Středa 10. července 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Jedinák se hlásí, zřejmě má v úmyslu svůj návrh stáhnout. (Poslanec SL Z. Jedinák: Pane předsedající, můj návrh a návrh kolegyně Sándorové byly totožné, já svůj návrh stahuji.)

Děkuji, prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Fričar: Zbývá mi napravit pouze tiskovou chybu a zároveň se omluvit vám všem a samozřejmě bych chtěl poděkovat poslanci Ježkovi, který měl námitky, co se týká logické stavby prvního odstavce § 128. Prosím, vezměte si k ruce tisk č. 745 stranu pátou § 128. Já bych vás požádal, abyste si doplnili jako větu pátou za slovo "státá" slova "služebním poměrem federálního sboru nebo sborů" a pak už následuje konec "hradní policie". Tato věta z toho tisku vypadla. Ještě jednou se omlouvám.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Je to myslím věc, která je z povahy věci jasná. Je to chyba tisku a myslím, že není třeba o tom hlasovat. Budeme hlasovat nyní o návrhu zákona jako celku.

(12.30 hodin.) Opět budou nejprve hlasovat poslanci zvolení ve Sněmovně lidu. Kdo z nich souhlasí s návrhem zákona ve znění usnesení a přijatých pozměňovacích návrhů podle doporučení zpravodajů, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (102) Sto dva. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (1) Jeden. Děkuji.

Pro hlasovalo sto dva poslanců, proti nebyl nikdo, jeden se zdržel a jeden nehlasoval. Sněmovna lidu tento návrh schválila.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh zákona, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (60) Šedesát. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo nebyl proti.

Kdo se zdržel hlasování? (0) Nikdo se nezdržel hlasování.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh zákona, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (49) Čtyřicet devět. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (1) Jeden. Děkuji.

Pro hlasovalo čtyřicet devět poslanců, nikdo nebyl proti, jeden poslanec se zdržel. Sněmovna národů rovněž souhlasným usnesením obou částí uvedený návrh zákona přijala. Návrh byl přijat souhlasným usnesením obou sněmoven.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 186, SL č. 298, SN č. 306)

Děkuji oběma zpravodajům.

Uděláme nyní polední přestávku. Ve schůzi budeme pokračovat ve 14.00 hodin. Prosím členy dohodovacího výboru, aby se dostavili do místnosti č. 026.

(Jednání přerušeno ve 12.33 hodin.)

(Jednání opět zahájeno ve 14.10 hodin.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Zjišťuji, že je přítomno 49 poslanců v české části Sněmovny národů, 40 poslanců ve slovenské části Sněmovny národů, 88 poslanců Sněmovny lidu. Obě sněmovny jsou usnášení schopné. K přijetí návrhu je třeba nadpoloviční většiny přítomných poslanců v každé sněmovně. Nejde o zákon, kde by se uplatňoval zákaz majorizace.

Prosím, zpravodajové mají právo ještě na závěrečné slovo, které neměli, a potom přistoupíme k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Pane předsedající, kolegyně a kolegové jen stručně. Vystoupilo zde 17 poslanců, kteří podali 42 pozměňovacích návrhů. Myslím, že není potřebné, abychom měli dlouhé závěrečné slovo. Za sebe vám doporučuji, aby byl návrh zákona přijat. Mezi tím, kdy jsme pracovali v naší komisi, jsme se dozvěděli, že byl přijat návrh zákona o služebním poměru. Kdyby byl tento návrh odmítnut, vznikla by trochu nelogická situace, takže doufám, že budeme pro zákon hlasovat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím, pan zpravodaj poslanec Soukup.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: Vážené Federální shromáždění, bude to velmi krátká zpravodajská řeč, mám pocit, že ji nejlepším způsobem nahradí, pokud bude tento vládní návrh zákona v konečném znění přijat. Dovolím si doporučit jeho přijetí jako zpravodaj Sněmovny lidu. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Přistoupíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích: Který ze zpravodajů odůvodní první pozměňovací návrh? Paní poslankyně Petrová.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Všichni poslanci dostali tisk pod názvem "Pozměňovací návrhy k zákonu o policejních sborech České a Slovenské Federativní Republiky (tisk 701 a 744)". Z technických důvodů - omlouváme se - se sem jako první pozměňovací návrh nedostal návrh na změnu názvu tohoto zákona. Ještě jednou bych ho přečetla, byl by to v pořadí první pozměňovací návrh. Název zákona by zněl takto:

"Zákon o federálním policejním sboru a sboru hradní policie."

To je první pozměňovací návrh. Zpravodajové doporučují přijetí a navrhovatel doporučuje také přijetí tohoto pozměňovacího návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Návrh jste slyšeli. Hlasuje nejprve Sněmovna lidu.

(14.14 hodin.) Kdo je pro tuto změnu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (83) Osmdesát tři. Děkuji.

Kdo je proti? (1) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (11) Jedenáct. Děkuji.

Osmdesát tři pro, jeden proti, jedenáct se zdrželo, dva poslanci v Sněmovně lidu nehlasovali. Sněmovna lidu návrh přijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (83) Osmdesát tři. Děkuji.

Kdo je proti? (1) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (10) Deset. Děkuji.

Osmdesát tři pro, jeden proti, deset se zdrželo, jeden poslanec nehlasoval. I Sněmovna národů pozměňovací návrh přijala. Návrh byl přijat. Prosím o další pozměňovací návrhy.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: Dalším pozměňovacím návrhem je komplet tří návrhů pana poslance Zelenaye, a sice v § 2 a) doplnit slova "výkon ochrany a bezpečnosti chráněných osob na území Slovenské republiky zabezpečuje v koordinaci s federálním policejním sborem policejní sbor Slovenské republiky".

Druhý z tohoto komplexu, rovněž k § 2 b) doplnit slova "ochranu zastupitelských úřadů a objektů zvláštního významu na území Slovenské republiky zabezpečuje v koordinaci s federálním policejním sborem policejní sbor Slovenské republiky".

A třetí je rovněž v § 2 pod písm. d), text upravit takto: "d) zabezpečuje ochranu státních hranic, odhaluje přestupky na úseku cestování do zahraničí, a pokud zvláštní zákon stanoví, rozhoduje o nich". Ustanovení g) vypustit. Návrhy jsem četl velmi rychle, omlouvám se za to, ale je to tím, že po vzájemné dohodě mezi navrhovatelem, zpravodaji a panem poslancem jsou tyto návrhy staženy z hlasování. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Takže se o nich nebude hlasovat. Uveďte pozměňovací návrh, o kterém se hlasovat bude.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: To je pozměňovací návrh pana poslance Musílka, týká se § 2. V § 2 ve zpravodajské zprávě byl zaveden nový odstavec 3 s tímto zněním: "Úkoly služby rychlého nasazení jsou upraveny v § 58 (nově § 57) tohoto zákona."

Pan poslanec navrhuje tento odstavec 3 vypustit. Odůvodnění zčásti zaznělo v úvodu jednání o tomto zákonu ve zpravodajské zprávě. Může se stát, protože paragrafy podle nového číslování 57 a 58 se dají klasifikovat jako speciální ustanovení, takže tím je možné považovat úkoly služby rychlého nasazení za vymezené, že tento odstavec 3 v § 2 je nadbytečný. Nicméně zpravodajové nesouhlasí s tímto návrhem, protože to byl návrh garančního výboru. Navrhovatel se nevyjádřil, takže je to na rozhodnutí sněmoven. Obě možnosti jsou rovnocenné.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Věc je jasná. Budeme hlasovat.

(14.17 hodin.) Nejprve hlasují poslanci Sněmovny lidu.

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (26) Dvacet šest. Děkuji.

Kdo je proti? (3) Tři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (62) Šedesát dva. Děkuji.

Dvacet šest pro, tři proti, šedesát dva se zdrželo, několik poslanců nehlasovalo. Sněmovna lidu návrh nepřijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (16) Šestnáct. Děkuji.

Kdo je proti? (5) Pět. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (72) Sedmdesát dva. Děkuji.

Šestnáct poslanců pro, pět proti, sedmdesát dva poslanců se zdrželo a dva poslanci nehlasovali. Ani jedna sněmovna návrh nepřijala.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Další pozměňovací návrh je v § 7, poslanec Hanák navrhuje doplnit nový odstavec 3 ve znění: "Má-li být provedena osobní prohlídka včetně zavazadel u ženy, má tato právo žádat, aby tuto prohlídku vykonala policistka, pokud nejde o nutný okamžitý zákrok."

Zpravodajové tento pozměňovací návrh doporučují. Navrhovatel také doporučuje přijmout.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasuje nejprve Sněmovna lidu.

(14.19 hodin.) Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (69) Šedesát devět. Děkuji.

Kdo je proti? (3) Tři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (15) Patnáct. Děkuji.

Šedesát devět poslanců pro, tři proti, patnáct poslanců se zdrželo, několik poslanců nehlasovalo.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.)

(14.10 hodin.) (77) Sedmdesát sedm. Děkuji.

Kdo je proti? (3) Tři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (11) Jedenáct. Děkuji.

Tři poslanci nehlasovali.

Obě sněmovny tento pozměňovací návrh přijaly.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Další pozměňovací návrh je návrh poslance Uhla - v § 14 vypustit odstavec 2 a následující odstavce přečíslovat.

Zpravodajové po poradě s navrhovatelem a dalšími odborníky navrhují, aby odstavec 2 § 14 zůstal. Nedoporučuji pozměňovací návrh poslance Uhla. Vycházíme z toho, že odstavec druhý předurčuje odstavec třetí, ve velkém se pak hovoří o výjimkách, o lidech, kteří mohou vysvětlení odepřít. Nedoporučujeme.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasují nejprve poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (14.12 hodin.) (16) Šestnáct. Děkuji.

Kdo je proti? (14) Čtrnáct. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (65) Šedesát pět. Děkuji.

Sněmovna lidu návrh nepřijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (23) Dvacet tři. Děkuji.

Kdo je proti? (21) Dvacet jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (48) Čtyřicet osm. Děkuji.

Několik poslanců nehlasovalo.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Další je pozměňovací návrh kolegy Pobežala - v § 14 odstavec 8 doplnit na konci věty text: "Může jí být uložena pokuta."

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP