Čtvrtek 18. července 1991

Táži se poslanců slovenské části Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (55) Padesát pět.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (0) Děkuji. Nikdo.

Také slovenská část Sněmovny národů návrh přijala.

Táži se poslanců Sněmovny lidu. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (107) Sto sedm.

Kdo je proti? (0) Děkuji. Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (4) Děkuji. Čtyři.

Také Sněmovna lidu uvedený pozměňovací návrh schválila.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ako ďalší je pozmeňovací návrh na strane 5 - čl. 4, teraz čl. 5, ale budem to čítať v pôvodnom znení, ale vzhľadom na prijatie článku 4 sa číslovanie posúva.

Článok 4 - poradové číslo 1. Poslanec Čič navrhuje v odseku 4 skrátiť dobu - opakovať referendum - z päť rokov na dva roky. Domnievam sa, že túto otázku je nutné nechať na rozhodnutie pléna. Politické grémium zaujalo rôzne stanoviská. Ani sám navrhovateľ striktne netrvá na tejto lehote. Myslím, že to tak môžeme interpretovať. Ponechávame to na rozhodnutie pléna.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Dávám hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu (14.40 hodin.). Táži se poslanců české části Sněmovny národů, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. (30) Třicet. Děkuji.

Kdo je proti? (7) Děkuji. Sedm.

Kdo se zdržel hlasování? (17) Děkuji. Sedmnáct.

Česká část Sněmovny národů návrh nepřijala.

Táži se poslanců slovenské části Sněmovny národů, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. (36) Děkuji. Třicet šest.

Kdo je proti, nechť hlasuje! (6) Děkuji. Šest.

Kdo se zdržel hlasování? (10) Děkuji. Deset.

Také slovenská část Sněmovny národů návrh nepřijala.

Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. (67) Děkuji. Šedesát sedm.

Kdo je proti, nechť hlasuje. (14) Děkuji. Čtrnáct.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje. (26) Děkuji. Dvacet šest.

Také Sněmovna lidu uvedený pozměňovací návrh nepřijala.

Pozměňovací návrh celkově nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vild: Další je návrh pana poslance Hubálka, který jej stahuje.

Pan poslanec Tichý svůj návrh také stahuje. (Potlesk.)

Návrh pana poslance Hanáka je k článku 4, pořadové číslo 14. On navrhuje, aby se v článku 4 odst. 2 slova "nadpoloviční většina" nahradila slovy "třípětinová". V tisku jsou dvě třetiny. On tady hovořil o třech pětinách, takže si to, prosím, opravte. Navrhuje v případě počtu voličů 50 - 60 % referendum za půl roku opakovat.

Zpravodajové by tento návrh nedoporučili. Domnívám se, že nadpoloviční většina všech oprávněných osob, která je nutná k tomu, aby jedna z republik mohla vystoupit, postačuje. Je to legitimní a nedomníváme se, že by bylo správné, aby bylo možno po půl roce referendum opakovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme k hlasování. (14.42 hodin.) Táži se poslanců v české části Sněmovny národů, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. (4) Děkuji. Čtyři.

Kdo je proti, nechť hlasuje. (33) Děkuji. Třicet tři.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje. (20) Děkuji. Dvacet.

Česká část Sněmovny národů pozměňovací návrh nepřijala.

Táži se poslanců slovenské části Sněmovny národů, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. (2) Děkuji. Dva.

Kdo je proti, nechť hlasuje. (23) Děkuji. Dvacet tři.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje. (27) Děkuji. Dvacet sedm.

Obě části Sněmovny národů pozměňovací návrh nepřijaly.

Hlasují poslanci Sněmovny lidu. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. (8) Děkuji. Osm.

Kdo je proti, nechť hlasuje. (52) Děkuji. Padesát dva.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje. (38) Děkuji. Třicet osm.

Obě sněmovny uvedený pozměňovací návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ako ďalší pozmeňovací návrh na strane 6 čl. 4 § č. 18 pán poslanec Pohanka. Pán poslanec odporúča vložiť do čl. 4 za odst. 2 nový odst. 3 v znení, ktoré máte uvedené a ďalší odsek prečíslovať.

Pýtam sa pána poslanca Pohanku, či trvá na svojom stanovisku. Chcel by som uviesť jednu vec, prečo neodporúčame. O súčasnej dobe sme prijali čl. 1 odst. 1, kde v znení pána akademika Čiča bolo uvedené: zásadné otázky formy štátoprávneho usporiadania. Pod tento termín nemôžeme položiť otázku, ktorý by znamenala zotrvanie. To nie je už forma štáto- právneho usporiadania.

Poslanec SL M. Pohanka: V tom případě beru zpět. (Potlesk.)

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vild: Já bych se chtěl zeptat pana poslance Luxe - my jsme hovořili o druhém návrhu, je to na straně 4 odst. 3, který je podle našeho názoru totožný s čl. 3, odst. 2.

Poslanec SL J. Lux: Já jsem vašemu kolegovi sdělil, že tento návrh stahuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Věci se nám z jednodušují. Děkuji.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ako ďalší, v doterajšom čl. 4 za odst. 3 zaradiť nový odst. 4 - to máte v dodatku, ktorý predložila skupina komunistickej strany a SDĽ, ktorý znie:

"Ústavný súd v Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky preskúma na žiadosť Predsedníctva Federálneho zhromaždenia alebo predsedníctva národných rád ústavnosť postupu referenda pred jeho vyhlásením. "

Poslanec SL M. Benčík: Budem stručný. Pri opisovaní došlo k nesprávnosti. Má byť: "postupe referenda pred vyhlásením jeho výsledkov. "

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Áno, ináč to stráca zmysel. Jeho výsledkov. Ako spravodajca odporúčam prijatie tohto ustanovenia. Nedochádza tým k novele ústavného zákona 91/91, jednak je to ústavná poistka, aby ústavný súd preskúmal výsledky referenda, ústavnosť postupu. Čiže, odporúčame.

Mám ešte poslednú otázku: toto je posledný pozmeňovací návrh a máme rozumieť ako spravodajcovia, že všetky pozmeňovacie návrhy, ktoré boli predložené skupinou sa sťahujú?

Poslanec SL M. Benčík: Áno, pán spravodajca, dobre si to vysvetľujete, len čakáme ešte na čl. 7, na zásadu trojpätinovej väčšiny. Keď to bude schválené, ostatné sťahujeme, bez toho, aby sme sa zvlášť prihlasovali.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Takže spravodajcovia odporúčajú toto znenie, ktoré je tu predložené. Stanovisko navrhovateľa je súhlasné.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Dávám hlasovat o tomto návrhu. (14.49 hodin.) Táži se poslanců české části Sněmovny národů, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. (53) Děkuji. Padesát tři.

Kdo je proti, nechť hlasuje. (0) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje. (4) Čtyři.

Česká část Sněmovny národů pozměňovací návrh schválila.

Hlasovat nyní budou poslanci slovenské části Sněmovny národů. Táži se jich, kdo z nich je pro uvedený pozměňující návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) (52) Padesát dva. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (2) Dva.

Obě části Sněmovny národů návrh přijaly.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro uvedený pozměňující návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) (103) Sto tři.

Kdo je proti? (0) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasováni? (4) Čtyři.

Konstatuji, že obě sněmovny pozměňující návrh přijaly.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ďalšie pozmeňovacie návrhy sú uvedené na strane 6, 7 a 8 a týkajú sa článku 5 odseku 3.

Pokiaľ ide o pozmeňovací návrh na strane 7, poradové číslo 4, ktorý som podal, tak ten sťahujem. Ostatné ostávajú, tie nesťahujem. Stanovisko spravodajcov je také, a opiera sa o väčšinu zástupcov politických strán a politického grémia, že podporujeme stanovisko uvedené v pozmeňovacom návrhu, ktorý podal pán poslanec Horský - je na strane 8, článok 5 poradové číslo 10 a znie: "Ústavný zákon Federálneho zhromaždenia upraví pred zánikom ČSFR...", ďalej text pokračuje. Upozorňujem, že ide v podstate o takmer totožné stanovisko, o ktoré žiadala Slovenská národná rada. Týmto spôsobom sa úprava majetkových vzťahov nedostáva do tohto zákona, čo bolo aj stanovisko Slovenskej národnej rady, aby sa to neriešilo v tomto zákone.

Hlasovať budeme v poradí tak, ako boli návrhy podané. To znamená, že prvý pozmeňovací návrh je návrh pána poslanca Čiča, ďalší je návrh pána poslanca Voščeka a nakoniec je návrh pána poslanca Horského.

Najskôr budeme hlasovať o pozmeňovacom návrhu poslanca Čiča, uvedenom na strane 6. Článek 5 odsek 3 znie: "Majetok spravovaný v dobe vyhlásenia referenda Českou a Slovenskou Federatívnou Republikou"...atď., ďalej to ostáva. Ako spravodajcovia tento pozmeňovací návrh neodporúčame.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme k hlasování. (Hlasování započato ve 14.54 hodin.)

Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo je pro uvedený návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (9) Devět. Děkuji.

Kdo je proti? (30) Třicet.

Kdo se zdržel hlasování? (15) Patnáct.

Poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice návrh neschválili.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňující návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) (26) Dvacet šest. Děkuji.

Kdo je proti? (6) Šest. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (23) Dvacet tři.

Také slovenská část Sněmovny národů návrh neschválila.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny lidu. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňující návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) (34) Třicet čtyři. Děkuji.

Kdo je proti? (46) Čtyřicet šest.

Kdo se zdržel hlasování? (21) Dvacet jedna.

Obě sněmovny pozměňující návrh neschválily.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vild: Další návrh je návrh pana poslance Voščeka. (Poslanec SN J. Vošček: Protože jde v podstatě o shodné znění, netrvám na hlasování.) Děkuji. Pan poslanec Hubálek svůj návrh také stahuje. A nyní je zde návrh pana poslance Horského... (Hlasy z pléna: Ještě je tam návrh poslance Valka.) Pan poslanec Valko svůj návrh také stáhl, to už jsem říkal.

Další návrh, o kterém budeme hlasovat, je návrh poslance Horského, je na straně 8 v článku 5, pořadové číslo 10. Ten text, který máte před sebou bude modifikován tak, jak říkal poslanec Valko. Bude tam "upraví před zánikem ČSFR" - to znamená v té době jednoho roku. Tento návrh doporučujeme.

Poslanec SN L. Motyčka: Pan zpravodaj to vysvětlil tak, že před zánikem se jedná v tom roce, který je od referenda po zánik státu. Před zánikem je ale kdykoliv.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Áno, výklad pána Motyčku je správny. Nič sa nestane, keď bude existovať ústavný zákon. Rovnako tak máme - nehnevajte sa - dedičské právo, ktoré upravuje vzťahy jasne pre prípad smrti, rovnako tak pri rozvode manželstva.

Předsedajicí předseda SL R. Battěk: Já doufám, že tak daleko ještě nejsme. Budeme tedy o návrhu hlasovat. Pardon, ještě se hlásí pan zpravodaj.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP