Čtvrtek 11. července 1991

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Slovo má pán poslanec Jedinák.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Jedinák: Začnu, dámy a pánové, nejprve druhým návrhem pana poslance Dostála, kde se shoduji s názorem společné zpravodajky paní Petrové z těch důvodů, že jsme přijali koncepci demokratizace a humanizace výkonu trestu odnětí svobody, liberální stav volnosti, který dává možnost těm, když vykonávají trest odnětí svobody, se rozhodnout, zda budou chtít vykonávat práci, být pracovně zařazeni, či ne. Návrh, který je uveden pod písm. i) jako druhý návrh poslance Dostála nedoporučuji.

Pokud jde o první návrh, pozměňovací návrh třetí pod písm. ch), který pověřuje sociální a kulturní výbory Sněmovny lidu a Sněmovny národů projednat s Federálním ministerstvem práce a sociálních věcí možnost novelizace zákona o zaměstnanosti a dalších sociálních zákonů - tam prosím vyjádření poslance Dostála, zda by nebylo možné změnit jím navrhovanou formulaci tak, aby za slova: "...a dalších sociálních zákonů" byla vložena slova "jako základ sociální ochranné sítě v souvislosti s prevencí kriminality". (Poslanec SN P. Dostál: Souhlasím.) Moje stanovisko je, že první návrh poslance Dostála ve verzi, se kterou nyní souhlasil, podporuji, druhý ne.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ešte raz prečítajte tú úpravu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Jedinák: Zařadit nové písmeno, které by bylo i), protože jsme předtím přijali další pozměňovací návrh: "Pověřuji sociální a kulturní výbory Sněmovny lidu a Sněmovny národů projednat s Federálním ministerstvem práce a sociálních věcí možnost novely zákona o zaměstnanosti a dalších sociálních zákonů jako základ sociální ochranné sítě v souvislosti s prevencí kriminality."

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Čiže to je úprava textu, ktorý máte dole na prvej strane. To je úprava, ako ju predviedol poslanec Jedinák. Budeme hlasovať o tomto návrhu pána poslanca Dostála. Pán poslanec Mečl má ešte pripomienku? (Poslanec SN J. Mečl: Až k druhému návrhu.)

(11.57 hodin.) Budeme teraz hlasovať o prvom návrhu poslanca Dostála. Kto v Snemovni národov súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (66) Šesťdesiatšesť.

Kto je proti? (1) Jeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (24) Dvadsaťštyri.

Dvaja poslanci nehlasovali. Snemovňa národov návrh prijala.

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu, kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (45) Štyridsaťpäť. Ďakujem.

Kto je proti? (2) Dva. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (34) Tridsaťštyri. Ďakujem.

Päť poslancov nehlasovalo. I Snemovňa ľudu návrh prijala. Teda Federálne zhromaždenie prijalo túto úpravu podľa návrhu pána poslanca Dostála.

K ďalšiemu návrhu sa už obaja spravodajcovia vyjadrili, a to tak, že nedoporučujú. Procedurálnu poznámku k tomu má poslanec Mečl.

Poslanec SN J. Mečl: Nechci zasahovat zpravodajům do jejich kompetencí, to znamená vyjádřit se k návrhu, ale chtěl bych přece jen upozornit, že podle článku 9 - protože se odvolávali na Listinu základních práv a svobod - to tak není. Něco jiného je demokratizace vězeňství, ale v článku 9 je ustanovení odstavce 1, že nikdo nesmí být podroben nuceným pracím nebo službám; v odstavci 2 se říká, že ustanovení odstavce 1 se nevztahuje na práce ukládané podle zákona osobám ve výkonu trestu odnětí svobody nebo osobám vykonávajícím trest nahrazující trest odnětí svobody. To také odpovídá mezinárodním konvencím. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Chce sa ešte vyjadriť pani Petrová? (Ne.) Budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Dostála, ktorý je uvedený na strane druhej.

(11.55 hodin.) V Snemovni národov, kto súhlasí s týmto doplnením textu podľa návrhu poslanca Dostála, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (54) Päťdesiatštyri. Ďakujem.

Kto je proti? (16) Šestnásť. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (23) Dvadsaťtri. Ďakujem.

Dvaja poslanci nehlasovali. Snemovňa národov návrh prijala.

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu, kto z nich súhlasí s týmto návrhom poslanca Dostála? (Hlasuje se.) (45) Štyridsaťpäť. Ďakujem.

Kto je proti? (16) Šestnásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (25) Dvadsaťpäť. Ďakujem.

Dvaja poslanci nehlasovali. I Snemovňa ľudu návrh schválila. Prosím ďalšie návrhy.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Společný návrh poslankyně Sándorové, Šormové a Samkové na vypuštění odstavce 3 v bodě 1, ohledně kriminality Romů. Doporučujeme vypuštění.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pani poslankyňa Šormová, prosím.

Poslankyně SL R. Šormová: Zřejmě došlo k omylu při sestavování pozměňovacích návrhů. Můj pozměňovací návrh byl změna textu odstavec 3, ne jeho vypuštění. Doufám, že to pan zpravodaj Jedinák má zaznamenáno, protože jsem mu to dávala písemně, nicméně bych podporovala návrh na vypuštění odstavce a prosím, aby se o tom mém návrhu hlasovalo pouze v případě, že by nebyl přijat návrh na vypuštění celého odstavce.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Jedinák, dostali ste to písomne?

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Jedinák: Ne, já jsem si ho poznamenával, dovolím si ho přečíst.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Najskôr budeme hlasovať o vypustení. Ale inak chcem pripomenúť, že poslanec je povinný predložiť písomne svoje pozmeňovacie návrhy.

(11.58 hodin.) Takže budeme hlasovať o vypustení odstavca 3. Kto v Snemovni národov súhlasí s vypustením odstavca 3, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (47) Štyridsaťsedem. Ďakujem.

Kto je proti? (9) Deväť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (32) Tridsaťdva. Ďakujem.

Šesť poslancov nehlasovalo. Tento návrh v Snemovni národov nebol prijatý.

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu, kto súhlasí s vypustením odstavca 3, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (44) Štyridsaťštyri. Ďakujem.

Kto je proti? (6) Šesť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (36) Tridsaťšesť. Ďakujem.

Traja poslanci nehlasovali. Ani jedna snemovňa nesúhlasila s vypustením tohoto odstavca, takže tento odstavec tam zostáva.

Teraz by mal nasledovať pozmeňovací návrh pani poslankyne Šormovej.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Jedinák: Který zní: "Konstatují, že předložené zprávy neumožňují hlubší rozbor příčin kriminality, protože vycházejí pouze z etnicity pachatelů." Je to tak, paní poslankyně?

Poslankyně SL R. Šormová: Přesnější znění by bylo: "Sněmovna lidu a Sněmovna národů konstatují, že předložené zprávy neumožňuji hlubší rozbor příčin kriminality Romů, protože vycházejí pouze z jejich etnicity."

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Cez rôzne procedurálne nezrovnatelnosti doporučujem, aby sme o tomto návrhu poslankyne Šormovej na úpravu odstavca 3 hlasovali.

Kto je za takúto úpravu z poslancov Snemovne národov, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se ve 12.00 hodin.) (45) Štyridsaťpäť. Ďakujem.

Kto je proti? (8) Osem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (38) Tridsaťosem. Ďakujem.

Šesť poslancov nehlasovalo. Návrh nebol prijatý.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov Snemovne ľudu. Kto z nich súhlasí s úpravou podľa návrhu poslankyne Šormovej? (Hlasuje se.) (63) Šesťdesiattri. Ďakujem.

Kto je proti? (2) Dva. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (25) Dvadsaťpäť. Ďakujem.

Traja poslanci nehlasovali.

Snemovňa ľudu s úpravou súhlasí, Snemovňa národov však nie, takže Federálne zhromaždenie tento návrh neprijalo.

Prosím o ďalšie návrhy.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Jedinák: Další je pozměňovací návrh poslance Špačka, který navrhuje doplnit do návrhu usnesení novou část s číslem II v tomto znění:

"II: Vyzývají všechny poslance Federálního shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky i obou národních rad, aby veškerou svou činností mezi občany, ale i svým osobním příkladem soustavně přispívali k upevňování úcty k zákonům a veřejnému pořádku."

Doporučuji tento návrh přijmout.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, pripája sa i spoločná spravodajkyňa výborov Snemovne národov. Budeme hlasovať o tomto návrhu poslanca Špačka. Najprv bude hlasovať Snemovňa ľudu.

Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s týmto návrhom poslanca Špačka? (Hlasuje se v 12.03 hodin.) (42) Štyridsaťdva. Ďakujem.

Kto je proti? (12) Dvanásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (33) Tridsaťtri. Ďakujem.

Šesť poslancov nehlasovalo.

Snemovňa ľudu návrh neprijala.

Prosím o hlasovanie poslancov Snemovne národov. Kto z nich súhlasí s týmto návrhom? (Hlasuje se.) (62) Šesťdesiatdva. Ďakujem.

Kto je proti? (6) Šesť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (21) Dvadsaťjeden. Ďakujem.

Štyria poslanci nehlasovali.

Snemovňa národov tento návrh prijala, ale Federálne zhromaždenie nie, pretože nedošlo k súhlasnému uzneseniu obidvoch snemovní.

Prosím o ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Jedinák: Poslanec Špaček podal další pozměňovací návrh pod bodem 2, protože předchozí bod 2, který byl navrhován, nebyl přijat, čili tento bod má číslo 2. Navrhuje písm. c) ukončit tečkou a doplnit u něj další větu tohoto znění: "Zejména využít pro tento účel vyšší část neplánovaných přebytků státního rozpočtu."

Celé písm. c), jak je nově navrhováno poslancem Špačkem, by znělo: "K vytvoření personálních a materiálních podmínek pro zvýšení činnosti práce policie, prokuratury a justice, zejména využít pro tento účel vyšší část neplánovaných přebytků státního rozpočtu."

Návrh podporuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pani poslankyňa Petrová taktiež tento návrh podporuje. Hlasujeme o doplnení časti druhej o písm. c) podľa návrhu poslanca Špačka.

Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu, kto z nich súhlasí s týmto návrhom? (Hlasuje se ve 12.05 hodin.) (49) Štyridsaťdeväť. Ďakujem.

Kto je proti? (2) Dva. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (32) Tridsaťdva. Ďakujem.

Deväť poslancov nehlasovalo.

Snemovňa ľudu návrh prijala.

Prosím o hlasovanie poslancov Snemovne národov. Kto z nich je za toto doplnenie podľa návrhu poslanca Špačka? (Hlasuje se.) (68) Šesťdesiatosem. Ďakujem.

Kto je proti? (8) Osem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (18) Osemnásť. Ďakujem.

Traja poslanci nehlasovali.

Obidve snemovne tento návrh prijali. Prosím o ďalší návrh.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Další je návrh poslance Kvasničky.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Poslanec Kvasnička svoj návrh stiahol za predpokladu, že bude prijatý návrh poslanca Chýlka. V úvode bol návrh, aby sa do jedného návrhu zlúčili ostatné návrhy. Bolo by dobré, keby ste to zopakovali. Ide o návrh poslanca Chýlka, ktorý je uvedený - pokiaľ sa nemýlim - pod č. 12. Ten mal byť upravený o text, ako ho navrhla poslankyňa Kaplanová. Až to prečítate, opýtam sa ostatných poslancov, či trvajú na svojich návrhoch. Pána poslanca Kvasničku sa už pýtať nemusím, ten by s úpravou súhlasil. Prečítajte presný text.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP