Středa 10. července 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane poslanče, doporučoval bych vám, abyste to podal jako interpelaci ministru zahraničního obchodu, protože teď tady není nikdo, kdo by na to mohl odpovědět. Otázka přece jen přesahuje rámec usnesení, kterým se máme zabývat.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, chápu, že tato možnost je, ale myslím, že pokud přijme toto Federální shromáždění jakékoli usnesení k situaci v Jugoslávii, mělo by být vyjasněno, jaký má Československo buď oficiální nebo neoficiální vztah k situaci, která vyvrcholila v Jugoslávii ozbrojeným konfliktem. Bylo by minimálně nesolidní vyjadřovat naši touhu řešit tuto situaci a doporučovat jugoslávské straně, aby to řešila mírovým jednáním, aby se zřekla násilí, pokud by se prokázalo, že někdo z Československa, ať jednotlivec, obchodní společnost nebo stát, prodal některé ze zainteresovaných stran větší množství zbraní. Považuji to pro tento parlament za naprosto nezbytné.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Obávám se, že do našeho rozhodování o tom, zda přijmeme, nebo nepřijmeme usnesení, nebude možno tyto informace objektivně zjistit. Hlásí se poslanec Sokol, po něm poslanec Tichý, Toman a Záležáková.

Poslanec SN B. Tichý: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, máme před sebou dva návrhy usnesení a o obou už bylo řečeno, že jedno je dobré a druhé je špatné. Domnívám se, že k dalším závěrům pravděpodobně nepřijdeme, už je to co do možností vyčerpané, a snad by bylo vhodné, abychom nestáli před dvěma možnostmi, jak stálo jednou kdysi jedno zvíře a pošlo hlady. Hlasujme o návrhu usnesení, které vezmeme za základ dalšího jednání. Bylo by to rychlejší.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hovořit bude poslanec Toman.

Poslanec SN P. Toman: Vážené kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že jsme dostali tisky teprve dnes, jsme pravděpodobně v rozporu s jednacím řádem, který říká, že "projednání jakéhokoliv bodu nemůže být zahájeno, jestliže všem poslancům nebyly nejméně 48 hodin před zahájením rozpravy předány všechny parlamentní tisky". Myslím, že bychom se měli dostat alespoň do souladu s jednacím řádem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Máte pravdu, pane kolego. Já jsem se ale tázal obou sněmoven, zda souhlasí s tím, aby se tato otázka projednávala. Nikdo neměl námitky, měl jsem za to, že konkludentním úkonem Federální shromáždění souhlas vyslovilo, ale než budeme hlasovat, znovu tuto otázku položím a nechám jí odhlasovat, pokud jde o vlastní přijímání usnesení.

Nyní má slovo poslanec Sokol, po něm poslankyně Záležáková.

Místopředseda SN J. Sokol: Vážené Federální shromáždění, chci vám připomenout, že usnesení vzniklo proto, že ho tato sněmovna zahraničním výborům uložila. Myslím, že zahraniční výbory to udělaly ne špatným způsobem a výtka, kterou tomu adresoval kolega Doležal, jistě věcně souhlasí. To není vtipný esej nebo pregnantní stanovisko, ale naopak podle mého názoru právě v této podobě je to velice důležité. Máme-li vůbec nějaké usnesení přijímat, měli bychom přijmout usnesení, které alespoň neztíží další postup jednání v Jugoslávii. Chce-li Československo v této věci něco udělat, měli bychom se především snažit, abychom našim vyjednavačům situaci nekomplikovali. Pokud je naším záměrem skutečně se vyjadřovat k otázkám v Jugoslávii a nikoliv v Československu, tak bychom měli přijmout usnesení poměrně krátké, protože jinak se obávám, že je to něco, čím si řešíme vlastní problémy a jenom se tváříme, že mluvíme o Jugoslávii.

To nebezpečí tady samozřejmě je, cítíme ho všichni, ale chtěl bych poprosit, jestli se chceme vztáhnout k situaci v Jugoslávii a nikoliv Československu, abychom toto neztráceli ze zřetele. Proto se mi zdá, že tisk č. 759 tomuto účelu dost dobře vyhovuje a doporučoval bych, abychom o těch dvou tiscích hlasovali také z tohoto hlediska. Nepovažoval bych za neštěstí, kdybychom žádné usnesení nepřijali. (Potlesk.)

Ale na druhé straně, pokud nějaké přijmeme, mělo by to být usnesení k Jugoslávii a usnesení, které nezkomplikuje skutečnost, ve které se tam dnes naši vyjednavatelé pohybují. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Než dám slovo paní poslankyni Záležákové, s faktickou připomínkou se hlásí poslanec Doležal.

Poslanec SN B. Doležal: Dámy a pánové, já se musím ohradit proti tomu, jakým způsobem kolega Sokol interpretoval moje vystoupení. Já jsem tady nepožadoval, abychom přijímali vtipný esej, nýbrž jsem se snažil vysvětlit, proč se mi návrh kolegy Blažka a kolegyně Salingerové zdá být lepší, než návrh zahraničního výboru Sněmovny lidu. Přitom návrh kolegy Blažka a kolegyně Salingerové nepovažuji za vtipný esej. Děkuji za pozornost.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má nyní poslankyně Záležáková. Hlásí se ještě někdo do diskuse?

Poslankyně SL E. Záležáková: Dámy a páni, budem stručná. Vieme, že situácia v Juhoslávii je veľmi závažná a komplikovaná, ohrození sú zasa tí slabí. Návrh poslancov i zahraničného výboru máme predostretý, ale keď pred časom pán poslanec Pánis vystúpil s tým, že by sme sa mali touto otázkou zaoberať, tak sa jeho názor stretol s apriorním odmietnutím a opovrhnutím niektorých poslancov tohto parlamentu. To je jedna vec.

A za druhé mám ešte jednu poznámku. Keď tu pán kolega Zelenay spomenul, že by sme mali mať aspoň trocha parlamentnej kultúry, tak zasa začali niektorí páni poslanci búchať do lavíc. Tak myslím si, že je to zasa len znak ich parlamentnej kultúry. Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Rašev.

Poslanec SN P. Rašev: Vážení kolegovia, asi po 25 minútach, podľa môjho názoru, úplne bezcieľnej diskusie dostávam zlý pocit, že toto uznesenie čaká podobný osud ako mnoho uznesení pred týmto. Pred chvíľou tu padla veta, že ani žiadne uznesenie by nebolo žiadnym nešťastím.

Ja osobne mám taký pocit, že zasadáme v jednom kuse už druhý týždeň, udalosti v Juhoslávii nie sú otázkou posledného dňa alebo dvoch dní, a keď sme nedokázali za ten minulý týždeň a za tieto tri dni už odoslať nejaké uznesenie, nemám taký pocit, že by nás to tak strašne tlačilo. Je to uznesenie k situácii v Juhoslávii. Situácia sa tam, ako vieme, mení zo dňa na deň. Jedno uznesenie podľa niektorých je lepšie v tom, že je kratšie, aby som použil slová pána kolegu, druhé je zasa vecnejšie alebo konkrétnejšie. Teraz môžeme hlasovať o tom, ktoré uznesenie zvolíme za základ, potom môžeme navrhovať dve hodiny doplňujúce návrhy, potom sa stretneme zajtra na nejakom dohodovacom konaní... Ja mám jeden návrh. Hlasujme tu o tom, či vôbec chceme prijať nejaké uznesenie. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Já bych rád jenom kolegovi Raševovi připomněl, že Federální shromáždění je přece jenom především zákonodárným orgánem. Do diskuse se ještě hlásí kolega Olej.

Poslanec SN J. Olej: Vážené dámy, vážení páni, v tomto parlamente sme prijímali uznesenie k Litve, prijímali sme uznesenie k Izraelu. Ja si myslím, že tento orgán by mal zaujať stanovisko i k Juhoslávii. To je po prvé. A po druhé - osobne navrhujem prerušiť diskusiu k tomuto bodu a vyčkať na stanovisko Ministestva zahraničného obchodu k veci, ktorú tu predniesol pán Kostya.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má nyní kolega Kulan.

Poslanec SN P. Kulan: Vážený pán predsedajúci, milé dámy, vážení páni, asi by som mal zareagovať na to, čo tu pani Pavúková vravela, pretože vravela len malú časť z toho, čo bolo v rozhlase povedané. To, že som označil počínanie Slovenskej národnej strany za vytĺkanie politického kapitálu, je pravda. Bohužiaľ, pani poslankyňa už nevravela, prečo som to tak označil. Je dosť smutné, že strana, ktorá veľmi rada a prakticky všade proklamuje suverenitu Slovenska, nepotrebovala povedať ani slovo k tomu, že Slovensko faktickú suverenitu nemalo preto, že bolo 23 rokov okupované Sovietskou armádou. Ani jeden člen tejto strany nepotreboval urobiť žiadny krok k tomu, aby okupačná armáda zo Slovenska odišla. A z tohto dôvodu mi pripadá viac než zvláštne, že práve teraz sa bavíme o okupácii Slovinska, ale do dnešného dňa sme sa nepotrebovali baviť o okupácii Slovenska. To na začiatok.

K druhému problému - neviem, čím som sa dotkol občianskej bezúhonnosti pána Mečiara a pána Dubčeka. Pokiaľ ma pamäť neklame, tak som len konštatoval, že pred niektorým hlasovaním odchádzajú. To si pochopiteľne novinári môžu zistiť z počítačovej listiny. Na tom nič nie je, čím by som útočil na jejich občiansku bezúhonnosť. Neviem. Pokiaľ budete potrebovať vysvetlenie, som ochotný ho poskytnúť kedykoľvek.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: S faktickou poznámkou se přihlásil poslanec Šebej, připraví se poslanec Kroupa.

Poslanec SN F. Šebej: Vážené Federálne zhromaždenie, ja som chcel poprosiť, aby sme predsa len hlasovali k meritu veci alebo sa k nemu vyjadrovali, pretože tá otázka, ktorú nastolil pán poslanec Kostya zaujíma i mňa a myslím, že i väčšinu z vás, pretože nekalé obchody so zbraňami nie je niečo, čo by tomuto Federálnemu zhromaždeniu asi vyhovovalo. Ale citoval správu z juhoslovanských novín Borba, ktoré už uverejnili všelijaké správy a pokiaľ viem, tak juhoslovanská ambasáda sa k tomuto problému vôbec odmietla vyjadriť. Myslím si, že je síce dôležité túto záležitosť objasniť, ale nie v rámci jednania o našom stanovisku k Juhoslávii. Myslím, že dokážeme vypracovať naše stanovisko i bez ohľadu na to, aká je skutočnosť okolo týchto päť tisíc pištolí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Kroupa má slovo.

Poslanec SL D. Kroupa: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, chtěl bych podat návrh, abychom přijali usnesení tisku č. 758 - návrh poslance Blažka a Salingerové s malou úpravou. Je mi to trapné, ale domnívám se, že má pravdu komunistický poslanec Ransdorf, že bychom patrně nevhodnou formulací mohli zpochybnit svůj vztah k helsinskému procesu v Evropě. A proto si myslím, že je třeba upravit bod č. 1 tak, aby zněl:

"Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky sleduje události v Jugoslávii se znepokojením a zastává názor, že řešení vztahů mezi jednotlivými republikami i otázky jejich budoucího státoprávního uspořádání se musí dít výlučně cestou jednání, při kterém může hrát mezinárodní společenství prostřednictvím svých institucí roli zprostředkovatele nebo pozorovatele." Jistě vám neuniklo, že navrhuji vypuštění pasáže, která se týká vůle lidu Slovinska a Chorvatska, uplatnit právo na sebeurčení. Víte, právo lidu na sebeurčení je pojem nesmírně vágní a mezinárodní právo ho nezná. V helsinském procesu se hovoří o právu národů na sebeurčení, ale poněkud v jiném smyslu, a problém, na který narážíme je, jak konkrétně takové právo se uplatňuje v současné Jugoslávii. Ani v nejmenším se zde nevyjadřuji o svém vztahu ke Slovincům a Chorvatům, s nimiž cítím a myslím si, že právo je v mnohých věcech na jejich straně, že je obtížné v této situaci rozhodnout a že by bylo velice konfliktní, kdyby Federální shromáždění zaujímalo k této věci jednoznačné stanovisko.

Proto si myslím, že je potřeba, tak jako ve všech případech, kde je konfliktní stanovisko, volit obecnější formulaci, která nevylučuje různé možnosti, jak situaci řešit. Myslím, že tento návrh to uspokojuje.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím pane poslanče, aby jste návrh předal zpravodajům. S faktickou poznámkou s hlásí poslanec Kostya a poslanec Doležal.

Poslanec SN L. Kostya: Musím reagovat na vystoupení pana poslance Šebeje. Nezlobte se pane kolego, ale váš názor, že to nemusí souviset s touto projednávanou otázkou, je sice zajímavý, ale mne zajímá, zda jste jako předsedající společné schůze zahraničního výboru a výborů branně bezpečnostních splnil usnesení, které ne já, ale tyto výbory - alespoň dva ze čtyř přijaly, a jestli jste předal požadavek předsednictvu Federálního shromáždění, a proč dnešního dne nebylo toto usnesení zabezpečeno. Odvolávám se pouze na svá práva, které mi dává jednací řád.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji, slovo má poslanec Doležal.

Poslanec SN B. Doležal: Chtěl bych se vyjádřit k tomu, co zde říkal kolega Kroupa. Bohužel s ním nemohu souhlasit, a nemohu souhlasit ani s poslancem Ransdorfem. Poslanec Ransdorf se totiž nedovolává helsinského procesu, ve kterém hrála obrovskou roli zásada tzv. nevměšování. Na základě nevměšování byly např. tolerovány dosti nelidské režimy ve východní Evropě až do roku 1989.

Zdá se mi, že zde na sebe narážejí dvě věci. Jednak formálně právní zásada nedotknutelnosti hranic, o které mluvil pan poslanec Ransdorf, a jednak princip sebeurčení národů, což je podle mého názoru základní lidské právo. Myslím, že není nesnadné, si z těchto dvou věcí vybrat, co je nejdůležitější. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji, slovo má poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Vážený pán predsedajúci, vzhľadom k tomu, že dnes už bolo 6 - 7 príspevkov, ktoré sa nedotýkajú prejednávanej problematiky, žiadam vás, aby ste dôsledne dodržiavali ustanovenie § 23 rokovacieho poriadku - odstavec 1 a 2 - a v prípade, že poslanec nehovorí k téme, aby ste mu vzali slovo. Ďakujem. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane poslanče, chcete ode mne, abych disponoval příliš velkou mocí, což se v této souvislosti neodvažuji. (Potlesk.)

Slovo má poslanec Kříž.

Poslanec SL E. Kříž: Znovu bych opakoval návrh, který zde zazněl od kolegy Raševa. Nejdříve bychom měli se zabývat tím, jestli vůbec se tím budeme... (Předsedající místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, váš návrh je podán, já nemám právo zabránit poslancům, kteří chtějí vystupovat v diskusi, aby v diskusi vystoupili.)

Pane předsedající, jde o urychlení. Jestliže zde bude převážná většina pro to, abychom to neprojednávali, tak to nebudeme projednávat, a pak už jsou diskuse zbytečné. Chraňme si naše duševní zdraví na věci důležitějšího rázu, což jsou především zákony, protože si myslím, že nejsme na tak velké úrovni, abychom dávali lekci Jugoslávii. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Připomínám jen to, abychom měli na zřeteli, že jsme se usnesly doplnit jednání, které bylo předloženo pro tuto schůzi, o tento zvláštní bod. Takže jisté problémy, se kterými se nyní setkáváme, jsou důsledkem našeho vlastního rozhodnutí. Mějme toto na zřeteli.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP