Čtvrtek 30. května 1991

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Kto má ďalšie návrhy alebo pripomienky? Poslanec Olej.

Poslanec SN J. Olej: Budem veľmi stručný. V podstate sa zamyslím nad názvom tejto komisie, či by nestačilo, aby to bola len komisia pre ľudské práva. Práva národnostných menšín sú súčasťou týchto práv.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Navrhujete vyškrtnúť slovo menšiny? (Ano.) Chce sa ešte niekto vyjadriť alebo má niekto návrh, pripomienku, pozmeňovací návrh alebo doplňujúci návrh?

(Hlas z pléna: Nenavrhuji vynechat toto slovo, protože to je závažná otázka v celé Evropě a nejen v Evropě a při Listině základních práv se zanedbávaly některé otázky menšin.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Má ešte niekto pripomienku? (Ne.) Nechce sa už nikto vyjadriť. Vyhlasujem rozpravu za skončenú. Prosím poslanca Gemesiho, keby sa vyjadril ako navrhovateľ k predloženým úpravám a doplnkom. Pozveme naše kolegyne a kolegov, aby to prišli odhlasovať.

Poslanec SN K. Gemesi: Myslím, že len v jednom prípade je treba zaujať stanovisko, lebo proti rozšíreniu komisie o ďalších dvoch členov nemôže zrejme plénum mať námietky, resp. ak ich má, tak to vyjadrí pri hlasovaní.

Pokiaľ ide o návrh poslanca Oleja, je to tak, ako to povedal pán poslanec Molnár. Pri navrhovaní názvu tejto komisie sme vychádzali zo skúsenosti získaných mimo našu republiku, konkrétne v Rade Európy. Tam to pridávajú tiež a zreteľne sa vyníma zo všeobecného názvu "ľudské práva" problematika menšín.

1. júla bude napríklad v Ženeve konferencia ako pokračovanie KBSE, venovaná jednoznačne problematike národnostných menšín. Organizuje to KBSE. V Paríži bude v júli konferencia Rady Európy venovaná tiež otázke menšín.

Ja by som trval na pôvodnom návrhu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Gemesimu za jeho stanovisko k predloženým návrhom. Až budeme schopní sa uznášať, pristúpime k hlasovaniu.

Súčasne, vážení kolegovia, odporúčam snemovniam, aby túto komisiu poverili, že môže pracovať i po dobu mimo zasadania Federálneho zhromaždenia, ako to vyžaduje § 90 odstavec 3 veta druhá zákona o rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia.

Tam sa uvádza, že poverenie, aby komisia pokračovala vo svojej práci i po dobu mimo zasadanie Federálneho zhromaždenia, môže komisiám udeliť ten orgán, ktorý ich zriadil.

S týmto overením a s personálnymi zmenami, prípadne so zmenami v názve strany u poslanca Pavla Dostála, budeme hlasovať o návrhu uznesenia.

Pýtam sa poslanca Oleja, či trvá na svojom pozmeňovacom návrhu? (Trvá.) Najprv budeme hlasovať o jeho pozmeňovacom návrhu, keď na ňom trvá, a potom o celom návrhu uznesenia.

Vyzývam poslancov Snemovne národov, aby sa dostavili do sály na hlasovanie.

Vážené Federálne zhromaždenie, hlasujeme o pozmeňovacom návrhu pána poslanca Oleja, ktorý navrhuje, aby z názvu komisie bolo vypustené slovo "a menšín" teda aby to bola "komisia snemovní pre ľudské práva".

Tento návrh iniciátor uznesenia neodporúča a jeden poslanec v rozprave vystúpil tiež proti takémuto postupu. Budeme o tomto pozmeňovacom návrhu pána Oleja hlasovať najprv v Snemovni národov.

(Hlasování započato ve 12.15 hodin.) Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s návrhom na vypustenie slova "a menšín" z názvu komisie? (Hlasuje se.) (19) Devätnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (30) Tridsať.

Kto sa zdržal hlasovania? (20) Dvadsať.

Osem poslancov nehlasovalo. Návrh v Snemovni národov nebol prijatý.

Prosím o hlasovanie poslancov Snemovne ľudu. Kto z nich súhlasí s týmto pozmeňovacím návrhom? (Hlasuje se.) (18) Osemnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (41) Štyridsaťjeden.

Kto sa zdržal hlasovania? (22) Dvadsaťdva.

Hlasovali všetci poslanci Snemovne ľudu.

Federálne shromaždenie ani v jednej zo snemovní tento pozmeňovací návrh neschválilo.

Teraz budeme hlasovať o celom uznesení, ako je uvedené v tlači 658 s tým, že sa doplňuje do komisie poslankyňa Ovčačiková a poslankyňa Samková a u poslanca Pavla Dostála namiesto skratky strany ČSSD, ktorá je uvedená nesprávne, sa uvádza SDO. Súčasne odporúčam snemovniam, aby sme poverili komisiu, že môže pracovať i po dobu mimo zasadania Federálneho zhromaždenia.

Odporúčam, aby sme o tomto uznesení hlasovali naraz, vrátane týchto pozmeňovacích návrhov, ktoré som prečítal. Má niekto námietky? Námietky nie sú. Budeme hlasovať o celom uznesení.

Najprv hlasuje Snemovňa národov. (Hlasování započato ve 12.18 hodin.)

Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s uvedeným uznesením o zriadení spoločnej komisie snemovní pre ľudské práva a menšiny, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se) (70) Sedemdesiat. Ďakujem.

Kto je proti? (1) Jeden.

Kto sa zdržal hlasovania? (3) Tri.

Jeden poslanec nehlasoval.

Snemovňa národov návrh uznesenia prijala.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov Snemovne ľudu. Kto z nich súhlasí s navrhnutým uznesením? (Hlasuje se.) (76) Sedemdesiatšesť. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto. Kto sa zdržal hlasovania? (5) Päť.

Jeden poslanec nehlasoval.

I Snemovňa ľudu uznesenie schválila.

Konštatujem, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky súhlasí so zriadením spoločnej komisie snemovní pre ľudské práva a menšiny podľa navrhnutého uznesenia.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 148, SL č. 233, SN č. 233)

Ďalej medzi bodmi, ktoré boli navrhnuté na rozšírenie programu tejto schôdze, bol 27 iniciatívny návrh poslancov Federálneho zhromaždenia na vytvorenie spoločnej komisie snemovní pre nové organizačné usporiadanie a zlepšenie činnosti Kancelárie Federálneho zhromaždenia.

Podkladom pre rokovanie je návrh uznesenia - parlamentná tlač 644.

Prosím poslanca Konečného, ktorý navrhol zaradenie tohto bodu na program 15. spoločnej schôdze, aby uviedol návrh uznesenia a dôvodovú správu, ktorá je tiež súčasťou tlače č. 644. Slovo má poslanec Konečný.

Poslanec SL P. Konečný: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, dovoluji si vám předložit návrh usnesení 15. společné schůze sněmoven Federálního shromáždění, a to iniciativní návrh poslanců Jana Kobylky, Drahomíry Kovaříkové, Zdeňka Maliny, Jiřího Musílka, Miroslava Sychry, Stanislava Žaluda, Jana Sokola a Pavla Konečného na vytvoření společné komise sněmoven Federálního shromáždění pro nové organizační uspořádáni a zlepšení činnosti Kanceláře Federálního shromáždění (tisk 644).

Navrhovaná komise, kde většina navržených členů stejně tak jako tak pracuje v různých iniciativních skupinách a spolupodílí se na řešení nejrůznějších problémů souvisejících s činnosti Kanceláře Federálního shromáždění, by měla být poradním sborem se zcela určitou kompetencí. Tyto kompetence by měly přispívat k daleko rychlejší nápravě chyb, k rychlejšímu řešení problémů a vést ke správnějšímu řešení všech záležitostí souvisejících s práci poslanců a souvisejících s práci Kanceláře Federálního shromáždění.

Nebudeme nahrazovat zodpovědnost Kanceláře Federálního shromáždění za řešení jakýchkoli problémů, bude mít možnost ve zvlášť závažných věcech předložit toto k rozhodování společným schůzím sněmoven. Podrobnosti k tomu máte v důvodové zprávě (tisk č. 644).

Ještě vás prosím, abyste si opravili u návrhu komise u pani poslankyně Bellušové zkratku jejího poslaneckého klubu - správně má být HZDS.

Doporučuji vám tento návrh usnesení schválit.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Otváram rozpravu k tomuto bodu programu. Kto sa hlási o slovo? Prosím, pán poslanec Pospíšil a poslanec Fišera.

Poslanec SL J. Pospíšil: Navrhuji v tomto usnesení v bodu 2 a) nahradit slovo "zprostředkovávala kontakt mezi poslanci a vedením Kanceláře Federálního shromáždění" slovy "pomáhala zprostředkovat". Komise nebude jediným, kdo bude zprostředkovávat tento kontakt.

Dále navrhuji v bodě 2 b) doplnit pokračování "případně předkládat další návrhy pro zlepšení podmínek práce poslanců a činnosti Kanceláře Federálního shromáždění". V bodě c) nahradit slova "měla podíl" slovem "navrhovala řešení zásadních problémů zaměstnanců Kanceláře Federálního shromáždění včetně otázek mzdových a personálních". V bodě d) vypustit slovo "pravidelně", protože je zbytečné. Komise podá zprávu kdykoliv to bude považovat za nutně nebo kdykoli si o to Federální shromáždění řekne.

V bodě 3 nahradit slovo "takové" slovem "kontrolní, aby neměla žádné jiné, než kontrolní pravomoci vůči Kanceláři Federálního shromáždění, a aby mohla plnit - slova "svoje poslání" škrtnout a doplnit "úkoly uložené ji tímto usnesením".

Dále navrhuji vypustit slovo v druhé větě "závazným", protože závazné doporučení mi připadá jako protimluva a zasahovalo by to do pravomoci kompetencí Kanceláře. Tam doporučuji čárku a doplnit. Přečtu celé:

"Rozhodnutí společné komise sněmoven je doporučením pro Kancelář Federálního shromáždění, předsedy sněmoven a předsedu Federálního shromáždění. "

V další větě doporučuji vypustit dvě slova: V případě nesouhlasných stanovisek závažných koncepčních - vynechat z toho slovo "správních" záležitostech bude konečně rozhodnutí na návrh komise učiněno, doporučuji vypustit slovo "nejbližší", protože tím se předjímá program schůzí, které mohou schválit jen sněmovny - společné schůzi sněmoven Federálního shromáždění.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. K zloženiu nemáte pripomienky? (Poslanec Pospíšil: K tomu jsem nediskutoval.) Ďalej sa hlási pán poslanec Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: Pane předsedající, dovolte, abych konstatoval, že za klub poslanců Sociálně demokratické orientace se zřejmě nějakým nedopatřením, přestože jsme na to upozorňovali, neobjevil mezi členy komise ani jeden jediný poslanec. Navrhujeme jako dvacátého Vítězslava Sochora, poslance za klub Sociálně demokratické orientace, a prosím, aby tento náš návrh byl splněn.

Současně chci říci, že to, co navrhoval poslanec Pospíšil vykazovalo velmi výraznou logiku a konzistenci z hlediska pravomoci této komise. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Hlási sa poslanec Soukup, po ňom poslanec Albert Černý.

Poslanec SL J. Soukup: Předpokládám, že práce komise, kterou nyní ustanovujeme, bude pro činnost poslaneckých klubů a pro poslaneckou práci velice důležitá. Za poslanecký klub Občanského hnutí je v návrhu uveden místopředseda Jan Sokol. Dovoluji si návrh doplnit o Jana Šolce za Občanské hnutí.

Předpokládáme, že zastoupení dvou poslanců z velkých klubů je zcela na místě. Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Ďalej má slovo poslanec Albert Černý.

Poslanec SL A. Černý: Vážené Federální shromáždění, byl jsem členem komise, která měla pracovní název komise ubytovací a měla rovněž podobné úkoly, jaké se navrhuji komisi této.

Současně jsem předsedou ubytovací komise výborů branných a bezpečnostních, které by měly řešit problémy ubytování poslanců - členů branné bezpečnostních výborů.

Mám velmi špatné zkušenosti, pokud jde o spolupráci s Kanceláři Federálního shromáždění veškeré návrhy, veškeré požadavky ztroskotaly vždy na tom, že tyto komise neměly žádnou pravomoc.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Kto sa chce ďalej vyjadriť k rozprave k tomuto návrh uznesenia? Prosím, pán poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Nie je to síce k veci, ale keď tu pán kolega Černý hovoril, že branno-bezpečnostný výbor má mať nejaké extra ubytovanie, sú to poslanci prvého rangu a my sme poslanci druhého, alebo čo to má byť?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Myslím, že to bolo ináč pojaté. Prosím pána poslanca Černého, aby to vysvetlil.

Poslanec SL A. Černý: Poslanci branně bezpečnostních výborů v tomto smyslu jsou členy takového rangu, že mají určité podklady, určité spisy, které se speciálně členům branně bezpečnostních výborů na naší milé ubytovně, trefně zvané "Gulak" ztrácely. Právě z těchto důvodů byla tato komise zřízena a neměla zajišťovat exkluzivní ubytování pro tyto poslance, ale pouze bezpečné ubytování.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pán poslanec Világi sa ešte hlási.

Poslanec SL O. Világi: Navrhujem vymeniť za pána poslanca Gemesiho pani poslankyňu Adrianovú.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pani poslankňa Adrianová súhlasí? (Ano.) Ďakujem.

Kto má ďalej návrhy alebo pripomienky? Nie sú ďalšie pripomienky, končím rozpravu k tomuto návrhu uznesenia, chce sa ešte k tomu vyjadriť pán poslanec Konečný ako uvádzajúci?

Poslanec SL P. Konečný: Já bych ještě doplnil informaci, v tisku 644 je navrhován k volbě předseda této společné komise, pan poslanec Stanislav Žalud. Tento tisk 644 prošel politickým grémiem, pokud jsem byl informován, co se týče těch dalších návrhů, které tady padly, od pana poslance Fišery a ostatních, pani poslankyně Kovaříková psala všem klubům 5.4.1991 dopis. Pokud mezi tím vznikly nové kluby, tak to bude pravděpodobně důvodem, proč se jejich zástupci nedostali do této komise. Samozřejmě dalo se to udělat i na tom politickém grémiu, kde se o tom jednalo.

Jinak nevidím žádný zvláštní důvod, že by o dva členy komise neměla byt doplněna. To znamená, jestli to mohu říci i za navrhovatele, toto jsme sice nekonzultovali, ale předpokládám, že budou mít možnost vyjádřit své stanovisko hlasováním. Neměl bych nic proti tomu, aby za SDO byl do komise doplněn pan poslanec Vítězslav Sochor jako dvacátý člen a jako dvacátý první člen pan poslanec Jan Šolc.

Co se týče dalších pozměňovacích návrhů, ještě abych se vyjádřil ke změně poslaneckého klubu Veřejnosti proti násilí, za pana Gemesiho pani Adriánovou. Myslím, že k tomu nebudou žádné výhrady ze strany navrhovatelů, a co se týče návrhu pana poslance Pospíšila, ten jsme dopředu již trochu konzultovali s navrhovateli a také jsme se dohodli, že bychom ho přijali. Myslím, že by bylo potřebné o něm přece jenom hlasovat, protože se všemi navrhovateli jsme nemluvili. To je všechno.

Pokud mohu navrhnout proceduru, tak bych navrhl hlasování o návrhu pana poslance Pospíšila a potom celkové hlasováni o složení komise včetně toho, že by se zvolil i předseda komise.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takže by sa týmto schválil aj predseda komisie pán poslanec Žalud. Prosím, pán poslanec Világi.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP