Čtvrtek 30. května 1991

12. den jednání - pátek 31. 5. 1991

(Jednání zahájeno ve 12.45 hodin.)
Přítomno:91 poslanců Sněmovny lidu
37 poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice
38 poslanců Sněmovny národ zvolených ve Slovenské republice

Nepřítomní poslanci:

Sněmovny lidu: Adam, Adámek, Andelová, Bakšay, Bárta, Battěk, Benda, Bláha, Branná, Dienstbier J. st., Dlouhý, Gebas, Honner, Hrušovský, Hubálek, Chýlek, Jambor, Kapusta, Klaus, Kňažko, Kocáb, Konečný J., Kováč, Kroupa, Kučera S., Kukučka, Kvačkaj, Langoš, Mandler, Miller, Mohorita, Molnár, Nazari, Niedoba, Novotný, Peka, Petrovič, Piskoř, Richter, Ropek, Rynda, Sahligerova, Savčinský, Soboňa, Soukup, Suchánek, Šepetka, Šidík, Šimko E., Šimko I., Tvrdá, Tyl, Valko, Varga, Vidím, Vrchovský, Vysloužil, Záležáková, Žáček

Sněmovny národů zvolení v České republice: Arnošt, Blažek, Bratinka, Bureš, Cuhra, Devátý, Doležal, Dostál, Fišera, Gandalovič, Hradílek, Hruška, Jičínský, Jílek, Kobylka, Lux, Macek, Matochová, Měrák, Mlčák, Parkánová, Pernica F., Pernica J., Petrová, Prokop, Roček, Senjuk, Skalický, Sláma, Sochor, Šolc, Tichý, Toman, Tomis, Valtr, Vild, Zapletal, Zeman

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice: Adrianová, Ambros, Anderko, Bačinský, Bellušová, Boros, Bugár, Čalfa, Dubček, Duray, Glezgo, Kanis, Košnár, Kováč M., Krištofík, Kurťák, Mečiar, Mináč, Mišura, Moric, Muška, Novitzky, Olej, Pánis, Polanský, Posluch, Rašev, Roman, Sándorová, Seman, Serenčéš, Slota, Sýkora, Šebej, Vicen, Zelenay, Zlocha

(Řízení schůze převzal místopředseda FS J. Stank.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážené Federálne zhromaždenie, aj cez to, že stále ešte nie sme uznášania schopní, chcel by som vás uvítať na 12. dni 15. spoločnej schôdzi Snemovne ľudu a Snemovne národov.

Ďalší program je, tak ako sa domnievam, veľmi stručný. Nemali by sme, podľa včerajšieho oznámenia, prejednať zákon, ktorým sa mení zákon č. 173/1990 Zb., ktorým sa zrušuje zákon č. 68/1956 Zb., o organizácii telovýchovy a ktorým sa upravujú niektoré ďalšie vzťahy, týkajúce sa dobrovoľných telovýchovných organizácií. Ide o tlač 664 A.

Tým by sme vyčerpali program 15. spoločnej schôdze. Už včera som avizoval, že by sme mali prijať uznesenie alebo návrh uznesení, ktorý tu požaduje od Federálneho zhromaždenia pán poslanec Ladislav Kováč, za predpokladu, že toto uznesenie nebolo schválené samostatnou schôdzou Snemovne ľudu. (Nebylo.)

Obe veci, ako sa domnievam, sú veľmi stručné a mohli by byt' veľmi rýchlo prejednané.

Pre vašu informáciu, 16. spoločnú schôdzu otvoríme podľa predbežnej dohody politického grémia i vedúcich funkcionárov oboch snemovní 2. júla 1991.

Včera bol členom predsedníctva Federálneho zhromaždenia rozdaný do lavíc materiál s pozvánkou na 5. júla 1991 o 10.00 hodine. Prosím všetkých členov predsedníctva, aby si opravili termín a hodinu konania schôdze predsedníctva Federálneho zhromaždenia, a to na štvrtok - 6. júna 1991 o 9.30 hodine v miestnosti 214. Súčasne žiadam členov predsedníctva Federálneho zhromaždenia o malú schôdzku po skončení tejto spoločnej schôdze, ktorá sa uskutoční tu v priestoroch Snemovne ľudu. Chceli by sme pri tejto príležitosti vyhlásiť zákony a oznámiť niektoré organizačné pokyny. Upozorňujem, že sa to týka všetkých členov predsedníctva Federálneho zhromaždenia, teda i novo zvolených.

Ďalej by som vás chcel upozorniť, že máte vo svojich schránkach nové parlamentné tlače, ktoré by ste si mali vyzdvihnúť, pretože sú veľmi dôležité z hľadiska nášho ďalšieho jednania (hlavne prípravy 16. a ďalších spoločných schôdzí.)

Nový návrh zákona (tlač 644 A) vám bol rozdaný dnes do lavíc. Podľa § l9 odst. 1 rokovacieho poriadku Federálneho zhromaždenia - jednanie sa nemôže zahájiť, keď poslanci nemajú rozdanú parlamentnú tlač, ktorá je podkladom pre jednanie, 48 hodín dopredu.

Aby sme mohli zaradiť do programu jednania tento program, navrhujem prijať uznesenie, že i cez nedodržanie stanovenej lehoty, snemovne súhlasia s prejednávaním návrhu zákona (tlač 644 A). Na tomto sa môže snemovňa uzniesť bez rozpravy. Má niekto pripomienku alebo námietku?

Poslanec SL B. Janča: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dnes jsme dostali tisk 664 A, který se od předchozího liší jednak v tom, že je tam jiný termín pro požadavky navrácení majetku, což by pravděpodobně nevadilo, ale co mne velice znepokojuje, je skutečnost, že neobsahuje blokační paragraf, který je podle mého názoru velmi důležitý.

Uvědomme si, že se doba prodlouží nejméně o půl roku, kdy bude možno s majetkem nakládat. Mám na mysli právnické osoby, které mají majetek nyní v držení a jestliže se nebude majetek blokovat, tak za toho půl roku se s ním může ledacos stát. Navrhuji tedy, abychom projednávali tisk 664 a nikoli předložený tisk 664 A.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Je tu návrh, aby sme prejednávali tlač 664.

Poslanec SL M. Pohanka: Tisk 664 s původním textem, kdy i ten blokační paragraf prošel výbory, které ho měly projednat, také garančním výborem ústavně právním, který k němu zaujal kladné stanovisko, čili se domnívám, že by předmětem jednání měl být tisk 664.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Musím sa spýtať navrhovateľov. Prosím pána poslanca Šedivého, aby sa k problematike vyjadril. Vidím, že je to rovnaká iniciatívna skupina ako u tlače 664.

Poslanec SN F. Šedivý: Doporučoval bych projednávat tisk 664 s tím, že kolegové mohou vznést blokaci majetku, aby se s ním zacházelo jako s péčí dobrého hospodáře.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: V súvislosti s informáciami, ktoré sme získali pri príprave dnešného programu, že tlač 664 A nebol prejednávaný vo federálnej vláde, nebol prejednaný ani v Českej národnej rade ani v Slovenskej národnej rade pre krátkosť času. Vzhľadom k tomu, aby sme nemuseli zvolávať špeciálnu samostatnú spoločnú schôdzu niekedy v polovici júna, volila sa cesta, ktorú tu predkladajú navrhovatelia, že sa len predĺži platnosť existujúceho zákona s tým, že v tejto dobe sa môže prijať primeraná úprava, napr. už na 16, spoločnej schôdzi. Šlo tu o to, aby sa v tomto termíne 30. 6. neskončila platnosť toho, čo v súčasnej dobe platí.

Dávam hlasovať o tom, kto súhlasí s tým, aby sme jednali o tlači 664 A (l2.52 hod.)

Pýtam sa poslancov Snemovne národov, kto s tým súhlasí i pri nedodržaní 48 hodinovej lehoty? (Padesát sedm.) Päťdesiatsedem. Ďakujem.

Kto je proti? (Dva.) Dvaja. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet.) Dvadsať. Ďakujem.

Snemovňa národov tento návrh prijala.

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu, kto súhlasí s prejednávaním tlače 664 v termíne, kedy nebola dodržaná lehota 48 hodín? (Čtyřicet čtyři.) Štyridsaťštyri. Ďakujem.

Kto je proti? (Čtyři.) Štyri. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet dva.) Dvadsaťdva. Ďakujem.

Konštatujem, že Federálne zhromaždenie sa uznieslo na tom, že bude prejednávať tlač 664 A.

Prosím pána poslanca Šedivého, aby návrh odôvodnil za skupinu navrhovateľov.

Poslanec SN F. Šedivý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych v zastoupení kolegy Šolce, který je duchovním otcem této novely, uvedl zřejmě nejkratší návrh novely, který bychom zde měli projednávat, tedy tisk č. 664 A.

Zákonem č. 173/1990 Sb., kterým se ruší zákon č. 68/1956 Sb., o organizaci tělesné výchovy a kterým se upravují některé další vztahy, týkající se dobrovolných tělovýchovných organizací, bylo v § 2 stanoveno: "Majetková práva dobrovolných tělovýchovných organizací, která jim byla odňata zákony č. 187/1949 Sb. a č. 71/1952 Sb. a č. 68/1956 Sb., se navracejí dle stavu ke dni 31. března 1948 Československé obci sokolské a ostatním znovu vzniklým dobrovolným tělovýchovným organizacím, které uplatňují své nároky u právního nástupce organizace uvedené v § 2 zákona č. 68/1956 Sb. do 30. června 1991." Protože § 3 téhož zákona předpokládal, že podmínky a způsob navrácení majetkových práv podle § 2 upravují právní předpisy vydané orgány České republiky a Slovenské republiky, tedy národními radami, a protože k vydání těchto předpisů v České národní radě došlo díky iniciativě vlády až na zcela poslední chvílí, ve Slovenské národní radě zatím vůbec ne, je nutné prodloužit alespoň lhůtu pro uplatnění těchto nároků. Původním návrhem byla požadována lhůta ještě jednoho celého roku, ale po novém projednávání navrhovatelů navrhujeme lhůtu zkrátit do 31. 12. 1991.

Ještě jednou se omlouvám za spěch, se kterým je tato věc projednávána, a žádám Federální shromáždění, aby návrh zákona přijalo.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Šedivému. Prosím spoločného spravodajcu výborov Snemovne ľudu pána poslanca Milana Pohanku, aby predniesol spravodajskú správu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Pane předsedající, vážené Federální shromáždění, když jsme se rozhodli tak velice omezit původně předložený bohatší a promyšlenější návrh, v celku není co

dodat k tomu, co zde uvedl za navrhovatele pan Šedivý. Je mi líto, že jsme nemohli se tomu věnovat důkladněji, bylo třeba zajistit nároky poškozených organizací, které provozovaly tělovýchovu před jejím sjednocením oněmi zákony z let 1949 až 1956, a jejichž majetek se ocitl v moci ČSTV, přičemž, bohužel, se zde mluví jen o tělovýchovných organizacích a postihlo to asi i některé jiné než tělovýchovné organizace, také další, které provozovaly tělesnou výchovu.

Doporučoval bych někdy později se k tomu vrátit a uvažovat o možnosti restituce, navrácení majetku původním majitelům, ať to byly takové organizace, jako byla YMKA, YWKA nebo turistické kluby, které nebyly původně v rámci tělesné výchovy, než byla sjednocená, nebo popřípadě i malá část majetku Junáka unikla také touto cestou.

Další je otázka termínu. Původně se navrhovalo odložení o další jeden rok. Slovenská národní rada totiž ještě vůbec nevydala prováděcí předpis, jehož přijetí federální zákon z 9. května 1990 předpokládal. Za předpokladu, že se k té věci později vrátíme a dořešíme ji, doporučuji, aby byla zachována možnost a nedošlo k prekluzi nároků, abychom vyhověli alespoň velmi omezenému návrhu, jak ho přednesl pan poslanec Šedivý. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Pohankovi. Prosím teraz spoločného spravodajcu z výborov Snemovne národov, pána poslanca Horského.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Horský: Vážený pán predsedajúci, vážené dámy a páni, ako spoločný spravodajca výborov Snemovne národov môžem len zopakovať to, čo bolo povedané, že Snemovňa národov doporučuje ako v predlohe 644, tak v nezmenenej tlači, ktorý bol teraz odsúhlasený, aby boli nahradené slova "do 30. júna 1991" slovami "20. 12. 1991", a v záverečnom ustanovení, aby tento zákon v článku 2 mal ustanovenie, že zákon nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia a nie ako to bolo doteraz.

Domnievam sa, že nie je nepodstatné i vysvetlenie najmä, keď kolega Pohanka si spomenul, že Slovenska národná rada zatiaľ nevydala prevádzací

predpis, t.č. na Slovensku doteraz v zmysle zákona šlo o reštitúciu 30 objektov, zatiaľ čo v Čechách o reštitúciu 5 tisíc objektov. Napriek tomu sa na Slovensku podľa predbežne zistených údajov, reštitúcia vykonáva.

Domnievam sa, že pre prijatie novely sú podstatné dva doplňujúce návrhy, je to požiadavka, aby dôsledne bol navrátený majetok Junáka, ako aj doplňujúci návrh, ktorý hovorí o blokácii majetku. Verím, že bez dlhej rozpravy zákon operatívne posúdime a schválime. Ďakujem za pozornosť.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Horskému. Otváram rozpravu. Zatiaľ sú do nej prihlásení poslanci Motyčka, Lacina a Janča. Prosím pána poslanca Motyčku, aby sa ujal slova.

Poslanec SN L. Motyčka: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, budu stručný. Navrhuji, aby v § 2 zákona č. 173/1990 Sb., byla provedena ještě jedna změna, a to aby bylo vypuštěno v § 2 slovo "tělovýchovných". Vyskytuje se tam dvakrát. Svůj návrh odůvodňuji tím, že zákonem č. 187/1949 Sb., byla odňata majetková práva i jiným, zejména studentským organizacím a organizacím mládeže. Jejich hlavní činností nebyla tělovýchovná činnost. Zákon č. 187/1949 Sb., to umožňoval zejména § 10, který cituji: ".Jestliže toho vyžaduje naléhavý veřejný zájem, lze pro účely tělesné výchovy a sportu vyvlastnit potřebné nemovitosti a zařízení, nelze-li tento zájem uspokojit jiným způsobem. Vypuštěním slova "tělovýchovných" se otevře prostor, aby byly odstraněny křivdy, které se staly ve jménu tak krásné lidské činnosti jako je tělovýchova, jiným organizacím. Ovšem prostor se neotevře více než slovo "tělovýchova" byla zneužita. Poněvadž tyto křivdy se staly na dobrovolných organizacích mládeže, domnívám se, že i tyto skupiny mají právo na vytváření stejných podmínek pro rozvíjení svých zájmů a vědomostí.

Věřím, že Federální shromáždění přijetím mého doplňovacího návrhu vytvoří obdobné podmínky. Děkuji vám.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Motyčkovi. Prosím, aby ďalej vystúpil v rozprave pán poslanec Lacina. Pripraví sa poslanec Janča.

Poslanec SL J. Lacina: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych přednesl jeden pozměňující návrh. Můj pozměňovací návrh je původně směřován k tisku 664, ale domnívám se, že i při této zkrácené verzi, jak byl předložen tiskem 664 A, je tento návrh realizovatelný. Doporučuji, aby původní text § 2 byl označen jako odstavec 1 a zařazen nový odst. 2 tohoto znění:

"Navrací se majetková práva Českému a Slovenskému Junáku, odňatá po 25. únoru 1948. Tyto organizace uplatní své nároky u právnických osob, které jejich majetek spravují nebo u jejich právních nástupců podle odst.1.

Českému a Slovenskému Junáku byl majetek poprvé konfiskován po obsazení ČSR fašistickými okupanty. Po obnovení Junáka a vrácení jejich majetku v roce 1945 byl již v roce 1948 znovu zabaven při zrušení všech jeho organizací. V roce 1968 docházelo k postupnému vracení majetku Junáka, avšak po okupaci ČSSR vojsky Varšavské smlouvy, byl již v roce 1970 tento majetek opět zabaven při již třetím zrušení Junáka.

Do dnešní doby nebyl žádným právním předpisem tento majetek Junáku vrácen a neexistuje ani právní podklad, na jehož základě by bylo možno o něj žádat.

Počtvrté se tak stalo schválením zákona o převodu majetku ČSM - SSM československému lidu, kdy jsme pionýrskou organizaci, která je držitelem většiny junáckého majetku, z tohoto zákona vyjmuli.

Protože usilujeme, jak jsem přesvědčen, o nápravu nejen hospodářských, ale i morálních hodnot naší společnosti, musíme i při našich

současných potížích vytvořit pro naši mladou generaci alespoň minimální podmínky pro činnost jejich zájmových organizací.

Považuji tedy nárok Junáka, jehož jsem odchovancem, za zcela oprávněný a za svou povinnost jej se vší důrazností podpořit. Jde o organizaci, která může dát této společnosti dobrý základ, to je pomoci vychovat tělesně i duševně zdravou generaci.

V této souvislosti si dovolím podotknout, že vlastně Českému a Slovenskému Junáku nic nedáváme, pouze vracíme to, co mu předchozí i dnešní generace nezákonně odňaly.

Návrh podávám v souvislosti s touto novelou, neboť jsem přesvědčen, že junácké organizace svým programem v pravém slova smyslu patří mezi dobrovolné tělovýchovné organizace.

Přijetím navrženého doplňku novely zákona č. 173/1990 Sb., máme poslední možnost tento dluh Českému a Slovenskému Junáku splatit. Apeluji proto na vás, vážené poslankyně a poslanci, abyste tento doplněk přijali. Děkuji.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP