Čtvrtek 30. května 1991

Poslanec SL O. Világi: My nemôžme voliť predsedu komisie. To nie je stejný postup ako pri voľbe výboru: To je zvláštny postup.

Poslanec SL P. Konečný: Podle jednacího řádu platí pro volbu komise stejná pravidla, jako pro volbu výboru, takže si myslím, že to musí volit sněmovny podle § 12.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Nie, to by sme potom museli voliť tajným hlasovaním ako predsedu Federálneho zhromaždenia a podobných funkcionárov. Budeme teraz hlasovať o pozmeňovacích návrhoch pána poslanca Pospíšila.

Prajete si, aby som prečítal tieto pozmeňovacie návrhy?

Áno, prosím teda pána poslanca Konečného, aby nás zoznámil s týmito pozmeňovacími návrhmi ešte raz, aby sme presne vedeli, o čom budeme hlasovať.

Poslanec SL P. Konečný: Pozměňovací návrh pana poslance Pospíšila - v bodě 2 a) místo slova "zprostředkovávala" slova "...případně předkládat další návrhy pro zlepšení podmínek práce poslanců a činnosti Kanceláře Federálního shromáždění v bodě c) nahradit první dvě slova "...měla podíl" slovem "navrhovala", v bodě d) vypustit slova "pravidelné zprávy", to znamená - podávala jen "zprávy", nikoliv "pravidelné", a v bodě 3 změnit "svěřuje komisi", vypustit slovo "kontrolní", pardon "takové" a nahradit slovem "kontrolní", "svěřuje komisi kontrolní pravomoce, aby mohla plnit úkoly uložené tímto usnesením". Rozhodnutí společné komise sněmoven je doporučením pro Kancelář Federálního shromáždění, předsedy sněmoven a předsedu Federálního shromáždění.

V předposlední větě vypustit slovo "nejbližší", to znamená "rozhodnutí bude učiněno na společné schůzi sněmoven" a v závažných koncepčních záležitostech vynechat "a správních".

Předsedající místopředseda FS J. Stank: A potom v tom poslednom riadku vynechať slova "na nejbližší", pretože je to považované za zbytočné.

Pristúpime k hlasovaniu, keď sa dostavia traja poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Budeme hlasovať o komplexe pozmeňovacích návrhov pána poslanca Pospíšila, bolo tu konštatované a ja osobne sa k tomu prikláňam, že tieto návrhy zlepšujú a upresňujú toto uznesenie. Odporúčam, aby sme o nich hlasovali ako o celku.

Začneme Snemovňou ľudu. Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu, kto súhlasí s návrhmi na úpravu uznesení, ktoré podal pán poslanec Pospíšil, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se.) (73) Sedemdesiattri. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (4) Štyria. Ďakujem.

Jeden poslanec nehlasoval.

Teraz prosím poslancov Snemovne národov. Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s pozmeňovacím návrhom pána poslanca Pospíšila, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (78) Sedemdesiatosem. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (4) Štyria. Ďakujem.

Traja poslanci nehlasovali.

Obidve snemovne Federálneho zhromaždenia pozmeňovacie návrhy pána poslanca Pospíšila prijali.

Teraz budeme hlasovať o celom uznesení v znení pozmeňovacích návrhov s týmito úpravami. Za pána poslanca Gemesiho sa navrhuje pani poslankyňa Adrianová, ďalej sa doplňuje pán poslanec Sochor za SDO a pán poslanec Šolc za Občianske hnutie. Predsedu komisie bude voliť komisia sama.

Takže budeme hlasovať o tomto uznesení v znení pozmeňovacích návrhov a s uvedenými doplnkami.

Budeme hlasovať v Snemovni ľudu. Kto súhlasí s týmto uznesením, nech zdvihne ruku! (78) Sedemdesiatosem. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (4) Štyria. Ďakujem.

Dvaja poslanci nehlasovali.

Snemovňa ľudu návrh prijala.

Teraz prosím poslancov Snemovne národov. Kto z nich súhlasí s navrhnutým uznesením, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (84) Osemdesiatštyri. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (1) Jeden. Ďakujem.

Aj Snemovňa národov s týmto návrhom uznesenia v znení pozmeňovacích návrhov a s doplnkami súhlasí.

Konštatujem, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky súhlasí s vytvorením spoločnej komisie Federálneho zhromaždenia pre nové organizačné usporiadanie a zlepšenie činnosti Kancelárie Federálneho zhromaždenia.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 149, SL č. 234, SN č. 234.)

Ďalej tu máme 25 návrh uznesenia k iniciatívnym návrhom na stanovenie pravidiel používania hlasovacieho a technického zariadenia a na vytvorenie spoločnej komisie snemovní. (Sú to tlače 489 a 586.)

Tento bod sme prerokovávali vo štvrtok 23. mája, bola skončená rozprava, ale hlasovanie nemohlo byť skončené pre nedostatočný počet poslancov. Preto pripomínam, že rozprava sa týkala tlače 489 a 586, teda dvoch návrhov, o ktorých by sme teda hlasovali. Poslanec Konečný má procedurálny návrh.

Poslanec SL P. Konečný: Chtěl bych vám navrhnout trochu jiný postup při hlasování o těchto dvou návrzích. Jak řekl pan předsedající, je to trochu procedurální oříšek, když se hlasuje o dvou usneseních ke stejnému bodu. Jinak přesto, že pan předsedající je nejlepší předsedající a nejlépe ovládá hlasovací zařízení, tak předsedá sněmovnám ve chvíli, kdy se hlasuje právě o jeho návrhu usnesení.

Navrhl bych tento postup. Aby se nejdříve hlasovalo o pozměňovacím návrhu k tisku č. 489 poslance Haška, za druhé, aby se hlasovalo o tisku č. 489 a o požadavku, který jsem vznesl, to znamená zvlášť o textu návrhu usnesení mimo bod 6 a mimo komisi, dále aby se hlasovalo o vytvoření a složení komise, za třetí, aby se hlasovalo k pozměňovacím návrhům (tisk 586), to znamená k návrhu poslance Haška a dalšího poslance, na jehož jméno si nemohu vzpomenout.

A ještě bych rád, aby mi bylo dovoleno vznést požadavek, pozměňovací návrh k tisku 586, protože to jsem nemohl učinit, když jsem navrhoval tisk 489. A konečně, aby se hlasovalo o konečném znění tisku 586.

Co se týče ještě jedné technické poznámky. Tím hlasováním vyjádříte také to, jestli je vám lhostejné, zda aktovky budou za vás hlasovat, nebo ne. Čili zda se rozhodnete pro ten či onen tisk. Ty kolíky, kódovou jmenovku, nemusíte nosit s sebou - podle tisku 486 - ale stačí je jen vložit do lavice.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Je tu opodstatnená námietka pána poslanca Konečného, že by som mohol byť zaujatý, pokiaľ ide o vedenie schôdze a presadzovať návrh, ktorý sme predložili s pánom poslancom Sokolom, takže prosím niektorého z kolegov, aby ma v tejto časti vystriedal.

Dovoľte mi, ešte predtým, ako sa tak stane, aby som odporučil - pretože obidva návrhy považujem za rovnocenné, aby sme najskôr rozhodli o jednom z nich. To znamená, že prvý by bol predložený návrh poslanca Konečného. Budeme o ňom hlasovať. Keď nebude prijatý, budeme hlasovať o druhom návrhu. V prípade, že by bol prijatý, budeme hlasovať o pozmeňovacích návrhoch k tomuto návrhu a potom by sme hlasovali k pozmeňovacím návrhom k tomu druhému návrhu. Za predpokladu, že by bol druhý návrh prijatý.

Procedúra, ktorú navrhol poslanec Konečný, sa mi zdá veľmi komplikovaná a zložitá, rovnako ako jeho návrh na používanie hlasovacieho zariadenia. (Smích v sále.)

Poslanec SL P. Konečný: Připojím ještě jednu věc. Žádal jsem oddělené hlasování, to znamená zvlášť text a zvlášť komise.

(Řízení schůze převzal místopředseda FS K. Viktorín.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: S technickou poznámkou sa hlási pán poslanec Blažek.

Poslanec SN A. Blažek: Já si nevím rady, pane předsedající, co to bude. Berou mi můj pozměňovací návrh. Já jsem tady navrhl, aby se uvažovalo o návrhu pánů Stanka a Sokola, jako o protinávrhu k návrhu zde přítomného poslance Konečného. Čili mělo by se hlasovat o návrhu druhém jako o návrhu č. 1. Tento návrh podporuji a budu pro něj hlasovat.

Pokud by to tak nebylo a bude se nejdřív hlasovat o návrhu pana poslance Konečného, trvám na svém pozměňovacím návrhu, myslím, že trochu originálním, to jest, aby se neodmontovávaly hlasovací krabičky, ale aby se odmontovávaly sedačky.

Poslanec SL P. Konečný: Rád bych panu Blažkovi vyhověl, ale on svůj návrh nedal písemně podle jednacího řádu.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Budeme hlasovať najskôr o návrhu tlače č. 586, ale keď tu bude dosť poslancov. Prosím pána spravodajcu Konečného, aby nám upresnil postup hlasovania.

Poslanec SL P. Konečný: Je to opravdu složité, ale budiž, hlasujme o tisku 489, aby se zrychlilo projednávání, zda ho příjmeme nebo ne, potom se bude hlasovat dál.

Nejdříve se bude hlasovat o textu, a potom o vytvoření komise.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ešte nie je potrebný počet poslancov v sále.

Pán poslanec Zeman sa hlási s faktickou poznámkou.

Poslanec SN M. Zeman: Vážení kolegové, jenom využívám toho času, než se sejdeme, k faktické poznámce následujícího obsahu. Budu poprvé, co jsem v tomto parlamentě, zcela vědomě ignorovat hlasování, a to proto, že řešit problémy nefungujícího zařízení tím, že se na ně ustaví komise, pokládám za perverzní. Já bych to zařízení vyhodil a požádal firmu Philips, aby sem instalovala zařízení na odpovídající technické úrovni. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ešte faktickú poznámku má pán poslanec Konečný.

Poslanec SL P. Konečný: Kdyby Kancelář a předsednictvo se o to hlasovací zařízení staralo, jak by mělo, nebyla by potřeba komise.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Môžme pristúpiť k hlasovaniu. Prosím ešte raz pána poslanca Konečného, aby povedal, o čom budeme hlasovať.

Poslanec SL P. Konečný: Nejdříve budeme hlasovat o tisku č. 489, ovšem rozděleně, nejdřív o textu mimo bod 6 a mimo ustanovení komise.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Budeme hlasovať najskôr o návrhu, ktorý predniesol pán poslanec Konečný, v Snemovni ľudu. Kto je za tento návrh v Snemovni ľudu, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (11) Jedenásť. Ďakujem.

Kto je proti? (16) Šestnásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (42) Štyridsaťdva. Ďakujem.

V Snemovni ľudu bolo jedenásť za, šestnásť proti a štyridsaťdva poslancov sa zdržalo hlasovania, sedem poslancov nehlasovalo.

Teraz budeme hlasovať v Snemovni národov spoločne. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (1) Jeden. Ďakujem.

Kto je proti? (10) Desať. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (54) Päťdesiatštyri. Ďakujem.

Jeden bol za, desať bolo proti, päťdesiatštyri sa zdržalo hlasovania a devätnásť poslancov nehlasovalo. Ani Snemovňa národov tento návrh neprijala.

Prosím pána poslanca Konečného.

Poslanec SL P. Konečný: Teď by se mělo hlasovat o zřízení komise pro dohled nad hlasovacím zařízením. To znamená bod č. 6 usnesení a navrhovaná komise.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Myslím, že najskôr budeme hlasovať o tlači 586. Teraz budeme preberať tlač 586 a k nej pozmeňovacie návrhy.

Teraz hlasujeme o tom, že prijímame za základ rokovania tlač 586, k nej otvoríme rozpravu.

Poslanec SN A. Blažek: Já jsem projednávání dost bedlivě sledoval, na rozdíl od většiny kolegů a myslím, že rozprava k oběma návrhům už byla, čili nezbývá než o tom hlasovat, pane předsedající. Já si nejsem jistý, zda je zapotřebí se k tomu ještě dále vyjadřovat.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Prosím pána spravodajcu, aby uviedol, o čom budeme hlasovať.

Poslanec SL P. Konečný: Pane předsedající, vy se mýlíte, já nejsem zpravodajcem, já jsem navrhovatelem tisku č. 486. (Smích.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážené kolegyne a kolegovia, keď sme to prerokovávali, bola tu veľká absencia a nebol tu ani kolega Viktorín, takže prosím, aby ste ospravedlnili, povedzme, malú kontinuitu s priebehom predchádzajúceho rokovania.

Faktom je, že boli predložené dva rovnocenné návrhy. Od začiatku som to tak chápal. Jeden z nich sme už neprijali. Teraz sa uchádza o vašu priazeň, o vaše hlasy, druhý návrh, ktorý, myslím, keď príjme, prijmeme ako základ k rokovaniu, potom k nemu odhlasujeme pozmeňovacie návrhy, ktoré tu odzneli, a potom budeme hlasovať o ňom ako o uznesení spolu s pozmeňovacími návrhmi.

Prosím v prípade, že chcete, aby sa takýmto spôsobom pokračovalo, navrhujem, aby sme teraz hlasovali o tlači č. 586 ako o základe pre naše rokovanie o pozmeňovacích návrhoch k tejto tlači.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Budeme hlasovať.

(Technická poznámka: Spíš než technickou poznámku mám subjektivní pocit, že to, co se tu děje v sále, je trochu nedůstojné. Až dosud jsem se domníval, že toto je ústavodárné shromáždění. Ale to, co se tady děje, to je nad lidské sily.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Môžme hlasovať o tlači 586, aby bol daný základ nášmu ďalšiemu rokovaniu, aby sme mohli prijať pozmeňovacie návrhy.

Najskôr budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu. Kto z poslancov Snemovne ľudu je za tlač 586, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se.) (59) Päťdesiatdeväť. Ďakujem.

Kto je proti? (4) Štyria. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (9) Deväť. Ďakujem.

Päťdesiatdeväť poslancov hlasovalo za, štyria proti, deväť sa zdržalo hlasovania a štyria poslanci nehlasovali.

Teraz bude hlasovať Snemovňa národov ako celok. Prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike, aby prišli hlasovať. Môžeme hlasovať.

Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se.) (62) Šesťdesiatdva. Ďakujem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP