Úterý 2. července 1991

Pan poslanec Novosád. Velice se omlouvám. Nejsem lékař, nejsem porodník. Souhlasíme s tím, že bychom vypustili... od 13. týdne, ale to slovo zejména by tam mělo zůstat. Skutečně nejsem nyní schopen na to odpovědět.

Pokud se týká idealistické představy o tom, že v některých zemích představuje důchod výši 85 % platu - to není vůbec pravda. V USA je to 25 - 35 % z toho, co si pracovník vydělá v základní formě. U nás je to více než 55 %. To znamená - všichni ti, kteří mají v zahraničí takovéto důchodové pojištění, zabezpečí si a zajišťují si ho jinou formou, např. ve formě nadstavby pojištění. To je systém, k němuž dospějeme.

Není pravda, že by to tak bylo pravidelně. Kdybychom u nás zavedli sociální pojištění jako v USA, tak máme druhý den revoluci.

Pan poslanec Tomsa - dochází k propuštění pracovníků Akademie věd. Tento zákon neřeší propouštění pracovníků Akademie věd. Mohu vám říci o problému mého výzkumného ústavu. Vedu výzkumný ústav, který měl 180 pracovníků, snížil jsem tento počet o 120. Byl jsem k tomu přinucen. V současné době neexistuje celospolečenská objednávka, která by mi vytvořila prostředky pro tyto pracovníky. Ze státního rozpočtu, který je restriktivní, jsem prostředky nezískal. Nenacházím jiné prostředky, kterými bych tyto pracovníky zaplatil. Řekněte mi, jakým způsobem tento problém řešit... Ale říkám znovu, že tento problém uvedený zákon neřeší.

Poslankyně Záležáková - nebuďme antihumánní. Myslím si, že tato společnost je velice humánní. Dokonce vám chci říci, že v současné době mám mnoho děkovných dopisů, velice málo kritických dopisů za to, že se o důchodce takto staráme. Uvědomte si, jak probíhá valorizace. Uvědomte si, kolikáté už bylo přidání důchodcům. V současné době od 1. července bude jediný zdroj příjmu ve výši l 800 Kčs. Pokud se vám to zdá málo, je to možné, ale v současné době na více tato společnost nemá. To je zatím všechno. Myslím, že potřebné jsme uvedli v úvodním slově.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji ministru Millerovi. Nyní prosím o závěrečné slovo zpravodaje. Přednost má paní poslankyně Buřivalová.

Společná zpravodajka výborů SL poslankyně M. Nazari-Buřivalová: Nebudu rozebírat jednotlivé pozměňovací návrhy ani nebudu hovořit k jednotlivým diskusním příspěvkům poslanců. Chtěla bych shrnout to, co zaznělo. V podstatě všechny pozměňovací návrhy, které se netýkají § 98 jsou přijatelné. Pokud se týká § 98, chtěla bych ještě jednou upozornit na podstatu tohoto paragrafu. Přijímáme federální zákon. Znamená to, že musíme brát v úvahu názor Slovenské národní rady a České národní rady. Názor Slovenské národní rady je takový, že si nepřeje žádné výjimky. Z toho důvodu již k 1. 7. zrušila výjimku 22 tisíc. Česká národní rada, jak víte, požaduje souběh v plném rozsahu. Musíme jako Federální shromáždění přece najít určitý konsensus a nechat na jednotlivých republikových vládách, aby využily zmocnění v odstavci 3 § 98 a podle situace na trhu práce řešily samy.

Pokud se týká § 98 a návrhu pana poslance Zemana, aby se vypustily všechny tři odstavce - tzn. i zmocňovací odstavec 3 - a ponechal se souběh v plném rozsahu, myslím, že pak by bylo lepší ponechat v platnosti dosavadní úpravu zákona. Pokud se týká variant § 98, které navrhuje pan poslanec Prokop, opakovaně zaznělo, že není v silách technických ani administrativních tento velice náročný pozměňovací návrh, a tím tedy i citaci § 98 vytvořit, ale pak ji hlavně realizovat.

Chtěla bych obrátit vaši pozornost před tím, než se rozhodneme a než se znovu dotáži poslanců, kteří k § 98 dávali pozměňovací návrhy, ještě trochu jiným směrem. Neustále hovoříme o tom, jak se bude křivdit důchodcům, kterým bude zabráněn souběh důchodu se mzdou za vykonanou práci. Prosím vás, vycházejme z takového pohledu, že ne všichni důchodci, kteří tuto možnost mají, mohou ji využít. Je, podle mého názoru, většina občanů, kteří dovrší nárok na důchod v takovém zdravotním stavu, že nemohou pracovat. Tedy jedná se pouze o určitou skupinu lidí, kteří jsou ve velmi dobré kondici, kteří vesměs vykonávají práce méně fyzicky náročné, a kdyby tato skupina lidí, těchto důchodců, mohla pracovat a mít souběh důchodu se mzdou, je neúměrně zvýhodněna. Nezapomínejme ovšem, že v tomto státě je velmi mnoho invalidních důchodců, částečně invalidních důchodců a osob se ZPS. Pokud budeme trvat na tom, a tyto sněmovny odhlasují, že souběh důchodu se mzdou za vykonanou práci bude i nadále jak bylo dosud, uvědomme si, že teprve se budeme chovat antisociálně a antihumánně, protože bereme pracovní příležitost nejen mladým lidem a lidem v generačním věku, jak o tom bylo hovořeno, ale bereme pracovní příležitost všem důchodcům, invalidním důchodcům, částečně invalidním důchodcům a osob se ZPS, jejichž umístění dnes při přechodu na tržní ekonomiku je čím dále tím horší. Podotýkám, že se přitom jedná většinou o občany, kteří ještě nedosáhli důchodového věku a jsou zdravotně handicapováni.

Všichni dobře víte, že charta na 80. léta se u nás nikdy neplnila a zatím jsou jen malé drobné krůčky k tomu, aby se začala plnit. Nezapomínejme proto na zdravotně postižené, kterých je v tomto státě velmi mnoho i těch, kteří žádné dávky sociálního zabezpečení neberou a nechme jim příležitost také pracovat. Na závěr bych se chtěla zeptat, zda poslanci Prokop, Šormová a Zeman trvají na svých pozměňovacích návrzích i poté, co vysvětlil pan ministr Miller přístup a možnosti k těmto návrhům a poté, co jsem vás upozornila na pomoc zdravotně postiženým a invalidním občanům.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím druhého zpravodaje pana poslance Maštálku.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Maštálka: Myslím, že už bylo řečeno více než dost k tomuto problému. Bude nutno, abychom se rozhodli, zejména u § 98, jaké budeme mít konečné znění hlasováním. Zda bude tato podoba nebo forma původního návrhu.

Jen na okraj k panu poslanci Prokopovi, k diskutované horní hranici 65 let, paní zpravodajka Buřivalová o tom mluvila, pokud bude vypuštěn odstavec 2, jde o tvrdší opatření a stanovená horní hranice věkového pásma je ve většině zemí považována za hranici, při jejímž překročeni důchod náleží bez dalších podmínek. Další výdělečná činnost se již většinou v širším měřítku v tržních ekonomikách nepředpokládá. Co se týká úniků u osob samostatně výdělečně činných myslím, že pan adresát, v tomto případě ministerstvo práce a sociálních věcí, není případný a pokud jde o daňové a možná nás poslanců úniky, je to záležitost ministerstva financí, že jsme zřídili dostatečné legislativní nástroje pro to zde, aby úniky nebyly. Jinak si myslím, ze jsme jako zpravodajové podpořili vládní návrh v tom znění, jak byl projednán ve výborech a nelze doporučit nic jiného, než hlasovat o konečném znění.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Podle § 27 odstavec 1 jednacího řádu o pozměňovacích a doplňovacích návrzích se hlasuje v pořadí, jak byly podány, pokud o tom sněmovna nerozhodne jinak. Myslím, že by teď páni poslanci měli navrhnout postup pro případ, že by například přijetí návrhu poslance Prokopa vyloučilo návrhy poslanců Šormové a Zemana. Jinak diskuse skončila, čili je to věc zpravodajů, aby k tomu zaujali stanovisko.

Poslanec SN M. Prokop: Technická poznámka: vzdávám se, resp. navrhuji, jako předkladatel návrhu, že by nejprve bylo hlasováno o návrhu kolegyně Šormové....

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nezlobte se, to je věc zpravodajů, kteří mají navrhnout postup hlasování.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Maštálka: Po dohodě s paní kolegyní Buřivalovou navrhujeme, aby o pozměňovacích návrzích bylo hlasováno tak, jak byly podány.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pokud plénum nerozhodne jinak, mně osobně se zdá, že tyto návrhy mají určitou vazbu, některé jsou formulovány šíře, některé úžeji a vzhledem k tomu, že by se mělo hlasovat tak, aby hlasování mělo logický charakter. Mám za to, že není třeba vést o tom rozpravu v plénu, myslím, že je to úkol zpravodajů, aby o tom rozhodli, protože rozprava skončila. Nyní potřebujeme delší čas, aby se o tom zpravodajové poradili.

Nic nám nebrání v tom, abychom nyní hlasování odložili. Můžeme pokračovat v dalším programu, to je druhý návrh, který odůvodní pan ministr Miller. O obou návrzích budeme samozřejmě hlasovat odděleně, ale v rámci jednoho procesu hlasování. Myslím, že bychom tuto praxi neměli zavádět.

Poslanec SN M. Zeman: Pane předsedající, podávám v souladu s jednacím řádem procedurální návrh na způsob hlasování. Jsou to všeho všudy tři pozměňovací návrhy. Z toho stahuji zpět, bude-li přijat návrh paní poslankyně Šormové, svůj návrh, protože se liší pouze určením jednoho roku a domnívám se, že návrh poslance Prokopa, jak on sám před chvílí řekl, by měl logicky následovat až po návrhu paní poslankyně Šormové. Čili předkládám tento procedurální postup hlasování a doporučuji o něm hlasovat.

(Hlas z pléna: Omlouvám se, že zdržuji, jen maličkost. Vzhledem k závažnosti projednávané věci a vzhledem k pozměňovacím návrhům, mám dotaz, zda by nebyla možná před hlasováním krátká přestávka.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že tato problematika byla důkladně projednávána ve všech výborech. Podle jednacího řádu by bylo, kdyby bylo třeba, aby se na to znovu sešly výbory, ale já se domnívám, že to není třeba. Návrh, aby se sešly kluby, podán nebyl.

(Hlas z pléna: Navrhoval bych to za náš klub.)

Poslanec SL O. Kroupa: Za klub ODA žádáme také přestávku.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Dáme o tomto návrhu hlasovat. Je tu pozměňovací návrh pokud jde o proceduru, abychom přerušili jednání na půl hodiny, tzn. do 18.00 hodin. Prosím sekretariát, aby připravil návrh místností, kde by se jednotlivé kluby sešly. Budeme hlasovat o tom, zda schvalujete tuto přestávku. Nejprve hlasuje Sněmovna národů.

Kdo je pro přerušení, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (17.35 hodin) Děkuji.

Kdo je pro přerušení? (60) Šedesát.

Kdo je proti? (84) Osmdesát čtyři.

Kdo se zdržel? (35) Třicet pět.

Sedm poslanců nehlasovalo.

Nyní hlasuje Sněmovna lidu. Kdo je pro tento pozměňující procedurální návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (60) Šedesát.

Kdo je proti? (13) Třináct.

Kdo se zdržel? (23) Dvacet tři.

Několik poslanců nehlasovalo.

Prosím, abyste nyní vyslechli, ve kterých místnostech budou zasedat jednotlivé kluby.

KSČ zůstane ve SL, ODS zůstane ve SN, OH v č. 274, VPN v původním čísle 209, KDH v místnosti X, HZDS č. 102, KDU č. 214, SNS v č. 534, ODA č. 026, HSD-SNS v kuřárně SN, Maďarské křesť. dem. hnutí v baru u SN, Soc. dem. orientace v č. 267, nezávislí poslanci v předsálí u "X", HDS II v č. 105.

Prosím, abychom se sešli přesně v 18.00 hodin.

(Jednání přerušeno v 17. 39 hodin)

(Jednání opět zahájeno v 18.00 hodin)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, budeme pokračovat v jednání, schůze byla přerušena, aby se poslanecké kluby poradily, předpokládám, že si vyjasnily stanoviska ke sporným problémům, je zde ještě procedurální problém, v jakém pořadí máme hlasovat o pozměňovacích návrzích. Ptám se, zda má někdo v tomto směru z představitelů poslaneckých klubů v této věci nějaký návrh. Prosím poslanec Prokop.

Poslanec SN M. Prokop: Děkuji pane předsedající, a byl jsem zmocněn poslaneckými kluby ODA, ODS a VPN, abych navrhl plénu, aby hlasovalo o tom, že bychom chtěli hlasovat v pořadí - nejprve o návrhu kolegyně Šormové, potom o návrhu mém a potom o návrhu kolegy Zemana a Novosáda.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jíčínský: Čili je tu návrh, pokud jde o proceduru, aby se hlasovalo nejprve o pozměňovacím návrhu poslankyně Šormové, potom poslance Prokopa, Zemana a Novosáda. Ptám se ještě zpravodajů, mají-li k tomu nějaké stanovisko. Nemají. Je třeba, abychom o tom hlasovali. Prosím poslanec Pánis.

Poslanec SN S. Pánis: Pán predsedajúci, mám pripomienku len z technického hľadiska, pretože som si všimol, že v tomto rade sú i poslanci z českej Snemovne národov. Skutočne, aké máme skúsenosti s týmto technickým zariadením, či je zaručené, chcel by som to počuť z vašich úst, či je zaručená serióznosť pri hlasovaní, rozdiel medzi českými a slovenskými poslancami.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, nemám důvodu pochybovat o serióznosti našeho hlasování.

Budeme hlasovat, nejprve hlasuje Sněmovna národů (18.17 hodin.) Jde o procedurální návrh, takže k přijetí návrhu stačí prostá většina přítomných, k tomuto procedurálnímu návrhu se samozřejmě nevyžaduje uplatnění pravidla zákazu majorizace.

Čili Sněmovna národů, kdo je pro tento procedurální návrh, pokud jde o postup, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (104) Děkuji. Sto čtyři.

Kdo je proti? (0) Děkuji. Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (6) Šest.

Sto čtyři pro, nikdo proti, šest poslanců se zdrželo, tři poslanci nehlasovali.

Nyní hlasuje Sněmovna lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento navržený postup hlasování, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (102) Děkuji. Sto dva.

Kdo je proti? (0) Děkuji. Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (3) Děkuji. Tři.

Sto dva pro, nikdo proti, tři se zdrželi, jeden poslanec nehlasoval.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování, znovu opakuji, jde o zákon, kde ve smyslu příslušných ustanovení ústavních zákonů platí zákaz majorizace, to znamená, že ve Sněmovně národů hlasuje česká část a slovenská část odděleně. Při přijímání je třeba minimum třiceti osmi hlasů.

Prosím paní poslankyni, aby přednesla první pozměňovací návrh.

Společná zpravodajka výborů SL poslankyně M. Nazari-Buřivalová: Je to nové znění § 98, které navrhuje paní poslankyně Šormová, a to v tomto znění: "Starobní důchod se vyplácí po dobu dalšího zaměstnání po vzniku nároku na tento důchod, jestliže občan vykonává zaměstnání, sjednané na dobu určitou, nepřesahující jeden rok." Toto by bylo jako odstavec 1. Dále doporučuje odstavec 2 až 5 vypustit, odstavec 6 pak přečíslovat na odstavec 2 a odstavec 7 by byl odstavcem 3.

K tomuto návrhu si dovoluji podotknout, že rozšiřuje stávající stav souběhu, tzn., že je širší než nařízení vlády č. 142, které pro nedělnické zaměstnání stanovovalo dosud výši 22 tisíc výdělku. Dále novým zněním se umožňuje souběh nemocenských dávek a důchodu. Např. žádá-li o přiznání starobního důchodu osoba v pracovní neschopnosti, bude pobírat starobní důchod plus nemocenské v souběhu. Dosud se nemocenské v souběhu se starobním důchodem vyplácelo podle nařízení vlády č. 142 za podmínek stanovených zákonem o nemocenském pojištění, t.j. 60 dnů. Současně tento pozměňovací návrh vypouští zmocnění vládám Slovenské republiky a České republiky a neměli bychom proto - znovu apeluji - zapomínat, že přijímáme federální zákon, který má nechat zmocnění Slovenské republice a České republice. Tímto by tento odstavec odpadl.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP