Středa 29. května 1991

Poslanec SL J. Soukup: Můj návrh byl pouze první věta. Ale myslím, že zbytek není tak podstatný. Ředitel je odpovědný vládě ČSFR.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Riaditeľ je z výkonu funkcie zodpovedný vláde ČSFR, áno?

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Já se omlouvám. My to nemáme zaevidováno. Je to možná chyba i pracovníků, kteří to zpracovávali, pokud to bylo podáno písemně.

Budeme hlasovat o návrhu poslance Soukupa na změnu § 4 odst. 3 v tomto znění: "Ředitel je z výkonu své funkce odpovědný vládě České a Slovenské Federativní Republiky."

Výbory branné a bezpečnostní nesouhlasí, navrhovatel rovněž ne.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasuje Snemovňa ľudu. Kto súhlasí zo Snemovne ľudu s týmto návrhom kolegu Soukupa, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (16) Ďakujem. Šestnásť.

Kto je proti? (25.) Dvadsaťpäť je proti.

Kto sa zdržal hlasovania? (38) Ďakujem. Tridsaťosem sa zdržalo, dvaja nehlasovali.

Snemovňa ľudu návrh neprijala.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov Snemovne národov. Kto zo Snemovne národov je za tento návrh pána poslanca Soukupa, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (14) Štrnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (42) Ďakujem. Štyridsaťdva.

Kto sa zdržal hlasovania? (28) Dvadsaťosem.

Päť poslancov nehlasovalo.

Návrh neprijalo Federálne zhromaždenie ani v jednej zo snemovní.

Vrátime sa znovu na stranu 3.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec A. Černý: Nyní je zde návrh pana poslance Tichého k § 5, odst. 3. Podstata tohoto návrhu je v připojení nového textu za text původní tohoto znění: "s tím, že rozhodnutí dle odst. 2 schvaluje Federální shromáždění nebo předsednictvo Federálního shromáždění a zprávy jsou předkládány neprodleně."

Vzhledem k tomu, že výbory branné a bezpečnostní ani zpravodajové dost dobře tomuto návrhu neporozuměli, a protože pan poslanec Tichý v době projednávání tohoto návrhu už nebyl přítomen, nezaujali ani výbory, ani zpravodajové, ani zástupkyně navrhovatelů stanoviska, a navrhujeme proto, aby se o těchto návrzích hlasovalo.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Já bych chtěl upozornit na to, že pravděpodobně jde o nějakou písařskou chybu, že se jedná o jiný paragraf, ale nepřišli jsme na to, o který, protože jsme ani v textu zákona nenašli nikde slovo "rozhodnutí".

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Tichý.

Poslanec SN B. Tichý: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, tam jde skutečně o vypadnutí čísla paragrafu, který činí text nesrozumitelným. Mrzí mě, že jsem se jednání nezúčastnil. Jde o případ, kdy komise rozhoduje o tom, zda má nebo nemá ředitel pokračovat v případu. Je to § 7, odst. 2, který tam vypadl. Kontrolní orgán je oprávněn řediteli nařídit, aby ukončil činnost. - Smyslem tohoto návrhu je, aby toto nařízení projednalo a schválilo Federální shromáždění.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Tento pozmeňovací návrh sa týka § 7, odst. 2. Tento paragraf ešte nie je na rade. Takže môžeme ďalej pokračovať paragrafom 4. Potom sa vrátime.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Poslanec Mečl navrhuje v § 6, odst. 1 vypustit druhou větu: "Za tím účelem se prokazují - myslí se tím členové kontrolního orgánu - oprávněním vydaným příslušným orgánem Federálního shromáždění" - rozumí se při vstupu do budovy. My se ve výborech branných a bezpečnostních domníváme, že je to opravdu na úrovni prováděcích předpisů. Oba výbory vyslovily souhlas, doporučuji tento pozměňovací návrh poslance Mečla a zástupkyně navrhovatelů rovněž doporučuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Hlasujeme v Snemovni národov o návrhu pána poslanca Mečla na úpravu § 6, odst. 1. Kto z poslancov Snemovne národov je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (63) Ďakujem. Šesťdesiat tri.

Kto je proti? (0) Nikto nie je proti.

Kto sa zdržal hlasovania? (20) Dvadsať poslancov sa zdržalo hlasovania, dvaja nehlasovali, Snemovňa národov návrh prijala.

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu, kto je za tento návrh zo Snemovne ľudu, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (68) Ďakujem. Šesťdesiatosem.

Kto je proti? (Jeden.) Ďakujem. Jeden.

Kto sa zdržal hlasovania? (11) Ďakujem. Jedenásť.

Hlasovali všetci poslanci, návrh bol prijatý v obidvoch snemovniach Federálneho zhromaždenia.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: v § 6 poslanec Sacher navrhuje, aby v odst. 2 v písm. e) byl za bod 4. nový bod 5. tohoto znění: "Vztahy součinnosti a spolupráce se všemi bezpečnostními složkami." Půjde o předpisy, jimiž ředitel upravuje tyto vztahy, které také mají být přikázány kontrolnímu orgánu.

Oba výbory branné a bezpečnostní vyslovují souhlas se zařazením tohoto pátého bodu navrhovaného poslancem Sacherem. Navrhovatel nesouhlasí, protože to považuje za nadbytečné.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Budeme hlasovať o doplnení § 6 odst. 2 písm. e) podľa návrhu pána poslanca Sachera. Kto zo Snemovne ľudu súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (51) Ďakujem. Päťdesiatjeden.

Kto je proti? (Devět.) Ďakujem. Deväť.

Kto sa zdržal hlasovania? (20) Ďakujem. Dvadsiati sa zdržali hlasovania, jeden poslanec nehlasoval.

Návrh bol Snemovňou ľudu prijatý.

Teraz prosím poslancov Snemovne národov, kto je za tento návrh zo Snemovne národov, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (65) Ďakujem. Šesťdesiatpäť.

Kto je proti tomuto návrhu? (14) Ďakujem. Štrnásť.

Kto sa zdržal hlasovania? (18) Ďakujem. Osemnásti sa zdržali hlasovania.

Návrh bol prijatý v obidvoch snemovniach Federálneho zhromaždenia.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Dále máme stále ještě § 6 odst 2, návrh poslance Mariána Kováče - je to na straně čtvrté. Navrhuje se doplnit v uvozovací větě slova "na požádání". Věta by tedy zněla: "Ředitel předkládá na požádání kontrolnímu orgánu."

Výbory branné a bezpečnostní souhlasí s tímto doplňujícím návrhem poslance Mariána Kováče. Navrhovatelka nesouhlasí a já výjimečně připojuji svůj osobní názor - také nesouhlasím.

Předsedající místopředseda J. Stank: Áno, budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Mariána Kováča, trváte na hlasovaní, pán poslanec? Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo. Ďakujem. (Třicet.) Tridsať.

Kto je proti? (31) Ďakujem. Tridsaťjeden.

Kto sa zdržal hlasovania? (29) Ďakujem. Dvadsaťdeväť sa zdržalo hlasovania, návrh nebol prijatý.

Ďalej prosím o hlasovanie Snemovňu ľudu, kto z poslancov Snemovne ľudu je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo. (16) Ďakujem. Šestnásť.

Kto je proti? (40) Ďakujem. Štyridsať.

Kto sa zdržal hlasovania? (31) Ďakujem. Tridsaťjeden, hlasovali všetci poslanci, návrh nebol prijatý ani v jednej zo snemovní. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Dále poslanec Marián Kováč navrhuje v odst. 3 § 6 vypustit slovo "pouze" a za slovo "služba" vložit slova "pracuje, respektive". Jsem povinen přečíst celé znění: "Ředitel předkládá kontrolnímu orgánu na jeho požádání zprávu o výsledcích činnosti FBIS podle § 3 a 4 odst. 4 a zprávu o použití zpravodajských prostředků, a to ve věcech a případech, ve kterých FIS pracuje, respektive svou činnost již ukončila." Tento návrh by byl naprosto zásadním zásahem nepřijatelným pro branné a bezpečnostní výbory, že by se tedy kontrolovala průběžně veškerá činnost FIS. Je to pro nás nepřijatelné, nesouhlasí ani jeden z výborů, nesouhlasí také navrhovatel, který zdůrazňuje, že nesouhlasí zásadně.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, pán poslanec, trváte na svojom návrhu?

Poslanec SN M. Kováč (SDĽ): Myslím si, že je potrebné, aby o tom rozhodli snemovne. Zmyslom môjho návrhu bolo, aby komisia mala možnosť vstúpiť počas rozpracovania do niektorých prípadov. (Hlasy z pléna: rozprava skončila.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Rozprava skončila k tejto veci, zdôvodnenie k tejto veci ste predniesol v priebehu rozpravy, spravodajcovia a navrhovatelia zaujali stanovisko.

Poslanec SN M. Kováč (SDĽ): Áno, len som chcel podotknúť, že keď nebude prijatý tento pozmeňovací návrh, je možné kontrolu prevádzať priebežne, respektíve komisia si rozhodne, kedy a akým spôsobom ju prevádzať.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prajete si hlasovať o návrhu, áno? Dobre.

Kto z poslancov Snemovne národov je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (17) Ďakujem. Sedemnásť.

Kto je proti? (53) Ďakujem. Päťdesiattri.

Kto sa zdržal hlasovania? (16) Ďakujem. Šestnásť.

Sedem poslancov nehlasovalo, návrh Snemovňa národov neschválila.

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu, kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (17) Ďakujem. Sedemnásť.

Kto je proti? (47) Ďakujem. Štyridsaťsedem.

Kto sa zdržal hlasovania? (25) Dvadsaťpäť. Ďakujem.

Jeden poslanec nehlasoval, návrh nebol prijatý ani v jednej snemovni.

Vážené kolegyne a kolegovia, stav prítomných upozorňuje na to, že by sme pravdepodobne mali urobiť prestávku. Krátku, 15-minútovú a potom budeme pokračovať v hlasovaní. Takže prerušujem rokovanie na 15 minút.

(Jednání přerušeno v 11.06 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 11.35 hodin.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Môžeme začať. Dovoľte mi poznamenať, vážené kolegyne a kolegovia, že postup poslancov, ktorí prichádzajú oneskorene, 15 minút po ukončení prestávky, považujem skutočne za nekorektné voči ostatným, keď ostatní nechajú na seba čakať, aby sme mohli vôbec začať. Viete, že nás čaká hlasovanie o pozmeňovacích návrhoch.

Prosím, aby pán poslanec Černý alebo Uhl uviedli ďalší pozmeňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec A. Černý: Než uvedu další pozměňovací návrh, chtěl bych vám říci, že mi bylo sděleno, že pokud zde budou čteny Pozměňovací a doplňovací návrhy poslance Sachera, jde ve skutečnosti o kolektivní návrhy klubu poslanců KDU. Poslanec Sacher je pouze předkládá. V tom smyslu pan poslanec Sacher jménem svého klubu předkládá v § 6 návrh na úpravu odst. 3 takto: "Ředitel předkládá průběžně kontrolnímu orgánu souhrnnou informaci obsahující počet případů a věcí, v nichž je FBIS činná z vlastního podnětu nebo z podnětu ústavního orgánu. V informaci jsou odlišeny jednotlivé případy a věci v působnosti FBIS podle písm. a - e) ustanovení § 2 odst. 1." Jelikož se VBB domnívají, že jde o přesnější vyjádření dikce tohoto odstavce, vyjadřují s ním souhlas a doporučují sněmovnám tuto úpravu přijmout.

Rovněž zástupkyně navrhovatele s tímto zněním souhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o pozmeňovacím návrhu poslanca Sachera. Týka sa § 6, odst. 3.

Ešte sa chce vyjadriť pán poslanec Uhl.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Já jsem to chápal jinak. Chápal jsem to tak, že jde o nový odstavec 3. Žádám poslance Sachera, aby se k tomu vyjádřil. Nejde o pozměňovací návrh, nýbrž o doplňovací návrh. (Poslanec Sacher: Může se to pojmout jako úprava, nebo se nahradí stávající odstavec 3.)

Když jste to přednášel, pojímal jste to jako nový odst. 3. Zde je ovšem napsáno upravit odst. 3. Ve výboru branném a bezpečnostním jsme o tom diskutovali, dospěli jsme k tomu, že to chápeme jako nový odst. 3 a potom ještě další odstavec. (Poslanec Sacher: Jedná se o nahrazení odst. 3, který je uveden v návrhu tímto odstavcem.)

Poslanec SL V. Benda: Jako spoluautor tohoto návrhu mám opravdu námitku. To je nepřesná formulace, která vznikla při práci výboru branného a bezpečnostního včera. Stávající odst. 3 se týká detailní kontroly již uzavřených případů. Navrhovaný odst. 3, a potom je tam navrhován ještě jeden, jak uvidíte vzápětí, to jsou nové odstavce, které umožňují plošnou kontrolu činnosti FBIS, aniž by dovolovaly jít kontrolnímu orgánu do nějakých detailů. Tyto věci nelze, podle mého názoru, dosti dobře slučovat.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Jako zpravodaj musím konstatovat, že tak, jak to poslanec Benda přednesl, tak to také včera přednesl poslanec Sacher. Je to velmi důležité, a v případě, že by byly nějaké pochybnosti, tak žádám o stenografický záznam. Běží o doplnění § 6 o tento nový odstavec. (Předsedající: Áno, prosím navrhovateľku.)

Poslankyně SN J. Petrová: Pokud by návrh poslance Sachera byl místo odst. 3, tak s tím navrhovatel nesouhlasí. Když to má být nový odst. 4, nový, dá se s tím souhlasit z toho důvodu, že návrh poslance Sachera a společný návrh klubu KDU je, že ředitel předkládá průběžně počet těchto případů. Znamenalo by to pouze to, že ředitel by předložil, že je 15 případů takových, 15 takových. Žádným způsobem to neodkrývá nějaká konkrétní jména a věci, kam až by hranice kontroly jít neměla. Souhlasit se s tím dá, ale pouze jen jako s novým odstavcem.

Poslanec SL R. Sacher: Za těchto okolností souhlasím, aby to byl nový odstavec.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: O technickú poznámku sa prihlásil poslanec Šútovec.

Předseda SN M. Šútovec: Chcem len vyjadriť svoje podozrenie, že keby sme prijali obidva odseky, potom sa navzájom vylučujú. V odseku, ktorý navrhuje poslanec Sacher, ide o priebežnú kontrolu. V odseku, ktorý je tu v texte, ide o kontrolu činnosti už skončenej. Pokiaľ by sme schválili pôvodný odsek ako prvý a toto ako druhý odsek, tak sa tieto odseky navzájom vylučujú. Musíme sa rozhodnúť, čo chceme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Ešte sa chce vyjadriť pani poslankyňa Petrová.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP