Čtvrtek 30. května 1991

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Takže budeme hlasovať, technická poznámka - pán poslanec Tichý.

Poslanec SN B. Tichý: vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, musíme si uvědomit, co čteme. Čteme nové znění bodu 3 c), znamenalo by to tedy, že zamítáme staré znění bodu 3 c), není tedy možné o tom hlasovat, a když, tak jenom negativně.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Hlási sa pán poslanec Senjuk s technickou poznámkou.

Poslanec SN R. Senjuk: Domnívám se, že debata je naprosto zbytečná, hlasovali jsme o návrzích pana kolegy Fišery v tom znění, v jakém byly předloženy, i když to bylo proti logice věci, ale nyní máme před sebou pouze hlasování.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Budeme teda hlasovať o návrhu poslanca Šterna.

Poslanec SL J. Pospíšil: Nové znění bodu 3 c): "Vládu České a Slovenské Federativní Republiky, aby do připravované právní úpravy nakládáná s osobními daty občanů zahrnula možnost přístupu každého občana na jeho žádost k jeho základním údajům z evidence zájmových osob bývalych StB". Komise tento návrh podporuje.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Najskôr bude hlasovať Snemovňa ľudu, kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (63) Šesťdesiattri. Ďakujem.

Kto je proti? (5) Pť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (17) Sedemnásť. Ďakujem.

Šesťdesiattri hlasovalo za, pť proti, sedemnásť sa zdržalo hlasovania, osem poslancov nehlasovalo, Snemovňa ľudu tento návrh prijala.

Teraz bude hlasovať Snemovňa národov ako celok. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (49) Štyridsaťdeväť. Ďakujem.

Kto je proti? (13) Trinásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (25) Dvadsaťpäť. Ďakujem.

V Snemovni národov bolo štyridsaťdeväť poslancov za, trinásť hlasovalo proti, dvadsaťpäť sa zdržalo hlasovania, deväť poslancov nehlasovalo. Snemovňa národov tento návrh schválila.

Prosím pána poslanca Pospíšila aby uviedol ďalší návrh.

Poslanec SL J. Pospíšl: Návrh číslo 13, poslanec Petr Kučera navrhuje vypustit bod 2 c). O tom se hlasovalo.

Číslo 14, poslanec Kučera navrhuje vypustit body 3 b), c) a d) a nahradit je zněním navrhovaným poslancem Fišerou. Poslanec Fišera měl znění dle předchozího návrhu, o tom už tady bylo mluveno, takže toto nedoporučuji. Poslanec bere svůj návrh zpět.

Patnáctý návrh byl schválen, poslanec Soukup navrhoval vypustit některé body, domnívám se ale, že o všech jeho návrzích se již hlasovalo. Souhlasíte se stažením? (Ano.)

Další pozměňovací návrh má poslanec Soukup, nové znění bodu 3 b): "Žádá vládu České a Slovenské Federativní Republiky, aby urychleně předložila návrh zákona o nakládání s registry spolupracovníků bývalé Státní bezpečnosti a návrh novely tiskového zákona."

Tento návrh nedoporučujeme, protože se o něm hlasovalo v různých obměnách. Poslanec Soukup tento návrh stahuje.

Pak zde máme návrh číslo 18 poslance Luxe, který doporučuje, aby každý občan obdržel oznámení o pozitivní lustraci do 30. 9. 1991, a aby materiály o lustracích byly zapečetěny a komisionálně uloženy u ústavního soudu, protože tento neexistuje a domníváme se, že tento návrh docela dobře bude řešen zákonem, který se připravuje.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Pán poslanec Lux.

Poslanec SN J. Lux : Domnívám se, že je to řešitelné, ovšem jestliže všechny tyto tři pozměňovací návrhy jsou obsaženy v návrhu kolegy Ambrose, tak návrh stahuji.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Prosím pána spravodajcu.

Poslanec SL J. Pospíšíl: Pak máme poslední pozměňovací návrh poslance Selnera, nový bod 3 c): " Aby odtajnila a zveřejnila seznamy všech občanů, kteří jsou občany České a Slovenské Federativní Republiky a nikdy nebyli rezidenty, agenty a držiteli propůjčeného bytu." Tento návrh nedoporučujeme. (Smích v sále.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Pýtam sa pána poslanca Selnera, či chce, aby sme o tomto hlasovali. (Poslanec Selner: Ano.) Budeme o návrhu hlasovať. Najskr Snemovňa ľudu.

Kto z poslancov Snemovne ľudu je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (21) Dvadsaťjeden. Ďakujem.

Kto je proti? (16) Šestnásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (32) Tridsaťdva. Ďakujem.

Dvadsaťjeden poslancov hlasovanie ignorovalo.

Snemovňa ľudu návrh neprijala.

Teraz bude hlasovať Snemovňa národov. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku! (41) Štyridsaťjeden. Ďakujem.

Kto je proti? (19) Devätnásť.

Kto sa zdržal hlasovania? (19) Devätnásť.

Dvadsať poslancov nehlasovalo.

Ani Snemovňa národov tento návrh neprijala.

Tým sme vyčerpali všetky pozmeňovacie návrhy, aby sme začali hlasovať o návrhu ako celku. S technickou poznámkou sa hlási pán poslanec Senjuk.

Poslanec SN R. Senjuk: Vážený pane předsedající, navrhuji přerušit schůzi na 10 minut pro poradu klubů.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďalšia technická poznámka pána poslanca Uhla.

Poslanec SN P. Uhl: Pane předsedající znovu připomínám svoji žádost o rozdělení hlasování o bodu 1.

Navrhuji hlasovat zvlášť o výrazu " bere na vědomí " a zvlášť o výrazu " konstatuje ".

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: To je možné. Budeme hlasovat - po prvé: "Snemovňa berie na vedomie správu Komisie na objasnenie udalostí zo 17. novembra 1989 zo dňa 20. mája 1991 (tlač 656) prednesenú na spoločnej schôdzi Snemovne ľudu a Snemovne národov dňa 23.mája 1991." (Poslanec Pospíšíl: S dodatkem, který jsme přijali, to je, že bere na vědomí rezignaci poslance J. Dienstbiera.)

Najskr hlasuje Snemovňa ľudu. Kto je za, nech zdvihne ruku! (80) Osemdesiat. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (14) Štrnásť.

Sedem poslancov nehlasovalo.

Snemovňa ľudu návrh schválila.

Teraz bude hlasovať Snemovňa národov ako celok. Kto je za nech zdvihne ruku! (89) Osemdesiatdeväť. Ďakujem.

Kto je proti? (2) Dvaja.

Kto sa zdržal hlasovania? (9) Deväť.

Štyria poslanci nehlasovali.

Snemovňa národov návrh schválila.

S technickou poznámkou sa hlási pán poslanec Világi.

Poslanec SL O. Világi: Prosím vás, tým, že sme prijali rezignáciu poslanca Dienstbiera bol návrh tlače 657 A, aby za neho nastúpil poslanec Bláha. Pýtam sa, či by bolo možné, aby sme hlasovali hneď po uznesení aj o tom, aby novým členom komisie bol poslanec Bláha?

Poslanec SL J. Pospíšil: Nebyl přijat jako základ tisk 657 A, nezbývá tedy, než aby po skončení tohoto hlasování někdo navrhl dovolbu těchto lidí jako bod programu. Když se to schválí jako bod programu této schůze, může se to provést.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: V čase hlasovania nemôžeme takýto návrh prijať. S technickou poznámkou sa hlási pán poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Pane předsedající, to, co právě provádíme, je naprosto absurdní. Tady padly dva procedurální návrhy, o nichž se mělo neprodleně a okamžitě hlasovat.

Návrh poslance Senjuka na desetiminutové přerušení jednání a návrh poslance Uhla, aby se hlasovalo zvlášť o jednotlivých bodech usnesení, to je, aby se rozdělil bod číslo 1.

Vy jste - aniž jste varoval Federální shromáždění a aniž jste ho nechal hlasováním rozhodnout - začal dávat hlasovat o meritu věci, a to už jsme si tu bohužel schválili mimo tuto proceduru, co bereme na vědomí. Než se bude pokračovat v dalším hlasování, žádám, aby byl rozhodnut návrh poslance Senjuka na krátké přerušení jednání a nevím, jestli poslanec Uhl, poté, co polovina jeho návrhu byla vyplněna, trvá na tom, aby se o něm ještě rozhodlo, ale upozorňuji, že pan předsedající porušil jednací řád.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ospravedlňujem sa. Technickú poznámku má pán poslanec Ransdorf.

Poslanec SN M. Ransdorf: Dámy a pánové, chtěl jsem upozornit, že pan předsedající, nemá během hlasování právo připustit jakoukoliv technickou poznámku, byť by byla tak závažná, jako měl pan poslanec Benda.

Poslanec SN P. Uhl: Omlouvám se, že stejně jako pan poslanec Ransdorf nerespektuji jednací řád. Já jsem se nedomáhal, abyste, pane předsedající, tímto způsobem dal hlasovat o celkovém usnesení, já jsem se domáhal toho - a domáhám se stále, a tady poslance Bendu zklamu - aby sněmovna schválila můj návrh, aby se o bodu "konstatuje" hlasovalo zvlášť. Mě neuspokojilo toto hlasování zvlášť. Protože já mohu hlasovat o všem ostatním s výjimkou odstavce "konstatuje", o tom hlasovat nemohu. A toho jsem se domáhal. Pokud to sněmovna neudělá, tak se bude hlasovat an bloc.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Prosím ešte pána spravodajcu.

Poslanec SL J. Pospíšil: Domnívám se, že k porušení procedury nedošlo, protože teď se hlasuje o návrzích pana poslance Uhla, který je předložil už dávno. Pokud proběhne hlasování, může být přestávka a pak, jako bylo navrženo, se bude hlasovat o celkovém znění. Já jsem tomu aspoň takto rozuměl.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Necháme teraz hlasovať o návrhu pána poslanca Uhla a potom by sme urobili prestávku podľa pána poslanca. (hlasy: Hlasovat.)

Najskôr budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Uhla a potom budeme hlasovať o návrhu na prestávku.

Najskôr bude hlasovať Snemovňa ľudu o druhom odseku: "Konštatuje..." Máte ho pred sebou.

Teraz bolo vysvetlené, ako vlastne pán poslanec Uhl tento návrh podal. Podal návrh, aby o každom bolo hlasované oddelene. My budeme hlasovať o tom, či snemovňa prijme, aby bolo oddelené hlasovanie.

Prosím Snemovňu ľudu, kto je za tento návrh poslanca Uhla, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (24) Dvadsaťštyri. Ďakujem.

Kto je proti? (4) Štyri.

Kto sa zdržal hlasovania? (40) Štyridsať.

Dvadsaťštyri hlasovalo za, štyria poslanci proti, štyridsať sa zdržalo hlasovania, tridsaťštyri poslancov nehlasovalo.

Prosím Snemovňu národov, aby hlasovala ako celok. Prosím tých, ktorí sú za návrh pána poslanca Uhla, aby stisli tlačidlo a zdvihli ruku! (36) Tridsaťšesť. Ďakujem.

Kto je proti? (13) Trinásť.

Kto sa zdržal hlasovania? (34) Tridsaťštyri.

Tridsaťšesť za, trinásť proti, tridsaťštyri sa zdržalo hlasovania, dvadsaťštyri poslancov nehlasovalo.

Obidve snemovne neprijali návrh pána poslanca Uhla.

Teraz by som navrhoval, aby sme urobili 20 minútovú prestávku.

Budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Senjuka, aby sa zišli kluby. Technická poznámka. Pani poslankyňa Petrová.

Poslankyně SN J. Petrová: Pane předsedající, pokud si správně vzpomínám, tak včera požádal klub Křesťansko-demokratické unie, aby byla před hlasováním přestávka. O tomto návrhu se hlasovalo, tento návrh neprošel, ale v zájmu věci byla přestávka stejně učiněna. Já doporučuji, aby byla přestávka i dnes. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Budeme hlasovať, aby neboli rozpory. Kto v Snemovni ľudu je za to, aby bola prestávka, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (48) Štyridsaťosem. Ďakujem.

Kto je proti? (10) Desať. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (26) Dvadsaťšesť. Ďakujem.

Snemovňa ľudu návrh zamietla. Štyridsaťosem poslancov bolo za, desať proti, dvadsaťšesť sa zdržalo hlasovania a trinásť nehlasovalo.

Ešte bude hlasovať Snemovňa národov. Kto je za, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (57) Päťdesiatsedem. Ďakujem.

Kto je proti? (7) Sedem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (13) Trinásť. Ďakujem.

Vidím, že musíme urobiť prestávku. (Smích, potlesk.)

(Jednání přerušeno v 11.06 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 11.43 hodin.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Vážené poslankyne, vážení poslanci, teraz prikročíme k hlasovaniu o návrhu vyšetrovacej komisie Federálneho zhromaždenia Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky pre objasnenie udalostí 17. novembra 1989, o uznesenie 15. spoločnej schôdze Snemovne ľudu a Snemovne národov Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky k správe vyšetrovacej komisie (tlač 656).

Teraz budeme hlasovať o návrhu ako o celku vrátane doplnkov a pozmeňovacích návrhov, ktoré sme si schválili. Najskôr budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu.

S technickou poznámkou sa hlási poslanec Huml.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP