Čtvrtek 11. července 1991

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Jedinák: Poslanci, kteří by měli eventuálně stáhnout své návrhy, jsou poslanci Jenerál a Kaplanová. Zůstal by návrh poslance Chýlka na straně 3. Text zní: "Ustavit při vládě České a Slovenské Federativní Republiky komisi pro prevenci a potírání kriminality včetně ustavení specializovaných týmů s přednostním zaměřením na analýzu příčin a na preventivní opatření ve všech oblastech, zejména na zvýraznění mravní výchovy mládeže, a pověřit ji vypracováním návrhu komplexního dlouhodobého programu k zásadnímu snížení kriminality."

Takový návrh doporučuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Súhlasí s tým pani poslankyňa Kaplanová? (Ano.) Súhlasí poslanec Jenerál? (Ano.)

Poslankyňa Petrová ako spravodajkyňa výborov Snemovne národov prijatie tohto návrhu nedoporučuje. Pán poslanec Jedinák, spravodajca výborov Snemovne ľudu, návrh doporučuje.

Budeme hlasovať o návrhu poslanca Chýlka, ktorý je uvedený pod bodom č. 12 v úprave, ktorú prečítal poslanec Jedinák s tým, že sa stávajú neaktuálnymi body 6, 8 - 11, pretože títo poslanci sa vzdali svojich návrhov v prospech takto opraveného návrhu poslanca Chýlka.

Najprv hlasuje Snemovňa národov. Kto z poslancov snemovne národov súhlasí s touto úpravou? (Hlasuje se ve 12.09 hodin.) (56) Päťdesiatšesť. Ďakujem.

Kto je proti? (3) Tri. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (34) Tridsaťštyri. Ďakujem.

Štyria poslanci nehlasovali.

Snemovňa národov návrh prijala.

Prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto z poslancov tejto snemovne súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se ve 12.10 hodin.) (53) Päťdesiattri. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (40) Štyridsať. Ďakujem.

Dvaja poslanci nehlasovali. Snemovňa ľudu tento návrh prijala.

Prosím o ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Jedinák: Jde o pozměňovací návrh poslance Sachera k odstavci 2 písm. k) s tím, že musíme návrh upravit pouze legislativně, tedy tak, aby souvisel s tím, co je napsáno v odstavci 2: Žádají, aby vláda České a Slovenské Federativní Republiky se neodkladně zabývala problematikou stavu a vývoje kriminality na území České a Slovenské Federativní Republiky od 1. 1. 1990 a otázkami s ní souvisejícími a v souvislosti s vládami České republiky a Slovenské republiky vytvořila podmínky pro přijetí opatření ke zjištění míry odpovědnosti konkrétních osob za nedostatečnou zákonnou úpravu, za nečinnost, která umožnila únik finančních prostředků při vyplácení státního vyrovnávacího rozpočtu. Návrh by musel být změněn pouze tak, aby odpovídal prvnímu odstavci. Tento návrh doporučuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Sacher s touto úpravou súhlasí, pani poslankyňa Petrová sa pripája. Obidvaja spravodajcovia doporučujú prijať tento návrh.

Najprv budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu. Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se ve 12.11 hodin.) (44) Štyridsaťštyri. Ďakujem.

Je niekto proti? (1) Jeden. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (50) Päťdesiat. Ďakujem.

Hlasovali všetci prítomní poslanci.

Teraz prosím poslancov Snemovne národov. Kto z týchto poslancov súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se ve 12.12 hodin) (63) Šesťdesiattri. Ďakujem.

Je niekto proti? (2) Dva. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (35) Tridsaťpäť. Ďakujem.

Jeden poslanec nehlasoval. Snemovňa národov návrh prijala, ale Snemovňa ľudu neprijala, takže nedošlo k súhlasnému uzneseniu obidvoch snemovní a návrh prijatý nebol. Prosím o ďalší návrh.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Další návrh je kolegy Stomeho vypustit v písm. g) odstavec 2 slovo "rozsáhlých". Toto slovo je nadbytečné. Doporučujeme vypustit.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Predtým ešte budeme hlasovať o návrhu poslanca Jenerála.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Jedinák: První návrh zní doplnit nové písm. k), tedy přijmout opatření směřující k vytváření podmínek pro umožnění mladým lidem získat potřebnou kvalifikaci po ukončení základní školy a zákonnou normou zakotvené právo na vzdělání. Návrh podporuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ide o návrh, ktorý je uvedený na strane druhej dole.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Jako společná zpravodajka Sněmovny národů tento návrh nedoporučuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať v Snemovni národov. Kto z poslancov tejto snemovne súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se ve 12.13 hodin) (42) Štyridsaťdva. Ďakujem.

Je niekto proti? (11) Jedenásť. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (45) Štyridsaťpäť. Ďakujem.

Štyria poslanci nehlasovali. Snemovňa národov návrh neprijala.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu. Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se ve 11.14 hodin) (31) Tridsaťjeden. Ďakujem.

Je niekto proti? (15) Pätnásť. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (43) Štyridsaťtri. Ďakujem.

Osem poslancov nehlasovalo. Návrh nebol prijatý ani v jednej zo snemovní. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Jedinák: Další návrh předložil pan poslanec Stome v části druhé písm. g), vypustit slovo "rozsáhlých". Návrh doporučuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Obidvaja spravodajcovia doporučujú prijať tento návrh.

Hlási sa poslanec Jenerál.

Poslanec SL J. Jenerál: Zpravodajové zřejmě přehlédli další návrh, doplnit III, stažen byl návrh II písm. g).

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Jedinák: Vypuštění slova "rozsáhlých" přijde na řadu až po pozměňovacím návrhu poslance Jenerála, který zní doplnit III: Sněmovna lidu a Sněmovna národů vyzývají politické strany, církve, společenské, zájmové, charitativní organizace, aby rámci svých možností napomáhaly čelit nepříznivému vývoji kriminality. Návrh podporuji.

Společná zpravodajka výborů SN J. Petrová: Nemohu si pomoci, ale mně tento návrh nic neříká, považuji ho za nadbytečný a nedoporučuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pani poslankyňa Petrová nedoporučuje svojej snemovni prijať tento návrh.

Najprv budú hlasovať poslanci Snemovne národov. Pýtam sa poslancov Snemovne národov, kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se ve 12.15 hodin.) (49) Štyridsaťdeväť. Ďakujem.

Je niekto proti? (6) Šesť. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (39) Tridsaťdeväť. Ďakujem.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu. Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se ve 12.16 hodin.) (33) Tridsaťtri. Ďakujem.

Je niekto proti? (18) Osemnásť. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (39) Tridsaťdeväť. Ďakujem.

Osem poslancov nehlasovalo. Návrh poslanca Jenerála neprijala ani jedna snemovňa.

Ďalej budeme hlasovať o vypustení slova "rozsiahlych". Najprv budú hlasovať poslanci Snemovne národov. Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s vypustením tohto slova, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se ve 12.18 hodin.) (75) Sedemdesiatpäť. Ďakujem.

Je niekto proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (15) Pätnásť. Ďakujem.

Jedenásť poslancov nehlasovalo. Návrh bol prijatý.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu. Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se ve 12.19 hodin.) (81) Osemdesiatjeden. Ďakujem.

Je niekto proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (13) Trinásť. Ďakujem.

Päť poslancov nehlasovalo. Obidve snemovne súhlasia s vypustením slova "rozsiahlych".

Prosím ďalší návrh.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Poslední pozměňovací návrh k tomuto usnesení je návrh poslance Tomise. Já se k těmto jeho dvěma pozměňovacím návrhům ze známých důvodů nemohu vyjádřit.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Aké dôvody má poslanec Jedinák?

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Jedinák: Já se vyjádřím aspoň k druhému návrhu, který je na oddělení ministerstva státní kontroly.

Já se domnívám, že problém není pouze v oddělení státního mechanismu, ale je mnohem hlubší, než jak ho podává pozměňovací návrh. A pokud jde o první pozměňovací návrh, já se domnívám, že v působnosti federální vlády, jsou pouze určitá opatření v boji proti kriminalitě. Konec konců to vyplývalo ze všech tří zpráv. Bezprostřední působení kriminality, které se týká občanů, je v působnosti republik. Proto stejně jako poslankyně Petrová návrh nedoporučuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Navrhujete hlasovať o každom návrhu oddelene, alebo budeme hlasovať o návrhoch an bloc? (Poslanec Tomis: O každém zvlášť.) Hlasujeme teda o prvom návrhu pána poslanca Tomisa. (Hlasovanie začaté ve 12.22 hodin.)

Pýtam sa poslancov Snemovne národov, kto z poslancov súhlasí s návrhom poslanca Tomise, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (17) Sedemnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (7) Sedem. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (16) Šestnásť. Ďakujem.

Päťdesiatosem poslancov hlasovanie ignorovalo.

Návrh nebol prijatý.

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto súhlasí s návrhom poslanca Tomisa, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (12) Dvanásť. Ďakujem

Kto je proti? (9) Deväť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (26) Dvadsaťšesť. Ďakujem.

Päťdesiat poslancov nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý ani v jednej snemovni.

Žiadate, aby sme hlasovali i o vašom ďalšom návrhu, pán poslanec? (Poslanec Tomis: Ano.)

Hlasujeme teda o druhom návrhu pána poslanca Tomisa. (Hlasování ve 12.23 hodin.) Pýtam sa poslancov Snemovne národov, kto súhlasí s týmto návrhom? (Hlasuje se.) (18) Osemnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (4) Štyri. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (23) Dvadsaťtri. Ďakujem.

Päťdesiat poslancov nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov Snemovne ľudu. Kto súhlasí s návrhom poslanca Tomisa, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se.) (5) Päť. Ďakujem.

Kto je proti? (11) Jedenásť. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (33) Tridsaťtri. Ďakujem.

Návrh nebol prijatý ani v Snemovni ľudu.

O treťom návrhu sme už vlastne hlasovali, ale neboli sme na to upozornení. To bol ten prijatý návrh poslanca Chýlka.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP