho pozmeňovacie návrhy na strane 10 sú irelevantné, takže ich berie späť. Je potrebné sa vrátiť späť k predloženému zneniu na str. 4 čl. 3 pána Voščeka. Pán poslanec berie svoj návrh späť.

Ďalší pozmeňovací návrh je na str. 10 čl. 7 poradové číslo 9. Je to návrh pána poslanca Voleníka. Do prechodného ustanovenia čl. 7 dal dva varianty. Na strane 11 je varianta č. 2, ktorú spravodajcovia používajú z hľadiska legislatívno - technického za čistejšiu a preto ju odporúčam. Dochádza k zmene ústavy 100/1960 Zb. v tom zmysle. Odporúčame variantu na str. 11 č. 2.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Odporúčal by som plénu, aby si vzalo Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme k hlasování. Jsou zde hlasy, o čem se bude hlasovat. Snad by bylo dobré, kdybyste přečetli celé znění pozměňovacího návrhu.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vild: Hlasujeme o návrhu poslance Voleníka, pořadové číslo 9 k článku 7. Hlasujeme o variantě 2, která by měla znít: V článku 2 odst. 2 za slova "které jsou jím voleny" se doplňují slova "a lidovým hlasováním referendem". Jde o změnu ústavy z r. 196O. Doporučujeme to, je to legislativně technická úprava.

tlač 767 str. 4 bod 2 čl. 7. Je tam to, čo ste chceli.

(Hlasuje se v 15.34 hodin.) Děkuji. (54) Padesát čtyři.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Snad jsme si záležitost už vyjasnili. Budeme hlasovat.

Hlasovat budou poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z poslanců je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Je někdo proti? (0) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (4) Čtyři.

Česká část Sněmovny národů návrh přijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z těchto poslanců souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(Hlasuje se v15.35 hodin.) Děkuji. (52) Padesát dva.

Je někdo proti? (0) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (3) Tři.

Sněmovna národů v obou částech návrh přijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo z těchto poslanců je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se v 15.36 hodin.) Děkuji. (115) Sto patnáct.

Je někdo proti? (0) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (0) Nikdo.

Také sněmovna lidu návrh schválila.

Obě sněmovny Federálního shromáždění pozměňovací návrh přijaly. Přistoupíme k dalšímu návrhu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalší pozmeňovací návrh je na str. 11 k čl. 7. Do čl. 7 za bod 1 vložiť nový bod 2. Ústavný zákon č. 143/1968 o československej federácii v znení neskorších predpisov... sa doplňuje takto: V čl. 58 odst. 1 druhá veta za slovo "federácia" vložiť slová "a uznášať sa o návrhu na vyhlásenie referenda". Čl. 7 bod 1 sa vypustil. Správne má byť: čl. 7 bod 1 znie: V praxi to znamená, že Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia týmto nesmie v prípade prijatia vyhlásiť referendum. Čl. 7 bod 2, pretože bod 1, to je trojpätinová väčšina, ktorou sme schválili pána poslanca Voščeka. Z hľadiska legislatívnotechnického doterajší bod 2 sa v čl. 7 prečísluje na bod 3. To už sme schválili.

Ešte raz to zopakujem. Čl. 7 bod 2 znie: V čl. 58 odst. 1 druhá veta za slová "federácia" vložiť slová "a uznáša sa o návrhu na vyhlásenie referenda". Keby ste si porovnali článok 58 odst. 3, znamená to, že Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia nesmie v prípade schválenia vyhlásiť referendum.

Ako spravodajcovia odporúčame prijatie tohto pozmeňovacieho návrhu, ktorý odporúča aj Slovenská národná rada.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme k hlasování. Hlasovat budou poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z těchto poslanců je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(Hlasuje se v 15.38 hodin.) Děkuji. (54) Padesát čtyři.

Je někdo proti? (1) Jeden.

Zdržel se někdo hlasování? (3) Tři.

Česká část Sněmovny národů návrh schválila.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z těchto poslanců je pro uvedený návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(Hlasuje se v 15.39 hodin.) Děkuji. (58) Padesát osm.

Je někdo proti? (0) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (0) Nikdo.

Slovenská část Sněmovny národů návrh schválila.

Hlasovat budou poslanci Sněmovny lidu. Kdo z těchto poslanců je pro uvedený návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. (Hlasuje se v 15.40 hodin.) Děkuji. (118) Sto osmnáct.

Je někdo proti? (0) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (0) Nikdo.

Čtyři poslanci abstinovali.

Obě sněmovny uvedený pozměňovací návrh schválily.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vild: Poslední pozměňující návrh je návrh poslance Buriana str. 11, článek 8, pořadově číslo 11. Článek 8: "Prezident je povinen vyhlásit referendum, požádali o to prokazatelně aspoň 300 000 občanů." Z legislativního hlediska i z důvodů, které zde padly, nedoporučujeme tento návrh přijmout.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vyslechli jsme další návrh. Táži se navrhovatele poslance Buriana, zda trvá na hlasování. (Ano.)

(15.40 hodin.)

Táži se poslanců české části Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. (Hlasuje se.) Děkuji. (8) Osm.

Kdo je proti? (16) Děkuji. Šestnáct.

Zdržel se někdo hlasování? (9) Devět. Děkuji.

Česká část Sněmovny národů návrh nepřijala.

Hlasují poslanci ve Slovenské části Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. (Hlasuje se.) Děkuji. (11) Jedenáct.

Kdo je proti? (5) Děkuji. Pět.

Kdo se zdržel hlasování? (14) Děkuji. Čtrnáct.

Obě části Sněmovny národů návrh nepřijaly.

Táži se poslanců Sněmovny lidu. Kdo je pro uvedený návrh, nechť hlasuje. (Hlasuje se.) Děkuji. (8) Osm.

Kdo je proti? (23) Dvacettři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (28) Dvacet osm. Děkuji.

Obě sněmovny pozměňovací návrh neschválily.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ešte sme nerozhodli o názve tohto zákona. Sú tri návrhy. Pokúsim sa zdôvodniť, ktoré odporúčam ja osobne. Prvý pozmeňovací návrh pána poslanca Skalického, kde sa odporúča vrátiť k návrhu, ktorý podal pán prezident: "O celoštátnom referende."

Druhý návrh podal pán poslanec Mandler. (Poslanec Mandler návrh stahuje.) Ďakujem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP