Středa 29. května 1991

Poslankyně SN J. Petrová: Myslím, že se zde jedná o nepochopení. Návrhy se nevylučují, doplňují se. Ve stávajícím odst. 3 se bude jednat o to, že ředitel předloží výsledky o ukončených akcích - tzn. průběh akce, kdo se na tom podílel a všechny další podrobnosti. Nový odstavec by se týkal pouze počtu případů, které se projednávají. Např. jednou za měsíc by ředitel předložil kontrolnímu orgánu zprávu, tento měsíc je 19 případů, je rozpracováno tolik a tolik případů, atd. Domnívám se tedy, že odstavce se podle tohoto výkladu nevylučují vzájemně.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Ešte sa chce vyjadriť poslanec Schneider.

Poslanec SL J. Schneider: Pane předsedající, omlouvám se. Domnívám se, že výklad, jak tady řekla paní navrhovatelka Petrová, je možný, ale ne jedině možný. Termín "přehled případů" není totožný významově s termínem "počet případů".

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Nelze to urychlovat, musíme to dělat podrobně. Došlo k legislativní změně za souhlasu poslance Sachera. To, co máte napsané, neplatí zcela. Slovo "přehled" se nahrazuje slovem "počet", slova "v přehledu" se nahrazují slovy "v informaci", tak jak to přečetl pan poslanec Černý. Branně bezpečnostní výbory se zcela ztotožňují s názorem navrhovatelky a doporučují oba přijetí návrhu poslance Sachera.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Aby to bolo úplne presné, budeme hlasovať o doplnení upraveného textu do tohto odseku podľa návrhu pána poslanca Sachera, s ktorým súhlasil navrhovateľ i výbory. (11.43 hodin.)

Hlasujeme v Snemovni ľudu. Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s týmto doplnkom, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se.) Ďakujem. (73) Sedemdesiattri.

Kto je proti? (0) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (7) Sedem. Ďakujem.

Traja nehlasovali. Snemovňa ľudu súhlasí s doplnením.

Teraz sa pýtam poslancov Snemovne národov, kto súhlasí s týmto doplnením, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se.) (75) Sedemdesiatpäť. Ďakujem.

Kto je proti? (4) Štyria.

Kto sa zdržal hlasovania? (22) Dvadsaťdvaja. Ďakujem.

Dvadsaťdva sa zdržalo, jeden nehlasoval a aj Snemovňa národov súhlasí s týmto doplnkom, ktorý bol prijatý. Prosím o ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec A. Černý: Než uvedu další návrh, chtěl bych uvést na pravou míru určité maličkosti. Byl jsem pracovníky Kanceláře ubezpečen, že v textu, který máte k dispozici, jsou písařské chyby opraveny, ale vidím, že nejsou. Oba zpravodajové budou důsledně uvádět všechny tyto opravy.

Nyní další návrh podávaný poslancem Sacherem. Jde o to, že v § 6 byl vložen nový odstavec - už pátý - tohoto znění: "Ředitel předkládá průběžně kontrolnímu orgánu přehled o vydaných povoleních k použití zpravodajské techniky podle § 18 a § 19.

Přehled obsahuje označení vydávajícího prokurátora, odlišení druhu zpravodajské techniky podle písmen a), b), c) ustanovení § 15 a vyznačení data vydání povolení, jeho případného prodloužení (místo povolení prodloužení § a rozhodnutí o jeho odejmutí, příp. též vyznačení data ukončení používání zpravodajské techniky."

Výbory branné a bezpečnostní nezaujaly jednotné stanovisko k tomuto návrhu. Výbor Sněmovny lidu vyslovil souhlas, výbor Sněmovny národů vyslovil nesouhlas. Rovněž zástupkyně předkladatelů s novým odstavcem nesouhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec, trváte na hlasovaní? (Ano.) Ďakujem. Budeme hlasovať. (11.46 hodin.)

Kto v Snemovni ľudu súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se.) (35) Tridsaťpäť.

Kto je proti? (16) Šestnásť.

Kto sa zdržal hlasovania? (35) Tridsaťpäť.

Ďakujem. Deväť nehlasovalo. Návrh Snemovňa ľudu neprijala. Teraz prosím poslancov Snemovne národov. Kto súhlasí s uvedeným návrhom, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se.) (34) Tridsaťštyri. Ďakujem.

Kto je proti? (35) Tridsaťpäť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (32) Tridsaťdva. Ďakujem.

Dvaja nehlasovali. Ani Snemovňa národov tento návrh neprijala.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec A. Černý: Klub poslanců KDU v případě, že předchozí návrh nebude přijat, navrhuje v § 6 odst. 3 vypustit slova "na jeho požádání". To znamená, že odstavec 3 by zněl "Ředitel předkládá kontrolnímu orgánu zprávu o výsledcích činnosti FIS..." Výbory branné a bezpečnostní vyslovily souhlas s takovouto úpravou, navrhovatelka s takovou úpravou nesouhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o úprave § 6, odst. 3, vypustenie slov "na jeho požádání", a to v Snemovni ľudu. (11.48 hodin.)

Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s týmto vypustením slov, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se.) Ďakujem. (41) Štyridsaťjeden.

Kto je proti? (23) Dvadsaťtri.

Kto sa zdržal hlasovania? (28) Dvadsaťosem.

Ďakujem. Jeden poslanec nehlasoval. Návrh prijatý nebol.

Prosím Snemovňu národov, kto súhlasí s vypustením tých troch slov, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se.) Ďakujem. (40) Štyridsať.

Kto je proti? (31) Tridsaťjeden.

Kto sa zdržal hlasovania? (28) Dvadsaťosem.

Návrh nebol prijatý ani v Snemovni národov. Šesť poslancov v Snemovni národov nehlasovalo. Prikročíme k ďalšiemu návrhu.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Poslanec Tichý navrhuje v § 6 odstavec 3 ukončit větu slovem "prostředků", zbývající tisk vypustit. Přečtu: "Ředitel předkládá kontrolnímu orgánu na jeho požádání zprávu o výsledcích činnosti Federální informační služby podle § 3 a 4 odstavec 4 a zprávu o použití zpravodajských prostředků."

Branné a bezpečnostní výbory zaujaly zcela jednoznačné stanovisko, že tento návrh doporučit nemohou, a navrhovatel také ho nedoporučuje. Běží o stanovisko zásadní, protože kdyby věta začínající slovy "a to pouze ve věcech" byla vypuštěna, znamenalo by to takový rozsah kontroly ze strany kontrolního orgánu, který by značně ohrozil Federální informační službu a v podstatě by jí znemožnil pracovat způsobem, jak je předpokládán tímto zákonem.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Trváte na hlasovaní, pán poslanec? (Netrvá.) Netrváte, sťahujete tento návrh. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: § 7 - vložení nového odstavce dva. Poslanec Stanislav Hanák navrhuje, aby do § 7 byl vložen nový odstavec 2 tohoto znění: "Kontrolní orgán je oprávněn vyslechnout kteréhokoliv příslušníka Federální informační služby, a to bez přítomnosti jeho nadřízených." Měli jsme o tom dlouho rozpravu, uvažovali jsme ještě o některé event. změně tohoto ustanovení. Nakonec jsme se dohodli jednoznačně, že nedoporučíme plénu přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, stejné stanovisko - že nedoporučuje - je i stanovisko navrhovatelky. Máme rozhodnout o tom, zda pozměňovací návrh poslance Hanáka bude přijat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Trváte na hlasovaní? (Ano.) Pán poslanec trvá na hlasovaní. Hlasujeme v Snemovni ľudu. Kto z poslancov súhlasí s návrhom pána poslanca Hanáka, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! Ďakujem. (33) Tridsaťtri.

Kto je proti? (30) Tridsať. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (27) Ďakujem. Dvadsaťsedem.

Päť poslancov nehlasovalo. Návrh prijatý nebol.

Teraz prosím poslancov Snemovne národov. Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (35) Ďakujem. Tridsaťpäť.

Kto je proti? (27) Ďakujem. Dvadsaťsedem.

Kto sa zdržal hlasovania? (36) Tridsaťšesť. Ďakujem.

Sedem poslancov nehlasovalo. Ani jedna snemovňa návrh neprijala.

Prosím o ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Další návrh podává poslanec Tichý, který navrhuje, aby § 7 odstavec 3 byl doplněn tak, že za slovem "republiky", za posledním slovem tohoto odstavce, tečka vypadne a bude napsáno: "s tím, že rozhodnutí podle odstavce 2 schvaluje Federální shromáždění nebo jeho předsednictvo, a zprávy jsou předkládány neprodleně". Toto jsme neprojednávali, takže nemáme k tomu žádné stanovisko. Poslanci Tichému bych chtěl navrhnout, aby místo slova "rozhodnutí" použil slovo "nařízení", které se ve druhém odstavci projevuje. Myslí-li zprávami oznámení z tohoto odstavce, aby použil slovo "oznámení", protože tam oznamuje. Osobně bez projednávání v branných a bezpečnostních výborech toto nedoporučuji, protože by to znamenalo určité ochromení činnosti kontrolního orgánu, že by muselo jeho nařízení řediteli Federální informační služby být vázáno na schválení tohoto pléna nebo jeho předsednictva, což je naprosto neoperativní.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pýtam sa pána poslanca Tichého, jednak, či trvá na hlasovaní, a po druhé, či súhlasí s úpravou, resp. či doporučuje túto úpravu.

Poslanec SN B. Tichý: Trvám na hlasování, ale ta slova nemají rozdílný význam.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Slova mají význam, promiňte, že odporuji. Souhlasíte ale, že místo "rozhodnutí" je "nařízení" a místo "zprávy" je "oznámení". Měl jste na mysli oznamování? (Ano.)

Znovu - připojuje se text s tím, že nařízení dle odstavce 2 schvaluje Federální shromáždění nebo jeho předsednictvo a oznámení jsou předkládána neprodleně. Také navrhovatel nesouhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Hlasujeme o tomto pozmeňovacom návrhu pána poslanca Tichého, po úpravách, ktoré tu predniesol spravodajca Uhl.

Kto zo Snemovne národov súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! Ďakujem. (12) Dvanásť.

Kto je proti? (34) Ďakujem. Tridsaťštyri.

Zdržal sa niekto hlasovania? (54) Ďakujem. Päťdesiatštyri.

Päť poslancov nehlasovalo. Návrh v Snemovni národov nebol prijatý.

Prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto z nich súhlasí s návrhom poslanca Tichého, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! Ďakujem. (1) Jeden.

Kto je proti? (47) Štyridsaťsedem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (44) Ďakujem. Štyridsaťštyri. Dvaja poslanci nehlasovali. Návrh Federálne zhromaždenie neprijalo.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec A. Černý: Dámy a pánové, prosím, abyste si na straně 5, tam, kde je text: "§ 7 poř. číslo 14, poslanec Marián Kováč" škrtli další řádek. (Poslanec Kováč stahuje svůj pozměňovací návrh k § 7 odstavec 3.)

Pan poslanec Kováč navrhuje v § 7 doplnit odstavec 4 a 5 tohoto znění: "Odstavec 3: kontrolní orgán může požádat o vysvětlení každého příslušníka Federální informační služby. Odstavec 5: příslušníci Federální informační služby vypovídají před kontrolním orgánem Federální informační služby bez zvláštního zproštění mlčenlivosti."

K oběma odstavcům, tzn. k tomuto návrhu jako celku, zaujímají výbory branné a bezpečnostní negativní stanovisko a nedoporučují plénu, aby je přijalo. Byl by to hluboký zásah do způsobu kontroly a vyváženost, která je v § 5, 6 a 7, by tímto zásahem byla vážně narušena. Rovněž navrhovatelka nesouhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Súhlasíte, aby sme hlasovali o obidvoch návrhoch naraz, pán poslanec Kováč. (Ano.) Ďakujem.

Budeme hlasovať v Snemovni národov. Kto súhlasí s návrhom pána poslanca Kováča, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo. Ďakujem. (27) Dvadsaťsedem.

Kto je proti? (29) Ďakujem. Dvadsaťdeväť.

Kto sa zdržal hlasovania? (34) Ďakujem. Tridsaťštyri.

Šesť poslancov nehlasovalo. Snemovňa národov návrh neprijala.

Prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku! Ďakujem. (24) Dvadsaťštyri.

Kto je proti? (46) Štyridsaťšesť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (22) Dvadsaťdva.

Hlasovali všetci poslanci. Ani jedna zo snemovní Federálneho zhromaždenia návrh neprijala.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec A. Černý: Poslanec Marián Kováč navrhuje v § 8 odst. 2 výraz "dvacet jedna let" změnit na "dvacet let". Mělo by být umožněno občanům pracovat v této službě už od dvaceti let. Výbory nezaujaly jednotné stanovisko.

Sněmovna lidu s tímto návrhem nesouhlasí, Sněmovna národů vyslovila souhlas. Navrhovatelka se nevyjadřuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o návrhu poslanca Kováča, ktorý sa týka § 8, odst. 2. Najskôr hlasuje Snemovňa národov.

Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s týmto návrhom? Ďakujem. (26) Dvadsaťšesť.

Kto je proti? (21) Dvadsaťjeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (46) Štyridsaťšesť.

Šesť poslancov nehlasovalo. Návrh nebol prijatý.

Prosím o hlasovanie poslancov Snemovne ľudu. Kto z nich súhlasí s týmto návrhom poslanca Kováča. Ďakujem. (21) Dvadsaťjeden.

Kto je proti? (40) Štyridsať.

Kto sa zdržal hlasovania? (24) Dvadsaťštyri.

Štyria poslanci nehlasovali. Návrh nebol prijatý ani v jednej zo snemovní.

Prosím o ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec A. Černý: Další návrh poslance Mariána Kováče se týká § 13. (Poslanec Kováč svůj návrh stahuje.)

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Další je návrh poslance Kloknera, který v § 14, odst. 2 navrhuje vložit slovo "cti". Přečtu celý text: "FIS je povinna zabezpečit ochranu zpravodajských prostředků uvedených v odstavci 1, písm. a), c), d) před vyzrazením, zneužitím, poškozením nebo zničením a ochranu osob uvedených v odst. 1 b) před vyzrazením nebo před působením újmy na cti, životě nebo zdraví.

K tomu zaujaly branné a bezpečnostní výbory souhlasné stanovisko a doporučují přijetí. Také navrhovatelka souhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Hlasujeme o tomto návrhu poslanca Kloknera.

Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s týmto návrhom? Ďakujem. (88) Osemdesiatosem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP