Pátek 24. května 1991

V uplynulých měsících jsem s kolegy z branně bezpečnostního výboru měl možnost podílet se na projednáváni návrhu zákona o Federální informační bezpečnostní službě. Dnes jste dostali do lavic další materiály návrhu tohoto zákona. Protože mám z tohoto dlouhého projednávání, které nebylo jednoduché a často bylo rozporuplné, velice smíšené pocity, které tady nebudu samozřejmě dnes rozvádět, chtěl bych vás pouze poprosit vzhledem ke krátkosti času, protože máme na projednáni tento bod hned na začátek našeho přerušeného zasedáni, to znamená v úterý příští týden, abyste věnovali velkou Pozornost studiu tisku 471, který už máte delší dobu, a dalším dvěma tiskům, které jsme dostali do lavic dnes, tj. návrh usneseni výborů branných a bezpečnostních - Parlamentní tisk č.. 654 a 660.

Zejména poté, co jsme zde několik dnů slyšeli řadu slov o práci a způsobech, o možnosti zneužití tak významného mocenského nástroje, jakým tajná služba je. Chtěl bych poprosit také přítomnou televizi, aby - když věnovala tolik pozornosti a jak jsme slyšeli i finančních prostředků, kterých má málo, dvěma černým lustračním pátkům - aby věnovala pozornost i projednáváni tohoto zákona, aby dala tím možnost široké občanské veřejnosti, aby mohla posoudit, jak se tento nejvyšší zákonodárný sbor vypořádá s předlohou zákona, který upraví a stanoví legislativní normy a způsoby kontroly nové tajné služby. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Kostyovi. Dávám slovo poslanci Jiřímu Rumlovi

Poslanec SL J. Ruml: Pane předsedající, budu hovořit jen velmi krátce. Pokud páni poslanci Černý a Roman čerpají své informace o mé osobě z periodik typu Špígl apod., jsem nucen jejich tvrzeni považovat za úmyslné šíření pomluv, a to dokonce veřejně na půdě parlamentu. Jestli své tvrzení nedoložil patřičnými důkazy, budu žádat disciplinární řízení, což jsem měl zřejmě udělat už ve chvíli, kdy pan Černý přečetl rovněž při přímém přenosu televize podvržený dopis, údajně adresovaný mně. Vystoupení, v němž nazývá čistkou usneseni pléna Federálního shromážděni, kterým komisi bylo uloženo zjistit jména spolupracovníků bývalé StB, nejlépe svědčí o tom, že tento poslanec nemá k bulvárnímu tisku daleko.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Jiřímu Rumlovi. Písemné přihlášky do rozpravy byly vyčerpány. Hlásí se ještě poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Vážený pán predsedajúci, dámy a páni, včera nám bolo oznámené, že Československá televízia nemá prostriedky na spravodajstvo z parlamentu, len na pol minúty v rámci správ a dve minúty v rámci Aktualit. Dnes však, keď je treba sa hrabať v otázkach cti alebo konfidentov, alebo nešťastných obetí, je tu viac jako 6 hodín prítomných asi 5 kamier a sú na to peniaze. Pýtam sa, či Československá televízia prispieva k náprave morálnej devastácie, ktorú spsobilo uplynulé obdobie.

.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nemohu dát slovo zástupcům televize a sám je obhajovat také nebudu. S technickými připomínkami se hlásí ještě poslanci Fišera, Burian a Huml.

(Poslanec Fišera se po krátké rozmluvě s předsedajícím vzdává slova.)

Dopustil jsem se mystifikace. Zmáčkl jsem knoflík, který svolává poslance k hlasování, ale já jsem potřeboval, abychom byli v plném počtu a abychom se poradili, jak přerušíme tento bod projednávaného pořadu.

Vyslechneme si nyní technickou poznámku poslance Mlynárika, po té ještě vystoupí poslanec Burian.

Poslanec SN J. Mlynárik: Vážení priatelia, pretože toto naše slávne Federálne zhromaždenie preukázalo takú neúctu ku Komisii 17. novembra a hlavne k materiálom, ktoré boli sprístupnené, že len 10 % poslancov si ich preštudovalo, navrhujem, aby sme túto schôdzu prerušili a aby si všetci poslanci tieto materiály dôkladne preštudovali, aby vedeli, o čo ide, a potom aby sme o tom hlasovali. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Tomu se říká angažovaný, ale odvážný požadavek. Kolegové a kolegyně, my jsme se rozhodli, že přerušíme 15. společnou schůzi dnes kolem 15.00 hodiny. Je 14.00 hodin. Do rozpravy se přihlásili další poslanci. Nicméně náš návrh na pokračování jednání o tomto bodu je takovýto: po skončeni rozpravy by se měly sejit poslanecké kluby, aby mohly zaujmout stanovisko k projednávanému tématu. Seznámil bych vás nyní s tím, jak jsou rozvrženy místnosti pro schůzky poslaneckých klubů.

(Předsedající informoval, ve kterých místnostech se kluby sejdou.)

Dávám nyní slovo poslanci Burianovi, před tím se však s technickou poznámkou hlásí poslanec Zapletal.

Poslanec SN P. Zapletal: Já bohužel nesdílím váš optimismus, že by se v současné situaci všechny politické kluby sešly.

Předsedající předseda SL, R. Battěk: V některých se sejde většina, v některých alespoň torzo, ale předběžnou poradu musíme poslaneckým klubům umožnit i v teto sestavě. Hovoří poslanec Burian.

Poslanec SN P. Burian: Pane předsedající, dámy a pánové, já jsem původně nechtěl vystoupit, nemám připravený žádný proslov, ani dokonce poznámky. Vzhledem k tomu, že budu mluvit bez servítků, nepotřebuji žádné papírky.

V tomto druhém díle parlamentní lustrační frašky bych chtěl podtrhnout ten fakt, že se tady neustále mluví o lidech, kteří jsou zaznamenáni v registru svazků, jako o agentech, a jako o prokázaných agentech. To je naprostý nesmysl. Je to amorální, odporuje to veškerému právu.

O svém případu mluvit nebudu. Mluvil jsem o tom už dost. Snad jen toto:

1. Jsem přesvědčen, že si se mnou chce vyřídit účty bývalá StB, alespoň někteří její členové, za mé postoje z mého mládí.

2. Ani dnes, stejně jako dříve, nestojím v řadě, a tedy někomu zřejmě velice vadím.

3. Kolem mé osoby a mého případu dominuje to, čemu se říká lidská hloupost. Přesvědčil jsem se o tom, když se tady četl dopis mé manželky Chci tady veřejně říci, že jsem žádnou babičku nezabil, ani pohrabáčem, ani žádným jiným vražedným nástrojem, já jsem dokonce nezabil žádného jiného tvora, ani kapra na vánoce.

Byl to černý humor a zoufalství mé manželky a v podstatě zesměšnění celé této frašky, která se kolem lustrací a která se děje vůbec, nejen kolem lustrací, v tomto parlamentě.

Za druhé bych chtěl ještě říci - a to je velice důležité, dámy a pánové, že jsme v minulé totalitní mafii, minulé bosy s mafiánskými praktikami vyprovodily dveřmi, ovšem ne zcela. Oni v mnohém na svých místech zůstali. A přibyli i další, takže se může stát, že nám oknem poleze nová mafie, noví bosové, s novými mafiánskými praktikami. A já se bojím jedné věci. Kdo ví, kdy budu mít možnost takto promluvit - že se může vytvořit nová totalita, kdy bude mít méně lidí více moci a bude sedět na větším balíku peněz. Já se toho velmi obávám. Ty hry přibývají, byť trapně a obávám se, že budou dále přibývat. Ale toho chleba skutečně ubývá a já se opět obávám, že ubývat chleba pro většinu bude.

Dámy a pánové, svůj případ jsem dal k soudu - i když ještě zdaleka nejsme právní stát ani demokratický stát, nemáme ani novou ústavu ani nezávislé soudy - přesto doufám, že svoji při vyhraji a že na základě výpovědi a výpovědí estébáků nebo některých příslušníků bývalé Státní bezpečnosti, že pouze na základě těchto výpovědí není možné, aby člověk byl veřejně denuncován, jak se stalo. A ještě si myslím jednu věc, že se jednou tento parlament, ve své většině, bude stydět za to, co v některých případech udělal nebo k čemu přispěl, pro co zvedal ruce.

Samozřejmě mnoho lidí mnohým věcem věří. Ta naivita a omezenost je nekonečná. Já jsem si během posledních dvou let uvědomil, že tato hrozba je snad nejstrašnější. Maně mi napadá, že moudrý z nebe nepadá a nespadne, ale pitomce jakoby shazovali. Já doufám, že těch pár lidí, kteří vědí, o co jde a kam to všichni míří, a co je to za bezpráví a frašku, že se postaví statečně a slušně k této otázce, abychom před světem byli alespoň trochu kulturními a nedali možnost hlupákům a zlobě, ale ani tomu klínu, který, věřte, taky pořád existuje a pracuje nejen v podobě bývalé Státní bezpečnosti, ale KGB a jiných dobráků. To je zatím vše. Doufám, že nejen s mým případem se brzy seznámíte konkrétně. Nejsem vinen a budu stále tak, jako celých dvacet pět let, bojovat proti bezpráví a nepravdě, ať už tomuto bezpráví bude vystaven jenom jediný člověk, ať je v jakékoliv straně, ať je příslušníkem čehokoliv, byť by byl i příslušníkem bývalé Statní bezpečnosti. V tom mi může odpomoci jedině ten, kdo mi uřízne hlavu. Víc už mi totiž minulý ani tento systém, reprezentovaný hlupáky nebo zlými lidmi, udělat nemůže. Děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já bych teď poprosil poslance Humla, aby přednesl svůj diskusní příspěvek.

Poslanec SL O. Huml: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, ani já jsem neměl v úmyslu na dnešním jednání vystoupit, nechtěl jsem tento parlament okrádat o drahocenný čas už i vzhledem k tomu, že patřím mezi ty, kterých se týká moralizováni v tisku 75 našich kolegů a dalších významných osobnosti v tom smyslu, že v době, kdy nám chybí tolik důležitých ekonomických zákonů, neměli by poslanci ztrácet čas s činnostmi, které jim nenáleží. Ale došlo k tomu, že vlastně celý dnešní den je této trapné záležitosti věnován a chtěl bych tedy k tomu také říci svých pár slov. Potom, co jsem zde dnes vyslechl, začínám pomalu litovat, že jsem i já nepodlehl nátlaku a nepodepsal vázací akt se Státní bezpečností, protože zatímco celý tento zákonodárný orgán je dnes ze všech stran kritizován, napadán a pomlouván, je zde jedna jediná skupina poslanců, která se těší přízni, hájení, která dostává obrovský prostor ve sdělovacích prostředcích. Jsou to ti, kteří byli usvědčeni ze spolupráce se Státní bezpečností.

Skutečnost, že jenom během dnešního jednání - pokud jsem dobře sledoval - vystoupili čtyři z těch, kteří byli usvědčeni z této spolupráce, je dosti zarážející. (Hlasy z pléna: nebyli usvědčeni.) Omlouvám se, tady ti, kteří byli pozitivně lustrováni.

Já musím říci, že chápu mravní otrlost, s jakou tito lidé nadále sedí v tomto parlamentu a nadále vystupují na těchto našich jednáních. Vycházím z toho, že mravní otrlost byla jakousi součástí jejich pracovní náplně pracovní náplně. Nechápu ale plamenné obhajoby, které zde zaznívají na jejich adresu z úst poslanců, od nichž bych to ještě před několika měsíci vůbec nečekal. Slyšeli jsme tady, že agentů StB a členů StB bylo několik desítek tisíc. Ale neslyšel jsem obětí byly statisíce a v podstatě milióny. Dalo by se říci, že prakticky každý z nás byl přímo či nepřímo obětí této organizace. Proto si myslím, že obhajovat ty pracovníky nebo ty poslance, kteří byli pozitivně vylustrováni a kteří mají tolik mravní otrlosti, že se nevzdali svého mandátu - to je výsměch všem těmto miliónům obětí StB a domnívám se, že to je hrubé pošlapání slibů, které jsme svým voličům dali.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Humlovi. S technickou poznámkou se hlásí poslanec Roman.

Poslanec SN L. Roman: vážený pán predsedajúci, vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegovia poslanci, chcel by som veľmi stručne zaujať stanovisko k vystúpeniu poslanca Rumla. Inkriminovaný bulvárny dennik mám v rukách. Já som nikoho neobvinil, len som sa pýtal pána poslanca Rumla a chcel som, aby zaujal stanovisko k tomuto obvineniu, pretože aj na Slovensku som bol voličmi pýtaný na obsah článku, o ktorom som hovoril. Bohužiaľ stanovisko k tomuto článku pán poslanec Ruml nezaujal. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Já bych nyní požádal poslance Kulana, který se přihlásil do rozpravy, o slovo, ale ještě předtím jsou zde dvě připomínky. Jedna z nich je od poslance Buriana.

Poslanec SN P. Burian: Já bych jenom chtěl říci panu poslanci Humlovi - mluvil zde o mravní otrlostí těch, kteří byli zaregistrováni, těch, kteří byli pozitivně zlustrováni tak, jako kdyby byli vinni, jako kdyby jim byla prokázána vina. Já se divím zase jeho mravní otrlosti a cynismu a ať mi promine, omezenosti, když si dovoluje takto amorálně a naprosto bezprecedentně mluvit o prokazatelné vině, když vůbec žádná vina prokázána nebyla. Já se skutečně divím, ať si jednou ve svém svědomí sám zváží..

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím poslance Kulana.

Poslanec SN P. Kulan: Vážený pán predsedajúci, vážené dámy a páni, bol som pevne rozhodnutý, že nevystúpim. Bohužiaľ, to čo prebehlo pred chvíľou, pán kolega, nebudem menovať vaše krycie meno, ale prepáčte, kde ste nazval tento parlament fraškou, môžem jedine povedať toľko, že to, čo ste tu dvakrát zohral, je dobre nacvičená fraška. Prepáčte, pán kolega, mal som možnosť vidieť vaše materiály. Toto je najvyššie zneužitie parlamentu, keď mu do očí klamete. Prosím vás, pán kolega, prestaňte sa odvolávať na svedomie. Z vašej strany to znie veľmi pokrytecky. Nechceli sme citovať z vašich materiálov, nechceli sme citovať z materiálov ďalších osb, ďalších agentov, ale ja osobne budem hlasovať za to, aby vaše materiály boly zverejnené v tlači, pretože vy verejne zavádzate občanov tohoto štátu a verejne klamete ich aj tento parlament.

Chcel som hovoriť o iných aspektoch. Chcel som hovoriť o tom, že sme zvolili dve nesprávne premisy. Odvolávali sme sa na svedomie ľudí, ktorí ho zrejme nemajú. Čakali sme, že títo ľudia odídu z parlamentu, neodišli. To bol prvý zlý úmysel. Druhým zlým úmyslom je to, že sme nezačali tam, kde toto zlo vzniklo, u komunistickej strany. Obávam sa, že tam ešte väzby rozbité neboli. Bude to zrejme nevyhnutne.

Máte tam mikrofón, pán kolega, môžete to povedať do mikrofónu. Včera ste označili ľudí, ktorí sa podieľali na 17. novembri za grázlov. Prosil by som, aby ste na budúce všetky tieto veci hovorili do mikrofónu. Keď dovolíte, budem pokračovať. Štátna bezpečnosť neprenikla len do Federálneho zhromaždenia, a nie to je len vážnym podozrením. Bohužiaľ sa to na niektorých faktoch potvrdilo. Štátna bezpečnosť je infiltrovaná aj v novo vznikajúcich politických stranách a to aj v tých najnižších zložkách. Nebudem kolegom z Komunistickej strany vysvetľovať, čo je pasívny systém rezistencie. Poznajú ho veľmi dobre. Chcem povedať len toľko, že urobím všetko pre to, aby táto spoločnosť bola očistená od Štátnej bezpečnosti a ich spolupracovníkov, aby ľudia nemohli ďalej meniť smer cesty po 17. novembri.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To byl pan poslanec Kulan. S technickou poznámkou se hlásí poslanec Kováč.

Poslanec SL M. Kováč: (KSČM) Pane kolego Kulane, chci vás poprosit, abyste tento termín blíže vysvětlil.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Doufám, že vysvětlování bude probíhat soukromou formou. Nyní bych prosil poslance Molnára.

Poslanec SN J. Molnár: Vážený pán predseda, dámy a páni, budem veľmi stručný. Chcem pripomenúť jednu vec. Pred niekoľkými rokmi vzrušila celosvetovú hladinu, dalo by sa povedať, lustračná udalosť, ktorá sa týka nášho južného suseda. Hlava tohoto štátu bola označená za vojnového zločinca. Po celom svete sa rozbehli agentúrne správy, že ten a ten agentúrny tajomník OSN je vojnový zločinec. Po čase sa ukázalo, že tieto správy, tieto argumenty, sú falzifikáty.

Druhá poznámka: pol roka som mal možnosť byť s pánom poslancom Michálkom a som rád, že som mohol veľa neho sedieť, vážim si ho ako človeka a poslanca.

Předsedající předseda SL. R. Battěk: Děkuji poslanci Molnárovy. Posledním z přihlášených je pan poslanec Selner.

Poslanec SN J. Selner: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, sedíme tady 5,5 hodiny a převažovali příspěvky, které jsou spíš obhajobou těch lidí, o které se jedná. Myslím že obyvatelstvo tohoto státu by se mělo dozvědět pravdu, a proto bych navrhoval změnu tak, aby se o pravdě dozvědělo oklikou, jiným způsobem.

Navrhuji, aby bod 3 písm. c) zněl takto: "Žádáme vládu ČSFR, aby odtajnila a zveřejnila seznam všech členů, kteří jsou občany ČSFR a nikdy nebyly rezidenty, agenty a držiteli propůjčeného bytu." Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Předpokládám, že i překvapivé návrhy jsou přípustné.

Mám povinnost se zeptat poslanců obou sněmoven, zda se ještě někdo chce přihlásit do rozpravy, byl bych vděčen, kdyby tomu tak nebylo. Myslím, že se nikdo nehlásí. Dovolte mi, abych rozpravu k tomuto bodu dnešního pořadu ukončil.

Protože nám zbývá půl hodiny až jedna hodina času, považuji za správné, aby se poslanecké kluby sešly i na krátkou dobu a mohly si vyslovit základní orientaci. Než tak učiníte ještě jedno sdělení.

V úterý 28.5., t. j. den, kdy budeme pokračovat 15. společná schůze, je na programu projednání návrhu zákona o Federální bezpečnostní a informační službě - tisk 654, který jste dostali do lavic. Je to jistě závažný bod pořadu, je proto nutné abychom zahájily jednání v úterý příští týden v 10.00 hodin.

Tímto končím dnešní zasedání.

(Schůze přerušena ve 14.30 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP