Pátek 12. července 1991

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Dobre, budeme musieť rozhodnúť hlasovaním v pondelok. Ešte poslanec Ransdorf, ďalej sa hlásil poslanec Világi k tejto problematike.

Poslanec SN M. Ransdorf: Panu poslanci Raševovi bych připomněl, že v roce 1948 jsem ještě nebyl na světě. Jestli se domnívá, že existují zničené objekty jen na Slovensku, jsou i v České republice, například klášter Teplá po působení naší armády. Jestli si myslí, že je to příklad, který bychom měli sledovat, když došlo ke zničení některých objektů, že bychom měli přikročit k devastaci dalších, je to jeho názor, nebudu mu ho vyvracet.

Chtěl bych říci, že devastace památkových objektů není jenom československý problém, stačí uvést naléhavou akci na záchranu zámků na Loiře, problém italských Benátek. Myslím, že máme dost vlastních problémů zděděných z minulosti, než abychom si přidělávali další.

Poslanec SL O. Világi: Vážené Federálne zhromaždenie, myslím, že pán poslanec Ransdorf nemá problémy s kultúrnymi pamiatkami, ale s tým, že sa to vráti pôvodným vlastníkom. Je to otázka nie právnická, ale ideologická, si myslím. Možno, že sa mýlim, ale nemám informácie o tom, že zámok Hluboká bude vyvezený do zahraničia. Pokiaľ áno, mali by sme tomu zabrániť. Myslím si, že existujú členovia jednej strany, ktorí vybudovali veľmi pekné nehnuteľnosti a oní sa nemusia báť, že by im to niekto nevrátil, pretože im to nikto nevzal. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Ako ďalší sa s interpeláciou písomne prihlásil poslanec Mlynárik.

Poslanec SN J. Mlynárik: Vážení prítomní, Českobavorské výhľady, list pre porozumenie a spoluprácu uverejnili stanovisko exilového Občianskeho fóra v Mníchove s veľmi závažnými skutočnosťami. Obrátili sa s touto výzvou. "Apelujeme týmto predovšetkým na poslankyne a poslancov Federálneho zhromaždenia, aby sa ujali svojej ústavnej úlohy a dotvorili spravodlivé kontrolné systémy demokratickej Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky." Tu sa uvádzajú body, ktoré nebudem rozvádzať. osvojujem si ich stanovisko, poznám tých ľudí, poznám i ich problémy, s ktorými žijú. Žijú vo vyspelejšej spoločnosti a i ústavnom štáte. obratím sa na predsedu Najvyššieho súdu, pána generálneho prokurátora Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, pána ministra vnútra, pána ministerského predsedu a pána ministra zahraničných vecí. Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Ako ďalší a posledný má slovo pán poslanec Novosád.

Poslanec SL K. Novosád: Musím se přiznat, že můj předřečník pan kolega Mlynárik mne zaskočil, protože budu hovořit k podobnému tématu. Chtěl bych interpelovat pana místopředsedu vlády Rychetského, aby zařídil vše pro to, aby byla urychlené schválena novela zákona č. 87/1991 Sb. Svou žádost zdůvodňuji tímto: Nyní připravujeme zásady zákona o transformaci družstev. Protože družstva, spotřební, výrobní a jiná jsou založena vlastně na majetku, v převážné většině majetku, který byl odebrán právnickým osobám složeným výhradně z fyzických osob, a my se tím dostáváme do neřešitelné situace, kdy jakákoliv forma transformace by vedla k neoprávněnému obohacení dnešních členů družstev - jeví se nám jako jediná možnost rozšířit a upravit, provést tedy novelizaci zákona č. 87/1991, a tím usnadnit i naší práci na zákoně o transformací družstev. Přesto všechno, i když si uvědomuji, že lobby, která chrání dnešní spotřební, výrobní a bytová družstva, zasahuje velmi vysoko, domnívám se, že by měla být naplněna spravedlnost a restituovaný majetek vrácen svým původním vlastníkům tak, jak bylo původně uvažováno v zákoně o mimosoudní rehabilitaci, přestože výklad zákona vyzněl jinak, než pan místopředseda vlády Rychetský při projednávání zákona sliboval. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Chce pán podpredseda vlády reagovať na vystúpenie? Prosím, máte slovo.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: Vystoupení pana poslance Novosáda není ani interpelací, ani dotazem. Pan poslanec Novosád naléhá na urychlenou novelizaci zákona o mimosoudních rehabilitacích. Federální vláda nemá tuto novelizaci vůbec ve svém plánu. Musím říci, že už schválila legislativní plán na druhé pololetí, tuto novelizaci vůbec nepředpokládá. Mohu tedy odpovědět jen tak, že nemohu zajistit urychlenou novelizaci tohoto zákona.

Občas se stane, že některá ze sněmoven Federálního shromáždění přijme usnesení, kterým vyzve vládu k tomu, aby připravila zásady nějaké zákonné úpravy. To se stalo ve věci lustrací. Pokud v tomto smyslu učiní jedna či obé sněmovny Federálního shromáždění podobný závěr, jistěže federální vláda v takovém smyslu se bude pak muset zabývat potřebou novelizace. V tuto chvíli to vláda nemá v plánu, nepředpokládá nic podobného, a já nemám oprávnění měnit usnesení vlády.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Ešte mi pripomenula poslankyňa Jana Petrová, že sa tiež hlásila, dávam jej slovo ako poslednej.

Poslankyně SN J. Petrová: Pane předsedající, moje interpelace bude krátká, stručná a jasná, jak má interpelace vypadat. Mám otázku na dr. Ing. Flassiga, ministra pro Federální úřad pro hospodářskou soutěž. Jaká opatření provedl proti monopolu Poštovní novinové služby? Žádám o odpověď písemnou, konkrétní a podrobnou.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Ale pán minister sa chystá odpovedať teraz.

Ministr Federálního úřadu pro hospodářskou soutěž ČSFR I. Flassig: Vážený pán predsedajúci, vážení pani poslankyne, vážení páni poslanci, iste je vám známe, že zákon o hospodárskej súťaži, resp. na ochranu hospodárskej súťaže čís. 63/91 má rozdelené kompetencie. V týchto kompetenciách má Federálny úrad pre hospodársku súťaž právomoc len pokiaľ ide o trhy, kde určitý dodávateľ zásobuje trh zo 40 % v Českej republike a zo 40 % v Slovenskej republike. Pokiaľ ide o Poštovnú novinovú službu, je situácia taká, že tu sú vytvorené dva štátne podniky, teda dve Poštové novinové služby - jedna v Čechách a jedna na Slovensku. Preto toto patrí do pôsobnosti národných protimonopolných úradov. Je pravda, že sme mali nejaké problémy s budovaním úradu. Český úrad pre hospodársku súťaž sa veľmi oneskoroval - existuje mesiac a pol a až pred necelým mesiacom bol menovaný jeho predseda. V piatok máme koordinačnú poradu v Brne, tento bod tam nanesieme. Myslím, že bude potrebné, aby jednotne vystúpil i Český úrad pre hospodársku súťaž pokiaľ ide o českú Poštovú novinovú službu a Slovenský protimonopolný úrad, pokiaľ ide o slovenskú Poštovú novinovú službu.

Neviem, či to stačí, ale keď by ste chceli odpoveď písomnou formou, môžem ju poskytnúť.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Paní poslankyňa túto žiadosť už vyslovila, očakáva písomnú odpoveď. Pán minister, ďakujeme i za tieto informácie.

Vážené Federálne zhromaždenie, vyčerpali sme program dnešného dňa, pretože naše dnešné rokovanie končím. Prerušujem týmto 16. spoločnú schôdzu.

(Následovali organizační záležitosti, týkající se zasedání poslaneckých klubů v pondělí 15. 7. 1991.)

Pokračovanie spoločnej 16. schôdze snemovní začne v pondelok o 13.00 hodine. Budeme mať na programe: Správa spoločného výboru pre dohodovacie rokovanie k vládnemu návrhu zákona o sociálnom zabezpečení - tlač 762, voľba zvláštneho kontrolného orgánu Federálneho zhromaždenia podľa § 5 odst. 1 zákona 245/91 Zb., o FBIS a používaní spravodajských prostriedkov, hlasovanie o troch bodoch, ktoré boli dnes odložené: dvakrát o skrátení lehoty na interpelácie a raz za návrh uznesenia poslankyne Petrovej.

V pondelok večer budú ešte zasadať ústavnoprávne výbory. Prajem vám príjemný víkend a končím rokovanie dnešného dňa.

(Schůze přerušena v 15.41 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP