Úterý 16. července 1991

Poslanec SN P. Toman: Vážený pane předsedo, vážené federální shromáždění, klub Občanské demokratické strany projednal stanovisko dohodovacího výboru. Za nejspornější bod společně s vámi považujeme bod 3 v článku 101 a vyřeší otázky, zda by soudci již nyní měli být jmenováni bez časového omezení, nebo jak říkáme na doživotí, nebo nějakým jiným způsobem. Náš přístup je poněkud odlišný od Občanského hnutí. My nechceme přijímat menší zlo, my chceme přijmout dobrou právní úpravu, která by trvala i nadále. Jsme názoru, že tento návrh, který je předložen - mluvím nyní o znění ústavního zákona - má snahu zachovat všechny dosavadní soudce na svých místech již nyní a jmenovat je tam na doživotí. Jsme názoru, že byla-li snaha je odvolat, pak v současné době by již všichni odvoláni byli. Chtěl bych zde připomenout jedno přirovnání k velice podobnému závažnému povolání - a to k lékařům. I lékaři v průběhu celého svého zaměstnání podstupují zkoušky, podstupují atestace. Nevidíme důvod, proč by soudci již od samého prvopočátku, ve svých 25 letech, měli být jmenováni na doživotí. Proto naše snaha, aby nejprve nebylo jmenování od samého počátku na doživotí, není vázána pouze snahou rozloučit se s bývalými komunistickými soudci, ale tato úprava by podle našeho názoru měla platit i do budoucna tím způsobem, že bychom získali možnost soudce přímo v praxi při rozhodování poznat. Z toho důvodu navrhujeme změnu v článku 101 odstavec 5 ústavy - soudci jsou jmenováni bez časového omezení a vložil by se dodatek: S výjimkou prvního jmenování. V tomto prvním jmenování by byla stanovena v zákoně o soudcích lhůta 5 - 7 let, tak jak bychom v zákoně o soudcích rozhodli. Naše změna směřuje k tomu, že by všichni dosavadní soudci byli prvně jmenováni na lhůtu, kterou bychom určili. Tento způsob jmenování by platil i do budoucna bez časového omezení a po 5 - 7 letech potom, co bychom skutečně soudce poznali přímo v praxi, poznali bychom jak rozhoduje, by poté byl jmenován přibližně ve svých třiceti letech na doživotí. Jsme názoru, že tento postup rozhodně není v rozporu s nezávislostí soudů, že rozhodně není tato úprava menším zlem. Zákon samozřejmě chceme přijmout, považujeme jej v současné době za velice potřebný, ale tuto změnu považujeme rovněž za velice závažnou, která bude ovlivňovat naše rozhodnutí při hlasování o ústavním zákoně, zákoně o soudcích. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, pozmeňovací návrh bol formulovaný jasne. Ďalej vystúpi v diskusii pani poslankyňa Nazari-Buřivalová za klub HDS 1. Pripraví sa pán poslanec Kontra, ďalej poslanec Grebeníček a poslanec Tomis.

Poslankyně SL M. Nazari-Buřivalová: Vážené předsednictvo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vyjádřila stanovisko našeho klubu, a to tím způsobem, že k § odstavce 1 tisku 769 k doplnění nového odstavce 3 podáváme pozměňující návrh, a to tak, že odstavec 3 by zněl: "Sídlo Nejvyššího soudu je Brno." Zdůvodnění k tomuto pozměňovacímu návrhu. Při posledním hlasování se odmítlo toto sídlo z toho důvodu, že bylo zpochybněno a trochu zavádějícím způsobem zde uvedeno, že Brno není připraveno ani pro sídlo ústavního soudu. Umístění Ústavního soudu je k dnešnímu dni vyřešené, protože včera probíhalo jedno z posledních jednání s primátorem města Brna architektem Menclem a místopředsedou vlády panem doktorem Rychetským. Z toho důvodu není problém ani umístění Nejvyššího soudu, eventuelně Generální prokuratury, neboť úřad vlády ví, že Brno je připraveno budovami i vytvořeným zázemím pro zaměstnance toto umístit. Dále v rámci decentralizace a v rámci přístupnosti si myslíme, že skutečně by umístění Nejvyššího soudu v Brně bylo vhodné.

Dále bych si dovolila také zdůvodnit i snížením finančních nákladů na státní správu, protože v případě umístění Ústavního soudu v Brně se bude samozřejmě stěhovat technické a informační vybavení, které by pochopitelně pak sloužilo i Nejvyššímu soudu a Generální prokuratuře. K dalším bodům zprávy 769 se vyjádříme hlasováním. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, to je pozmeňovací návrh k bodu a 1 správy spoločného výboru pre dohodovacie riadenie. Prosím pána poslanca Martina Kontru za poslanecký klub Hnutia za demokratické Slovensko.

Poslanec SN M. Kontra: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia a kolegyne, náš klub súhlasí s návrhom spoločného výboru pre dohodovacie rokovanie vo veci menovania sudcov. Súhlasíme s menovaním sudcov bez časového obmedzenia. Domnievame sa, že časová lehota na možnosť odvolania sudcov do konca roku 1993 v zmysle § 67 návrhu zákona tlač 730 je účinnejšou formou než menovanie sudcov v tomto období na dobu 5 - 7 rokov. A preto budeme za správu dohodovacieho výboru hlasovať.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, teraz pozývam pána poslanca Grebeníčka, ktorý chce predniesť stanovisko poslaneckého klubu KSČM a Strany demokratickej ľavice.

Poslanec SN M. Grebeníček: Vážené Federální shromáždění, poslanci našeho klubu důkladně a s patřičnou odpovědností projednali zprávu společného výboru pro dohodovací řízení k vládnímu návrhu ústavního zákona, kterým se mění a doplňuje Ústava České a Slovenské Federativní Republiky, ve znění pozdějších předpisů. Při jednání jsme dospěli k poznatku, že náš parlament bude stále méně a méně schopen přijímat složitější zákony. I tak však hodláme společně s ostatními kluby hledat obecně přijatelné řešení. Přesto že nebyly některé naše pozměňovací návrhy akceptovány a i nadále pokládáme například lhůtu pro tzv. očistu za příliš dlouhou, prodlužuje se až do konce roku 1995, což pravděpodobně nepřispěje ke stabilizaci soudnictví, pokládáme jinak předložený výsledek jednání dohodovacího výboru vcelku za přijatelný kompromis. Lze tedy předpokládat, že poslanci našeho klubu budou tento výsledek náročného jednání podporovat. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, pán poslanec Václav Tomis vystúpi za HDS 2.

Poslanec SN V. Tomis: Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte abych řekl své stanovisko za náš klub HSD SMS. Především bychom chtěli navrhnout, aby v článku 99 tisk 677 bylo zakotveno, že místem Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky bude Brno. Dále to, co tady už bylo řečeno od předřečníků podporujeme a připojujeme se k návrhu Občanské demokratické strany, kde bylo velmi správně zdůvodněno, že v současné době, kdy neustále přicházejí další a další návrhy na to, že současní soudci nejsou odpovědní, že se nesprávně postavili k různým záležitostem v době totalitního systému, že se budou tyto žádosti dále objevovat a bude nutno tyto soudce postupně odvolávat a vyměňovat z toho důvodu, že co bylo řečeno, že noví soudci budou vybíráni z řad právníků, kteří nemají justiční zkoušky, což může také trvat nějakou dobu, z toho důvodu dáváme návrh, aby v § 67 odstavec 1, tisk 730, bylo stanoveno, že soudci se budou volit na dobu 5 let a teprve po této době, aby bylo možno je volit na doživotí. V ostatních bodech budeme tento zákon podporovat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, spravodajcovia si zaznamenali pozmeňovací návrh poslanca Tomisa. Ako ďalšieho pozývam do diskusie poslanca Jiřího Černého za klub Kresťansko demokratickej únie.

Poslanec SL J. Černý: Pane předsedající, vážené Federální shromáždění, dovolte mi přednést stanovisko poslanců za klub Křesťansko-demokratické unie.

Záležitost prvního dočasného jmenování soudců považuje klub Křesťansko-demokratické unie za naprosto zásadní a rozhodující pro přijetí inkriminovaných zákonů. Nebudu se opakovat, domnívám se, že postačí, abych se plně připojil k návrhu, který zde byl přednesen kolegou Tomanem. Myslím, že je naprosto jasný, a proto se k tomuto návrhu připojuji.

Otázku, jestli první, dočasné jmenování bude na dobu tří, pěti nebo sedmi let, ale již nepovažuji za zásadní.

Závěrem mi dovolte pouze konstatovat, že to není toto Federální shromáždění nebo alespoň někteří jeho poslanci, kteří se mýlí v posuzování těchto otázek, to znamená otázek prvního dočasného jmenování a lhůty pro očistu, ale naopak jsem přesvědčen o tom, že v této otázce se hluboce mýlí pan místopředseda federální vlády Rychetský. (Potlesk.) Domnívám se, že naprosto nepochopil, o co zde "kráčí" a myslím, že to není poprvé, co se tak stalo. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Ďalej vystúpi v diskusii poslanec Ján Sokol, podpredseda Snemovne národov.

Místopředseda SN J. Sokol: Pane předsedo, pane předsedající, vážené Federální shromáždění, chtěl bych jenom krátce obrátit vaši pozornost k pozměňovacímu návrhu, který podal kolega Benda a který bych rád upravil a formálně podal ve druhém znění. Navrhuji, aby v bodě b) odstavec 2 text zněl takto: "Ve lhůtě do 31.12.1993 je možné podat návrh na odvolání soudce." Domnívám se, že tato úprava je lepší a chtěl bych vám ji doporučit. Děkuji vám.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Ako ďalší je prihlásený poslanec Michal Prokop za Občanskou demokratickou alianciu. Prosím, aby sa ujal slova.

Poslanec SN M. Prokop: Vážený pane předsedo, pane předsedající, vážení kolegové, jménem poslaneckého klubu Občanské demokratické aliance bych rád sdělil, že náš klub bude podporovat pozměňující návrhy přednesené poslancem Petrem Tomanem jménem Občanské demokratické strany. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Posledným písomne prihláseným je poslanec Ladislav Molnár za klub MKDH - koexistencia. Prosím, aby sa ujal slova.

Poslanec SL L. Molnár: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážení poslanci. Jménem klubu MKDH - koexistence podporujeme návrh Občanské demokratické strany a návrh, aby sídlem Nejvyššího soudu bylo Brno. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Tým sú vyčerpané písomné prihlášky do rozpravy k predloženej správe dohodovacieho výboru.

Hlási sa ešte niekto do diskusie? (Poslankyňa Nazari-Buřivalová a poslanec Benda.)

Praje si pán predseda Najvyššieho súdu vystúpiť hneď, alebo počkáte na záver diskusie? (Až po skončení diskusie.) Prosím preto pani poslankyňu Nazari-Buřivalovú, aby sa ujala slova.

Poslankyně SL M. Nazari-Buřivalová: Ještě k doplnění mého pozměňovacího návrhu za náš klub. Pokud by byl přijat, doplňuji technickou poznámku, že potom by bylo potřeba doplnit ustanovení článku 101 ústavního zákona, že sídlem Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky je Brno a provede se nejpozději do 31.12.1992. Navrhuji toto potom zakotvit do zákona o soudech a soudcích.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Ako ďalší sa hlási poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Beru zpět část svého návrhu, kde se hovořilo o lhůtě. Náš klub se připojuje k variantě, kterou předložil kolega Sokol svým návrhem. Prosím však, aby se specificky hlasovalo o druhé části mého návrhu, to je o rozšíření této prodloužené lhůty i na § 68, který se týká odborné způsobilosti soudců. Myslím, že právě tento paragraf je zvláště důležitý, aby poskytoval soudcům lhůtu, aby si v patřičné lhůtě odbornou způsobilost mohli doplnit.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, páni spravodajcovia si teda škrtnú váš pôvodný návrh vzťahujúci sa k uvedenému paragrafu, odstavec 1 a doplnia si návrh § 68 v rovnakom duchu.

Poslanec SL V. Benda: V duchu návrhu pana poslance Sokola. Nejedná se o konkrétní změnu lhůty, ale o podání návrhu na odvolání.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Myslím, že je to zrozumiteľné. Hlási sa ešte niekto do diskusie? (Poslanec Ševčík.) Prosím poslanca Ševčíka, aby sa ujal slova.

Poslanec SN V. Ševčík: Paní a pánové, stanoviska, která zde byla tlumočena, jsou vyhraněná a chci věřit, že nejsou motivována ničím jiným než odpovědností a svědomím, a proto v tomto směru by nemělo smysl někoho přesvědčovat. Nicméně dovolte, abych se zde ohradil proti již standardnímu tvrzení, že stanovisko, které jsem jménem klubu přednesl, má snahu zachovat komunistické soudce. Je to s určitou eufémií a nadsázkou parabola.

Stejným způsobem bych se mohl ptát, kde vezmeme nekomunistické soudce.

Paní a pánové, na soudní budovy nelze vyvěsit ceduli: "Dnes se nesoudí", tak jak to v roce 1945 učinil v Prostějově neblahé paměti doktor Čepička.

Přerod justice a vytvoření justičního orgánu, který bude skutečně ústavním pilířem, vyžaduje čas, vyžaduje odpovědnost a snahu o hluboké pochopení lidského údělu na tomto světě. A právě vědomí této odpovědnosti a vědomí toho, že přerod justice musí být povlovný, musí být důkladný, vede nás k tomu, že na druhé straně je třeba pro tyto justiční orgány, a zejména pro soudce vytvořit náležité podmínky. A já jsem hluboce přesvědčen, a za svou osobu odmítám nařčení o zachování komunistických soudců, o tom, že jedním ze základů, které jsou zde nezbytné proto, aby také soudy mohly být garancí a garantem, zejména onoho ústavního zákona Listiny základních práv a svobod, je zmíněná soudcovská nezávislost i v tom časovém trvání, za těch podmínek a okolností možné odvolatelnosti, tak jak zde bylo již dříve zdůvodněno.

Závěrem mi dovolte říci ještě druhou poznámku, která se týká pozměňovacího návrhu pokud jde o sídlo Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky v Brně.

Dovolte, abych vám připomněl, že při zpracovávání ústavního zákona o Ústavním soudu jsme jako základní požadavek stanovili, aby tento soud byl pokud možno co nejvíce, i při poměrně malém území našeho státu, zasazen do takového prostředí, kde by byly, když ne přetrhány, tedy alespoň podstatně ztíženy vazby na jakýkoli jiný ústřední orgán.

To má své velmi dobré důvody. Ve světle tohoto základního požadavku jeví se pak nemístné pokoušet se do téhož místa převést nejen Nejvyšší soud, ale současně také příslušné orgány prokuratury. Ostatně z pragocentrismu začali bychom patrně vytvářet brnocentrismus. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán poslanec Macek sa hlási s faktickou poznámkou. Hlási sa ešte niekto do diskusie? (Nie.)

Poslanec SN M. Macek: Mám faktickou poznámku k vystoupení kolegy Ševčíka. Rád bych mu jménem poslaneckého klubu Občanské demokratické strany poděkoval za to, že větou: "Přerod soudnictví vyžaduje čas a musí to být pozvolný a důkladný proces." - v podstatě podpořil náš pozměňovací návrh. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlási sa ešte niekto do diskusie? (Nie.) Vyzývam teda predsedu Najvyššieho súdu pána doktora Otakara Motejla, aby sa vyslovil k diskusii, ako si to prial.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP