Čtvrtek 18. července 1991

(Hlasuje se ve 14.21 hodin.) Děkuji. (22) Dvacet dva.

Kdo je proti? (10) Deset.

Zdržel se někdo hlasování? (20) Dvacet.

Česká část Sněmovny národů návrh nepřijala.

Hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z poslanců této sněmovny je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se v 14.22 hodin.) Děkuji. (36) Třicet šest.

Je někdo proti? (3)

Zdržel se někdo hlasování? (15) Patnáct.

Také slovenská část Sněmovny národů návrh nepřijala.

Hlasovat budou poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se ve 14.23 hodin.) Děkuji. (53) Padesát tři.

Kdo je proti? (8) osm.

Zdržel se někdo hlasování? (47) Čtyřicet sedm.

Také Snémovna lidu pozměňovací návrh nepřijala.

Celkově návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: alší pozmeňovací návrh je návrh pána poslanca Luxa, poradové číslo 8, odst. 3. Znie takto:

"Prezident ČSFR vyhlási referendum podľa článku 1 odst. 2 v Českej republike na návrh Českej národnej rady a v Slovenskej republike na návrh Slovenskej národnej rady, a to do 15 dní od doručenia návrhu".

Chcel by som sa opýtať pána Luxa, ako to myslel, pretože keď sa pozrieme na tlač 767 článok 3 odst. 2, tak to tam je. Jeho pozmeňovaciemu návrhu som nerozumel. Ako spravodajca návrh neodporúčam.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kolega Lux přítomen není. Jsem na rozpacích, zda máme odložit hlasování, aby se k tomu kolega Lux vyjádřil. Zatím bychom přešli k dalšímu pozměňovacímu návrhu.

Nezapomeňte se k tomu vrátit.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vild: Další návrh je na straně 5, je to článek 3, pořadové číslo 10 a návrh poslance Horského. Návrh se týká článku 3, odst. 1, kdy za slova "Federální shromáždění" navrhuje vložit slova "po vyjádření České národní rady a Slovenské národní rady".

Jako zpravodajové tento návrh doporučujeme, doporučilo ho i politické grémium. Byl to vysledek jednání politického grémia. Tím se vychází vstříc návrhům poslance Voščeka a Čiče, aby mohli tehdy, když bude Federální shromázdění vyhlašovat referendum, do toho nějakým způsobem inherovat národní rady. Za tento návrh se skutečně přimlouváme. Bylo to i stanovisko národních rad.

Předsedajicí předseda SL R. Battěk: Přistupujeme k hlasování. Hlásí se poslanec Roman.

Poslanec SN L. Roman: Chcel by som sa opýtať pánov spravodajcov, akú právnu silu bude mať také vyjadrenie.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Lituji. Nepovažuji otázku za vhodnou, abychom pokračovali v této linii. Budeme pokračovat v hlasování.

Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Táži se jich, kdo souhlasí s tímto pozměňujícím návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se ve 14. 26 hodin.) Děkuji. (53) Padesát tři.

Je někdo proti? (0) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (4) Čtyři.

Poslanci české části Sněmovny národů pozměňovací návrh přijali.

Hlasovat budou poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z poslanců je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se ve 14.27 hodin.) Děkuji. (48) Čtyřicet osm.

Je někdo proti? (1) Jeden.

Zdržel se někdo hlasování? (4) Čtyři.

Také slovenská část Sněmovny lidu návrh přijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců této sněmovny je pro uvedený návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se ve 14.28 hodin.) Děkuji. (102) Sto dva.

Je někdo proti? (1) Jeden.

Zdržel se někdo hlasování? (11) Jedenáct.

Také Sněmovna lidu návrh schválila. Celkově byl pozměňovací návrh přijat.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vild: Další pozměňovací návrh je návrh pana poslance Tichého. Je to na straně 5, čl. 3, pořadové číslo 13, a sice za slovo "referendum" se vkládají slova "dle článku 1, odst. 1". Je to zpřesnění a doporučili bychom to přijmout.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Tento návrh zřejmě vyžaduje krátkou konzultaci. Zřejmě nejde o meritorně rozhodující návrh, ale jde o legislativní čistotu návrhu. Pokud se zpravodajové domníváte, že bychom mohli zatím přejít k dalšímu bodu, učiňme tak.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Pokusil by som objasniť celý princíp, aby to bolo v pléne jasné. V prípade, že dáme za slová "referendum" slová "podľa čl. 1 odst. 1", tak to bude znieť: Prezident ČSFR vyhlási referendum podľa čl. 1 odst. 1 súčasne v obidvoch republikách, pokiaľ mu to navrhne Federálne zhromaždenie, a to do 15 dní po doručení návrhu." Je možné, aby Federálne zhromaždenie jediné predložilo návrh na uznesenie, týkajúci sa čl. 1 odst. 1, to znamená zásadné otázky formy štá- toprávneho usporiadania, čím sa vylúči, aby Federálne zhromaždenie mohlo podať návrh aj o vystúpení Českej republiky alebo Slovenskej republiky zo spoločného štátu. Je to závažná otázka a spravodajcovia to ponechávajú na pléne.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Řekl jste, pane kolego, že je to závažná otázka. Předsedající samozřejmě nemá právo nutit k výraznějšímu vyjádření zpravodaje.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Pokiaľ ide o stanovisko navrhovateľa, musím uviesť, že navrhovateľ nesúhlasí s týmto pozmeňovacím návrhom.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže mi nezbývá nic jiného, než přistoupit k hlasování. (14.31 hodin.)

Hlasují poslanci v české části Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený pozměňující návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (18) Osmnáct.

Kdo je proti? (3) Tři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (34) Třicet čtyři. Děkuji.

Česká část Sněmovny národů návrh nepřijala.

Hlasovat budou poslanci ve slovenské části Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený pozměňující návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (12) Dvanáct.

Kdo je proti? (9) Devět. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (26) Dvacet šest. Děkuji.

Obě části Sněmovny národů návrh neschválily.

Hlasovat budou poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro uvedený pozměňující návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (14) Čtrnáct.

Kdo je proti? (13) Třináct. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (66) Šedesát šest. Děkuji.

Obě sněmovny parlamentu návrh neschválily.

Můžeme přistoupit k dalšímu návrhu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Ako ďalší pozmeňovací návrh je návrh k článku 3, poradové číslo 15 pána poslanca Skalického. Pán poslanec návrh sťahuje.

Článok 3 por. č. 21. Poslanec Moric navrhuje v podstate podobný systém a princíp, ako bolo hlasované v článku 1 odst. 1 tohto dodatku - ľudová iniciatíva, o ktorom sa rozhodlo a neprešlo hlasovaním. Pýtam sa pána poslanca, či trvá na hlasovaní. (Poslanec Moric: nebyl přítomen.)

Tak musíme dať hlasovať. Spravodajcovia neodporúčajú.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlasují poslanci české části Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje.

(Hlasuje se - 14.34 hodin.) Děkuji. (11) Jedenáct.

Kdo je proti? (28) Děkuji. Dvacet osm.

Kdo se zdržel hlasování? (17) Děkuji. Sedmnáct.

Česká část Sněmovny národů návrh nepřijala.

Hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (14) Čtrnáct.

Kdo je proti? (18) Děkuji. Osmnáct.

Kdo se zdržel hlasování? (19) Devatenáct. Děkuji.

Obě části Sněmovny národů návrh nepřijaly.

Táži se poslanců Sněmovny lidu. Kdo je pro uvedený návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (27) Dvacet sedm.

Kdo je proti? (57) Děkuji. Padesát sedm.

Kdo se zdržel hlasování? (17) Děkuji. Sedmnáct.

Obě sněmovny parlamentu návrh neschválily.

Přistoupíme k dalšímu pozměňovacímu návrhu.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vild: Další pozměňující návrh najdete v dodatcích. Je to návrh pana poslance Benčíka a jeho kolegů. Jde o ten druhý pozměňující návrh: Za článek 3 zařadit nový článek 4, který zní: "Článek 4: Referendum podle tohoto ústavního zákona lze konat nejpozději 5 měsíců před uplynutím volebních období Federálního shromáž- dění a národních rad." Ostatní články se přečíslují.

Tento návrh doporučujeme a to z toho důvodu, aby 5 měsíců před volbami nebylo možné vyhlásit referendum k otázkám státoprávního uspořádání nebo vystoupení jedné z republik, aby volby se netočily kolem tohoto jediného tématu. Proto tento návrh doporučujeme.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme k hlasování. (14.36 hodin.)

Kdo z poslanců české části Sněmovny národů je pro uvedený návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (58) Padesát osm.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (2) Děkuji. Dva.

Česká část Sněmovny národů návrh přijala.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP