Pondělí 15. července 1991

Poslanec SN L. Kostya: Chtěl bych připomenout, že bylo běžnou praxí, pokud jsme samozřejmě na to vzpomněli a dnes se to už jednou stalo, když jste, pane předsedající, připomněl obdobnou situaci paní Nazari-Buřivalové, že případné přijetí změny se promítá i do jiného paragrafu. Vždycky jsme to akceptovali a většinou se o tom nehlasovalo. Došlo k opomenutí upozornit na toto. Smyslem novely § 98 byl vládní návrh. Sněmovna dala jednoznačně najevo, že tento nepřijala. Pak byl návrh dohadovacího výboru, který rovněž nepřijala. Mimochodem nepřijala ani pozměňovací návrh poslance Senjuka. Ve třech případech dala tato sněmovna najevo, že nechce změnit § 98. Načež se tu několikrát upozornilo, že to do důsledku znamená zachování stávajícího stavu.

To, že jsme tu opomněli, jak z vaší strany, tak ze strany zpravodajů i nás všech skutečnost, že se to promítá i do jiného paragrafu, je skutečně technická záležitost. Navrhuji a souhlasím s tím, co navrhoval poslanec Stome, aby se hlasovalo.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Myslím, že věc je jasná. Doporučuji v zájmu věci, aby nebylo možno vnášet pochybnosti, abychom tuto technickou chybu napravili dodatečným hlasováním.

Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu.

Poslanec SN M. Prokop: Přečetl bych, o čem budeme hlasovat. Budeme hlasovat o tom, že z článku 7 tisku 640, to je původní vládní návrh, vypouštíme bod 3, to je článek, kde se zrušují určité paragrafy a ustanovení a bod 3 je nařízení vlády ČSFR č. 142/1983 Sb., o poskytování důchodů některým pracujícím důchodcům. Budeme hlasovat o tom, že vypouštíme z článku 7 bod 3. Nerušíme toto nařízení vlády. O tom budeme hlasovat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se v 1.35 hodin.) Děkuji. (79) Sedmdesát devět.

Je někdo proti? (0) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (14) Čtrnáct.

Deset poslanců nehlasovalo.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se v 16.36 hodin.) Děkuji. (54) Padesát čtyři.

Je někdo proti? (0) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (1) Jeden.

Jeden poslanec nehlasoval.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se v 16.37 hodin.) Děkuji. (54) Padesát čtyři.

Je někdo proti? (0) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (1) Jeden.

Hlasovali všichni poslanci.

Napravili jsme procedurální chybu. Omlouvám se, stalo se to jistým technickým nedopatřením. Děkuji vám.

(Poznámka redakce: Usnesení FS č. 181, SL č. 283, SN č. 291.)

Budeme pokračovat. Prosím, setrvejte v lavici. Komise vám rozdá volební lístky pro druhé kolo.

(Jednání přerušeno - tajná volba.)

(Jednání opět zahájeno v 17.28 hodin.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, budeme pokračovat v přerušené schůzi. Slovo má předseda volební komise pro volbu kontrolního orgánu.

Předseda volební komise poslanec SL I. Šimko: Vážení kolegovia, zoznámim vás s výsledkami druhého kola našej voľby.

V Snemovni ľudu bolo odovzdaných poslancom 110 hlasovacích lístkov, v Snemovni národov dostali poslanci 120 hlasovacích lístkov. Po skončení hlasovania komisia zistila toto: hlasovania sa zúčastnilo 110 poslancov Snemovne ľudu a 119 poslancov Snemovne národov. To znamená, že v Snemovni ľudu sa nezdržal nikto, v Snemovni národov sa zdržal jeden poslanec alebo poslankyňa. Odovzdaných bolo 119 platných hlasovacích lístkov v Snemovni ľudu, 118 platných lístkov v Snemovni národov. Neplatný hlasovací lístok bol jeden v Snemovni národov.

Zo Snemovne ľudu za poslanca Vidíma hlasovalo 46 poslancov, za poslanca Pospíšila 66 poslancov, za poslanca Sachera 41 poslancov, za poslanca Šlápotu 44 poslancov.

V Snemovni národov v českej časti za poslanca Devátého hlasovalo 30 poslancov. Poslanec Uhl dostal 40 hlasov, poslanec Pernica 85 hlasov, poslankyňa Parkanová dostala 65 hlasov.

V slovenskej časti poslanec Hrivík dostal 44 hlasov a poslanec Boroš 72 hlasov.

To znamená, že v Snemovni ľudu bol zvolený poslanec Pospíšil, v Snemovni národov boli zvolení poslanci Pernica, Parkanová a Boroš. Títo poslanci dostali nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných, t. j. tých, ktorí dostali hlasovacie lístky.

Znamená to, že v Snemovni národov bol zvolený plný počet členov kontrolného orgánu, v Snemovni ľudu zostáva ešte doplniť jedno miesto, to znamená, že bude tretie kolo v Snemovni ľudu a do tohoto kola podľa počtu hlasov postupujú poslanci Vidím a Šlápota.

Za chvíľu dostanete hlasovacie lístky a v Snemovni ľudu sa bude hlasovať.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Kolegové, slyšeli jste předběžný závěr předsedy volební komise. Sněmovna národů svůj dnešní program ukončila. Upozorňuji poslance, členy ústavně právních výborů, že půl hodiny po skončení schůze začne jejich schůze výborů v čísle 274.

Sněmovna lidu dokončí třetí kolo této volby. Zbývá nám potom zvolit ještě předsedu, ale to bychom nedělali dnes, to bychom udělali v rámci zbývajícího programu až bude zvolena celá komise.

Zítra budeme mít na pořadu nejprve hlasování na základě návrhu dohadovacího výboru k novele kapitoly ústavy o soudnictví a na to potom navazující zákon o soudech a potom projednání ústavního zákona o referendu.

Začínáme zítra normálně v 9.00 hodin, odpoledne jsou potom výbory se stanoveným programem. Je tam legislativní plán plus projednání zásad lustračního zákona. Omlouvám se za zkrácenou verzi. Myslím, že program máte dohodnut tak, aby se body ve výborech střídaly, protože jsou stanovení zástupci vlády, kteří mají přijít návrh zákona odůvodňovat, a tak aby se mohli vystřídat v příslušných výborech.

Poslanec SN K. Stome: Vážené shromáždění, já bych chtěl požádat členy výboru iniciativního a petičního, aby se zítra dostavili v 8.30 hodin sem do Sněmovny lidu, budeme mít zahajovací schůzku, kde bychom probrali věci, které jsou aktuální k řešení. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ještě sděluji, že klub poslanců KDH bude dnes v 18.30 hodin v místnosti X.

Čili poslancům Sněmovny národů děkuji za účast, poslanci Sněmovny lidu ještě zůstávají. Slovo má ještě poslanec Toman.

Poslanec SN P. Toman: Vyšetřovací komise měla mít svou schůzku nyní, schůzka se ruší a bude svolána zítra opět tímto způsobem. Takže ještě jednou - schůzka vyšetřovací komise se teď ruší.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím naléhavě členy ústavně právních výborů, aby se v 18.00 hodin dostavili do místnosti číslo 274. Poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Pane předsedající, já mám dotaz, teď jsme dostali dvě protichůdné informace. Zítra začínáme referendem a pak jsou soudy, jak bylo před chvílí sděleno nebo jak jste teď sdělil vy, napřed soudy a pak referendum.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Původní předpoklad byl, že by se mělo začít referendem a potom soudy, ale teď mně pan místopředseda Sněmovny lidu Valko upozornil - asi před deseti minutami - že kolem ústavního zákona o referendu je ještě řada jednání a že doporučuje přehození tohoto bodu programu. Proto sem ve smyslu této informace, která byla pozdější, původní informaci korigoval. Takže to je zatím dosavadní stav. Doufám, že z něj budeme moci ráno vycházet.

(Jednání přerušeno - tajné volby Sněmovny lidu.)

(Jednání opět zahájeno.)

(Řízení schůze převzal člen předsednictva Sněmovny lidu Z. Kessler.)

Předsedající poslanec SL Z. Kessler: Kolegyně a kolegové, ukončíme, doufám, schůzi, nebo se bude hlasovat ještě další kolo? To už snad ne. Ukončíme dnešní volbu vyhlášením výsledků třetího kola hlasování. Prosím doktora Šimko, aby jako předseda volební komise nás seznámil s výsledky hlasování ve Sněmovně lidu.

Předseda volební komise poslanec SL I. Šimko: Vážení kolegovia, prítomných poslancov, to je tých, ktorí dostali hlasovacie lístky v Snemovni ľudu bolo 95. Nadpolovičná väčšina, ktorá bola potrebná pre zvolenie posledného člena komisie bola 48. Hlasovania sa zúčastnilo 94 poslancov Snemovne ľudu, jeden poslanec sa zdržal hlasovania, odovzdaných bolo 94 platných hlasovacích lístkov. Neplatný hlasovací lístok nebol.

Poslanec Vidím dostal 37 hlasov, poslanec Šlápota 47 hlasov. Znamená to, že ani jeden z týchto dvoch poslancov nedostal nadpolovičnú väčšinu hlasov; neboli teda zvolení.

Nakoľko snemovne neboli schopné z týchto dvoch posledných kandidátov vybrať niektorého z členov komisie a uznesenie o volebnom poriadku neupravuje vlastne tento prípad, zákon umožňuje komisii pracovať i s nižším počtom členov tejto komisie, t. j. od 6 do 8 členov. Navrhujem, aby komisia začala pracovať v počte 7 členov a tým otváram lehoty pre nové podávanie kandidátok a voľbu by sme uskutočnili na ďalšej schôdzi po prázdninách.

Předsedající poslanec SL Z. Kessler: S technickou poznámkou se hlásí pan poslanec Suchánek.

Poslanec SL J. Suchánek: Prosil bych vysvětlení: součet mi nedává 94, ale 84. Byly všechny hlasy platné?

Předseda volební komise poslanec SL I. Šimko: Desať poslancov využilo svojho práva nehlasovať ani za jedného poslanca a škrtli obidvoch. To sú platné hlasovacie lístky, ale proti.

Poslanec SL L. Vrchovský: Domnívám se, že komise může pracovat i v 7 členech. Když se podíváme na zvolené poslance, poměr odpovídá 2 : 1 v poměru republik, jak se obvykle říká podle počtu obyvatel, takže se domnívám, že komise může být takto složena definitivně a tudíž dávám protinávrh, aby se nehlasovalo o dalším osmém členu komise. Není to v rozporu se zákonem, protože zákon hovoří o šest až osmičlenné komisi. (Projevy nesouhlasu.)

V každém případě otevírám jako předseda výboru, kterému to patří lhůtu na podávání dalších kandidátek a o těch se bude rozhodovat na další schůzi.

Poslanec SL S. Hanák: Kolegyně a kolegové, nejsme usnášení schopní, ale nedala by se čtvrtá volba uskutečnit zítra?

Předseda volební komise poslanec SL I. Šimko: Myslím, že tento prípad môžeme považovať za taký, v ktorom snemovne už z dvoch kandidátov neboli schopné ani jedného zvoliť, že je to teda nepriechodná kombinácia, takže bude treba asi umožniť podávanie nových návrhov kandidátov.

Poslanec SL J. Soukup: Domnívám se, že byl podán procedurální návrh, tudíž bychom měli hlasovat o tom, zda volba je ukončena, anebo zda na podzimní schůzi budeme dovolovat posledního, osmého člena. Návrh byl oficiálně podán.

Předseda volební komise poslanec SL I. Šimko: Bol to návrh, takže myslím, že zajtra bude asi treba hlasovať o procedurálnom návrhu, či je voľba ukončená, či si praje snemovňa voliť z týchto dvoch kandidátov ešte raz, to znamená vo štvrtom kole, alebo v prípade, že nie, bude otvorená lehota pre podávanie nových kandidátov a bude sa voliť na budúcej schôdzi.

Předsedající poslanec SL Z. Kessler: Ale může být také přijato rozhodnutí jiné, protože v návrhu je, že za každou sněmovnu se volí tři až čtyři zástupci. Hlásí se doktor Novosád.

Poslanec SL K. Novosád: Nezlobte se, já začnu nyní z jiného soudku. Já se domnívám, že procedurální věci jsou sice důležité, ale mám pro vás krátké oznámení. Zítra po 18.00 hodině zde bude seminář k občanskému zákoníku za přítomnosti našeho drahého člena doc. Cepla. Je to člověk, který má dost výhrad k zákoníku, k tomu jak je postaven - takže vás zvu k účasti na semináři, abyste se dozvěděli něco o občanském zákoníku z jiné strany, ze strany těch, kteří ho tvořili.

Předsedající poslanec SL Z. Kessler: Prosím vás, já myslím, že to již dnes ukončíme, protože stejně nejsme schopni usnášení. Zítra se buď vrátíme k procedurálnímu návrhu doktora Šimka a rozhodne sněmovna hlasováním o tom, zda má být provedeno čtvrté kolo volby o těchže poslancích, což si myslím, že je skoro zbytečné a nebo zda se spokojíme se stavem, kdy budou zastupovat Sněmovnu lidu pouze tři poslanci, nikoliv čtyři, a nebo zda budou vybráni dva noví navržení kandidáti, o kterých by se mělo samostatně hlasovat.

Děkuji vám za účast a na shledanou.

(Schůze přerušena v 18.05 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP