Čtvrtek 30. května 1991

(Hlas z pléna: Za této situace bych navrhoval, abychom hlasovali tak, jak byly jednotlivé pozměňovací návrhy předloženy a celá situace se vyjasní.)

Poslanec SL J. Pospíšil: Pokud se bude hlasovat podle pořadí, tak když ty body budou vypuštěny, když budou schváleny, musí to být nový odstavec.

Navrhuji podle jednacího řádu hlasovat o pátém návrhu poslance Fišery.

Poslanec SN I. Fišera: Já si myslím, že musíme tento hořký kalich procedurálního neštěstí vypít až do konce, protože jsme ho včera vyvolali. Myslím, že tento hořký kalich budou pít ještě lidé, kteří budou postiženi tímto procedurálním problémem, protože to, co jsme měli včera předloženo, bylo solidní, lidské a chránilo to současně i tento stát.

V důsledku toho se domnívám, že nyní je třeba hlasovat o mém šestém návrhu, nikoli o návrhu pátém, prostě z toho důvodu, že jsme se dohodli, že na nějakém jiném místě bude zařazen návrh pana poslance Kučery a na tomto míste bude zařazen můj návrh, jak jsme to před chvíli odhlasovali. Prosím proto, aby se hlasovalo o návrhu číslo 6.

(Hlas z pléna: Znovu opakuji, že o pozměňovacím návrhu poslance Fišery pod číslem 6 se hlasovat nemůže, neboť je to návrh na zrušení odstavce 3 c) a d), u nichž jsme si včera odhlasovali, že podle těchto bodů 3 c), d), a e) výkon má podle zákona vláda atd. Bylo by to zmateční. Včera jsme odhlasovali, že podle těchto bodů a podle tisku 657 bylo všem jasné, co tyto body znamenají, že podle těchto bodů vláda vypracuje zákon. Dnes znovu revokujeme naše včerejší hlasování, že body platí a vláda podle nich vypracuje zákon. Je tady návrh na vypuštení. Je to nesmysl a nelze o tom hlasovat.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ak nikto nestiahne svoj návrh, musíme o ňom hlasovať.

(Hlas z pléna: Poslanec Kučera a poslanec Fišera se odvolávají na procedurální hledisko. Zde však hovoříme o logickém hledisku. Jsou zde dva názorové proudy. Proto žádám, aby se hlasovalo postupně, dokonce i bez další rozpravy, týkající se technických poznámek. Žádám zpravodaje, aby v bodě 12 si to vzal jako nový odstavec. Jiné řešení nevidím.)

(Hlas z pléna: Pane předsedo, dámy a pánové, z procedurálního hlediska je věc jasná. Musí se hlasovat o každém pozměňovacím návrhu. Návrhy pana poslance jsou pozměňovacími návrhy k přijatému textu, který jsme přijali včera. To znamená, že je to pozměňovací návrh k tomu, co bylo včera přijato. Proto je možné o tom normálně hlasovat.)

Předsedající místopředseda SL K. Viktorín: Budeme hlasovať podľa poradia, slovo má poslanec Pospíšil.

Poslanec SL J. Pospíšil: Musí se hlasovat o všech návrzích. Předsedající řekl, že budeme hlasovat podle pořadí, čili nyní by se mělo hlasovat o pátém návrhu poslance Fišery - odstavec 3 b) se ruší. Komise doporučuje neschválit návrh poslance Kučery, který je uveden v bodu 15.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Najprv hlasuje Snemovňa ľudu. (Hlasování započato v 10.26 hodin.)

Kto z poslancov Snemovne ľudu je za návrh poslanca Fišeru? (Hlasuje se.) (22) Dvadsaťdva. Ďakujem.

Kto je proti? (26) Dvadsaťšesť.

Kto sa zdržal hlasovania? (23) Dvadsaťtri.

Dvadsaťdva poslancov je za, dvadsaťšesť proti, dvadsaťtri sa zdržalo hlasovania, sedem poslancov nehlasovalo. Snemovňa ľudu tento návrh neprijala.

Teraz bude hlasovať Snemovňa národov. Kto z poslancov Snemovne národov je za návrh poslanca Fišeru? (Hlasuje se.) (23) Dvadsaťtri. Ďakujem.

Kto je proti? (35) Tridsaťpäť.

Kto sa zdržal hlasovania? (23) Dvadsaťtri.

Tridsaťtri poslancov je za, tridsaťpäť proti, dvadsaťtri sa zdržalo hlasovania, štyria poslanci hlasovanie ignorovali.

Ani Snemovňa národov návrh neschválila.

Slovo má poslance Pospíšil.

Poslanec SL J. Pospíšil: Pak je tu šestý návrh poslance Fišery - odstavec 3 c) a d) se ruší. Nedoporučujeme, protože způsob zveřejnění řeší návrh Křesťansko-demokratického hnutí. Do vyjití zákona nikdo nemůže nic zveřejnit. Přijetí nedoporučujeme.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Najprv hlasuje Snemovňa ľudu. (Hlasování započato v 10.28 hodin.)

Kto z poslancov Snemovne ľudu je za tento návrh poslanca Fišeru? (Hlasuje se.) (42) Štyridsaťdva. Ďakujem. Kto je proti? (26) Dvadsaťšesť.

Kto sa zdržal hlasovania? (10) Desať.

Štyridsaťdva poslancov je za, dvadsaťšesť proti, desať sa zdržalo hlasovania, traja nehlasovali. Snemovňa ľudu tento návrh neprijala.

Teraz bude hlasovať Snemovňa národov spoločne.

Kto z poslancov Snemovne národov je za tento návrh? (Hlasuje se.) (36) Tridsaťšesť. Ďakujem.

Kto je proti? (37) Tridsaťsedem.

Kto sa zdržal hlasovania? (18) Osemnásť.

Tridsaťšesť poslancov je za, tridsaťsedem proti, osemnásť sa zdržalo hlasovania, šesť poslancov nehlasovalo. Ani Snemovňa národov tento návrh neprijala.

Prosím o ďalšie návrhy.

Poslanec SL J. Pospíšil: Pak je tu návrh paní poslankyně Samkové na nový bod 5, to znamená k bodu 5 - "ukládá předsednictvu Federálního shromáždění, aby zajistilo rozvázání pracovního poměru s pracovníky Kanceláře Federálního shromáždění, kteří byli pozitivně lustrováni ve smyslu § 42 odstavec 1 zákoníku práce".

Tento návrh doporučujeme, protože to je pod zákonnou kontrolou.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Faktickú pripomienku má pán poslanec Ambros.

Poslanec SN R. Ambros: Pretože bol schválený bod 5, technicky by to mal byť bod 6.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Technickú poznámku má pán poslanec Gandalovič.

Poslanec SN P. Gandalovič: Za vztažnou větou musí byt čárka, protože by to ztrácelo smysl. Čárka bude za "kteří byli pozitivně lustrováni".

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Budeme o tomto návrhu hlasovať.

Najskôr Snemovňa ľudu. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (148) Stoštyridsaťosem. Ďakujem.

Kto je proti? (7) Sedem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (26) Dvadsaťšesť. Ďakujem.

Za bolo stoštyridsaťosem poslancov, sedem proti, dvadsaťšesť sa zdržalo, osem poslancov nehlasovalo. Snemovňa ľudu tento návrh schválila.

Teraz bude hlasovať Snemovňa národov ako celok. Kto je za, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (63) Šesťdesiattri. Ďakujem..

Kto je proti? (7) Sedem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (21) Dvadsaťjeden. Ďakujem.

Za hlasovalo šesťdesiattri poslancov, proti sedem, dvadsaťjeden sa zdržalo hlasovania, osem poslancov sa hlasovania nezúčastnilo. Aj Snemovňa národov tento návrh schválila.

Poslanec SL J. Pospíšil: Osmý návrh poslankyně Samkové - do bodu 3 písm. c) doplnit seznam spolupracovníků Státní bezpečnosti - rezident, agent, držitel propůjčeného bytu - o kategorii důvěrník. S tím komise nemůže souhlasit.

Už jsme několikrát uvedli, že tato kategorie spolupracovníků není tak spolehlivě zajištěna, jako kategorie tajných spolupracovníků, které jsme navrhli. (Poslankyně Samková: Stahuji.)

Další návrh je poslance Dienstbiera mladšího - doplnit: "bere na vědomí rezignaci poslance J. Dienstbiera mladšího na členství v komisi pro objasnění událostí 17. listopadu 1989". Myslím, že by to bylo nejlepší do bodu 1 odstavec 1, jak jsme to měli v tisku a). Komise doporučuje.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Najskôr bude hlasovať Snemovňa ľudu. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (77) Sedemdesiatsedem. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (11) Jedenásť. Ďakujem.

Za hlasovalo sedemdesiatsedem poslancov, nikto nebol proti, jedenásť sa zdržalo hlasovania a pť poslancov nehlasovalo vôbec.

Teraz bude hlasovať Snemovňa národov ako celok. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (85) Osemdesiatpäť. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto. Ďakujem. Kto sa zdržal hlasovania? (7) Sedem. Ďakujem.

Za hlasovalo osemdesiatpäť poslancov, nikto nebol proti, sedem poslancov sa zdržalo hlasovania, osem poslancov nehlasovalo. Aj Snemovňa národov tento návrh schválila.

Poslanec SL J. Pospíšil: Další návrh č. 10 je poslance Valka. Jde o technickou záležitost, pokud proti tomu nebudou sněmovny nic mít, nemusí se hlasovat.

Další návrh č. 11 je návrh poslance Valka - vypustit bod 2 c). Komise s politováním musí s tímto návrhem souhlasit, protože jsme si před chvílí schválili, že zveřejňování bude podle zákona. Nezbývá, než počkat na zákon. Vypustit bod 2 c) komise doporučuje.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Budeme hlasovať.

Najskôr budeme hlasovať v Snemovni ľudu. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (70) Sedemdesiat. Ďakujem.

Kto je proti? (5) Pť. Ďakujem

Kto sa zdržal hlasovania? (4) Štyria. Ďakujem.

Za hlasovalo sedemdesiat poslancov, pť bolo proti, štyria sa zdržali hlasovania, štyria poslanci nehlasovali.

Teraz bude hlasovať Snemovňa národov ako celok. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (81) Osemdesiatjeden. Ďakujem.

Kto je proti? (5) Pť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (7) Sedem. Ďakujem.

Osemdesiatjeden poslancov bolo za, päť proti, sedem sa zdržalo hlasovania a štyria poslanci nehlasovali. Aj Snemovňa národov návrh schválila.

Prosím o ďalší návrh.

Poslanec SL J. Pospíšil: Nyní jsme se dostali k bodu 12. Podle mého mínění musí o tom rozhodnout sněmovny. Nezbývá, než nový odstavec bodu 3 - návrh poslance Šterna.

Poslanec SL P. Kučera: Musím trvat na tom, že nové znění bodu 3 c), jak navrhuje poslanec Štern, není v rozporu s tím, co jsme včera schválili. Tam by nahrazoval odstavec, kde se hovoří o odtajnění zveřejnění seznamů atd. V novém znění jde také o odtajnění a určitou formu zveřejnění, ale o přesném způsobu nakládání s těmito daty rozhodne nový návrh zákona, který teprve má vláda předložit, takže to není v kolisi s tím, co jsme včera přijali.

Poslanec SL O. Huml: Mně připadá podivné, že například v bodě 7 nám nevadilo, že by to kolidovalo se schváleným bodem 5 a klidně jsme přijali, že to bude nový bod 6. V tomto případě najednou musí být nové znění bodu 3 c) a nemůže to být nový odstavec. To nechápu. (Potlesk.)

Místopředseda SN J. Sokol: Vážené Federální shromáždění, od té chvíle, kdy jsme včera odmítli o textu usnesení jednat a začali mechanicky hlasovat, se toto usnesení nezadržitelně řítí ke katastrofě. (Potlesk.)

Každým dalším krokem se text, který zde chaoticky vzniká mechanickým skládáním různých nápadů, blíží k něčemu, pro co žádný soudný člověk nemůže hlasovat. (Potlesk.)

Poslanec SL A. Černý: Pane předsedající, měl bych poznámku k vystoupení pana poslance Sokola, pokud jde o hlasování. Není mně zcela jasné, jestli jde o záměnu odstavce bodu 3 c) nebo jestli půjde o nové písmeno v odstavci 3.

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale jestliže si obě znění pozorně přečtu, v každém jde o něco jiného. Žádám tedy, aby mně buď předsedající schůze, nebo navrhující tohoto pozměňovacího návrhu zcela jasně řekl, jak chce tento bod zařadit.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem, prosím.

Poslanec SL L. Kudláček: Pane předsedající, navrhující toho nového bodu 3 c) tady není, ale protože šlo o návrh ODY, myslím, že se můžeme dohodnout. Nechci říkat, že pod záminkou, ale pod pláštěm procedurálního postupu zde probíhá boj o věcné znění, to je nám, myslím, všem jasné. Z toho důvodu se my domníváme, že ten, kdo podporuje věcné stanovisko, které bylo formulováno jako nové znění 3 c), může pro něj hlasovat ve znění bodu 12, kdo toto stanovisko věcně nepodporuje, ať hlasuje proti.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Prosím, pán poslanec Pospíšil.

Poslanec SL J. Pospíšil: Já tuto věc bohužel nemohu objasnit, protože pořád tady nepadlo rozhodnutí, a toto rozhodnutí nemohu udělat já. Jestli se to bude číst jako nové znění bodu 3 c), nebo jestli to bude nový odstavec. Ať rozhodnou sněmovny hlasováním. Čili já bych navrhoval teď rozhodnout hlasováním o tom, jestli ten návrh bude nové znění 3 c) anebo jestli to bude nový odstavec bodu 3.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Pán poslanec Vild.

Poslanec SN J. Vild: Pane předsedající, dámy a pánové, podle mého názoru není možné o něčem jiném hlasovat, než o tom, co navrhl včera poslanec Štern a poslanec Štern navrhl to, co je v bodu 12, to znamená nové znění bodu 3 c). My to tady nyní nemůžeme měnit, když on tu není a nemůžeme o tom ani hlasovat.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP