Čtvrtek 30. května 1991

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Lacinovi, teraz vystúpi v rozprave poslanec Bohumil Janča.

Poslanec SL B. Janča: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych připomínku, kterou jsem měl v úvodu projednávání této novely podal jako vlastní pozměňující návrh. Znamená to, že § 3, který je uveden v tisku 664, navrhuji, aby byl zařazen do nového tisku 664 A jako § 2a. To je můj pozměňující návrh.

Dovolte mi, abych se krátce vyjádřil k oběma pozměňujícím návrhům, které zde byly předneseny přede mnou. Doporučoval bych vám, abyste je přijali.

Pokud jde o první pozměňující návrh, a to vypustit slovo "tělovýchovných", chtěl bych ubezpečit vás, kteří se domníváte, že by to znamenalo lavinovitou snahu organizací a spolků po získání majetku, že se tak nemůže stát právě proto, že tam jsou uvedeny tři zákony, které se týkaly

sjednocené tělovýchovné jednoty. Opravdu půjde jen o ty organizace, které byly tenkrát vedeny jako tělovýchovné.

Ke druhému pozměňujícímu návrhu ohledně majetku Junáka mi dovolte, abych velice stručně připomněl, že to je organizace, jak Český Junák tak Slovenský Junák, která v sedmdesátileté historii byla třikrát násilně zrušena. Za posledních padesát let de facto existovala jen několik málo roků a za tuto krátkou dobu si vždycky vybudovala potřebnou materiální základnu, která jim byla vždycky totalitním režimem zabavena.

Jistě víte, že cíle této organizace jsou takové, že vedou mládež k ochraně přírody a k ideálům etickým a humanitním, a proto si myslím, že by bylo dobré, abychom jim umožnili navrátit jejich majetek. Děkuji vám, že budete podporovat tento návrh.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pán poslanec, odovzdajte, prosím, písomne svoj pozmeňujúci návrh.

Poslanec SL B. Janča: Kolega mě upozorňuje, že v § 3, u kterého chci, aby tam byl zařazen, je také slovo "tělovýchovný". Pochopitelně i zde by se muselo vypustit slovo "tělovýchovný", stejně jako v § 2. Navrhuji zařazení bez slova "tělovýchovný".

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďalej sa prihlásil poslanec Mikan. Prosím, aby predniesol svoj príspevok do rozpravy.

Poslanec SN V. Mikan: Pane předsedající, dámy a pánové, jen velice krátce. Se zkrácením termínu k 31. 12. souhlasí Konfederace sportovních svazů a údajně, pokud vím, k zásadním dohodám už došlo se Sokolem a YMCOU a dalšími organizacemi. O tom svědčí například pozvánka do bazénu, který už znovu patří YMCE, ale dosud tam sídlí Konfederace.

Dále si myslím, že je velice důležité, aby se sportovalo, a není podstatné, která organizace to organizuje. Vzpomínám na 50. léta, kdy jsem chodil cvičit do sokolovny, která se jmenovala TJ Tatran Chrast a cvičili nás tam bratři. Říkali jsme, že chodíme cvičit do Sokola. Stejné to bylo i se skautskými oddíly.

V důsledku toho, že se v roce 1990 vedení sportovních, tělovýchovných, ale i sokolských a jiných organizací dohadovala o vedení, ale i o majetek, došlo k poklesu zájmu a došlo ke snížení možností cvičení. Nevidím důvod, proč poskytovat další zbytečný čas pro to, aby se někteří pánové dohadovali, nebo aby se válčilo o majetek, když v podstatě věci jsou rozhodnuté.

Práva Junáka a Skauta doporučuji podpořit také proto, že v minulosti byly neprávem příliš zvýhodňováni příslušníci pionýrské organizace a SSM a do pionýrské organizace uniklo mnoho majetku, který právem náleží veškeré mládeži nejen v pionýrské organizaci. Proto se domnívám, že bychom měli práva skautských a jiných mládežnických organizací podpořit v plném rozsahu. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Mikanovi. Chce ešte niekto vystúpiť v rozprave? Pán poslanec Černý, potom pán poslanec Filip. Prosím všetkých, ktorí sa hlásia do rozpravy, aby zvážili našu schopnosť uznášať sa.

Poslanec SL J. Černý: Pane předsedající, dámy a pánové, dlouho nezdržím. Domnívám se, že v rámci těchto navrhovaných úprav, se kterými samozřejmé souhlasím, by bylo vhodné provést jednu drobnou technickou úpravu, a to přímo v návrhu měněného zákona. Jedná se mi o vložení jednoho slova za slovo "tělovýchovných", a to slovo by mělo znít "a dalších obdobných organizací". Název zákona by zněl "...kterým se mění zákon č. 173/1990 Sb., a kterým se zrušuje zákon č. 68/1956 Sb., o organizacích tělesné výchovy, a kterým se upravují některé další vztahy, týkající se dobrovolných tělovýchovných a obdobných organizací". S tím, že by se to mělo promítnout do některého z článků této novely.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Slovo má poslanec Filip.

Poslanec SL V. Filip: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, nemám nic proti tomu, aby byl navrácen majetek, ale chtěl bych upozornit, že kromě toho, že byl vyvlastněn, byl také i rozkraden.

Například předseda skautské organizace v Českých Budějovicích odpovídal před trestním senátem v Českých Budějovicích za rozkrádání majetku v roce 1970 v hodnotě tří miliónů korun.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Chce ešte niekto vystúpiť v rozprave? S technickou poznámkou sa hlási poslanec Lacina.

Poslanec SL J. Lacina: Já mám jenom repliku na pana poslance Filipa, že opravdu těch procesů se skautskými vedoucími bylo inscenováno značné množství.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Slovo má teraz poslanec Pohanka.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Než zaujmu stanovisko k jednotlivým bodům, nejprve bych řekl, že většinou byly tyto věci probrány ve výborech a také v ústavně právním výboru a byly doporučeny v původním tisku 664.

V posledních dnech se zde objevilo něco nového. Stalo se totiž, že už pan kolega Benda v ústavně právních výborech, v době, kdy zasedaly ve chvatu ve dnech společného zasedání sněmoven přišel s návrhem, vypustil přívlastek "tělovýchovný". Já osobně jsem to tehdy přesně nepochopil, nebyl na to ani čas, a jeho návrh neprošel. Hned na to se konala malé expertní porada kam přišli i zástupci ministerstva školství, které má na starosti také tělesnou výchovu a mládež. Oni té věci rozumějí a přimlouvali se o totéž. Z této porady a také proto, že jsme ještě včera narychlo svolali schůzi ústavně právních výborů znovu, vzešlo z toho, že vám jako oba zpravodajové nemůžeme s klidným svědomím doporučit, abyste přijali většinu těchto pozměňovacích návrhů.

Především to bude návrh poslance Motyčky na vypuštění slova "tělovýchovný", pokud se vyskytuje v § 2 původního textu zákona, který nyní upravujeme. Dále doporučujeme, aby byl přijat návrh pana kolegy Janči, aby součástí naší dnešní novely se stal v původním tisku uvedený § 3, ovšem s tím, že by z legislativních důvodů nesl označení 2a a že by se v něm rovněž nevyskytovalo slovo "tělovýchovné".

Pokud jde o návrh pana poslance Černého, abychom doplnili název zákona rozšířením o "další obdobné organizace", domnívám se, že by to bylo nevhodné z legislativních důvodů. My totiž dost dobře nemůžeme měnit návrh zákona, který novelizujeme, protože bychom zavedli zmatek do našeho novelizujícího zákona, zejména když už ten první byl novelizací. Myslím proto, že název musíme nechat beze změny, ale když schválíme to, o čem nyní mluvím, to znamená návrhy poslance Motyčky a Janči, tak stejně toho záměru dosáhneme.

Problém nyní je s majetkem junáckým. I když se celý zákon týká tělesné výchovy, není zde žádné ustanovení, které by se týkalo Junáka jako celku. Já se obávám, jestli by to potom nebylo v rozporu se zákonem o navrácení majetku SSM, protože junácký majetek většinou přešel na organizaci, která se naposled jmenovala Socialistický svaz mládeže a její majetek jsme prohlásili za propadlý státu a teď se tedy převádí na stát. I když se to týká jenom části majetku, nikoliv základních svazáckých organizací, ale jen toho, jehož subjektem bylo ústředí a i když se to netýká majetku pionýrské organizace, která má převážně majetek bývalého Junáka a která je nyní samostatným právním subjektem a odmítá majetek vydat - přece jenom by došlo, pokud bychom to neupřesnili dále, k rozporu se zákonem v tom, že majetek Svazu mládeže má přejít na stát. Nyní zde mluvíme o tom, že nemá přejít na stát, ale přímo na Junáka. Já se domnívám, že by to nebylo právnicky čisté. Ponechám to na uvážení.

Myslím, že k dalším příspěvkům se není třeba vyjadřovat, protože neobsahovaly konkrétní návrhy.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: S technickou poznámkou sa hlási poslanec Janča.

Poslanec SL B. Janča: Já mám jenom technickou poznámku. Majetek přešel na organizaci Pionýr, to je samostatná organizace a zákon o převzetí majetku SSM státem se netýká majetku pionýrské organizace. Čili by nešlo o převzetí majetku státu, ale od pionýrské organizace. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Teraz prosím spravodajcu výborov Snemovne národov poslanca Horského, aby nám predniesol jednotlivé pozmeňovacie návrhy.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Horsky: Prvý pozmeňovací návrh je návrh pána poslanca Motyčky, ktorý v § 2 žiada, aby text znel takto:

"Majetkové práva dobrovoľných organizácií, ktoré im boli odňaté v zákone číslo 187/1949 Zb., číslo 71/1952 Zb., a číslo 68/1956 Zb., sa navracajú podľa stavu ku dňu 30. 3. 1948 Československej obci sokolskej a ostatným vzniknutým dobrovoľným organizáciám, ktoré uplatnia svoje nároky právnemu nástupcovi organizácie uvedené v § 2 č. 68/1956 Zb. do 31. 12. 1991."

Spravodajcovia tento návrh doporučujú.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Teraz pristúpime k hlasovaniu. Najskôr budeme hlasovať o pozmeňovacom návrhu pána poslanca Motyčku.

(Hlasování ve 13.30 hodin.)

Najskôr bude hlasovať Snemovňa národov.

Kto z poslancov Snemovne súhlasí s pozmeňujúcim návrhom poslanca Motyčky, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Sedmdesát devět.) Sedemdesiatdeväť.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (Tři.) Tri.

Snemovňa národov návrh prijala.

Prosím teraz poslancov Snemovne ľudu. Kto súhlasí s predloženým návrhom pána poslanca Motyčky, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko. (Šedesát pět.) Šesťdesiatpäť.

Kto je proti? (Jeden.) Jeden.

Kto sa zdržal hlasovania? (Osm.) Osem.

Dvaja poslanci nehlasovali. Federálne zhromaždenie v oboch snemovniach návrh pána poslanca Motyčky prijalo. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Horský: Ako druhý bol návrh pána poslanca Laciny, ktorý žiadal doplniť text v § 2, odst. 2 nasledujúcim spôsobom: "Navracajú sa majetkové práva českému a slovenskému Junákovi odňaté 25. 2. 1948. Táto organizácia uplatní svoje nároky u právnických osôb, ktoré jej majetok spravujú, alebo u právnických nástupcov podľa odst. 1."

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím, hlási sa pán poslanec Lacina.

Poslanec SL J. Lacina: Jen bych to trochu opravil, pan zpravodaj se přeřekl - po 25. 2. 1948.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Horský: Odňaté po 25. 2. 1948. Ústavno-právny výbor o tomto návrhu nehovoril, rozhodnutie zostáva na každom poslancovi, nech sa rozhodne sám.

Předsedajíci místopředseda FS J. Stank: Chce sa ešte navrhovateľ vyjadriť? Pán poslanec Šedivý.

Poslanec SN F. Šedivý: Tento návrh bych nedoporučoval, protože by mohlo dojít ke kolizi s ústavním zákonem o vrácení majetku SSM lidu ČSFR.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budú hlasovať poslanci Snemovne národov. (13.33 hodín.) Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s návrhom pána poslanca Lacinu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko. (Hlasuje se.) Ďakujem. (Devatenáct.) Devätnásť.

Kto je proti? (Devět.) Deväť.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtyřicet sedm.) Štyridsaťsedem.

Deväť poslancov nehlasovalo. Návrh Snemovňou národov nebol prijatý.

Prosím teraz poslancov Snemovne ľudu. Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s návrhom pána poslanca Lacinu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko. (Třicet dva.) Tridsaťdva.

Kto je proti? (Tři.) Tri.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet devět.) Tridsaťdeväť.

Traja nehlasovali.

Ani v jednej snemovni nebol návrh prijatý. Prosím ďalší pozmeňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Horský: Ďalší pozmeňovací návrh bol návrh poslanca Janču, ktorý bol už súčasťou tlače 664, ktorý bude uvedený pod § 2 a) a znie nasledovne: "Právny nástupca organizácie uvedenej v § 2 zákona č. 68/1956 Zb., je povinný s majetkovými právami až do ich vydania Československej obci sokolskej a ostatným znovu vzniknutým dobrovoľným organizáciám" - škrtáme telovýchovným - "nakladať so starostlivosťou riadneho hospodára. Odo dňa účinnosti tohto zákona nemôže tieto majetkové práva prevádzať do vlastníctva iného, ani prenechať inému do užívania. Takéto právne úkony sú neplatné." Spravodajcovia doporučujú prijatie návrhu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Navrhovateľ tiež doporučuje, budeme hlasovať. Najskôr bude hlasovať Snemovňa národov. (13.36 hodin.)

Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s týmto návrhom pána poslanca Janču, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko. (Hlasuje se.) (Šedesát osm.) Šesťdesiatosem.

Kto je proti? (Nula.) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (Devět.) Deväť.

Päť poslancov nehlasovalo. Návrh bol v Snemovni národov prijatý.

Prosím poslancov zo Snemovne ľudu. Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasím s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko. (Šedesát dva.) Šesťdesiatdva.

Kto je proti? (Jeden.) Jeden.

Kto sa zdržal hlasovania? (Devět.) Deväť.

Štyria nehlasovali. I Snemovňa ľudu návrh prijala. Je ešte nejaký ďalší pozmeňovací návrh?

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Ještě je tady návrh na doplnění nadpisu o slova "a dalších podobných organizací". Nadpis by potom lépe odpovídal obsahu. Bylo by tam: "týkajících se dobrovolných tělovýchovných organizací a dalších obdobných organizací". Už jsem to komentoval, nedoporučuji.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M.Horský: Tento návrh nedoporučujeme.

Předsedající místopředseda FS J.Stank: Počuli ste vyjadrenie spravodajcov. Neviem, či je potrebné to rozdiskutovávať, ten termín je vábny, skrýva sa za tým. Pán poslanec J.Černý.

Poslanec SL J. Černý: Bylo to špatně předneseno. Dal jsem to písemně a bylo tam: "a obdobných organizací", ne "dalších obdobných organizací". Na konci nadpisu by bylo: "kterými se upraví některé další vztahy týkající se dobrovolných tělovýchovných a podobných organizací". Jinak se samozřejmě domnívám, že by to lépe vyjádřilo smysl změn, které tady byly odhlasovány. Proto žádám hlasovat o tomto návrhu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP