Středa 10. července 1991

Zpravodajové tento návrh nedoporučují, navrhovatel také ne. Zdá se nám nadbytečný. Tato otázka je řešena v přestupkovém zákoně. Poslanec Pobežal mě upozorňuje, že svůj návrh stahuje.

Přejdu nyní k dalšímu pozměňovacímu návrhu poslance Pobežala - v § 14 odstavec 9 nahradit slovo "ihned" slovem "neprodleně".

Na branných a bezpečnostních výborech o tom probíhala dlouhá diskuse. Na jejím základě a po poradě zpravodajové ani navrhovatelé nedoporučují tento návrh přijmout.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se poslance Pobežala, zda trvá na hlasování o svém návrhu? (Trvá.)

Ptám se poslanců Sněmovny lidu, kdo z nich souhlasí s pozměňovacím návrhem poslance Pobežala. (Hlasuje se.) (Hlasování započato ve 14.14 hodin.) (20) Dvacet. Děkuji.

Kdo je proti? (11) Jedenáct. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (66) Šedesát šest. Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (7) Sedm. Děkuji.

Kdo je proti? (41) Čtyřicet jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (49) Čtyřicet devět. Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: Další je pozměňovací návrh pod pořadovým číslem 8. Jde o návrh poslance Musílka, který navrhuje v § 15 v nově navrhovaném odstavci 1 vypustit druhou větu. Paragraf 15 odstavec 1 zní:

"Prokázání totožnosti znamená prokázání jména a příjmení, data narození a trvalého, popřípadě přechodného pobytu osoby."

Tato věta by měla zůstat. Věta následující ve znění: "Důvod ke zjišťování totožnosti určuje míru spolehlivosti, s níž se zjišťování provádí." - je navrhována k vypuštění. Jak navrhovatel, tak zpravodajové se s tímto návrhem ztotožňují, protože jde o ustanovení nadbytečné, které nemá praktického významu, a pokud nějaký takový význam je, tak je to význam poněkud zmateční. Je pravda, že při jednání byl tento text přejat ze zákona České národní rady o policii, nicméně máme za to, že určování totožnosti se buď provádí, a pak se provádí spolehlivě. Pokud se provádí jakkoliv jinak, nemá praktický význam. Doporučujeme návrh přijmout.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nejprve hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (14.27 hodin.) (90) Devadesát. Děkuji.

Kdo je proti? (1) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (14) Čtrnáct. Děkuji.

Sněmovna lidu návrh přijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (90) Devadesát. Děkuji.

Kdo je proti? (4) Čtyři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (6) Šest. Děkuji.

Několik poslanců nehlasovalo.

Obě sněmovny tento pozměňovací návrh přijaly.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: Nyní bych vás požádal o omluvu, protože v textu, který máte před sebou, chybí pozměňovací návrh poslance Mynáře, který byl podán k § 15 a zněl: "Vypustit nově koncipovaný odstavec 3."

Odstavec 3 má následující znění: "Policista je rovněž oprávněn vyzvat osobu, aby prokázala svou totožnost na žádost jiné osoby, jestliže tato osoba má na zjištění totožnosti právní zájem."

Jak navrhovatel, tak zpravodajové vypuštění tohoto paragrafu podporují. Opět se jedná o přejatý text ze zákona České národní rady. Při konzultacích se nám nepodařilo zjistit právní specifikaci termínu "právní zájem". Domníváme se, že působnost tohoto odstavce by měla poněkud perzekuční charakter, protože kdokoliv by mohl žádat policistu o zjištění totožnosti. Doporučujeme návrh přijmout.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Přistoupíme k hlasování. Hlasují nejprve poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se, hlasování započato ve 14.29 hodin.) (87) Osmdesát sedm. Děkuji.

Kdo je proti? (3) Tři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (15) Patnáct. Děkuji.

Sněmovna lidu tento pozměňovací návrh přijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (93) Devadesát tři. Děkuji.

Kdo je proti? (3) Tři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (9) Devět. Děkuji.

Dva poslanci nehlasovali.

Obě sněmovny návrh přijaly.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: Dalším návrhem je pozměňovací návrh pana poslance Pobežela, který v § 15 odstavec 7 navrhuje doplnit za slovo "hodin" text "anebo v odůvodněných případech do 48 hodin".

Jak navrhovatel, tak zpravodajové nedoporučují přijmout tento návrh, protože odporuje ustanovením Listiny základních práv, kde je stanoven termín 24 hodin. (Pan poslanec Pobežal svůj návrh stahuje.)

V tom případě je v pořadí návrh pana poslance Zelenaye k § 16, který však po předběžné konzultaci byl stažen.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Je tomu tak, pane poslanče Zelenayi?

Poslanec SN R. Zelenay: Áno, vyplýva to z dikcie ďalšieho návrhu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: Dalším pozměňovacím návrhem je rovněž k § 16 návrh poslance Janči. Zde bych chtěl požádat pana poslance Janču o konzultaci, protože s tímto návrhem navrhovatel i zpravodajové souhlasí za předpokladu, že bude poněkud upraveno znění. Nové znění by bylo následující:

"Na základě kriminalisticky doložitelných informací je podezřelý z přípravy pokusu nebo spáchání trestného činu." Jde o znění k bodu e), kde bylo doplněno slovo "kriminalisticky", aby doložitelnost byla jasná a neskýtala možnosti zneužití.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Souhlasí s tím pan poslanec Janča? (Ano.)

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: V tom případě doporučujeme návrh k přijetí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Můžeme hlasovat. Nejprve hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se - 14.33 hodin.) (99) Devadesát devět. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (5) Pět. Děkuji.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (88) Osmdesát osm. Děkuji.

Kdo je proti? (3) Tři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (13) Třináct. Děkuji.

Čtyři poslanci nehlasovali. Konstatuji, že obě sněmovny pozměňovací návrh přijaly.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Sedmnáctým návrhem v pořadí je návrh poslance Pobežala k § 16 odstavec 1. Návrh, který pan poslanec předkládá, je už obsažen v tisku 744 ve společné zprávě výborů branných a bezpečnostních. Proto navrhujeme, aby se o tomto návrhu vůbec nehlasovalo. (Poslanec Pobežal souhlasí.)

Další pozměňovací návrh poslance Pobežala se týká § 18 odstavec 2, písm. b), a to vložit za slovo "do" slova "vazby nebo do".

Zpravodajové i navrhovatel po konzultaci s tímto návrhem souhlasí. Snažili jsme se představit si všechny možné situace, ke kterým by mohlo dojít, a došli jsme k názoru, že tato možnost v návrhu zákona chybí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se ve 14.35 hodin.) (77) Sedmdesát sedm. Děkuji.

Kdo je proti? (1) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (20) Dvacet. Děkuji.

Několik poslanců nehlasovalo. Konstatuji, že obě sněmovny návrh přijaly.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Další pozměňovací návrh, v pořadí 11., poslance Janči předpokládá za § 21 vložit § 22, jehož znění máte před sebou.

Zpravodajové po konzultaci s navrhovatelem doporučují poslanci Jančovi, aby přijal návrh znění odstavce 2, které vám přečtu. V takovém případě by byl předložený návrh akceptovatelný a doporučovali bychom ho. Znění odstavce 2: "Federální ministerstvo vnitra stanoví podrobnosti vyhláškou o oprávnění uvedeném v odstavci 1."

Předkládám ještě další návrh, pokud by s ním poslanec Janča souhlasil, a to, aby v první větě odstavce 1 bylo za slovo "policista" vloženo "policista k tomu určený", aby bylo jasné, že se jedná o příslušné odborníky, kteří toto mohou mít k určitým testům a zkouškám, a dále aby byl jasný režim používání těchto látek. Proto navrhujeme znění odstavce 2, a to za předpokladu, že s tím bude pan poslanec Janča souhlasit. (Souhlas.)

V tom případě zpravodajové i navrhovatel doporučují přijetí tohoto pozměňovacího návrhu ve znění, který jsem přečetla.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Tudíž za § 21 vložit nový § 22 v navrhovaném znění. Přitom § 22 by měl dva odstavce, ale bylo by vhodné, paní zpravodajko, abyste ten druhý ještě jednou přečetla.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Jednalo by se opravdu o nový § 22, takže ostatní paragrafy by bylo třeba přečíslovat. Znovu přečtu námi navrhovaný odstavec 2: "Federální ministerstvo vnitra stanoví podrobnosti vyhláškou o oprávnění uvedeném v odstavci 1."

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: V § 21 je oprávnění k používání výbušnin. Myslím, že věc je jasná. Můžeme hlasovat.

Nejprve hlasují poslanci Sněmovny lidu.

Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (14.37 hodin) (62) Šedesát dva. Děkuji.

Kdo je proti? (14) Čtrnáct. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (29) Dvacet devět. Děkuji.

Konstatuji, že Sněmovna lidu návrh přijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (85) Osmdesát pět. Děkuji.

Kdo je proti? (2) Dva. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (18) Osmnáct. Děkuji.

Konstatuji, že návrh byl přijat v obou sněmovnách.

Prosím paní zpravodajku o další pozměňovací návrh.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Další pozměňovací návrh, a to v pořadí první, byl podán poslancem Žáčkem, aby v § 23 byl za odstavec 1 vložen nový odstavec 2, který zní:

"Prohlídky osob a zavazadel se neprovádějí u poslanců zákonodárných sborů, to je poslanců Federálního shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky, České národní rady a Slovenské národní rady, členů federálu a republikových vlád, prokurátorů, soudců a členů diplomatického sboru."

Zpravodajové po konzultaci s navrhovatelem tento pozměňovací návrh nedoporučují, protože zde dochází ze strany některých poslanců ke směšování imunity a účinnosti v trestním procesu. Tím, že poslanci mají imunitu, nejsou vyňatí z toho, aby podléhali určitému režimu, aby museli dodržovat zákony. (Potlesk.)

Nehledě na to, že navrhovatel opomněl v tomto výčtu napsat prezidenta republiky. Nedoporučujeme proto tento návrh přijmout.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: O návrhu budeme hlasovat. Nejprve hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se - 14.39 hodin.) (10) Deset. Děkuji.

Kdo je proti? (40) Čtyřicet. Děkuji.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP