Středa 29. května 1991

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Další návrh je od poslance Jedináka. A to, aby § 16 byl doplněn novým odstavcem 4, v této redakci ve skutečnosti 3: "použití zpravodajských prostředků vůči členům orgánů uvedených v § 3 odst. 2 písm. a) až g) - bez jejich souhlasu je nepřípustné". Jsou to osoby od prezidenta republiky až po členy vlády Slovenské republiky, které si mohou vyžadovat určité zprávy z oboru FBIS. Stanovisko výborů branných a bezpečnostních je, podobně jako v předcházejících případech, negativní, nedoporučujeme. Navrhovatel rovněž nedoporučuje.

Chtěl bych se přece jen ještě jednou větou toho dotknout: Důvody opravdu nejsou v tom, že bychom se domnívali, že vůči prezidentu republiky nebo poslancům by měla být používána zpravodajská technika. Diskutovali jsme tam dost podrobně o různých případech, kdy zpravodajské techniky může být použito ne přímo vůči poslanci nebo někomu jinému, ale v souvislosti s tím, kde on se vyskytuje. Domníváme se, že kontrolní orgán bude mít takový přehled i o těchto stávajících akcích podle úkolů, které zadává vláda - to všechno tam bylo ponecháno - že odhalí takovou případnou činnost FBIS, že by bylo i v zájmu FBIS, aby nad rámec zákona v takových případech konzultovala tyto záležitosti s kontrolním orgánem. Domníváme se, že zákon toto upravovat nemusí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem, pán poslanec Jedinák trvá na hlasovaní? (Ano.) Chce sa vyjadriť ešte v technickej poznámke?

Poslanec SL Z. Jedinák: Jen faktickou poznámku. Je škoda, že už rozprava skončila, protože bych navrhl, aby se to vztahovalo pouze na členy vlády nebo i na prezidenta. V této době, kdy je prezident mimo území naší republiky, schvalovat či neschvalovat tento text. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o tomto pozmeňovacom návrhu pána poslanca Jedináka v Snemovni ľudu. Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! Ďakujem. (15) Pätnásť.

Kto je proti? (45) Ďakujem. Štyridsaťpäť.

Kto sa zdržal hlasovania? (19) Ďakujem. Devätnásť.

Jeden poslanec nehlasoval. Snemovňa ľudu návrh neprijala.

Teraz prosím poslancov Snemovne národov, kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s týmto návrhom pána poslanca Jedináka, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (20) Ďakujem. Dvadsať.

Kto je proti? (24) Dvadsaťštyri. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (47) Štyridsaťsedem. Ďakujem.

Štyria poslanci nehlasovali. Návrh nebol prijatý ani v jednej snemovni.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Dále je pozměňovací návrh poslance Jedináka pro § 19 odst. 1, který zpřísňuje svou dikci povinnost prokurátora průběžně sledovat účelnost používání zpravodajské techniky, tedy zda důvody trvají. Toto znění: "prokurátor, který dal povolení (opravte si čárku, ta tam musí být po vztažné větě), po celou dobu používání zpravodajské techniky sleduje, zda důvody použití trvají".

Výbory branné a bezpečnostní a stejně tak navrhovatel nedoporučují toto přijetí. Domnívají se, že dikce tak, jak je uvedena v stávajícím návrhu § 19 odst. 1, je dostatečná.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Trváte na hlasovaní, pán poslanec? Áno. Budeme hlasovať o tomto návrhu pána poslanca Jedináka v Snemovni ľudu. Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo. (Třináct.) Ďakujem. Trinásť.

Kto je proti? (43) Ďakujem. Štyridsaťtri.

Kto sa zdržal hlasovania? (24) Dvadsaťštyri.

Dvaja poslanci nehlasovali. Návrh nebol prijatý.

Teraz prosím poslancov Snemovne národov, kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (13) Trinásť. Ďakujem.

Kto je proti? (34) Tridsaťštyri.

Kto sa zdržal hlasovania? (36) Tridsaťšesť. Ďakujem.

Šesť poslancov nehlasovalo.

Návrh prijatý nebol ani v jednej snemovni.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec A. Černý: Dále je zde pozměňovací návrh poslance Blažka, který v § 19 odst. 3 navrhuje na konci věty, tam, kde je výčet paragrafů, na něž se odkazuje, doplnit § 3.

Výbory branné a bezpečnostní s tímto návrhem nesouhlasí, neboť se domnívají, že tento problém je zcela přirozeně pokryt tím, že v § 3 se dává určitá povinnost Federální bezpečnostní informační službě, a že ji není už nutno zdůrazňovat v § 19 a že hlavní důraz se klade na § 24 - 27, kde se jedná právě o citlivou oblast evidencí osob.

Proto jako nadbytečné doplnění tento doplňující návrh branné a bezpečnostní výbory nedoporučují. Rovněž zástupkyně překladatelů s tímto návrhem nesouhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Blažek sťahuje návrh? (Ano.) Ďakujem.

Ďalší návrh. Ďakujem.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec A. Černý: Dále jsou zde návrhy, které v podstatě jsou na jedno téma. Především návrh pana poslance Zemana v § 21 v odst. 2 učinit určitou úpravu. Takovýto návrh má i poslanec Kostya a jedná se o to, že v § 21 v odst. 2 slova: "údaje z těchto evidencí musejí být po splnění úkolů zničeny" by byla nahrazena jinou dikcí.

Branné a bezpečnostní výbory se zabývaly všemi těmito návrhy a dospěly k názoru, že nejlépe odpovídající dikcí duchu těchto návrhů by byla dikce, kterou nyní přečtu: v odstavci druhém: "Federální informační služba může vést evidenci osob jednajících ve prospěch Federální informační služby pouze po dobu plnění jednotlivých úkolů. Údaje z těchto evidencí musejí být po splnění úkolu uloženy způsobem, který zabrání každému, s výjimkou soudu, v přístupu k těmto údajům."

Výbory branné a bezpečnostní se přiklánějí k takovémuto znění. Rovněž zpravodajové doporučují sněmovnám tuto změnu přijmout. Navrhovatelka s tím nesouhlasí a bude zřejmě žádat, aby se k této problematice mohla vyjádřit sama.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Žiadate o slovo, pani poslankyňa? (Ano.) Máte slovo.

Poslankyně SN J. Petrová: Navrhovatelé si mysleli, že by tito lidé, kteří budou pracovat ve prospěch služby, nemuseli být evidováni i po dobu, kdy se s nimi spolupráce ukončí z jednoduchého důvodu, že to budou práce, které budou podle našeho názoru životu nebezpečné. Jestliže by někdo mohl spolupracovat při odhalení nějaké cizí zpravodajské služby a celý život by bylo jeho jméno zaevidováno, měl by podle našeho názoru důvod obávat se o svůj život. Ale pochopitelně, u evidence jiných osob, na kterých bude zpravodajská služba pracovat, to má své opodstatnění. Tam s tím naprosto souhlasíme. Myslíme si, že tato služba není Státní bezpečnost, neměla by tak fungovat, a pochopitelně ti lidé nebudou pracovat tak, jak pracovala Státní bezpečnost. Není tedy důvodu k tomu, aby třeba za 20 let byly tyto údaje potřebné.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o návrhu v Snemovni národov. Pýtam sa poslancov Snemovne národov, kto s týmto návrhom súhlasí, nech zdvihne ruku. (33) Ďakujem. Tridsaťtri.

Kto je proti? (12) Dvanásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (42) Štyridsaťdva. Ďakujem.

Šesť poslancov nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý.

Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu, kto súhlasí s týmto návrhom poslanca Zemana? (22) Ďakujem. Dvadsaťdva.

Kto je proti? (Dvacet šest.) Dvadsaťšesť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (31) Ďakujem. Tridsaťjeden.

Traja poslanci nehlasovali.

Návrh nebol prijatý ani v Snemovni ľudu.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Dále je zde návrh poslance Mečla, týkající se § 22. § 22, odst. 1 doplnit do poslední věty určitá slova, přečtu to ve znění, jak to pan poslanec Mečl navrhuje: "Krycími doklady nesmějí být průkazy poslanců zákonodárných sborů, členů místních zastupitelstev a služební průkazy soudců a prokurátorů." Výbory branné a bezpečnostní nedoporučují, navrhovatelé rovněž ne.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, budeme hlasovať o tomto návrhu pána poslanca Mečla. Najskôr poslanci Snemovne národov. Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s návrhom pána poslanca Mečla, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (21) Ďakujem. Dvadsaťjeden.

Kto je proti? (26) Ďakujem. Dvadsaťšesť.

Kto sa zdržal hlasovania? (38) Tridsaťosem. Ďakujem.

Päť poslancov nehlasovalo, návrh nebol prijatý.

Aký má názor Snemovňa ľudu? Kto z poslancov súhlasí s týmto návrhom? (17) Ďakujem. Sedemnásť.

Kto je proti? (35) Ďakujem. Tridsaťpäť.

Kto sa zdržal hlasovania? (27) Dvadsaťsedem. Ďakujem.

Traja poslanci nehlasovali. Ani Snemovňa ľudu neprijala tento návrh. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Dále § 32, nejprve se musíme vypořádat s tím, zda přijmeme variantu první, kterou navrhuje výbor branný a bezpečnostní Sněmovny národů, a se kterou také výslovně souhlasí navrhovatel, nebo zda přijmeme variantu druhou, která je návrhem výboru branného a bezpečnostního Sněmovny lidu, a s níž navrhovatel nesouhlasí.

Varianta první budiž dle předchozí naší domluvy základním textem. Varianta druhá by nahradila tento základní text jako návrh pozměňující a já tento pozměňující návrh přečtu. Odstavec první by zněl: "Příslušníci FIS nesmějí působit ve prospěch politických stran a hnutí."

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, budeme hlasovať o tomto variante. Najskôr Snemovňa národov. Kto zo Snemovne národov súhlasí s týmto variantom č. 2, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (17) Ďakujem. Sedemnásť.

Kto je proti? (19) Ďakujem. Devätnásť.

Kto sa zdržal hlasovania? (50) Ďakujem. Päťdesiat.

Šesť poslancov nehlasovalo, návrh nebol prijatý.

Kto zo Snemovne ľudu súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (13) Ďakujem. Trinásť.

Kto je proti? (34) Tridsaťštyri. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (34) Ďakujem. Tridsaťštyri.

Dvaja poslanci nehlasovali, ani v Snemovni ľudu tento návrh variantu nebol prijatý, takže platí variant prvý.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: V § 32, odst. 2 navrhuje poslanec Világi doplnění; za slovo "služby" byl doplněn text, který přečtu: "Příslušníci FIS nemohou vyvíjet podnikatelskou činnost, nemohou být členy orgánů společnosti, které se zabývají výdělečnou činností, vyjma akciových společností podle zvláštního zákona." Omlouvám se, že jsem tam vynechal tři slova, která tam nepatří, čili "členy obchodních společností" si škrtněte. Čili ještě jednou: "Příslušníci FIS nemohou vyvíjet podnikatelskou činnost, nemohou být členy orgánů společnosti, které jsou zaměřené na výdělečnou činnost s výjimkou akciových společnosti podle zvláštního zákona."

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán Világi nesúhlasí, prosím, aby ste to upresnil, pán poslanec.

Poslanec SL O. Világi: Tie slová tam majú význam - byť členom orgánov spoločnosti je jedna vec a byť členom obchodnej spoločnosti je druhá vec. To prvé má význam právny - môžu byť členmi orgánu spoločnosti bez toho, že by som bol členom spoločnosti, môžem byť volený do predstavenstva alebo do správneho orgánu bez toho, aby som tam podnikal, aby mal zložený kapitál. Čiže, to má význam.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Já se omlouvám, ale já nechápu, jaký to má v češtině význam, když je tam slovo společnost, které není dále rozvito. Nemohou být členy orgánů společností. Společnost je tak široký pojem, že nevím, o jakou společnost jde, proto jsem se domníval, že máte na mysli nějakou obchodní nebo jinou výdělečnou společnost.

Poslanec SL O. Világi: Nie, nemôžu byť členmi orgánov spoločnosti, to je pôvodná formulácia toho návrhu.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Nemohou být členy společností, které se zabývají výdělečnou činností, slova "které se zabývají výdělečnou činností" rozvíjejí slovo "společnost", jinak věta nemá smysl.

Poslanec SL O. Világi: Nemôžu byť členmi orgánu spoločnosti, ktoré sú zamerané na zárobkovú činnosť. V tom nie je problém, neviem, kde vidíte ten problém.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, takže pán poslanec Világi trvá na tomto znení, ktoré je tu uvedené, je to tak?

Poslanec SL O. Világi: Áno, samozrejme, pretože to má význam.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takže, pán poslanec to upresnil tak, že v druhej časti sa spresňuje, o aké spoločnosti ide - "...nemôžu byť členmi orgánov spoločnosti, členmi obchodných spoločností, ktoré sú zamerané na zárobkovú činnosť, vynímajúc akciových spoločností."

Poslanec SL O. Világi: Súhlasím, aby sa tam dalo "a" miesto čiarky.

Společný zpravodaj výborů SN Poslanec P. Uhl: To je úplně něco jiného. To mění smysl, to není žádný kompromis.

Poslanec SL O. Világi: Trvám na tom, aby sme hlasovali o mojom návrhu, nevidím opodstatnenosť pripomienok k nemu, celá formulácia má svoj význam tak, ako je navrhnutá, trvám na tom, aby sme o mojom návrhu hlasovali.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, pán poslanec Schneider.

Poslanec SL J. Schneider: Domnívám se, že tady došlo k chybě v důsledku překladu. Opravdu ta formulace, jak je tady uvedena, nedává nejlepší smysl, doporučoval bych, aby to bylo jasné, aby se tam ti členové obchodních společností, kteří mají vždycky výdělečnou činnost, tak aby se předsadili těm orgánům společností, takže by to znělo: "nemohou být členy obchodních - členy obchodních společností nebo členy orgánů společností, které jsou zaměřeny...", tím by se to vyjasnilo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP