Čtvrtek 18. července 1991

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vild: Chtěl bych ještě upozornit, že toto byla politická dohoda, aby se tento článek takto přijal. Lze předpokládat, že když neprojde, tak zákon nebude přijat. (Ruch v sále.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím, já žádám poslance, aby se necítili zastrašeni. Nicméně politická vážnost tohoto rozhodování zde zůstává. Já dávám o tomto návrhu hlasovat. (Hlasování započato v 15.00 hodin.) Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Táži se jich, kdo z nich je pro uvedený pozměňující návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) (53) Padesát tři. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (4) Čtyři. Děkuji.

Česká část Sněmovny národů návrh přijala.

Hlasovat nyní budou poslanci ve slovenské části Sněmovny národů. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. (37) Třicet sedm.

Kdo je proti? (10) Deset. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (7) Sedm.

Slovenská část Sněmovny národů pozměňovací návrh nepřijala.

Hlasovat budou poslanci Sněmovny lidu. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. (102) Sto dva.

Kdo je proti? (3) Tři.

Kdo se zdržel hlasování? (12) Dvanáct.

Sněmovna lidu návrh schválila.

Vzhledem k nesouhlasnému hlasování ve slovenské části Sněmovny národů návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vild: Další pozměňovací návrh pan poslanec Tichý stáhl. Další také.

Pak je pozměňovací návrh poslance Hanáka k článku 5, pořadové čislo 14: V článku 5, odst. 2 nahradit slovo "jeden rok" slovy "dva roky". A dále: "Dohodnou-li se Česká národní rada a Slovenská národní rada, že všechny sporné otázky rozdělení státu jsou vyřešeny, mohou se dohodnout na zkrácení této lhůty." Nezaujímáme stanovisko, necháváme na vašem rozhodnutí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže přistupujeme k hlasování. (Hlasuje se v 15.04 hodin.)

0pět nejprve hlasuje česká část Sněmovny národů. Táži se poslanců české části Sněmovny národů, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (12) Dvanáct.

Kdo je proti? (9) Devět. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (29) Dvacet devět.

Česká část Sněmovny národů pozméňovací návrh nepřijala.

Hlasují poslanci slovenské části Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. (2) Dva.

Kdo je proti, nechť hlasuje. (11) Jedenáct.

Kdo se zdržel hlasování? (35) Třicet pět.

Také slovenská část návrh nepřijala.

Hlasují poslanci ve Sněmovně lidu. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. (12) Dvanáct.

Kdo je proti? (13) Třináct.

Kdo se zdržel hlasování? (86) Osmdesát šest.

Obě sněmovny parlamentu pozměňovací návrh nepřijaly. Prosím o další.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vild: Další pozměňující návrh je pozměňovací návrh poslance Skalického k článku 5 pořadové číslo 15. Článek 5 odst. 2 by měl znít:

"Je-li návrh v referendu přijat uplynutím (tam je změna, pan poslanec Skalický doformuloval) jednoho roku od vyhlášení výsledků referenda, bude příslušet České republice a Slovenské republice pro plný výkon státní svrchovanosti."

Zpravodajově se domnívají, že tento návrh je upřesňujíci a doporučují ho.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme k hlasování, hlasují poslanci české části Sněmovny národů. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje.

(Hlasuje se v 15.07 hodín.) (33) Třicet tři. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (22) Dvacet dva.

Česká část Sněmovny národů návrh nepřijala.

Hlasují poslanci ve slovenské části Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. (47) Čtyřicet sedm.

Kdo je proti? (1) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (5) Pět.

Slovenská část Sněmovny národů návrh přijala.

Hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. (64) Šedesát čtyři.

Kdo je proti? (2) Dva.

Kdo se zdržel hlasování? (49) Čtyřicet devět.

Sněmovna lidu pozměňovací návrh nepřijala, tudíž celkově návrh nebyl přijat. Prosím, dále.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Na strane 9 ďalší pozmeňovací návrh pána poslanca Tahyho, poradové číslo 19 článok 5 odsek 3 znie:

"Majetkové vysporiadanie medzi Českou republikou a Slovenskou republikou upraví zákon Federálneho zhromaždenia ČSFR, ktorý bude prijatý pred vyhlásením referenda."

Zrejme by to vyžadovalo zároveň, že podrobnosti ustanoví zákon Federálneho zhromaždenia; to je potreba vypustiť ako dôsledok v prípade prijatia. Chcel by som ešte upozorniť, to "Federálne zhromaždenie" je bez "ČSFR". Súhlasí pán poslanec Tahy s touto úpravou? (Souhlasí.) Úpravu necháme na rozhodnutí pléna.

Čiže článok 5 odst. 3 znie: "Majetkové vyrovnanie medzi Českou republikou a Slovenskou republikou upraví zákon Federálneho zhromaždenia, ktorý bude prijatý pred vyhlásením referenda."

Upozorňujem, v tom prípade v článku 5 ako dôsledok legislativnotechnický je vyčiarknutie poslednej vety, že "...pôsobnosť ustanoví zákon Federálneho zhromaždenia".

Spravodajcovia odporúčajú prijatie tohto pozmeňovacieho návrhu už aj vzhľadom na skutočnosť, že predchádzajúce pozmeňovacie návrhy k článku 3 odst. 3 neprešli a je to do určitej miery riešením.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže mohu přistoupit k hlasování.

(Hlasuje se ve 15.09 hodin.)

Hlasují opět poslanci české části Sněmovny národů. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (30) Třicet.

Kdo je proti? (11) Jedenáct.

Kdo se zdržel hlasování? (20) Dvacet.

Česká část Sněmovny národů pozměňovací návrh nepřijala.

Hlasují poslanci slovenské části Sněmovny národů. Táži se, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! Děkuji. (45) Čtyřicet pět.

Kdo je proti, nechť hlasuje. Děkuji. (0) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje. Děkuji. (8) osm.

Slovenská část Sněmovny národů pozměňovací návrh přijala.

Hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. Děkuji. (93) Devadesát tři.

Kdo je proti? (7) Sedm. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje. Děkuji. (13) Třináct.

Sněmovna lidu pozměňovací návrh přijala. Vzhledem k tomu, že česká část Sněmovny národů návrh nepřijala, celkově návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ako ďalší je pozmeňovací návrh na strane 9 v článku V odsek 2. Poslanec Vild - nahradiť slová "po uplynutí" slovom "uplynutím". Je to spresnenie dikcie odseku 2. odporúčame. (Hlasy z pléna: Nehlasovat!)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Předsedající souhlasí.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ako ďalší je doplňovací návrh pána poslanca Morice. Úprava článku V. odsek 3 takto: "Majetok riadený..." takže, ide mi o jednu záležitosť.

Neviem, či pán poslanec Moric vie, čo sa rozumie z právneho hľadiska pod pojmom "riadenie".

Předsedající předseda SL R. Battěk: S nímž je nakládáno...

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Potom ďaleko presnejšie je to znenie, ktoré je, alebo všetky predchádzajúce znenia, ktoré boli zamietnuté, prakticky sú z hĺadiska legislatívneho a právneho ďaleko presnejšie.

Poslanec SN L. Roman: Ide zrejme o nevhodný preklad zo slovenčiny do češtiny. Ide o majetok, ktorý je spravovaný Českou a Slovenskou Federatívnou Republikou.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Myslím, ze jsme si tím věc příliš neujasnili. Já bych spíše prosil o vyjádření zpravodajů.

Pan poslanec Roman nemá slovo, to není jeho pozměňovací návrh.

Technická připomínka.

Poslanec SN L. Roman: Pán predsedajúci, ste moderátorom, alëbo predsedajúcim?

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji za vaše upozornění, ale toto zasedání řídím až do této chvíle já, prosím, pane zpravodajče, buďte tak laskav.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Vzhľadom na skutočnosti, ktoré sú tu uvedené, neodporúčame. Prečítam slovensky: Majetok riadený v ČSFR... je v preklade správny. Neodporúčame.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistupujeme k hlasování. Hlasovat budou poslanci české části Sněmovny národů. Táži se, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. Děkuji. (1) Jeden.

Kdo je proti? (43) Čtyřicet tři. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? Děkuji. 19) Devatenáct.

Česká část Sněmovny národů pozměňovací návrh nepřijala. Hlasovat budou poslanci ze slovenské části. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. Děkuji. (12) Dvanáct.

Kdo je proti, nechť hlasuje. Děkuji. (21) Dvacet jedna

Kdo se zdržel hlasování? Děkuji. (18) osmnáct.

Také slovenská část Sněmovny národů pozměňující návrh nepřijala.

Hlasují poslanci Sněmovny lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku. Děkuji. (14) Čtrnáct.

Kdo je proti, nechť hlasuje. Děkuji. (63) Šedesát tři

Kdo se zdržel hlasování? Děkuji. (24) Dvacet čtyři

Obě sněmovny parlamentu pozměňovací návrh nepřijaly.

(Hlas z pléna: Pane předsedající, před chvílí sněmovny neschválily můj zpřesňující návrh, který zpravodajové nedoporučili. A já se domnívám, že jsme se tím dostali do poněkud zmateční situace. Tím, že jsme před nějakým časem neschválili návrh pana poslance Tichého, zařazený do článku 3. odstavec 1. a odkazu na článek 1. odstavec 1. a tím, že nebyl přijat můj pozměňovací návrh jsme se dostali do situace, kdy sice prezident podle článku 3. odstavec 1. může vyhlásit referendum i o věcech, o nichž se zmiňuje článek 1. odstavec 2, ale v článku V. odstavec 2 dochází k zániku federace pouze v případě podle článku 1. odstavec 2. Já to považuji za zmatečné. Prosím o vysvětlení.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pan zpravodaj se k tomu vyjádří.

Společný Předsedající zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Sme si toho vedomí. Jednoducho bude to anketa, v tomto prípade nedôjde k zániku federácie. Podľa článku V odseku 2 je zrejmé, že dôjde k zániku spoločného štátu len vtedy, pokiaľ by sa hlasovalo podľa článku 1. odsek 2. To znamená, pokiaľ o to požiadajú len národné rady.

předseda SL R. Battěk: Zdá se, že nedošlo k legislativnímu kolapsu. Budeme pokračovat.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vild: Další návrh je návrh pana poslance Čiče. Ten souhlasí, abychom nejprve hlasovali o návrhu pana poslance Vosčeka. Je to na straně 9 v článku 6, pořadové číslo 3. Pan poslanec Vosček navrhuje, aby způsob provedení referenda upravil zákon federálního shromáždění, takže tam nebude ČSFR. Místo nařízeni vlády - to podobně navrhovala paní poslankyně Matochová - oba zpravodajové tuto změnu doporučují.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP