Čtvrtek 30. května 1991

Zodpovedný by mal byť predseda vlády. K tomu sa podpredseda Jiří Dienstbier vyjadril, že ten termín nemôže v žiadnom prípade garantovať a po druhé že je to úloha, ktorá je mimoriadne ťažká, náročná atď. z pozície toho, ako túto žiadosť nastolil pán poslanec Kováč. Aj keď nie sme uznášaniaschopní, rovnako tak odporúčam, a týka sa to Snemovne ľudu, aby na zajtrajšej alebo dnešnej samostatnej schôdzi Snemovne ľudu bola táto záležitosť prerokovaná, môže to byť prijaté, má to rovnakú váhu z pozície snemovní smerom na vládu, takže to môže byť prijaté Snemovňou ľudu na zajtrajšej samostatnej schôdzi. Dnes vo Federálnom zhromaždení nepredpokladám, že by sme získali stav, aby sme to mohli vo Federálnom zhromaždení právoplatne prerokovať ako uznesenie obidvoch snemovní.

Teraz má faktickú poznámku pán Čič.

Poslanec SL M. Čič: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia, chcel by som sa opýtať, či som dobre rozumel pánu predsedajúcemu, keď hovoril o tom, že iniciatívna skupina poslanca vzala svoj návrh zákona späť. Keď ho vzala späť, tak potom nie je čo prerokovávať ani v ústavnoprávnych výboroch.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Dostal som informáciu tu pri tomto stole, kde sedím, že iniciatívna skupina poslancov - bolo by dobre, keby sa z iniciatívnej skupiny niekto ozval, že vzhľadom na to, že nemáme stanovisko vlády, netrvá na prerokovaní na 15. spoločnej schôdzi. Kto je tu, prosím, z iniciatívnej skupiny, prosím pán poslanec, vyjadrite sa.

(Hlas z pléna: Pane předsedající, já jsem z iniciativní skupiny a mohu vám říci, že ani se mnou, ani s těmi, s kterými jsem o této věci hovořil, nikdo tuto věc neprojednával. My, myslím si, budeme zásadně proti tomu, aby se to stáhlo z pořadu, pokud by vláda na tom trvala, tak je možná jediná věc, odložit tuto záležitost, ale v žádném případě nelze ji stáhnout.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, ešte má faktickú poznámku pán poslanec Šedivý.

Poslanec SN F. Šedivý: Chtěl bych to jenom doplnit, domníval jsem se, že příští společná schůze bude už v červnu, že by se zachránil ten termín, ale ona bude až v červenci, takže se musí tento návrh zákona projednat teď, na této schůzi.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takže je to nedorozumenie, áno? Prosím, pán poslanec Zeman.

Poslanec SN M. Zeman: Chtěl jsem v podstatě říci totéž, co říkal kolega přede mnou, jednak jsem také členem té iniciativní skupiny, také to se mnou nebylo konzultováno, takže konstatuji, že kabinetní politika tady vládne vesele dál.

A poslední poznámka, domnívám se, že iniciativní skupina získala v tomto shromáždění významný podpůrný argument pro své stanovisko, a to, že to vláda nedoporučuje, takže máme šanci to zítra prosadit.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pán poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Ohľadom zajtrajšieho programu žiadam, aby sme ráno začínali spoločnou schôdzou, pretože schôdza snemovní môže byť dlhá a v takom prípade, keby sme začínali najskôr schôdzami snemovní, tak sa stane, že jedna snemovňa skončí skôr a bude hluchý priestor hodinu alebo dve, pokiaľ tá druhá snemovňa neskončí. Preto odporúčam a dokonca žiadam, aby sme ráno začali spoločnou schôdzou a samostatné schôdze až potom rokovali tak dlho, ako budú chcieť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, myslím si, že s týmto návrhom je možné súhlasiť všeobecne, aj keď veci boli pripravované tak, že začnú najskôr samostatné schôdze o 9.00 hodine, ale tento návrh má, myslím si, svoju logiku, svoje racionálne jadro, takže navrhujem na zajtra takýto program:

Zajtra o 9.00 hodine začne spoločná schôdza Snemovne ľudu a Snemovne národov, ktorá má dva body programu, a to v prípade, keby sme prerokovali to uznesenie, o ktorom sa tu hovorilo, o návrhu na uznesenie pána poslanca Kováča a po skončení spoločnej schôdze by nasledovali samostatné schôdze obidvoch snemovní.

S technickou pripomienkou sa hlási poslanec Šlápota.

Poslanec SL J. Šlápota: Pane předsedající, dovolím si vás upozornit a nevím, jestli to ví pan poslanec Kováč, protože tento problém stále posunujeme, porušujeme článek ústavy 56 odstavec 2, kdy obě části předsednictev mají mít po dvaceti členech a myslím, že tyto schůze budou věnovány volbám, a teprve pak bude pokračovat společná schůze. Jinak by nám hrozilo to, co dnes, že poslanci začnou odcházet a dovolba by se nedokončila. Tato situace trvá už několik měsíců. Proto doporučuji provést volby způsobem, jak bylo původně doporučeno.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, ešte sa hlási poslanec Kulan.

Poslanec SN P. Kulan: Chcem upozorniť, že formulácia, že predsedníctvo môže mať 20 členov, neznamená, že musí.

Poslanec SL J. Šlápota: Pane kolego, samozřejmě tu informaci nemám vystudovanou, ale v ústavě je uvedeno slovo "mají" ne "mohou mít" po 20 členech. Já jsem minulý týden už kvůli tomu byl za panem předsedou sněmovny a nebudu kolem toho halasit, ale chtěl bych, aby hlasování v klidu proběhlo. Teď však už prohlašuji, že musím trvat na tom, aby předsednictvo bylo doplněno.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Predsedníctva obidvoch snemovní žiadajú, aby boli najskôr samostatné schôdze Snemovne ľudu a Snemovne národov o 9.00 hodine a až potom aby sa pokračovalo spoločnou schôdzou obidvoch snemovní. Faktom je, že schôdze snemovní môžu trvať rôzne dlho.

Sú ešte nejaké návrhy? Hlási sa pán poslanec Sochor.

Poslanec SL F. Magyar: Nevidím tých predsedov, ktorí protestovali proti môjmu návrhu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Predsedov nevidíte, predsedovia to takto navrhli. Oznámil som to dnes ráno. Takže, prosím, tam sú pripravené voľby a všetko, čo s tým súvisí. Začneme zajtra samostatnými schôdzami Snemovne ľudu a Snemovne národov. Snemovňa ľudu bude zasadať v tejto miestnosti o 9.00 hodine, Snemovňa národov vo IV. poschodí. Potom začne spoločná schôdza. Ešte sa hlási pán poslanec Vosček.

Poslanec SN J. Vosček: Chcel by som len poprosiť zástupcov predkladateľa k novele zákona o organizácii telesnej výchovy, keby sa mohli láskavo dostaviť teraz na pár minút do ústavnoprávnych výborov.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prerušujem našu spoločnú schôdzu do zajtra asi do 12.00 hodiny, kedy predpokladám, že pred tým prebehnú samostatné schôdze. Ďalší oznam prednesie poslanec Sokol, potom poslanec Žalud.

(Schůze přerušena v 17.34 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP