Středa 29. května 1991

Je pravdou, že pán Houška povedal, že môže v pléne nastať situácia, že poslanci budú opätovne požadovať diskusiu. To sa môže stať. Aj tú vec sme prerokovali. Všetci, ktorí boli prítomní, súhlasili s tým, že ďalšia diskusia nebude žiadúca. Pokiaľ by sa niektorí poslanci prihlásili, tak im samozrejme v súlade s rokovacím poriadkom taká možnosť bude daná. Súčasne však je možné, aby predsedajúci dal hlasovať, či opäť otvoríme diskusiu, alebo či prijmeme to, čo bolo schválené na politickom grémiu. Všetci, ktorí tam boli prítomní, prijali obsah uznesenia a súhlasili s tým, že je rozhodujúce, či to akceptuje komisia 17. novembra, aby sme mohli tento bod uzatvoriť a aby sa tiež bralo do úvahy stanovisko vlády, ktorá sa na nás obrátila so žiadosťou, aby sme to zvážili a dali možnosť zákonnému priechodu tohto riešenia. V dôsledku toho sa tam objavil návrh uznesenia a na grémiu sme ho doplnili tak, že do konca júna majú byť predložené zásady tohto zákona a do augusta zákon. Tým by bola daná prvá úprava, ako ďalej zaobchádzať s materiálmi a ako ďalej v tejto veci postupovať.

Na politickom grémiu sme sa zhodli na tom, že to vyjadruje asi to, čo obsahovala diskusia aj to, čo sa objavovalo v návrhoch komisie. Pokiaľ ide o obsah, v tom na politickom grémiu bola zhoda.

Je pravdou to, že pán Houška povedal, že je možné očakávať, že k tomu bude diskusia. Povedali sme áno, keď to bude podporené ostatnými zástupcami. Jednoznačne bolo povedané stanovisko, že nie, ale samozrejme o tom rozhodne spoločná schôdza snemovní, ktorá je na to oprávnená. Toto všetko je len v polohe návrhu. S týmto návrhom bola zhoda aj v politickom grémiu aj v komisii. Obávam sa, že pokiaľ by sme sa chceli vrátiť tam, kde sme boli predtým, neviem, či by sme sa dopracovali dostatočne k tomu, ako sme sa teraz zjednotili, aby boli lustrácie skončené, aby bola daná záležitostiam prechodná právna úprava a o to tiež vláde išlo. Chcem zdôrazniť, že na politickom grémiu, ako o tom hovoril pán Kučera, sme k takejto zhode došli. Veľmi bolo privítané aj to, že k takejto zhode došlo aj v komisii 17. novembra. Neviem, či je to dostatočne zloženie, ktoré môže Federálnemu zhromaždeniu predložiť návrh tak, ako to bolo na grémiu. Ináč by sme sa vrátili späť. Myslím, že by to neviedlo k dobrému koncu. Prial by som si, aby sme postupovali v súlade s normou, ktorú si sami stanovíme, aby Federálne zhromaždenie aj v medzinárodnom merítku nestrácalo svoju autoritu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánovi Dubčekovi. O slovo sa hlási poslanec Soldát, po ňom vystúpi poslanec Senjuk a poslanec Mlčák.

Poslanec SL M. Soldát: Vážené Federální shromáždění, domnívám se, že politické grémium nemůže nějak svévolně měnit jednací řád. Kdyby rozprava minulý týden nebyla přerušena, tak se udělal soubor pozměňujících a doplňujících návrhů a normálně se o nich hlasovalo. Myslím, že je to tak, jak řekl poslanec Pospíšil, že se bude hlasovat o tisku 657 a hlasovat se musí o všech pozměňovacích návrzích a o nějakém tisku A se nemůžeme bavit, maximálně k tomu můžeme přihlédnout jako k doporučení komise, abychom to akceptovali.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Teraz bude hovoriť pán poslanec Mlčák.

Poslanec SN J. Mlčák: Vážení kolegové, chtěl bych upozornit na to, že nemohu souhlasit ani s tím, co řekl kolega Kučera, ba dokonce ani s tím, co řekl pan předseda Dubček.

Tady se stala jedna velmi závažná věc. V novém návrhu usnesení totiž nebyly zařazeny některé návrhy, které považuji za nesmírně důležité jako byl třeba návrh kolegyně Samkové, vypadlo tam pár důležitých bodů, ke kterým nebyly pozměňovací návrhy, protože jsme s nimi souhlasili. Protože nám tady bylo řečeno, že budeme hlasovat bez rozpravy o tomto novém návrhu, pak bych to považoval za jakýsi podvod nebo znevážení jednání pléna, které tady více než půl dne rokovalo a pak jakýmsi mechanismem bylo dosaženo naprosto jiného výsledku. Nemohu se vzdát požadavku na plošné zveřejnění spolupracovníků StB. To po mně veřejnost všude žádá a já nemohu hlasovat pro nic, kde tento fakt nebude zcela jasně řešen.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Hovoriť bude poslanec Senjuk.

Poslanec SN R. Senjuk: V zájmu objektivity bych chtěl upozornit, že tvrzení, že došlo ke konsensu v politickém grémiu naprosto nemůže být pravdou, neboť zástupce Klubu nezávislých nebyl jednání přítomen, čili o konsensu se nemůže hovořit. Pokud budeme jednat o tisku A, praktiky mně připomínají praktiky mocností před druhou světovou válkou, jmenovalo se to Mnichov.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Musím povedať, že na schôdzi grémia bol prítomný poslanec Kocáb. Pokladáte ho za nezávislého? Hovoriť bude poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Doporučoval by som, aby sme nestrácali čas polemikou. Dnes ráno sme mali tlač 654 ako prerokovanú tlač a k tomu sme dostali zoznam pozmeňovacích návrhov. Postupujme obdobne. Pokladajme tlač 657 za prerokovanú, tlač 657 A za pozmeňovacie návrhy. To znamená, že pokiaľ 657 A niektorú stať neobsahuje, hlasujme o tom ako o návrhu vypustiť. Pokiaľ niečo obsahuje naviac, hlasujme o tom, ako o návrhu zaradiť. Poďme hlasovať, lebo čas plynie.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Obávam sa, že korektne takto nemôžme postupovať, pretože niektoré pasáže z tlače 657 A v tejto dobe, v akej sú publikované, v návrhu neodzneli. To je kompilát niekoľkých návrhov. To by asi nebolo možné.

Hlási sa pán poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Vážené Federální shromáždění, rád bych se ohradil proti tomu, jak se zde operuje s autoritou politického grémia. Politické grémium je samozřejmě závažný orgán, který by mohl přispět k větší operativnosti Federálního shromáždění. Politické grémium existuje od doby platnosti jednacího řádu, to je tuším od 1. dubna, jestli se nepletu a za tyto dva měsíce se ani jednou nesešlo, svoláno s dostatečným předstihem a s programem, o čem se bude jednat. V takovémto případě je skutečně jedno, jestli je přítomen poslanec Senjuk nebo Kocáb za Nezávislé nebo za kohokoliv jiného.

Podstatné je, že lidé, kteří sedí v politickém grémiu, jsou stavěni do situace, že vždy znovu a znovu musí za své politické kluby, za své kolegy poslance nějaké věci rozhodovat a výsledek jejich jednání se potom prezentuje jako konsensus politických klubů. Já bych žádal, aby se příště zacházelo s politickým grémiem opatrněji. Aby se svolávalo s několikadenním předstihem, aby byla možnost formálně nebo neformálně prokonzultovat stanoviska k jednotlivým bodům politického grémia v příslušném klubu a pak bude možno říci, že něco má podporu v plénu shromáždění, protože to bylo projednáno v politickém grémiu. Politické grémium svolané 5 minut před polední přestávkou na poslední schůzku je podle mého názoru krajně irelevantní orgán.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ukazuje sa skutočne, že príslušníci grémia neboli doteraz vybavení žiadúcimi mandátmi, pretože niektorí predstavitelia klubov majú iný názor ako ich predsedovia.

Předseda FS A. Dubček: Chcem len povedať, že v utorok nebolo politické grémium zvolané 5 minút dopredu. A pokiaľ niekto nezvolal svoj klub, nebola to moja vina.

Chcel by som poznamenať: Nevystupujte tak, že by ste podpisovali také stanovisko, ako keby politické grémium vystupovalo ako konečný orgán. Všetci vieme, a ja to chápem tak, ako vy, že je to poradný orgán, ktorý sa schádza. Poradí sa a snemovne možno prijmú iný návrh, bude sa postupovať ináč. To bolo navrhnuté preto, aby bola uľahčená práca spoločnej schôdze. A na tom sme sa zhodli.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ešte sa hlási poslanec Tichý.

Poslanec SN B. Tichý: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, domnívám se, že bude účelné, abychom postupovali podle jednacího řádu. Bude to také časově pro nás výhodnější. Jestliže jsme ukončili debatu k tisku 657 a jestliže v tisku 657 A jsou některé pozměňovací návrhy, které zde neodezněly v diskusi, tak bude nutno znovu otevřít debatu o tisku 657.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Práve toto som chcel urobiť. Hlási sa ešte niekto? Pán poslanec Kučera, potom pán poslanec Konečný.

Poslanec SL P. Kučera: Domnívám se, když sleduji rozpravu, že zřejmě v tisku 657 A měly být alternativně řešeny návrhy tak, jak by odpovídalo i tisku 657. Chtěl bych se nicméně zastat komise 17. listopadu, na kterou tato činnost spadla. Poslanec Pospíšil tady jasně vysvětlil postup, kterým by bylo možno se s tímto problémem vypořádat. Že budou vyzváni ti, jejichž pozměňovací návrhy nebyly zařazeny do tisku 657, aby se vyjádřili, zda trvají nebo netrvají na hlasování o svých pozměňovacích návrzích. To se stejně bude muset učinit, a kdybychom to byli učinili, už jsme mohli být dál.

Poslanec SL P. Konečný: Chtěl bych navrhnout procedurální postup. Od tisku 657 A komise odstoupila, nevidím jiný způsob řešení, než aby se hlasovalo o pozměňovacích návrzích k tisku 657.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, to sa stane. Končím tento typ rozpravy. Vyhlasujem, že sa vraciam k tlači 657 po rozhodnutí komisie, ktorá sťahuje tlač 657 A. Prosím poslanca Pospíšila, aby citoval pozmeňovací návrh k tlači.

Poslanec SL J. Pospíšil: Klub KDH předložil 3 návrhy. Přesto, že bylo řečeno, že je stáhl, nikdy tak oficiálně neučinil. První návrh zněl:

Do bodu 3 písm. d) doplnit: "S uvedením jejich nynějšího zaměstnání a funkčního zařazení."

Komise tento návrh nedoporučuje pro jeho praktickou neproveditelnost. Vyzkoušeli si to soudy na rehabilitacích. Nedaří se zjistit adresy všech lidí. Domnívám se, že tento návrh by neměl být přijat.

Další dva návrhy by měly být přijaty.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánu poslancovi Pospíšilovi, hlási sa pán poslanec Ambros.

Poslanec SN R. Ambros: Tento návrh sťahujem.

Poslanec SL J. Pospíšil: Pak je tu další návrh, a to do bodu 3 zařadit odstavec e). (Cituje příslušný odstavec.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Dám o tomto návrhu hlasovať. Prosím poslancov Snemovne národov, aby vyjadrili svoj súhlas s pozmeňovacím návrhom, ktorý rozširuje bod 3 o položku e). Došlo k manipulačnej chybe. Zatiaľ pokračuje poslanec Pospíšil.

Poslanec SL J. Pospíšil: Tento návrh byl součástí tisku 657 A.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Konštatujem, že obidve snemovne sú uznášania schopné. Budem hlasovať o pozmeňovacej tlači 657 tak, ako ho citoval poslanec Pospíšil. Najskôr budú hlasovať poslanci Snemovne národov.

Kto súhlasí so zaradením tejto doložky e) k príslušnému bodu, nech zdvihne ruku! (73) Sedemdesiattri.

Kto je proti? (0) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (15) Pätnásť.

Ďakujem. Teraz bude hlasovať Snemovňa ľudu. Kto súhlasí s tým, aby sa do bodu 3 zaradila položka e), ako ju citoval poslanec Pospíšil, nech zdvihne ruku! (53) Päťdesiattri.

Kto je proti? (1) Jeden.

Kto sa zdržal hlasovania? (31) Tridsaťjeden.

Ďakujem.

Prosím ďalší pozmeňovací návrh pán poslanec.

Poslanec SL J. Pospíšil: Teď je zde kruciální návrh poslanců KDH, zařadit nový bod 5:

"Doporučuje se vládě ČSFR zahrnout do vypracovaného návrhu zákona k lustracím (to je ten, který byl v usnesení 123) tyto body:

a) charakterizovat činnost uvedených bezpečnostních složek a jejich spolupracovníků jako činnost doporučující základním lidským právům.

b) vymezit okruh osob ve funkcích, které budou podléhat lustracím.

c) vymezit kategorie spolupracovníků bezpečnostních složek.

d) určit způsob lustrace.

e) stanovit důsledky dokázané spolupráce s bezpečnostními složkami, StB, ochranou státní hranice a vojenskou kontrarozvědkou.

f) jmenovat orgán vykonávající lustraci.

g) určit termín započetí a ukončení lustrací.

h) Zveřejnění podle bodu 3 c), d), e) a bodu 4 a) se vykoná podle zákona zpracovaného na základě tohoto usnesení. Termín předložení tohoto zákona Federálnímu shromáždění je do 30. 8. 1991."

Komise doporučuje.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pýtam sa predkladateľov, či trvajú na pozmeňovacom návrhu. Pán poslanec Ambros? (Trvá.) Áno, trvá.

Bude hlasovať Snemovňa ľudu. Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu, či súhlasia s týmto návrhom. Kto áno, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (69) Ďakujem. Šesťdesiatdeväť za.

Kto je proti? (2) Ďakujem. Dvaja sú proti.

Kto sa zdržal hlasovania? (27) Dvadsaťsedem.

Snemovňa ľudu pozmeňovací návrh prijala.

Hlasovať budú poslanci Snemovne národov. Kto súhlasí s citovaným pozmeňovacím návrhom poslancov KDH, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (56 ) Päťdesiatšesť.

Kto je proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (21) Dvadsaťjeden sa zdržalo hlasovania.

Aj Snemovňa národov tento pozmeňovaci návrh schválila.

Pozmeňovací návrh je schválený.

Poslanec SL J. Pospíšil: Další návrh je poslankyně Petrové k usnesení bod 3, písm. d) doplnit "s funkčním zařazením s výjimkou těch, kteří prošli prověrkami v poslední době." Komise se domnívá, že právě přijatý pozměňovací návrh KDH to vystihuje přesněji, a prosí paní poslankyni, aby tento návrh stáhla.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pýtam sa pani poslankyne, či sťahuje návrh, alebo na ňom trvá.

Poslankyně SN J. Petrová: Vzhledem k tomu, že bylo prověřeno mnoho příslušníků, kteří prověření být neměli, tak tento návrh stahuji, aby tam byli všichni.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pokračujeme ďalšími bodmi.

Poslanec SL J. Pospíšil: Další návrh je pozměňovací návrh klubu poslanců Občanského fóra sociálně demokratické orientace, a to do odst. 3 zařadit bod b) "žádá vládu ČSFR, aby urychlila přípravu zákona, podle něhož by byl jednoznačně stanoven výčet institucí, funkcí, pro které by platila povinnost nebo právo vyžadovat lustrace, a jež by také přesně vymezila způsob lustrace i způsob ochrany občanských práv všech osob, které budou lustraci podrobeny. Federální shromáždění je rozhodnuto projednat návrh takového zákona okamžitě a bez průtahů.

Myslím, že o tomto velmi dobrém návrhu už je zbytečně hlasovat, neboť jsme schválili návrh KDH, který obsahuje v podstatě totéž.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Má rovnaký návrh poslanec Fišera?

Poslanec SL J. Pospíšil: Komise doporučuje přijmout i tento návrh zákona, i když nevím, do jaké míry si odporuji. Myslím, že si neodporuje s návrhem KDH.

Poslanec SN I. Fišera: Tato formulace je poněkud širší a navíc nebyla čtena celá, protože zde bylo napsáno "Ostatní text pod body b), c), d) se ruší."

Poslanec SL J. Pospíšil: Chcete, aby bylo hlasováno spolu?

Poslanec SN I. Fišera: To byl celý návrh. Formulace, která je obsažena v usnesení 657 A, je přesnější. V důsledku toho, pokud by to bylo možné, chtěli bychom, aby se hlasovalo o tomto takto upraveném návrhu, protože byl právě doplněn a zpřesněn.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Máte na mysli bod 4 a) v novej tlači?

Poslanec SN I. Fišera: Mám na mysli bod 4 a).

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Môžme to pokladať za štylistickú úpravu vami predloženého návrhu? (Ano.)

Myslím, že môžme prijať túto variantu a dať hlasovať o takto štylisticky pripravenom návrhu.

Súhlasí pán poslanec Pospíšil s tým, že ide o štylistickú úpravu, alebo je to nový návrh?

Poslanec SL J. Pospíšil: Já myslím, že pozměňovací návrh po tom, jak byl upraven, obsahuje i další návrhy, které budou schvalovány. Já to přečtu a bude se o tom hlasovat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Opýtam sa snemovní predbežne na jej názor, či si myslí, pokiaľ ide o návrh, ktorý podal pán poslanec Fišera, aby sa štylizácia v texte 657 A v bode 4 a) pokladala za štylistickú úpravu alebo za štylistický variant toho, čo tu predniesol ako pozmeňovací návrh.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP