Středa 10. července 1991

Já osobně bych byl pro to, pokud nemá někdo něco do diskuse, abychom hlasovali, protože je zde řada návrhů, o kterých můžeme hlasovat.

Slovo má poslanec Šebej.

Poslanec SN F. Šebej: Chcem reagovať na slová kolegu Kostyu, že uznesenie, na ktorom sme sa včera dohodli na spoločnom zasadnutí, bolo odovzdané, ako mi prišla práve správa od tajomníčky našich výborov, bolo prepísané a rozdelené podľa rozdeľovníkov tajomníka branných a bezpečnostných výborov, takže táto vec je v poriadku.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má poslanec Olej.

Poslanec SN J. Olej: Pán predsedajúci, mal som procesnú otázku a procesný návrh, ktorý by mal predchádzať tým ostatným.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Bude se o něm hlasovat. První návrh podal poslanec Kříž a o něm se bude hlasovat jako o prvním. Je prejudiciální, jestli se rozhodneme, že žádné usnesení přijímat nemáme, tak je to jasné.

Prosím, kdo se ještě hlásí do diskuse? Poslanec Šedovič.

Poslanec SN J. Šedovič: Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni, je skutočne zábavné sledovať ľudí, ktorí sa ešte v decembri tak vehementne snažili tu prijať uznesenie k situácii v Litve.

Toto uznesenie nakoniec i prijali a vyjadrili podporu Litve v boji za svoju zvrchovanosť. A teraz pozorovať, akým metrom merajú podobnú situáciu vo Slovinsku. Meter je celkom iný. Osobne si vytváram svoj dojem o ľuďoch, ktorí merajú rovnakú situáciu dvojakým metrom, ktorí priznávajú právo jednému národu a upierajú ďalšiemu. Prečo tu robíme túto komédiu?

Svetové spoločenstvo hovorí, že každý národ má právo na svoje sebaurčenie, právo na vytvorenie svojej štátnosti. Tak toto právo potvrďme i Slovincom a Chorvátom i všetkým národom, ktoré na svete existujú. Do programu sme si to zaradili - takéto uznesenie - myslím, je treba prijať. Okolkovanie nie je na mieste. Ďakujem. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má poslanec Sedlák.

Poslanec SL J. Sedlák: Nechtěl jsem vystoupit, ale musím, protože mám obavu, že má pravdu pan poslanec Sokol, když vyjádřil podezření, že pod pláštíkem Jugoslávie si vyřizujeme úplně jiné účty. Pouze mi není trapné říci, že má pan poslanec Sokol pravdu.

Proč jsem chtěl tuto faktickou poznámku říci? Začalo se zde mluvit o diskusi, ke které za chvíli dojdeme, mezi dvěma texty. Zdá se mi, že začíná být preference tisku č. 758. Než se budu moci sám rozhodnout, chtěl bych se zeptat autorů tohoto textu, poslanců Blažka a Salingerové, kde vzali jistotu v prvním odstavci o násilném zásahu jugoslávské armády. Sleduji-li - a sleduji pečlivě sdělovací prostředky, ovšem upozorňuji, že ne naše objektivní československé - docházím k závěru, že s takovou jistotou bych informace, které ze světa chodí, netvrdil, co se tvrdí v prvním odstavci - a chtěl bych poprosit o jistotu pramenů. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že první odstavec korigoval poslanec Kroupa svým pozměňovacím návrhem - pokud se nemýlím. Hlásí se ještě někdo do diskuse? (Nikdo se nehlásil.) Myslím, že můžeme přistoupit k hlasování o návrhu poslance Kříže. Pokud bychom přijali návrh poslance Kříže, všechna další jednání jsou předmětná. Pokud ne, dostanou slovo zpravodajové k usnesením, která jsou připravena. Prosím kolegy, aby neodcházeli, abychom zachovali potřebné kvórum pro jednání. S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Olej.

Poslanec SN J. Olej: Pán predsedajúci, ukončil ste diskusiu? (Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano, nikdo se už nehlásil.) Ja totiž dávam návrh, aby sme diskusiu neukončili, ale len ju prerušili a počkali na vyjadrenie Ministerstva zahraničného obchodu, ktoré je, myslím, dosť dôležité na to, či sme zasahovali alebo nezasahovali. (Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Předložím tento bod jako druhý pozměňovací návrh jednání.) Po skončení diskusie je to už asi bezpredmetné.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Federální shromáždění má právo se rozhodnout, že o tom diskutovat nechce a že žádné usnesení přijímat nehodlá. V jednacím řádu se říká: "O pozměňovacích návrzích se hlasuje zpravidla v pořadí, v němž byly podány, pokud sněmovna nerozhodne jinak." Mám za to, že návrh poslance Kříže je prejudiální, jestliže se rozhodneme žádné usnesení nepřijímat, všechny ostatní návrhy padají. Pokud ne, budou další pozměňovací návrhy a budeme o nich hlasovat.

Přistoupíme k hlasování. Návrh poslance Kříže je jasný, navrhuje, aby Federální shromáždění žádné usnesení nepřijímalo.

(18.00 hodin.) Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro návrh poslance Kříže, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (58) Padesát osm. Děkuji.

Kdo je proti? (18) Osmnáct. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (18) Osmnáct. Děkuji.

Padesát osm poslanců bylo pro návrh, osmnáct proti, osmnáct se zdrželo. Hlasovali všichni. Sněmovna lidu návrh poslance Kříže přijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (56) Padesát šest. Děkuji.

Kdo je proti? (23) Dvacet tři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (19) Devatenáct. Děkuji.

Padesát šest poslanců pro, dvacet tři proti, devatenáct se zdrželo, čtyři poslanci nehlasovali. Sněmovna národů a Sněmovna lidu se souhlasným usnesením rozhodly, že se na této schůzi žádné usnesení přijímat nebude.

Poslance Kostyu vyzývám, aby - pokud trvá na svém požadavku - ho podal jako interpelaci. Než skončím dnešní schůzi, slovo má ještě poslanec Vild.

Poslanec SN J. Vild: Pane předsedající, vážení poslanci, chtěl bych využít přestávky, kdy se neprojednává žádný bod a podle článku 16 odstavec 1, podle kterého každý poslanec může navrhnout doplnění pořadu jednání této schůze, bych chtěl navrhnout za poslanecký klub Občanského hnutí, aby ještě na této plenární schůzi byly projednány zásady zákona, kterým se stanoví podmínky pro výkon některých funkcí. Jedná se o vzpomínaný lustrační zákon. Chtěl bych požádat, abychom o tom hlasovali až zítra, abyste si to nechali projít hlavou.

Myslím, že zásady tohoto zákona by měly být přijaty už na této plenární schůzi, protože kdybychom to oddálili až na podzim, ztratilo by to smysl.

Ještě bych chtěl, aby tento bod, bude-li přijat, byl zařazen před bod, který byl přijat, a to je projednávání petice 98 novinářů, protože tento bod by projednáváním návrhu tohoto zákona ztratil smysl. Prosím, abyste o tomto návrhu poslaneckého klubu Občanského hnutí hlasovali až zítra.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím ještě o klid. Chtěl bych informovat o programu navrženém na zítřejší schůzi. Začneme jako obvykle v 9.00 hodin. Jako první bod by se projednával vládní návrh, kterým se Federálnímu shromáždění předkládá k vyslovení souhlasu Dohoda o půjčce mezi EHS a Českou a Slovenskou Federativní Republikou z Bruselu z května t.r. (tisk 716).

Dále by se projednával návrh výborů sociálních a kulturních, jde o návrh poslance Petra Uhla na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 123/1965 Sb., o Československé tiskové kanceláři (tisk 693).

Dále vládní návrhy, kterými se předkládají Federálnímu shromáždění k souhlasu mezinárodní smlouvy. Budu číst jen čísla tisků: 593, to je smlouva, týkající se Albánie, 594 - Bulharsko, 595 - KLDR, 596 - Maďarsko, 597 - Polsko.

Dále tisk 670, to je vládní návrh, kterým se předkládá k vyslovení souhlasu návrh na vypovězení smlouvy o právní ochraně vynálezů atd.

Potom bychom projednali malou novelizaci (tisk 738), změnu zákona č. 1/1991 Sb. o zaměstnanosti. Pokud s tím budete souhlasit a ještě by to zítra mělo projednat politické grémium - zprávu dohodovacího výboru, který jsme dnes schválili. Výbor byl velmi pracovitý a již dnes přišel s návrhem, že by se zítra tato věc dala projednat. Bylo by ovšem třeba, abyste vyslovili souhlas s tím, že nebudete trvat na 48 hodinové lhůtě. To je program, o kterém se bude zítra hlasovat.

Upozorňuji, že zítra během polední přestávky se bude konat samostatná schůze Sněmovny národů. Nyní má ještě slovo pan poslanec Prokop.

Poslanec SN M. Prokop: Pane předsedající, přece bych ještě jako předseda dohodovacího výboru doporučil po projednání politickým grémiem, aby se k našemu výstupu měly možnost vyjádřit ještě i poslanecké kluby. Bude to vhodnější pro hladký průběh ve sněmovnách. Nejsem si jist, jestli už zítra je možnost, i když vím, že některé kluby už dnes mají možnost se k tomu vyjádřit, ale doporučoval bych tento postup.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Uvidíme podle časového plánu, jinak by bylo možné, aby dohodovací výbor předložil zprávu, kluby by ji projednávaly a hlasování by bylo v některý další den.

Tím byl vyčerpán dnešní program. Pracovali jsme dnes dělně a zasloužíme si chvíli odpočinku.

(Schůze přerušena v 18.07 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP