Čtvrtek 18. července 1991

Potom je tu návrh skupiny poslancov Benčíka, Kanisa, Masopusta, Oleja a Mečla.

Poslanec SL M. Benčík: Vzhľadom na to, ako sme schválili článok 1 ustanovenie 1, názov by nezodpovedal, preto ho sťahujem.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Áno, to som chcel presne povedať. Takže jediný pozmeňovací návrh "Ústavný zákon o celoštátnom referende" spravodajcovia odporúčajú prijať.

(Hlas z pléna: Mám dotaz k našim právníkům. Zákon by nesl název "zákon o celostátním referendu", ale tento zákon připouští, aby bylo referendum provedeno pouze v jedné části z obou republik. V tom případě by toto referendum nebylo provedeno v obou částech, nebylo by to tedy celostátní referendum a název by tedy neodpovídal obsahu.)

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Tento zákon pripúšťa možnosti vykonania referenda aj v jednej časti aj v obidvoch častiach naraz. Nechám to na rozhodnutie pléna.

(Hlas z pléna: Bude-li to provedeno v jedné části, nebude to referendum celostátní.)

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Je pravda, že pod slovom "referendum" môžem rozumieť aj v jednej časti aj v obidvoch. Nechávam to na rozhodnutí pléna, nech rozhodne, ktorý názov sa im páči.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vild: Nedoporučuji pozměňovací návrh, aby to bylo celostátní. Název by měl zůstat jen "o referendu".

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Pán poslanec svoj návrh sťahuje.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji pánům zpravodajům za jejich zprávu. Musím konstatovat, že poslanecké kluby chtěly před konečným hlasovánim o návrhu zákona krátkou přestávku, aby se mohly zde ve sněmovně sejít. Mohou tak nyní učinit. Necháme na to 10 minut.

(Jednání přerušeno v 15.48 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 16.14 hodin.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: O faktickou poznámku požádal místopředseda Federálního shromáždění profesor Jičínský.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, nebudu mluvit k této věci. Možná, že to není zcela v souladu s jednacím řádem, ale protože tu probíhaly ještě poslední interní konzultace, chtěl jsem využít chvilky času.

Chtěl jsem vám říci, že politické grémium se radilo o tom, kdo by měl být předsedou kontrolního orgánu, resp. jak uskutečnit volbu předsedy kontrolního orgánu. Stanovisko politického grémia je takové, že by za předsedy měli být navrženi dva členové tohoto orgánu, čili že by byla volba ze dvou kandidátů, a to z těch, kteří ve volbě kontrolního orgánu dostali největší počet hlasů. Takto jsou připraveny volební lístky.

Pokud s tím nebudete souhlasit, budete mít jiné návrhy, nechte si to rozmyslet tak, aby potom volba se mohla zorganizovat. Děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Jičínskému. Dovolte tedy, abych zahájil pokračování naší přerušené schůze. Zaujměte, prosím, poslanci, svá místa, abychom mohli přistoupit k hlasováni.

Dovolte tedy, abychom přistoupili k hlasování o návrhu ústavního zákona o celostátním referendu ve znění usnesení ústavně právních výborů a podle doporučení sněmovního zpravodaje včetně přijatých pozměňovacích návrhů.

Budeme hlasovat o ústavním zákonu, k jehož souhlasu je třeba třípětinové většiny poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice a třípětinové většiny poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice, jakož i souhlasu třípětinově většiny poslanců Sněmovny lidu.

(14.17 hodin.)

Dám hlasovat o navrženém zákonu. Hlasovat bude nejprve Sněmovna lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo souhlasí s uvedeným návrhem zákona, nechť hlasuje. (107) Děkuji. Sto sedm.

Kdo je proti? (7) Děkuji. Sedm.

Kdo se zdržel hlasování? (11) Děkují. Jedenáct.

Sněmovna lidu návrh zákona schválila počtem hlasů sto sedm, sedm hlasů bylo proti, jedenáct se zdrželo. Nikdo hlasování neignoroval.

Hlasovat teď budou poslanci české části Sněmovny národů. Táži se poslanců Sněmovny národů v české části, kdo je pro uvedený návrh zákona, nechť hlasuje. (58) Děkuji. Padesát osm.

Kdo je proti? (2) Dva. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (3) Tři. Děkuji.

Konstatuji, že poslanci zvolení v České republice ve Sněmovně národů uvedený návrh zákona schválili počtem hlasů padesát osm, proti byly dva hlasy, zdrželi se tři poslanci, šestnáct ignorovalo hlasování.

Hlasovat teď budou poslanci zvolení ve Slovenské republice Sněmovny národů. Táži se jich, kdo je pro uvedený návrh zákona, nechť hlasuje. (35) Děkuji. Třicet pět.

Kdo je proti? (6) Šest. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (16) Děkuji. Šestnáct.

Konstatuji, že poslanci zvolení ve Slovenské republice Sněmovny národů uvedený návrh zákona neschválili.

Tím také nebyl zákon celkově schválen Federálním shromážděním..

O vystoupení mě požádal místopředseda Federálního shromáždění poslanec Jičínský. Uděluji mu slovo.

Pevní místopředseda FS Z. Jičínský: Vážené kolegyně, vážení kolegové, doporučuji vám tento postup. Doporučuji vytvoření dohodovacího výboru ve stejném personálním složení, jako je dohodovací výbor pro řešení problematiky zákona o soudech. Myslím, že by to usnadnilo vytváření nového orgánu.

Personální složení orgánu znáte, volili jsme ho, tento výbor pracuje a myslím, že je vhodné složení pro řešení této otázky.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkují místopředsedovi. Má někdo z poslanců nějaký návrh nebo připomínku k tomuto návrhu? (Nikdo.) Pokud ne, dali bychom o tomto návrhu hlasovat. Dáme o tom hlasovat bez rozpravy.

(16.22 hodin.)

Hlasovat bude nejprve Sněmovna lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo souhlasí s takto navrženým dohadovacím výborem, nechť hlasuje. (99) Devadesát devět. Děkují.

Kdo je proti? (2) Děkuji. Dva.

Kdo se zdržel hlasování? (11) Děkuji. Jedenáct.

Poslanci Sněmovny lidu souhlasí s takto navrženým řešením.

Hlasovat nyní budou poslanci Sněmovny národů jako celek. Táži se poslanců Sněmovny národů, zda souhlasí s takto navrženým postupem, nechť hlasují! (Hlasuje se.) (83) osmdesát tři. Děkuji.

Kdo je proti? (15) Patnáct. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (10) Deset.

Konstatuji, že také Sněmovna národů s navrženým postupem souhlasí.

(Poznámka redakce: Usnesení SN č. 296, SL č. 288.)

Dovolte mi, než budeme pokračovat v dalším jednání, abych předal vedení schůze kolegovi místopředsedovi Stankovi.

(Řízení schůze převzal místopředseda Federálního shromáždění J. Stank.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážené Federálne zhromaždenie, vážené kolegyne a kolegovia. V súvislosti s predchádzajúcim hlasovaním by som vám chcel pripomenúť, že z neho vyplýva, že Federálne zhromaždenie súhlasilo, aby celý tento problém - nesúlad medzi rozhodnutím obidvoch snemovní - bol riešený dohodovacím konaním.

To je jedna z možností podľa § 3l Zákona o rokovacom poriadku. Predpokladám, že nikto nemá námietky.

Ďalej by som prosil predsedu Federálneho zhromaždenia, aby ihneď otvoril rokovanie tohto dohodovacieho výboru, aby sa odobrali do miestnosti č. 026, aby konanie tohto dohodovacieho výboru mohlo byť ihneď otvorené.

Teraz prerokujeme

Návrh zákona. Ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 427 z roku 1990 Zb., o prevode vlastníctva štátu k niektorým veciam na iné právnické alebo fyzické osoby podľa tlače 752 a uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov. tlač 772.

K tomu ste dostali súhrn pozmeňovacích návrhov, ktoré sú na siedmich stranách. Prosím obidvoch spravodajcov, aby zaujali svoje miesta za predsedníckym stolom.Ide o spoločných spravodajcov Tomáša Kopřivu za výbory Snemovne ľudu a Mariána Farkaša za výbory Snemovne národov.

Ďalej vás prosím, vážené kolegyne a kolegovia, aby ste neodchádzali, pretože pri schvaľovaní tohto zákona a jednotlivých pozmeňovacích zákonov platí zákaz majorizácie, takže budeme potrebovať v prípade súhlasu minimálne 38 hlasov z každej časti snemovne.

Dohodovací výbor reprezentuje asi 8 poslancov z každej snemovne - neviem to presne - takže ten by nemal narušiť priebeh nášho ďalšieho rokovania.

Poslanec Világi sa hlási s faktickou poznámkou.

Poslanec SL O. Világi: Nemyslím si, že môžeme hlasovať o tomto zákone, pokiaľ časť poslancov sedí vo vedľajšej miestnosti. Myslím si, že by sme mohli hlasovať len v tom prípade, keby sme mohli zrátať ich hlasy za alebo proti, ale keď to nie je možné, myslím si, že o tom hlasovať nemôžeme. Veď každý hlas má svoju váhu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Predpokladám, že dohodovací výbor každú chvíľu skončí. Prosím všetkých poslancov, aby zaujali svoje miesta. Medzitým si vypočujeme stanoviská spravodajcov, prípadne zástupcov navrhovateľov, k pozmeňovacím návrhom.

Vážené kolegyne a kolegovia, dostavte sa, prosím, k závažnému prerokúvaniu závažných zmien o malej privatizácii. (Poslanci v kuloárech nereagují.)

Vážené kolegyne a kolegovia, Federálne zhromaždenie, ako sa zdá, si vynútilo týmto spôsobom prestávku. Ako predsedajúci to musím akceptovať. Začneme o 16.45 prerokúvaním novely zákona o malej privatizácii.

Do 16.45 prerušujem rokovanie.

(Jednání přerušeno v 16.37 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 16.45 hodin.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážené Federálne zhromaždenie, podľa programu, ktorý sme prijali, máme na programe návrh zákona, ktorým sa mení a doplňa zákon č. 427/1990 Zb., o prevodoch vlastníctva štátu k niektorým veciam na iné právnické alebo fyzické osoby - tlač 772. K tomu je predložený súbor pozmeňovacích návrhov, ktoré ste predložili v predchádzajúcej časti prerokúvania tohto bodu nášho programu. Prosím spravodajcov, keby sa k celému spracovaniu pozmeňovacích návrhov ešte raz vyjadrili. Pred tým, ako pristúpime event. k hlasovaniu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec T. Kopřiva: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, když jsem na úvod své zpravodajské zprávy, a potom ve svém závěrečném vystoupení upozorňoval na to, že bychom se měli vyjadřovat k původnímu tisku 752 a ke zpravodajské zprávě ústavně právních výborů, netušil jsem, že vámi navržené pozměňovací návrhy budou tak zásadním způsobem měnit původní zákon 427. Spolu se svým kolegou zpravodajem jsme si vzali znovu do ruky také vyjádření federální vlády, které vláda České a Slovenské Federativní Republiky přijala 11. července, kterým se vyjádřila k původnímu tisku 752. Přitom jsme zjistili, že odpovědní hospodářští ministři a ostatní ministři federální vlády vůbec neměli možnost se vyjádřit k těmto vašim pozměňovacím návrhům, které tak hluboce zasahují do celé koncepce zákona. Proto se domníváme, ze bychom minimálně teď měli dát příležitost zástupci vlády a po konzultaci s premiérem a poslancem Federálního shromáždění panem Čalfou vás žádám, aby se jako zástupce federální vlády mohl k vámi navrženým pozměňovacím návrhům vyjádřit.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Je to aj stanovisko pána poslanca Farkaša za Snemovňu národov. Má niekto námietky, aby vystúpil k tejto problematike, mimo rozpravu po skončení rozpravy, predseda federálnej vlády Marián Čalfa?

Nikto nemá žiadnu námietku. Chápem to ako váš súhlas.

Prosím pána predsedu vlády, aby sa ujal slova.

Předseda vlády ČSFR M. Čalfa: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, federálna vláda mala k dispozícii poslanecký návrh na novelu zákona o malej privatizácii, teda zákona č. 427/1990. Nebýva zvykom, aby sme sa mohli vyjadriť k pozmeňovacím návrhom, ktoré v procese prípravy tohto zákona vznikli vo Federálnom zhromaždení, v jeho výboroch a vôbec na pôde Federálneho zhromaždenia. S ohľadom na to, aké zmeny sú navrhované, tieto zmeny pri prvom čítaní charakterizujeme ako zmeny, ktoré zásadným spôsobom menia koncepciu, filozofiu k tomuto zákonu; chcem požiadať, aby výnimočne mohli byť tieto zmeny predložené opäť na posúdenie federálnej vláde, ktorá by k nim chcela zaujať stanovisko, zvlášť po porade s vládami republík, ktoré vlastne majú vo svojej kompetencii celý výkon malej privatizácie.

Radi by sme oznámili Federálnemu zhromaždeniu, aké môžu byť dôsledky - pozitívne event. negatívne - predkladaných návrhov.

Predkladané návrhy skutočne zásadným spôsobom menia koncepciu tohto zákona a federálna vláda mala možnosť sa k týmto niektorým návrhom, ktoré takto dopadajú na pôvodný zákon, vyjadriť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem predsedovi vlády. Prosím o stanoviská obidvoch spravodajov.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec T. Kopřiva: Podporuji žádost předsedy federální vlády. Chtěl bych připomenout, že drtivá většina vašich pozměňovacích návrhů vzešla z jednání v plénu, vůbec neproběhla výbory hospodářskými, výbory pro plán a rozpočet a i pozměňovací návrhy které byly vzneseny ve výborech ústavně právních, tak je výbory ústavně právní nepřijaly. Proto se domnívám, že žádost pana premiéra je plně legitimní a podporuji ji.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Farkaš: Vzhľadom na hĺbku a rozsah pozmeňovacích návrhov a pri ich event. prijatí by mohli ohroziť cely proces malej privatizácie, podporujem stanovisko svojho kolegu a pripájam sa k pánovi predsedovi, ale zároveň dovoľte, aby sa k tejto problematike mohol vyjadriť aj navrhovateľ.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP