Čtvrtek 30. května 1991

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím pána poslanca Pospíšila.

Poslanec SL J. Pospíšil: Bude se hlasovat o bodu 15. Přečtu návrh poslance Kučery: "Zařadit nový odstavec v bodě č. 3, který žádá vládu, aby urychleně připravila návrh nového tiskového zákona." Samozřejmě komise je pro tento návrh, protože vždycky dáváme přednost zákonnému řešení.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Budeme hlasovať. S technickou poznámkou sa ešte hlási poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Vážené Federální shromáždění, myslím, že formálně procedurálně lze souhlasit s návrhem poslance Fišery o pořadí, jak tady proponoval nejpozději, nicméně obávám se, že poté, co jsme včera schválili zařazení bodu e) do odstavce 3 dost dobře nemůžeme hlasovat o vynechání bodů c) a d).

V každém případě nedoporučuji hlasování o vynechání těchto bodů, protože o bodě e) jsme již rozhodli hlasováním včerejším. Čili o těch nových návrzích by mělo být hlasováno jako o nových bodech, které budou do odstavce doplněny, nikoliv jako o bodech, jak zněl návrh poslance Šterna, aby bod c) byl nahrazen bodem podle tohoto návrhu. To by odporovalo logice včera přijatého usnesení.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem, pán poslanec, ale teraz sme chceli hlasovať o bode 15 - návrhu pána poslanca Kučeru. Prosím pána poslanca Kučeru, má technickú poznámku.

Poslanec SL P. Kučera: Pane předsedající, já souhlasím s tím, aby se nyní hlasovalo o mém návrhu č. 15, ale chtěl bych jenom krátce reagovat na pana poslance Bendu. O bodu 3 c) máme jasně v návrhu, který máme před sebou, řečeno, že je to nové znění bodu 3 c) a jestliže přijmeme tento návrh hlasováním, potom se domnívám, že to není v rozporu s tím, co jsme přijali včera.

Nový odstavec 3 c), bude-li inkorporován, bude pokryt návrhem včerejším. Není to v rozporu.

Poslanec SL J. Pospíšil: Nezlobte se, ale pokud zde budeme hlasovat, tak bychom museli hlasovat o vypuštění bodu 3 c), protože návrh poslance Kučery je zařadit nový odstavec v bodě 3. Já bych doporučoval, aby se o něm hlasovalo napřed, a potom souhlasíme i s tím zněním. Ale není to vypuštění bodu 3 c).

Poslanec SL P. Kučera: To samozřejmě není vypuštění bodu 3 c). O bodu 3 c) se více méně bude teprve hlasovat při návrhu, který předložila skupina Občanské demokratické iniciatívy.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Pristúpime k hlasovaniu o bode 15 - návrh pana poslanca Kučeru.

Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s týmto návrhom pána poslanca Kučeru, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (80) Osemdesiat. Ďakujem.

Kto je proti? (1) Jeden.

Kto sa zdržal hlasovania? (13) Trinásť.

Dvaja poslanci nehlasovali. Ďakujem.

Teraz bude hlasovať Snemovňa národov ako celok. Pýtam sa, kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s návrhom pána poslanca Kučeru, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (82) Osemdesiatdva. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (8). Osem.

Pť poslancov nehlasovalo. Obidve snemovne tento návrh schválili.

Prosím pána spravodajcu, aby prečítal nový návrh.

Poslanec SL J. Pospíšil: Pane předsedající, prosím, nezlobte se, já teď nevím, o čem se bude hlasovat. Jestli o tom, co říkal pan poslanec Kučera, to znamená o návrhu č. 12 poslance Šterna, nebo návrhu poslance Kučery.

(Hlas z pléna: Prosím vás, já bych žádal o vysvětlení jedné věci. Mám před sebou přehled pozměňovacích návrhů k tisku 657. Včera jsme odhlasovali bod č. 3 poslance Ambrose, včetně bodu h), zveřejnění podle bodu 3 c), d), e) a bod 4 a) se vykoná na základě tohoto usnesení. Takže včera jsme odsouhlasili, že to bude zveřejněno podle bodu 3 c), d) a e) to podle bodu v tom znění, jak jsou v tisku 657. Pokládám tím pádem za nesmyslné, aby se znovu hlasovalo o bodech 3 c), d), e), neboť jsme včera odsouhlasili tyto body.)

Poslanec SN I. Fišera: Promiňte, ale s tím tvrzením naprosto nemohu souhlasit, protože právě včera se ukázalo, že bylo nutné vydat pro poslance seznam všech pozměňovacích návrhů, aby bylo zřetelné, o čem se hlasuje. Já trvám na tom, aby hlasovalo o tom, co jsem navrhl, to znamená o návrhu č. 12 poslance Šterna, abych já nemusel trvat na svém návrhu. Nedá se nic dělat. Ta absurdita vznikla tím, že jsme nedostali předložené návrhy, a že všichni jsme souhlasili s tím, že tyto návrhy potřebujeme právě proto, aby naše usnesení dostalo logiku.

Poslanec SL P. Kučera: Já mám ještě poznámku ke kolegovi Mackovi. Z věcného hlediska by bylo absurdní, kdybychom už včera zavazovali plénum k něčemu, o čem se mělo teprve hlasovat na základě pozměňovacích návrhů. Samozřejmě předpokládalo se, že jestliže vypadne například odstavec 3 c), že bude nahrazen novým zněním. A že toto nové znění bude podléhat režimu předpokládanému v návrhu Křesťansko-demokratického hnutí. Tedy bude se postupovat podle tohoto návrhu v případě nového odstavce.

Poslanec SN M. Macek: Prosím vás, toto jsou sofistiky. Mám dojem, že všichni, kteří včera hlasovali o pozměňovacím návrhu poslance Ambrose, bod 3 h) - zveřejnění podle bodu 3 c), d) a e) - věděli obsah těchto bodů a tím, že hlasovali, vyjádřili svou vůli, že chtějí, aby to bylo zveřejněno podle bodu 3 c), d) a e) v tom znění, jak je původní zpráva.

(Předsedající K. Viktorín: Čo navrhujete vy, čo sa má ďalej robiť?)

Domnívám se, že tím, že jsme přijali pozměňovací návrh poslance Ambrose - bod h), že zveřejnění podle bodu 3 c), d) a e) - všechny ostatní pozměňovací návrhy týkající se těchto bodů už jsou irelevantní a nelze o nich hlasovat.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Prosím ďalšia technická poznámka.

(Hlas z pléna: Pan poslanec Fišera už včera upozorňoval na nedokonalost jednacího řádu, ale myslím si, že se zde jedná přímo o to, o čem hlasujeme a je zavádějící, když se vymlouváme na jednací řád.

Už včera jsme měli postupovat podle jednotlivých ustanovení anebo v pořadí tak, jak byly jednotlivé návrhy předloženy. Já za svoji osobu prohlašuji, že jsem věděl, o čem hlasuji a nyní, pokud bych měl hlasovat o bodu 3, tak bych mohl hlasovat - a to navrhuji - jedině o rozšíření bodu 3, o pozměňovacím návrhu pana poslance Šterna. Ale pokud bych měl hlasovat o vypuštění bodu 3, tak musím hlasování ignorovat. Děkuji.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím, hlási sa pán poslanec Šilhán.

Poslanec SL V. Šilhán: Pane předsedající, myslím, že došlo k velikému omylu. Přijetím návrhu poslance Ambrose, mám na mysli písm. h), toto znamená, že zveřejnění bodu 3 c), d), e) a bodu 4 a) se vykoná podle zákona, který teprve má být zpracován. To znamená obsah toho, co je skryto pod těmito písmeny, by měl být formulován v předloženém zákoně, a nikoliv v tom, co bylo předloženo - jak já jsem tomu rozuměl - v návrhu původním, č. 657. To znamená tento problém - problém zveřejňování má být teprve formulován a předložen ve formě zákona a o něm má být jednáno. A nikoliv tak, jak to vykládáte vy, pane poslanče.

(Hlas z pléna: Zde došlo k určitým nejasnostem, které vznikly při projednáváni tohoto tisku. Za Občanskou demokratickou alianci bych měl tento návrh:

Byli bychom rádi, kdyby návrh poslance Šterna byl začleněn. A protože nyní není jasno, které písmeno by to mělo být, chtěli bychom ho zařadit jako nový odstavec do bodu 3 a samotné písmeno by se stanovilo podle logického rámce, který vznikne.)

Poslanec SL P. Kučera: Ze stejných procedurálních důvodů, které vedly včera k pozdržení, musíme se k tomuto návrhu postavit negativně. Protože tady je jasně řečeno - pozměňovací návrh č. 12 poslance Šterna zní: "Nové znění bodu 3 c). "

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Prosím vás, vyjadrite sa k tomu hlasovaním. Ešte sa chce k tomu vyjadriť pán predseda Dubček.

Předseda FS A. Dubček: Ja tiež myslím, že z hľadiska procedurálneho je treba prihliadnuť na to, na čo tu upozorňoval pán poslanec Kučera aj niektorí iní. Totiž, o čo ide? Najskôr by mal byť zrejme zákon, podľa ktorého by sme sa mohli riadiť pri našom ďalšom postupe. Ináč si myslím, že by sme sa dostali do rozporu, ide o procedurálnu záležitosť. Bolo by to v rozpore s tým, čo povedal pán predseda vlády: "Vláda upozorňuje, že úlohu pre predsedníctvo - odtajiť materiály pre potreby tlače - je možné uskutočniť len zmenou zákona č. 102."

Upozorňujem na to, že je potrebné mať zákonnú normu pre ďalší postup. Ináč by sme sa dostali do rozporu s tým, čo tu hovoril pán predseda vlády.

Poslanec SN R. Senjuk: Velmi vítám rigorózní postup, jak pana předsedy, tak pana Kučery, ale domnívám se, že rigorózní postup by měl být uplatněn i u bodu 3, kde z logiky věci jednoznačně vyplývá, že v tom případě nemůžeme hlasovat o vypuštění bodu 3 c), d), protože logiku - a odkazuji na učebnici Základy logiky - výklady vět, ze kterých se ta logika dá jednoznačně určit, je potřeba zachovat jak u bodu, na který upozorňoval pan předseda, tak i u bodu 3.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Pán poslanec Senjuk, najskôr by museli navrhovatelia tieto návrhy stiahnúť, potom by sa o nich nehlasovalo.

Poslanec SL J. Pospíšil: Chtěl bych promluvit k tomu, o čem mluvil pan předseda Federálního shromáždění. On totiž mluvil o návrhu poslance Valka, o zveřejnění inkriminovaných poslanců pro tisk. Samozřejmě komise bude doporučovat tento návrh, pokud bude znění, že zveřejnění bude podle zákona.

Poslanec Valko navrhuje bod 2 c) vypustit a my samozřejmě budeme doporučovat, pokud zůstane toto znění, že se bude zveřejňovat podle zákona. Když podpoříme, že se bude zveřejňovat podle zákona, nemůžeme žádat zveřejnění před zákonem.

Poslanec SL J. Soukup: vážené Federální shromáždění, s potěšením kvituji, že tady padla zmínka o učebnicích logiky, protože přesně podle logických pravidel, pokud by pan poslanec Ambros chtěl podávat pozměňovací návrh a mělo by mít smysl, aby takový návrh podával, tak tady se jedná o zveřejnění podle zákona. Kdyby tomu tak nebylo, a platil by výklad, který podal pan poslanec Macek nebo Senjuk, stačilo by přijmout usnesení a žádný zákon bychom nemuseli přijmout.

Poslanec SL V. Benda: Dámy a pánové, pan předseda Federálního shromáždění má pravdu v tom smyslu, že jsme schválili rozhodnutí, že zveřejnění se má dít podle zákona. Současně jsme schválili pokyn nebo žádost vládě, aby zákon vypracovala tak, aby bylo možné zveřejnění podle bodu c), d), e).

Veškeré pokusy revidovat body c), d), e), pokládám za pokusy opakovat hlasování a revidovat naše schválené rozhodnutí ze včerejška. Tak to prostě je.

Ano je řečeno, že body c), d), e), vstoupí v platnost podle dodatku pana poslance Ambrose, který byl schválen, až vláda zabezpečí zákonné podmínky pro jejich provedení. V tom schváleném dodatku výslovně body c), d), e), jsou citovány, aby vláda zohlednila možnost takového postupu v zákoně. Takové jsou věci, ať už jste hlasovali včera podle své vůle nebo proti své vůli, ale fakt je, že toto hlasování proběhlo a nikdo nevznesl protest, že mu to nebylo jasno, co znamená dodatek pana poslance Ambrose nebo jeho pozměňovací návrh. Toto je schválená záležitost, o které nemůžeme znovu hlasovat. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďalšiu technickú poznámku má pán poslanec Dienstbier.

Poslanec SL J. Dienstbier ml.: Chtěl bych požádat pana poslance Bendu a pana poslance Macka, aby nemluvili jménem všech poslanců, kteří hlasovali pro návrh pana poslance Ambrose včera. Také jsem pro něj hlasoval s tím, že budu hlasovat i pro další pozměňovací návrh, např. pana poslance Šterna nebo Fišery. Děkuji.

Předsedající mistopředseda FS K. Viktorin: Faktickú poznámku má pán poslanec Kučera.

Poslanec SL P. Kučera: Řekl to implicitně poslanec Dienstbier. Obracím se na pana poslance Bendu. Jestliže jsme s poslancem Fišerou navrhovali vypustit bod 3 c), pak poslanec Fišera navrhuje, aby se nejprve hlasovalo o tom, aby odstavec 3 c) měl nové znění. Jestliže bude odhlasováno nové znění, osobně návrh na vypuštění toho bodu stáhnu. Jasně je řečeno v návrhu "nové znění bodu 3 c)".

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Pán poslanec Macek.

Poslanec SN M. Macek: Vyrozuměl jsem z projevu kolegy Dienstbiera, že včera hlasoval o zveřejnění podle bodu 3 c), d) a e), aniž tušil, co tyto body budou znamenat. To mi připadá zcela absurdní.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Buďme trochu konštruktívnejší. Máme tu dva návrhy, ktoré sme povinní - pokiaľ ich poslanec nestiahne - odhlasovať. Môžme ich odmietnuť, ale to nie je možné, neukončíme to ani do večera, prosil by som, aby sme sa dohodli. Prosím, ďalšia technická poznámka.

Poslanec SL L. Kudláček: Pane předsedo, pane předsedající, pochopitelně jsme podávali návrh na nové znění bodu 3 c) proto, že nám připadalo jako rozumnější řešení. Ovšem v tomto případě se obávám, byl-li skutečně odhlasován pozměňovací návrh poslance Ambrose, tak z logických důvodů není možné náš návrh zařadit jako nové znění bodu 3 c), protože o tom se věcně hlasovalo, to má poslanec Macek naprostou pravdu, to by bylo velmi nelogické. Jestliže je to možné, netrváme na tom, aby to bylo nové znění bodu 3 c), ale jako nový odstavec bodu 3, i když s tím nejsme příliš spokojeni.

Poslanec SL P. Kučera: Je mi líto, ale včera se z procedurálních důvodů "zasekl" návrh, který tuto záležitost řešil komplexně. Dnes bychom měli měnit postup v této jednotlivé věci. To znamená, že budeme charakterizovat váš návrh jako jinak pojatý a jinak traktovaný. Nemohu si pomoci. Je to váš návrh na nové znění bodu 3 c), nenarušuje to, co se schválilo včera. Věcně to lze klidně takto přijmout.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP