Čtvrtek 11. července 1991

Prosím o hlasovanie poslancov Snemovne národov. Kto z nich súhlasí s účasťou Ing. Jakla na našej spoločnej schôdzi? (Hlasuje se.) (77) Sedemdesiatsedem. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (0) Nikto. Ďakujem.

Šesť poslancov nehlasovalo.

I Snemovňa národov súhlasí s účasťou predsedu Federálneho úradu pre vynálezy Ing. Jakla.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 271, SN č. 277)

Pán predseda Ing. Jakl bol medzitým uvedený do miestnosti.

Vládny návrh odôvodní z poverenia federálnej vlády podpredseda vlády, Pavel Rychetský.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové poslanci, předložený návrh je výsledkem celkového procesu změn zemí střední a východní Evropy, je výsledkem snah těchto zemí zbourat existující politické a hospodářské přehrady, včetně přehrad legislativních a snahy zapojit se do procesu celkové integrace Evropy a rámci jejích existujících společenství. Je výsledkem skutečnosti, že došlo ke zrušení organizace Rady vzájemné hospodářské pomoci a nyní je třeba přikročit k vypovězení respektive k ukončení platnosti mnohostranných i dvoustranných smluv a normativních dokumentů sjednaných v rámci bývalé Rady vzájemné hospodářské pomoci.

Vychází rovněž ze závěrů 134. zasedání Výkonného výboru RVHP, které stvrdilo nezbytnost provedení urychlené revize, respektive ukončení platnosti programových normativních i smluvních dokumentů sjednaných v rámci Rady vzájemné hospodářské pomoci.

Není třeba zdůrazňovat, že členství České a Slovenské Federativní Republiky v uvedených smlouvách bylo motivováno především politickými a hospodářskými požadavky na budování tzv. socialistické ekonomické integrace členských států Rady vzájemné hospodářské pomoci a jejího partikulárního právního režimu.

Další setrvávání České a Slovenské Federativní Republiky v těchto smlouvách je současným vývojem zcela překonané a neodůvodněné.

Pro úplnost lze dodat, že pro ukončení jejich platnosti se vyslovili i představitelé patentových úřadů všech ostatních bývalých členských zemí.

Návrh na vypovězení smluv je plně v souladu s požadavkem na zproštění se dosavadního neefektivního a prakticky již rozpadlého partikulárního systému. Je plně v souladu s požadavkem na zapojení České a Slovenské Federativní Republiky do širších evropských a světových systémů vědeckotechnické a ekonomické spolupráce s různými státy na základě plnoprávných a rovnocenných vztahů. Vypovězení smluv přitom nezpůsobí žádnou újmu na právech přihlašovatelů vynálezů, vytvořených v rámci vzájemné spolupráce v jednotlivých státech, která jsou i nadále plně garantována především pařížskou Úmluvou na ochranu průmyslového vlastnictví, jíž je Česká a Slovenská Federativní Republika členem již od roku 1919, a která v současné době sdružuje už více jak 100 států z celého světa, včetně bývalých členských států Rady vzájemné hospodářské pomoci.

Vypovězením smluv vyjadřuje záměry sledované dále i novým zákonem o vynálezech, průmyslových vzorech a zlepšovacích návrzích, který byl na půdě Federálního shromáždění přijat v minulém roce a nabyl účinnosti dnem 1. ledna 1991 a kterým jsme realizovali návrat k principům tradičního patentového systému ochrany vynálezů, existujícího v průmyslově vyspělých státech.

Přechod československého hospodářství k tržní ekonomice, postupné zapojování České a Slovenské Federativní Republiky do politického a hospodářsky vyspělého evropského systému, to je do evropských společenství a Rady Evropy, to vše vyžaduje, abychom tomu přizpůsobili i naše legislativní podmínky, abychom kromě legislativních změn, které provádíme, vypověděli i smlouvy, které jsou překonané a neodůvodněné.

Smlouva o právní ochraně vynálezů, průmyslových vzorů, užitných vzorů a ochranných známek při uskutečňování hospodářské a vědeckotechnické spolupráce, je založena především na dnes naprosto nepřijatelném principu existence vlastnického práva státu k těmto předmětům průmyslové právní ochrany.

Jak jsem již zdůraznil, Federální shromáždění již schválilo zákon, který vychází z nových soukromovlastnických principů. Upuštění od systému socialistického vlastnictví, zavedení soukromoprávních principů, ochrana průmyslového vlastnictví, nové formy hospodářské spolupráce s nově vznikajícími subjekty již samy o sobě vyžadují vypovězení této smlouvy. Smlouva totiž navíc přiznává právo bezplatného předávání společných vynálezů, průmyslových vzorů, užitých vzorů jiným subjektům za účelem jejich hospodářského využití, což neodpovídá požadavkům plné komercionalizace hospodářských vztahů.

S tím souvisí i druhá smlouva, kterou navrhujeme k vypovězení, to je dohoda o vzájemném uznávání autorských osvědčení a jiných ochranných dokumentů na vynálezy přijatá dne 18. prosince 1986 v Havaně.

Na základě uvedených skutečností vám proto navrhuji, abyste vyslovili souhlas s předběžným návrhem na vypovězení těchto smluv.

Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem podpredsedovi federálnej vlády, pánu Rychetskému. Vládny návrh prerokovali výbory hospodárske, výbory ústavnoprávne a výbory zahraničné obidvoch snemovní. Tieto výbory zvolili za spoločných spravodajcov poslanca J. Kakačku a D. Kovaříkovú. Vzhľadom k tomu, že pán poslanec Kakačka nie je z vážnych dôvodov prítomný na dnešnej spoločnej schôdzi, odporúča podpredseda Snemovne ľudu a príslušný predseda výboru, aby ho nahradil pán poslanec Ladislav Vrchovský, ktorý by predniesol spravodajskú správu za výbory Snemovne ľudu. Prosím poslankyňu Kovaříkovú, aby sa ujala slova.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně D. Kovaříková: Vážený pane předsedající, vážení kolegové a kolegyně, francouzský prezident de Gaulle kdysi prohlásil: "Smlouvy se podobají dívkám a růžím. Oboje vadne." Myslím, že tento výrok platí i o smlouvě o právní ochraně vynálezů, průmyslových vzorů a ochranných známek, přijatý dne 12. dubna 1973 v Moskvě a dohodě o vzájemném uznávání autorských osvědčení a jiných ochranných dokumentů na vynálezy přijaté dne 18. 12. 1976 v Havaně (tisk 670). Jako společná zpravodajka Sněmovny národů vám doporučuji s vypovězením smlouvy a dohody vyslovit souhlas.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pani poslankyni Kovaříkovej. Prosím pána poslanca Vrchovského.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Vrchovský: Předložený návrh projednaly výbory ústavně právní, výbory zahraniční a výbory hospodářské. Za výbory Sněmovny lidu doporučuji sněmovně souhlasit s vládním návrhem zákona (tisk 670).

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Nasleduje diskusia k tomuto vládnemu návrhu. Písomne sa nikto neprihlásil. Chce niekto vystúpiť? Nikto. Môžme pristúpiť k hlasovaniu.

Budeme hlasovať o návrhu schvaľovacieho uznesenia k vládnemu návrhu, ktorým sa predkladá na vyslovenie súhlasu Federálnemu zhromaždeniu Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky návrh na vypovedanie zmluvy o právnej ochrane vynálezov, priemyslových vzorov, úžitkových vzorov a ochranných známok pri uskutočňovaní hospodárskej a vedeckotechnickej spolupráce, prijatej 12. apríla 1973 v Moskve a Dohody o vzájomnom uznávaní autorských osvedčení a iných ochranných dokumentov na vynálezy prijatej dňa 18. decembra 1976 v Havane.

Vzhľadom k súhlasnému uzneseniu obidvoch snemovní konštatujem, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky súhlasí s vypovedaním zmluvy o právnej ochrane vynálezov, priemyslových vzorov, úžitkových vzorov a ochranných známok pri uskutočňovaní hospodárskej a vedeckotechnickej spolupráce, prijatej 12. apríla 1973 v Moskve a Dohody o vzájomnom uznávaní autorských osvedčení a iných ochranných dokumentov na vynálezy prijatej dňa 18. decembra 1976 v Havane.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 173, SL č. 272, SN č. 278)

Ďakujem podpredsedovi federálnej vlády, ďakujem predsedovi Federálneho úradu pre vynálezy Ing. Jaklovi a obidvom spravodajcom.

Ďalej máme na programe

Návrh sociálneho a kultúrneho výboru Snemovne národov na vydanie zákona, ktorým sa mení zákon č. 1 z roku 1991 Zb., o zamestnanosti (tlač 738).

Prosím predsedu sociálneho a kultúrneho výboru Snemovne národov, poslanca Michala Prokopa, aby návrh odôvodnil.

Poslanec SN M. Prokop: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, kolegyně a kolegové, jménem výboru sociálního a kulturního Sněmovny národů vám předkládám návrh na změnu zákona č. 1/1991 Sb., o zaměstnanosti. V § 24 odstavec 4 tohoto zákona je zmocnění pro vládu České a Slovenské Federativní Republiky stanovit nařízením povinný podíl počtu občanů se změněnou pracovní schopností na celkovém počtu zaměstnanců zaměstnavatele, jestliže to bude vyžadovat situace v umisťování těchto občanů. Současná situace v zaměstnávání těchto občanů, kdy organizace včetně výrobních družstev invalidů a hospodářských zařízení občanů zdravotně postižených, které zaměstnávají značný počet těchto občanů, se dostávají do hospodářských potíží a snižují počty pracovníků, ukazuje potřebu stanovit tento povinný podíl zaměstnávání občanů se změněnou pracovní schopností.

Jenom pro vaši informací - ke dni 30. 5. tohoto roku nebylo v celé České a Slovenské Federativní Republice umístěno 14 335 těchto občanů. S ohledem na článek 22 ústavního zákona č. 143/1968 Sb., o československé federaci ve znění ústavního zákona č. 556/1990 Sb., podle kterého do působnosti federace patří zákonná úprava pracovních vztahů povinného podílu vydat formou nařízení vlády České a Slovenské Federativní Republiky, jak předpokládá zákon o zaměstnanosti. Byla tedy z tohoto důvodu připravována forma zákona Federálního shromáždění, ale během jeho projednávání byl uplatněn ze stran obou republik požadavek, aby ta úprava byla provedena v působnosti republik a to podle potřeby řešení situace v každé z těchto republik. Tento záměr byl akceptován a bylo dohodnuto, že příslušná úprava bude realizována nařízeními obou vlád. Ovšem ukázalo se, že tento záměr nelze realizovat vzhledem k tomu, že zákon o zaměstnanosti nabyl účinnosti později než ústavní zákon, zákon tak zvaný kompetenční, a úpravu povinného podílu zaměstnávání občanů se změněnou pracovní schopností nelze provést v působnosti republik bez změny zmocnění zákonu o zaměstnanosti.

Z tohoto důvodu a s ohledem na naléhavou potřebu řešení dané situace se navrhuje úprava zmocnění tak, že místo vlády České a Slovenské Federativní Republiky bude oprávnění k úpravě povinného podílu přeneseno na vlády obou republik. A na základě této změny zákona potom už budou moci obě republiky vydat připravená nařízení svých vlád.

V podstatě se, vážené kolegyně a kolegové, nejedná o nic jiného, než o zmocňovací paragraf, který v podobné úpravě místo vlády federální zmocňuje vlády republik. Byl bych rád, kdyby Federální shromáždění tento zákon přijalo, protože situace v zaměstnávání občanů zdravotně postižených je skutečně kritická a připravovaná opatření republik je potřeba v tomto smyslu uvést do života co nejdříve. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Prokopovi, návrh prerokovali ústavnoprávne výbory obidvoch snemovní a sociálny a kultúrny výbor Snemovne ľudu. Prosím teraz spravodajcu výborov Snemovne ľudu, poslanca Doksanského, aby predniesol svoju spravodajskú správu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Doksanský: Vážený pane předsedající, milé paní poslankyně, vážení páni poslanci, jak si dozajista vzpomínáte, závažnou součástí programu 15. společné schůze obou sněmoven Federálního shromáždění byla zpráva o sociální politice vlády České a Slovenské Federativní Republiky v prvních měsících letošního roku. V kapitole věnované problémům zaměstnanosti tato zpráva uvádí, že ke skupinám obyvatelstva nejvíce ohrožených nezaměstnaností patří bohužel také naši zdravotně postižení spoluobčané. Organizace určené k zaměstnávání zdravotně handicapovaných občanů, to znamená, především družstva invalidů a výrobní podniky zdravotně postižených se dostávají do velikých ekonomických a finančních potíží. Kooperační vztahy těchto organizací s ostatními podniky se namnoze hroutí, nebo už zhroutily.

Tyto organizace mají také velké problémy s odbytem svých výrobků - jde většinou o rukodílnou práci. Trápí je problémy s minimální mzdou, ale zdaleka největší problém je druhotná platební neschopnost. Jenom pro zajímavost uvádím, že družstva invalidů a výrobní podniky sdružení zdravotně postižených mají pohledávku 330 miliónů korun. Těmto organizacím je samozřejmě za takovéto situace potřeba nějakým způsobem pomoci. Federální vláda i republikové vlády se v současné době problematikou zaměstnávání zdravotně handicapovaných občanů zabývají velmi intenzívně a tato malá novelka zákona o zaměstnanosti je součástí okruhu opatření, která federální vláda i vlády obou republik chtějí učinit v oblasti ekonomické tak, aby organizace zaměstnávající zdravotně postižené, mohly nějakým způsobem přežít transformační proces; a ať už bude jejich budoucí forma existence jakákoliv, jde o to, aby se zmírnily dopady v oblasti zaměstnanosti na lidi zdravotně handicapované.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP