Středa 10. července 1991

Pán Mlynárik - sídlisko Družba vo vojenskom tábore Lešť sa z mnohých dôvodov nehodí pre využitie ako utečenecký tábor. Ten hlavný a dôležitý je, že uprostred vojenského priestoru a prístupu do sídliska Družba, ktoré navrhovala vláda Slovenskej republiky využiť ako utečenecký tábor, je prístup cez vojenský priestor.

Druhý dôvod: hlavne kotolňa a kuchyňa sú v takom dezolátnom stave, že Ministerstvo vnútra nemá dostatočné prostriedky na to, aby mohlo toto sídlisko uviesť do takého stavu, aby vyhovovalo technicky, ale hlavne požiadavkám vysokého komisára OSN pre utečencov.

Splnomocnenec vlády Slovenskej republiky už ponúkol niekoľko ďalších objektov, z ktorých niektoré sú vhodné pre toto využitie.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Přejí si zpravodajové vyjádřit se k diskusi? Paní poslankyně Samková.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně K. Samková: Já bych pouze velice stručně komentovala pana kolegu Žáčka, především jeho slova, že naši ekonomiku mohou uprchlíci položit na lopatky. Já si nemohu odpustit tady prohlásit, že jestli něco položí naši ekonomiku na lopatky, tak to bude pouze naše vlastní neschopnost a nepracovitost. (Potlesk.) Myslím, že už bychom si to měli jednou uvědomit. Tyto výmluvy myslím, že už krásně zdokumentoval pan Werich a takové věci, že soudce píská proti nám a hrajeme proti slunci, by už jednou měly přestat.

Na rozdíl od pana kolegy Žáčka, já budu hlasovat pro přijetí tohoto přistoupení k této dohodě a prosím vás o totéž.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Přistoupíme k hlasování. V zasedacím sále je přítomno 48 poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice, 45 poslanců zvolených v Slovenské republice, 91 poslanců zvolených ve Sněmovně lidu. Obě sněmovny jsou usnášení schopné.

Budeme hlasovat o návrhu schvalovacího usnesení, které je uvedeno v parlamentním tisku č. 666, v němž se navrhuje souhlasit s přístupem k citované Úmluvě OSN a k Protokolu.

Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro návrh tohoto usnesení, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (87) Osmdesát sedm. Děkuji.

Kdo je proti? (1) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (1) Jeden. Děkuji.

Ve Sněmovně lidu bylo osmdesát sedm poslanců pro, jeden proti, jeden se zdržel a dva poslanci nehlasovali.

Sněmovna lidu návrh schválila.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich souhlasí s uvedeným návrhem usnesení, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (98) Devadesát osm. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (1) Jeden. Děkuji.

Devadesát osm poslanců pro, nikdo proti, jeden poslanec se zdržel. I Sněmovna národů uvedený návrh usnesení schválila.

Vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven konstatuji, že Federální shromáždění souhlasí s přístupem České a Slovenské Federativní Republiky k Úmluvě OSN o právním postavení uprchlíků a k Protokolu OSN, týkajícím se právního postavení uprchlíků.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 165, SL č. 260, SN č. 265)

Vážení kolegové, tím jsme uzavřeli tento bod. Prosil bych vás, kdybyste ještě setrvali v jednací síni, protože bychom přistoupili k hlasování o vládním návrhu zákona o služebním poměru příslušníků policie.

Necituji to přesně, ale víte, o co jde. Je to zákon, k jehož přijetí je třeba nadpoloviční většiny poslanců v obou částech Sněmovny národů a po obědě nebývá přítomnost nejlepší.

Doporučil bych, abyste malou chvíli měli strpení a přistoupíme k hlasování.

Prosím zpravodaje, aby urychlili práce, aby sněmovny nemusely čekat. Prosím kolegy poslance, kteří opustili jednací síň, aby se do ní urychleně vrátili. Přistoupíme k

závěru projednávání vládního návrhu zákona o služebním poměru policistů, zařazených v policejních sborech ČSFR.

Pan ministr Langoš už vystoupil. Nepřeje si dále k tomu nic říci. Závěrečné slovo zpravodajů má pan poslanec Fričar.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Fričar: Pane předsedající, dámy a pánové, k zákonu tisk č. 702 ve znění zprávy (tisk 745) vystoupilo celkem 8 poslanců a bylo podáno 7 pozměňujících návrhů. Kdybyste dovolili, bylo by možné o nich hlasovat ne tak, jak byly podány, ale podle následnosti jednotlivých paragrafů.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jednací řád tuto možnost dává, je to něco, co je z povahy věci odůvodněno, a není třeba o tom hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Fričar: Pan poslanec Špaček navrhoval změnu v § 11 v odstavci 3 následujícího znění. Tímto zněním se tento odstavec 3 doplňuje takto:

"Policista může být přeložen do jiného místa služebního působiště na vlastní žádost po předchozí dohodě s nadřízeným služebním orgánem." Navrhovatel i zpravodajové s touto změnou souhlasí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Konstatuji, že obě sněmovny jsou usnášení schopné. Je tu zákaz majorizace. Ve Sněmovně národů je v české části 57 poslanců, ve slovenské části 47 poslanců, ve Sněmovně lidu je 99 poslanců.

Hlasovat budou nejprve poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se ve 12.17 hodin.) (94) Devadesát čtyři. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (4) Čtyři. Děkuji.

Jeden poslanec nehlasoval. Sněmovna lidu pozměňovací návrh přijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z poslanců Sněmovny národů je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se ve 12.18 hodin.) (57) Padesát sedm. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (1) Jeden. Děkuji.

Nyní budou hlasovat poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se ve 12.19 hodin.) (45) Čtyřicet pět. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (1) Jeden. Děkuji.

Jeden nehlasoval. Obě sněmovny tento pozměňovací návrh přijaly. Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Fričar: Poslanec Šamalík k § 24 v odstavci 3 doplňuje tato slova: "V těchto případech se pořídí nový záznam." Je to rozšíření a zpřesnění tohoto odstavce a navrhovatel I zpravodajové s tím souhlasí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme nejprve hlasovat ve Sněmovně lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se ve 12.20 hodin.) (95) Devadesát pět. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (4) Čtyři. Děkuji.

Jeden poslanec nehlasoval.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z poslanců Sněmovny národů je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (57) Padesát sedm. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (2) Dva. Děkuji.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (49) Čtyřicet devět. Děkuji.

Formálně jsem povinen se zeptat, kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (0) Nikdo. Děkuji.

Obě sněmovny tento pozměňovací návrh přijaly.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Fričar: Poslankyně Adrianová požaduje změnit § 98 odstavec 3. Původní znění zní: "Příspěvek nenáleží po dosažení šedesáti let u mužů a padesátisedmi let u žen." Původně jsme z jejího vystoupení - oba dva zpravodajové - vycítili, že chce ženám pomoci. V tomto případě jde o zúžení tohoto paragrafu, tím pádem by ženám nenáležel tento příspěvek po padesátém sedmém roce, kdy odchází do důchodu. Byly by tedy znevýhodněny. Docházelo by k znevýhodnění žen - policistek.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se paní poslankyně, zda trvá na svém pozměňovacím návrhu? (Poslankyně SN M. Adrianová: Návrh sa môže stiahnúť.)

Děkuji, prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Fričar: Další pozměňovací návrh je návrh pana poslance Žáčka, který v § 99 v závěru odstavce 3 žádá vypustit slova "zaměstnání třetí kategorie". Navrhovatel i zpravodajové souhlasí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji, přistoupíme k hlasování.

(Hlasování započato ve 12.24 hodin.) Nejprve hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (86) Osmdesát šest. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (15) Patnáct. Děkuji.

Jeden poslanec nehlasoval.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (31) Třicet jeden. Děkuji.

Kdo je proti? (4) Čtyři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (22) Dvacet dva. Děkuji.

Nyní hlasují poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (40) Čtyřicet. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (8) Osm. Děkuji.

Sněmovna národů návrh nepřijala. Vzhledem k tomu, že chybí souhlasné usnesení obou sněmoven, návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Fričar: Poslanec Špaček navrhuje změnu ve třetím odstavci § 118 - navrhuje nahradit slovo "oprávněného" slovem "opravného". Já si myslím, že je to zcela formální změna, došlo zde zcela jistě k překlepu. Já navrhuji, aby se o tom nehlasovalo a změna se provedla. (Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano, je to zcela jasná gramatická chyba.)

Další návrh podává poslankyně Sándorová, a to v § 120 odstavec 3, který žádá doplnit následujícím způsobem: "Policistu dlouhodobě uvolněného pro plnění úkolů v odborových orgánech je možno propustit z důvodů uvedených v § 16 písm. a), e), a f) jen po projednání s příslušným odborovým orgánem. Toto ustanovení platí po dobu dlouhodobého uvolnění a 1 rok po jeho skončení." Opět je zde shodné stanovisko navrhovatele i zpravodajů. Návrh doporučujeme.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Přistoupíme k hlasování.

(Hlasování započato ve 12.27 hodin.) Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich souhlasí s pozměňovacím návrhem, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (88) Osmdesát osm. Děkuji.

Kdo je proti? (1) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (13) Třináct. Děkuji.

Dva poslanci nehlasovali. Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (53) Padesát tři. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (7) Sedm. Děkuji.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z vás je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (43) Čtyřicet tři. Děkuji.

Kdo je proti? (1) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (4) Čtyři. Děkuji.

Sněmovna národů návrh přijala. Návrh byl přijat oběma sněmovnami. Prosím další pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Fričar: Ke stejnému problému vystoupil i poslanec Jedinák. Opět žádal doplnit a upřesnit ze stejného důvodu § 120, jen svůj návrh jinak formuloval.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP