Úterý 2. července 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Souhlasil jsem s tím, aby paní zpravodajka podrobněji odůvodnila stanovisko, ne proto, že bychom chtěli znovu otevírat diskusi, nebo že bychom chtěli tady vznášet argumenty proti pozměňovacímu návrhu, to je věc poslanců, aby to posoudili, ale bylo třeba přece jen upozornit na určité právní souvislosti, které předtím tady uvedeny nebyly a kterých si, myslím všichni poslanci nemusí být vědomi.

Přistoupíme k hlasování. Teď už jsou podle mého soudu možné pouze procedurální připomínky nebo poznámky. Byl jsem upozorněn, že se poslanec Stome hlásí, jenom upozorňuji, že jde o připomínku procedurálního rázu, pane poslanče.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedající, domnívám se, že toto upozornění poslancům, aby si byli vědomi právních následků toho, o čem hlasují, přece jenom poněkud přesahovalo rámec takové informace, ze které by se nedal vypozorovat nějaký postoj, který by zpravodaj zaujímal. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že můžeme přistoupit k hlasování. Bude hlasovat Sněmovna národů, nejprve poslanci zvolení v české části. Pozměňovací návrh jste slyšeli, myslím, že nic nebrání tomu, aby poslanci hlasováním vyjádřili své stanovisko.

(18.22 hodin) Hlasují poslanci české části Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (42) Čtyřicet dva.

Kdo je proti? (3) Děkuji. Tři.

Zdržel se někdo hlasování? (14) Děkuji. Čtrnáct.

Nyní hlasují poslanci slovenské části Sněmovny národů. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji (28) Dvacet osm.

Kdo je proti? (6) Děkuji. Šest.

Kdo se zdržel hlasování? (20) Děkuji. Dvacet, jeden poslanec nehlasoval. Sněmovna národů návrh nepřijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (73) Sedmdesát tři.

Kdo je proti? (7) Děkuji. Sedm.

Kdo se zdržel hlasování? (37) Děkuji. Třicet sedm. Sněmovna národů sice návrh přijala, ale protože není souhlasné stanovisko usnesení obou sněmoven, pozměňující návrh přijat nebyl.

Prosím druhý pozměňující návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Maštálka: Další pozměňující návrh předložil pan poslanec Prokop. Žádal o oddělené hlasování. Za prvé - vypuštění odstavce 2 z § 98. Jako zpravodaj mohu tento návrh doporučit.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat.

(18.26 hodin.) Hlasuje česká část Sněmovny národů. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (49) Čtyřicet devět.

Kdo je proti? (0) Děkuji. Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (10) Děkuji. Deset. Dva poslanci nehlasovali.

Nyní hlasují poslanci slovenské části Sněmovny národů. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji (32) Třicet dva.

Kdo je proti? (0) Děkuji. Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (22) Děkuji. Dvacet dva. Jeden poslanec nehlasoval. Vzhledem k tomu, že není souhlasné usnesení obou částí Sněmovny národů, Sněmovna národů návrh nepřijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkují. (72) Sedmdesát dva.

Kdo je proti? (0) Děkuji. Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (46) Děkuji. Čtyřicet šest. Sněmovna lidu návrh přijala, ale opět jako v předchozím případě chybí souhlasné usnesení obou sněmoven. Pozměňující návrh sněmovny nepřijaly.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Maštálka: Další pozměňující návrh je zavedení znění nových odstavců 4 a 5. Odstavec 4 by podle tohoto návrhu zněl: "Starobní důchod se vyplácí po dobu dalšího zaměstnání po vzniku nároku na tento důchod tehdy, nepřesahuje-li souběh tohoto důchodu a čistého příjmu z pracovní činnost nejvyšší přípustnou hranici starobního důchodu."

Odstavec 5: "Poživatel důchodu podle odstavce 4 může vykonávat zaměstnání sjednané vždy pouze na dobu určitou, nepřesahující jeden rok. Při sjednávání takového zaměstnání je poživatel důchodu povinen předložit zaměstnavateli potvrzení o výši svého důchodu."

Jako zpravodaj tento návrh nedoporučuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Prokop má připomínku k tomu, jak byl čten jeho pozměňující návrh.

Poslanec SN M. Prokop: Jen na doplnění. Slůvko "rovněž", protože neprošlo vypuštění odstavce 2, tak by mělo být původní znění.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Maštálka: Ještě jednou upřesňuji: Odstavec 4: Starobní důchod se vyplácí po dobu dalšího zaměstnání po vzniku nároku na tento důchod rovněž tehdy, nepřesahuje-li souběh tohoto důchodu a čistého příjmu z pracovní činnosti nejvyšší přípustnou hranici starobního důchodu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, přečtěte druhý odstavec. Je to jeden návrh podle navrhovatele.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Maštálka: Následuje další odstavec: Poživatel důchodu podle odstavce 4 může vykonávat zaměstnání sjednané vždy pouze na dobu určitou, nepřesahující rok. Při sjednávání takového zaměstnání poživatel důchodu je povinen předložit zaměstnavateli potvrzení o výši svého důchodu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasovat bude nejprve česká část Sněmovny národů. (Hlasování započato v 18.31 hodin.) Ptám se poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice, kdo z nich je pro tento návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (37) Třicet sedm.

Kdo je proti? (3) Tři.

Kdo se zdržel hlasování? (18) Osmnáct.

Třicet sedm poslanců je pro, tři proti, osmnáct se zdrželo hlasování, čtyři poslanci nehlasovali.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (42) Čtyřicet dva.

Kdo je proti? (0) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (12) Dvanáct.

Čtyřicet dva poslanců je pro, nikdo není proti, dvanáct se zdrželo hlasování, jeden poslanec nehlasoval.

Vzhledem k tomu, že není souhlasné usnesení obou částí Sněmovny národů, Sněmovna národů návrh nepřijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (52) Padesát dva.

Kdo je proti? (15) Patnáct.

Kdo se zdržel hlasování? (51) Padesát jeden.

Padesát dva poslanců bylo pro, patnáct proti, padesát jeden se zdržel hlasování. Sněmovna lidu tento návrh nepřijala. Návrh nebyl přijat.

Prosím o další pozměňovací návrh.

Společná zpravodajka výborů SL poslankyně M. Nazari-Buřivalová: Dalším pozměňovacím návrhem je návrh poslance Zemana, který požaduje nahradit § 98, odstavec 1, 2 a 3 textem: "Starobní důchod se vyplácí po dobu dalšího zaměstnání po vzniku nároku na tento důchod, jestliže občan vykonává zaměstnání sjednané na dobu určitou." U tohoto pozměňovacího návrhu platí totéž co bylo zdůvodněno u pozměňovacího návrhu poslankyně Šormové. Nedoporučujeme.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasovat bude nejprve česká část Sněmovny národů. Ptám se poslanců zvolených do Sněmovny národů v České republice, kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasování započato v 18.34 hodin.) Děkuji. (48) Čtyřicet osm.

Kdo je proti? (1) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (10) Deset.

Čtyřicet osm poslanců bylo pro, jeden proti, deset se zdrželo hlasování, tři poslanci nehlasovali.

Nyní hlasují poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo z poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (29) Dvacet devět.

Kdo je proti? (0) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (26) Dvacet šest.

Dvacet devět poslanců bylo pro, nikdo nebyl proti, dvacet šest se zdrželo hlasování.

Sněmovna národů tento návrh nepřijala.

Nyní hlasují poslanci zvolení do Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) Děkuji (71) Sedmdesát jeden.

Kdo je proti? (12) Dvanáct.

Kdo se zdržel hlasování? (34) Třicet čtyři.

Sedmdesát jeden pro, dvanáct proti, třicet čtyři se zdrželo hlasování. Sněmovna lidu návrh přijala, ale vzhledem k tomu, že není souhlasné usnesení obou sněmoven, návrh přijat nebyl.

Prosím zpravodaje o další pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Maštálka: Další pozměňovací návrh se týkal § 98, odstavec 2, písmeno b). Dával ho poslanec Kvasnička. Navrhoval zařadit do odstavce 2, písmeno b) text: "a občanů, kteří byli finančně poškozeni v rámci persekucí totalitním režimem". Lze k tomu říci, že tito občané byli odškodněni v rámci rehabilitace soudní i mimosoudní. Z návrhu není jasné, kdo by vymezil finanční poškození. Jako zpravodaj přijetí návrhu nedoporučuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nejprve bude hlasovat česká část Sněmovny národů. (Hlasování započato v 18.37 hodin.)

Kdo z poslanců z české části Sněmovny národů je pro tento návrh? (Hlasuje se.) Děkuji (0) Nikdo.

Kdo je proti? (4) Čtyři.

Kdo se zdržel hlasování? (51) Padesát jeden.

Nikdo nebyl pro, čtyři proti, padesát jeden se zdržel hlasování, pět poslanců nehlasovalo.

Hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh. (Hlasuje se.) Děkuji. (14) Čtrnáct.

Kdo je proti? (3) Tři.

Kdo se zdržel hlasování? (35) Třicet pět.

Čtrnáct pro, tři proti, třicet pět se zdrželo, čtyři nehlasovali. Sněmovna národů návrh nepřijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny lidu: kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (10) Deset.

Kdo je proti? (17) Sedmnáct.

Kdo se zdržel hlasování? (89) Osmdesát devět.

Deset pro, sedmnáct proti, osmdesát devět se zdrželo. Sněmovny návrh nepřijaly.

Prosím zpravodaje o další pozměňovací návrh.

Společná zpravodajka výborů SL poslankyně M. Nazari-Buřivalová: Další pozměňovací návrh poslance Novosáda k tisku 640, § 145, odstavec 4 písmeno g): Vypustit ze druhé věty "Těhotenství počínající 13. týdnem". Odstavec 4 by zněl: "Za vážný důvod, pro který manželka vojáka nemůže být výdělečně činná se považuje zejména soustavná příprava na budoucí povolání a péče o dítě předškolního věku starší 3 let, pokud ji nelze zajistit jinak." Zpravodajové doporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasuje nejprve česká část Sněmovny národů. (Hlasování započato v 18.39 hodin.) Ptám se poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice, kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (51) Padesát jeden.

Kdo je proti? (0) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (9) Devět.

Padesát jeden pro, nikdo proti, devět se zdrželo, jeden poslanec nehlasoval.

Nyní slovenská část Sněmovny národů. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (52) Padesát dva.

Je někdo proti? (0) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (4) Čtyři.

Děkuji. Padesát dva pro, proti nikdo, čtyři se zdrželi, hlasovali všichni. Nyní hlasuje Sněmovna lidu.

Ptám se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (102) Sto dva.

Kdo je proti? (0) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (15) Patnáct.

Děkuji. Sto dva poslanců pro, nikdo proti, patnáct poslanců se zdrželo hlasování. Myslím, že dva poslanci nehlasovali.

Sněmovny souhlasným usnesením tento pozměňovací návrh přijaly. Jsou vyčerpány všechny pozměňovací návrhy? (Ano.) Takže můžeme hlasovat nyní o návrhu zákona jako celku ve znění zpravodajské zprávy s tím, že součástí je pozměňovací návrh, který byl nyní posledním hlasováním sněmovnami přijat.

Opět budeme hlasovat. Nejprve ve Sněmovně národů, v české části. (18.41 hodin.) Ptám se poslanců Sněmovny národů, zvolených v České republice, kdo je pro tento pozměňovací návrh zákona, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (17) Sedmnáct.

Kdo je proti? (19) Devatenáct.

Zdržel se někdo hlasování? (23) Dvacet tři.

Sedmnáct pro, devatenáct proti, dvacet tři se zdrželo. Jeden poslanec nehlasoval.

Nyní hlasuje slovenská část Sněmovny národů. Kdo je pro tento návrh zákona, tak jak jsem uvedl, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (18) Osmnáct.

Kdo je proti? (8) Osm.

Kdo se zdržel hlasování? (30) Třicet.

Osmnáct poslanců pro, osm proti, zdrželo se třicet, jeden poslanec nehlasoval. Sněmovna národů tento návrh zákona nepřijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny lidu. Ptám se poslanců zvolených do Sněmovny lidu, kdo je pro tento návrh zákona, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (79) Sedmdesát devět.

Kdo je proti? (8) Osm.

Zdržel se někdo hlasování? (31) Třicet jeden.

Děkuji. Ve Sněmovně lidu sedmdesát devět poslanců pro, osm poslanců proti, třicet jeden se zdrželo. Sněmovna lidu návrh přijala, ale vzhledem k tomu, že nedošlo k souhlasnému usnesení obou sněmoven, návrh přijat nebyl.

Pokračujeme dalším bodem programu, kterým je vládní návrh zákona o úpravě náhrady za ztrátu výdělku po skončení pracovní neschopnosti vzniklé pracovním úrazem nebo nemocí z povolání (tisk 689) a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů (tisk 714). Omlouvám se, pan předseda mě upozorňuje, že součástí dnešního hlasování o programu bylo to, že budeme jednat do 18.30 hodin. Omlouvám se za své opomenutí, schůzi končím. Zítra začínáme v 9 hodin. Prosím o přesnost, abychom body, které jsme neprojednali dnes, mohli projednat.

(Schůze přerušena v 18.45 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP