Úterý 2. července 1991

Kto sa zdržal hlasovania? (12) Dvanásť. Ďakujem.

Hlasuje Snemovňa ľudu. Kto je pre konanie spoločnej schôdze? (Hlasuje se.) (91) Deväťdesiatjeden. Ďakujem.

Kto je proti? (2) Dva. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (3) Tri. Ďakujem.

Súhlasným uznesením oboch snemovní je prijaté, že sa môže konať 16. spoločná schôdza snemovní v dňoch 2. - 19. 7. 1991.

Teraz dám hlasovať, či súhlasíte, aby sa schôdza v rozpore s rokovacím poriadkom konala výnimočne i v pondelok.

Pán poslanec Sokol by rád tento bod hlasovania odôvodnil.

Místopředseda SN J. Sokol: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, je to opatření neobvyklé, byli jsme k němu vedeni dvěma úvahami.

Za prvé - tento týden v pátek nezasedáme, za druhé - program schůze je velmi bohatý a my jsme ho zde ještě dále obohatili.

Chtěli jsme především zabránit tomu, aby se schůze neprotáhla do čtvrtého týdne, což by se nám mohlo stát, a proto vás prosím, abyste tuto věc uvážili, rozhodli podle svého. Ale počítejte s tím, že kdybychom se zasedáním v pondělí nesouhlasili, mohlo by se stát, že schůze by se protáhla do čtvrtého týdne. Děkuji vám.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Hlási sa poslankyňa Bellušová.

Poslankyně SN E. Bellušová: Ja len navrhujem, aby sme v pondelok začínali o 10.00 hodine, vzhľadom k príletom lietadiel. Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: S tým sa počíta a je to možné.

Budeme hlasovať v Snemovni národov. Kto súhlasí s tým, aby sa schôdza konala i v nasledujúci pondelok, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (75) Sedemdesiatpäť. Ďakujem.

Kto je proti? (17) Sedemnásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (22) Dvadsaťdva. Ďakujem.

Snemovňa národov schválila.

Hlasuje Snemovňa ľudu. Kto je pre to, aby sa schôdza konala i v dvoch nasledujúcich pondelkoch, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (67) Šesťdesiatsedem. Ďakujem.

Kto je proti? (8) Osem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (23) Dvadsaťtri. Ďakujem.

To znamená, že obe snemovne súhlasia s tým, aby naša schôdza prebiehala nerušene a aby sa konala i v pondelok.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 246, SN č. 251)

Teraz pristúpime k hlasovaniu o celom programe. Uvedomujeme si, že sme odsúhlasili zaradenie niektorých ďalších bodov. S týmto vedomím vás požiadam o vyslovenie súhlasu s navrhnutým programom 16. spoločnej schôdze.

Konštatujem, že obidve snemovne sú v tejto chvíli uznášaniaschopné.

Prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto súhlasí s programom, ako bol navrhnutý a modifikovaný predošlými hlasovaniami, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (99) Deväťdesiatdeväť. Ďakujem.

Kto je proti? (2) Dva. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (9) Deväť. Ďakujem.

Obraciam sa na poslancov Snemovne národov s rovnakou otázkou. Kto súhlasí s programom, ako bol navrhnutý a modifikovaný predchádzajúcimi vystúpeniami a hlasovaniami, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (102) Jednostodva. Ďakujem.

Kto je proti? (3) Tri. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (15) Pätnásť. Ďakujem.

Tým je odsúhlasený a prijatý program 16. spoločnej schôdze oboch snemovní.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 247, SN č. 252)

Dnešný deň máme na programe vládny návrh, ktorým sa predkladá k vysloveniu súhlasu Federálneho zhromaždenia návrh na ujednanie protokolu o zrušení Rady vzájomnej hospodárskej pomoci (tlač 698), ďalej záverečnú správu parlamentnej komisie pre dohľad nad odsunom sovietskych vojsk z Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (tlač 736 a 737), ďalej návrh na prijatie ponuky Severoatlantického zhromaždenia na pridružené členstvo, návrh federálneho uznesenia o spôsobe voľby a odvolaní členov kontrolného orgánu Federálneho zhromaždenia zriadeného podľa § 5 odstavec 1 zákona o Federálnej informačnej a bezpečnostnej službe (tlač 660 a 713).

Začneme teda vlastným jednaním 16. spoločnej schôdze, vládnym návrhom, ktorý úzko súvisí s udalosťami dní a ktorý je svojím spôsobom len potvrdením skutočnosti, ktoré sa už odohrali a ktoré majú historický význam. Ide o

1

vládny návrh, ktorým sa predkladá k vysloveniu súhlasu Federálnemu zhromaždeniu návrh na uzatvorenie protokolu o zrušení Rady vzájomnej hospodárskej pomoci (tlač 698).

Tento vládny návrh teraz odôvodní podpredseda vlády Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, pán Václav Valeš. Udeľujem mu slovo.

Místopředseda vlády ČSFR V. Valeš: Vážený pane předsedo, pane předsedající, páni poslanci, k projednání předkládám vládní návrh Protokolu o zrušení Rady vzájemné hospodářské pomoci, který byl 18. a 19. června schválen zahraničními a ústavně právními výbory obou sněmoven.

Protokolem o zrušení Rady vzájemné hospodářské pomoci se ukončuje platnost dvou ratifikovaných smluv, Statutu Rady vzájemné hospodářské pomoci a úmluvy o právní způsobilosti, výsadách a imunitách Rady vzájemné hospodářské pomoci. Současně se ruší Rada vzájemné hospodářské pomoci jako mezinárodní organizace, a to bez právního nástupnictví. Tyto právní skutečnosti nastanou devadesát dnů po podpisu Protokolu.

Je třeba zdůraznit, že Rada vzájemné hospodářské pomoci de facto už delší dobu nevykonává žádné funkce a legalizace jejího zrušení je jen potvrzením skutečného stavu věci. Vyplývá to z toho, že v podmínkách probíhajících změn v politických a ekonomických systémech východní a střední Evropy byla již Rada vzájemné hospodářské pomoci ve skutečnosti anachronismem jako činný produkt politické moci a centralismu řízení v hospodářské oblasti. Její zrušení bylo stejnou politickou nezbytností jako zrušení Varšavské smlouvy, s jejímiž systémy měla řadu zcela identických prvků.

Není úkolem, aby při dnešní příležitosti posuzování aktu zrušení Rady vzájemné hospodářské pomoci byly podrobněji rekriminovány důsledky rozhodnutí přijímaných stranickými a státními strukturami Rady vzájemné hospodářské pomoci na ekonomiky zúčastněných zemí. Pro dnešní posuzování je však podstatnou legislativní stránka problému. Zde bych prosil Federální shromáždění o pochopení zvoleného postupu.

Na jednání ministrů - představitelů států v Radě vzájemné hospodářské pomoci - bylo 18. května dohodnuto uskutečnit závěrečné zasedání 28. června v Budapešti. Toto zasedání bylo již dříve dvakrát odloženo a další odklady by nebyly únosné.

Proto na základě projednání ve výborech a po dohodě s vedením Federálního shromážděni požádal předseda Federálního shromáždění pana prezidenta o zmocnění ministra vlády České a Slovenské Federativní Republiky Vladimíra Dlouhého k podpisu Protokolu, k čemuž nyní minulý pátek došlo. I když jde o formální akt rozhodnutí o likvidaci bez slavnostních nekrologů, považuje vláda za nezbytné respektovat ustanovení článku 36 odstavec 3 ústavního zákona o československé federaci a požádat Federální shromáždění o vyslovení souhlasu s Protokolem před ratifikací prezidentem republiky.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánu podpredsedovi vlády Valešovi, vládny návrh prejednali výbory ústavnoprávne a zahraničné oboch snemovní.

Prosím teraz pána poslanca Milana Pohanku, aby predniesol spravodajskú správu za výbory Snemovne ľudu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Pane předsedající, vážení přítomní, pan místopředseda vlády Valeš podal zprávu, která dostatečně vysvětluje, oč jde. V posledních několika dnech zanikají dvě mezinárodní organizace, do kterých jsme byli začleněni a v té souvislosti se začalo mluvit o pohřbech. Pohřeb této instituce, o které je řeč nyní, se konal v pátek minulý týden v Budapešti. Obřad trval pouze čtvrt hodiny, projev smutečního řečníka tři minuty. Tímto řečníkem byl Belo Kadár, nikdo nediskutoval a domnívám se, že není důvod, proč by naše formální připojení k tomuto obřadu mělo trvat déle.

Proto vám sděluji: ústavně právní výbor Sněmovny lidu doporučuje Sněmovně lidu, aby schválila Protokol o zániku Rady vzájemné hospodářské pomoci, přestože se tady vyskytuje již panem Valešem zmíněný menší formální právní problém, o kterém ještě promluví kolega Vild a který by nám v tom neměl bránit.

Ty instituce fakticky zanikly již předtím, pokud vůbec kdy žily přirozeným a prospěšným způsobem. Tím, že nyní zaniká Rada vzájemné hospodářské pomoci, dostává se i z mezinárodního hlediska prostor pro přirozené rozvíjení národních ekonomik.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánu poslancovi Pohankovi, teraz prosím spoločného spravodajcu výborov Snemovne národov, pána poslanca Vilda.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Vild: Já vás také nebudu dlouho zdržovat, připojím se k tomu, co řekl pan poslanec Pohanka. Ten schvalovací Protokol projednaly výbory ústavně právní a zahraniční Sněmovny národů i Sněmovny lidu. Kdybych měl vypočítávat všechny negativní důsledky, které měla Rada vzájemné hospodářské pomoci pro naše hospodářství, tak bychom tu byli až do večera, takže se toho zdržím a stejně tomu tak bude, jak doufám, i z vaší strany.

Chtěl bych jenom říci trochu k tomu formálnějšímu právnímu problému, on to tady zdůvodňoval pan místopředseda vlády Valeš, musíme tady trochu přimhouřit oči nad tím, že by skutečně před podpisem tohoto Protokolu správně měla být vyžadována ratifikace Federálním shromážděním, ale jsem přesvědčen, že tady ani tak nešlo o obejití našeho parlamentu, jako o obejití parlamentů jiných zemí, takže bych doporučoval přece jenom přimhouřit oči, i když se mi to příliš nelíbí.

Jinak bych vám chtěl jako společný zpravodaj Sněmovny národů doporučit, aby Federální shromáždění vyjádřilo svůj souhlas se sjednáním Protokolu o zrušení Rady vzájemné hospodářské pomoci.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Vyrozumel som, že obaja spravodajcovia navrhujú, aby sme hlasovali o tomto bode bez rozpravy. Keď sa však niekto predsa len hlási, dám mu slovo.

Nehlási sa nikto, písomnú prihlášku do diskusie tiež nemám, tak budeme teda hlasovať. Musím však počkať, až budú obe snemovne schopné sa uznášať.

Volám poslancov, aby sa dostavili do sály, ide o zrušenie Rady vzájomnej hospodárskej pomoci. Myslím, že je to udalosť, ku ktorej by malo byť ctižiadosťou všetkých v sále, aby boli pri tom.

Obe snemovne sú uznášaniaschopné. Otváram hlasovanie. (Hlasuje se v 11.46 hodin.)

Najskôr bude hlasovať Snemovňa ľudu. Hlasujeme o návrhu schvaľovaného uznesenia, ktoré je uvedené v parlamentnej tlači č. 698 a ktorým sa súhlasí s uzatvorením protokolu o zrušení Rady vzájomnej hospodárskej pomoci.

Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu, kto súhlasí s uzatvorením tohto protokolu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (83) Osemdesiattri. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (1) Jeden. Ďakujem.

Dvaja poslanci hlasovanie ignorovali.

Hlasovať sa bude v Snemovni národov. I Snemovňa národov v tejto chvíli je uznášaniaschopná. Pýtam sa poslancov Snemovne národov, či súhlasia s tým, aby bol uzatvorený Protokol o zrušení Rady vzájomnej hospodárskej pomoci.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP