Čtvrtek 23. května 1991

Poslanec SL J. Pospíšil: Mně se to obsahově líbí, ale domnívám se, že nemůžeme hlasovat o tom, o čem budeme hlasovat až při přijímání zákonů.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Téměř by to vyžadovalo legislativní expertízu, ale zdá se mi, že logický výklad byl dost srozumitelný. Nicméně návrh byl podán. Je to pozměňovací návrh, takže o něm dávám hlasovat. (Hlasování započato v 16.52 hodin.)

Hlasovat budou nejprve poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (Osmnáct.) Osmnáct.

Kdo je proti? (Sedmnáct.) Sedmnáct.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyřicet devět.) Čtyřicet devět.

Osmnáct poslanců bylo pro, sedmnáct proti, čtyřicet devět se zdrželo, osm poslanců ignorovalo hlasování. Sněmovna lidu pozměňovací návrh nepřijala.

Hlasovat budou poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (Dvanáct.) Dvanáct.

Kdo je proti? (Dvacet pět.) Dvacet pět.

Kdo se zdržel hlasování? (Padesát čtyři.) Padesát čtyři.

Dvanáct poslanců bylo pro, dvacet pět proti, padesát čtyři se zdrželo hlasování, třináct ignorovalo hlasování.

Sněmovny pozměňovací návrh nedoporučily, návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: Nastala situace, při níž přichází v úvahu hlasování o pozměňovacím návrhu poslance Schneidera, který zní: "Federální shromáždění zavazuje vládu ČSFR, aby z tohoto usnesení vycházela při vytváření právních norem, případně při jejich výkladu". Oba navrhovatelé doporučují schválit toto znění.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Benčík.

Poslanec SL M. Benčík: Vážený pán predsedajúci, vážení poslanci, nie som si istý, či prekladateľ a spravodajcovia, ktorí doporučujú tento návrh, si vážne myslia, že v budúcnosti vláda alebo každý zákonodarný iniciatívny orgán sa má riadiť uznesením, a nie ústavou. Pokiaľ by sme toto uznesenie prijali, tak by sme toto uznesenie postavili nad ústavu. Ja si myslím, že i v budúcnosti by sme mali vždy vychádzať z ústavy, ako tomu v právnom štáte má byť. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Dávám nejdříve slovo zpravodajovi.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: Také já si myslím, že bychom v budoucnosti měli vycházet z ústavy. Nejprve procedurálně. Mrzí mě, že ačkoliv pozměňovací návrhy zazněly z řečnického pultu, nebyly tedy doručeny žádnou jinou cestou, výhrady ať už legislativně technické nebo obsahové nebyly vzneseny dříve, ani v době, kdy jsme se jako zpravodajové zabývali tím, jakým způsobem budeme postupovat. To z hlediska procedurálního.

Jinak pozměňovací návrh podán byl, a já se domnívám, že nemůžeme dělat nic jiného, než o něm hlasovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Ještě se hlásí s technickou poznámkou poslanec Világi.

Poslanec SL O. Világi: Ja si myslím, že navrhované znenie, ktoré navrhol poslanec Schneider by bolo protiústavné. Myslím, že je to v súlade s ústavou, a že domnienka, ktorú predniesol pán poslanec Benčík, v tomto prípade neobstojí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Další technické poznámky nejsou. Jsem povinen dát o tomto návrhu hlasovat. (Hlasování započato v 16.57 hodin.)

Hlasovat budou nejprve poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (Padesát pět.) Padesát pět.

Kdo je proti? (Jedenáct.) Jedenáct.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet devět.) Dvacet devět.

Padesát pět poslanců je pro, jedenáct proti, dvacet devět se zdrželo hlasování, deset poslanců ignorovalo hlasování. Sněmovna národů návrh přijala.

Hlasovat nyní budou poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro uvedený návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (Padesát jedna.) Padesát jedna.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet.) Třicet.

Došlo k technické závadě, zmáčkl jsem knoflík dříve, takže počet jeden hlas proti neodpovídá skutečnosti. Přes technickou chybu je hlasování platné, protože padesát jedna poslanců ve Sněmovně lidu bylo pro, počet hlasů není určen přesně, hlasování se zdrželo třicet poslanců, čtrnáct poslanců hlasování ignorovalo.

Obě sněmovny navržený pozměňovací návrh přijaly.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: Další pozměňovací návrhy se týkají doplnění nebo rozšíření textu, aniž by bylo určeno, kam do textu mají být zařazeny. Proto jsme je ponechali nakonec.

První skupina z nich se týká požadavku, podle kterého by mělo Federální shromáždění iniciovat zřízení vědeckých týmů ke zhodnocení historického období.

První z nich podal pan poslanec Grebeníček, druhý je obsažen v usnesení hospodářských výborů. A má poněkud širší formulaci. Já přečtu nejprve pozměňovací návrh poslance Grebeníčka: "Federální shromáždění bude iniciovat vytvoření vědeckých týmů k zahájení odborné diskuse k problematice naši nejnovější historie, především období posledních 42 let."

Návrh výborů hospodářských zní: "za poslední bod zařadit bod 5 v tomto znění: "Z důvodu toho, že zlo musí být rozpoznáno ve všech svých podobách a projevech, aby mohl být znemožněn jeho návrat do našeho života, považujeme za nezbytné zpracovat odbornou analýzu zdrojů, podstaty a praxe totalitního režimu, jež by umožnila určení morální a politické odpovědnosti, ale i stanovení případné právní viny".

Z těchto dvou znění - jestliže Federální shromáždění dospěje k názoru, že takový odkaz je účelný - doporučujeme znění navržené výbory hospodářskými. Ale nejprve bychom měli hlasovat o návrhu poslance Grebeníčka. Ještě jednou ho přečtu: "Federální shromáždění bude iniciovat vytvoření vědeckých týmů k zahájení odborné diskuse k problematice naši nejnovější historie, především období posledních 42 let."

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kam by tento pasus podle návrhu příslušel, pane zpravodaji? (Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: domnívám se, že by mohl být jako pátý bod tohoto usnesení.) Dávám o tomto návrhu hlasovat.

(17.02 hodin.)

Nejprve bude hlasovat Sněmovna lidu.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Devatenáct.) Devatenáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Třicet.) Třicet.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet šest.) Třicet šest.

Šest poslanců ignorovalo. Návrh nebyl přijat.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů

Táži se jich, kdo z nich je pro uvedený návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Šestnáct.) Šestnáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Třicet devět.) Třicet devět.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet devět.) Třicet devět.

Pět poslanců ignorovalo.

Ani jedna sněmovna návrh nepřijala.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: Jak jsem již uvedl, podobný smysl mělo ustanovení v usnesení výborů hospodářských - zařadit nový bod 5, a to v tomto znění: "Z důvodu toho, že zlo musí být rozpoznáno ve všech svých podobách a projevech, aby mohl být znemožněn jeho návrat do našeho života, považujeme za nezbytné zpracovat odbornou analýzu zdrojů, podstaty a praxe totalitního režimu, jež by umožnila nejen určení morální a politické odpovědnosti, ale i stanovení případné právní viny." Je to rozšíření obsahu usnesení. Nebudeme se k němu vyjadřovat. Doporučujeme jej k schválení.

Předsedající předseda SL R. Battěk: S technickou poznámkou se přihlásil poslanec Chýlek.

Poslanec SL S. Chýlek: Chtěl bych jenom doporučit malou změnu. Namísto začátku, kde je uvedeno "z důvodu toho...", aby se tam dalo slovo "protože". Zní mi to lépe.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Jde o stylistickou úpravu. To by neměl být problém. Jaký máte k tomu názor, pane zpravodaji?

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: Pravda je, že jde o stylistickou úpravu. Nevím ovšem, kdybychom na tento postup přistoupili jaksi paušálně, zda bychom nedošli k tomu, že potom takových úprav může být více a bylo by asi velmi obtížné určit hranici, kde končí stylistické a začínají obsahové úpravy. Nicméně mohli bychom i hlasovat o tom, zda-li budeme hlasovat o výměně tohoto termínu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže jaké je vaše rozhodnutí, pane zpravodaji? Přijmete opravu stylizace bez hlasování? (Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: Za moji osobu bych opravu nepřijal, i když věcně s ní lze souhlasit.) Takže nepřijímáme tuto stylizační opravu a hlasujeme o původně předneseném návrhu.

(17.07 hodin.)

Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s pozměňujícím návrhem, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Dvacet jedna.) Dvacet jedna. Děkuji.

Kdo je proti? (Čtyři.) Čtyři.

Kdo se zdržel hlasovaní? (Padesát osm.) Padesát osm.

Třináct poslanců hlasování ignorovalo. Sněmovna lidu návrh nepřijala.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů. Kdo z poslanců Sněmovny národů souhlasí s pozměňujícím návrhem, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Dvacet osm.) Dvacet osm. Děkuji.

Kdo je proti? (Dva.) Dva.

Kdo se zdržel hlasování? (Padesát šest.) Padesát šest.

Patnáct poslanců hlasování ignorovalo. Také Sněmovna národů návrh nepřijala, takže nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: Další pozměňovací návrhy se týkají požadavku zařadit určité speciální věcné okruhy do tohoto návrhu usnesení. První z nich podal pan poslanec Váňa. Navrhuje se to rovněž jako zařazení nového odstavce pět. Jde o text následujícího znění: "Jednou z největších křivd totalitního režimu bylo zrušení země Moravsko-Slezské k 1. 1. 1949 a jejich práv i práv občanů této země na samosprávu".

Názor zpravodaje je asi tento. V prvé řadě obrátíte-li pozornost na bod 2 navrženého textu usnesení, hovoří se tam o tom, že vedle systematického a trvalého porušování lidských práv všech občanů bez rozdílu docházelo ke zvlášť těžkému útlaku některých politických, sociálních a náboženských skupin obyvatel, v opraveném znění tak, jak bylo odhlasováno. Nicméně se domnívám, že požadavek kterékoliv skupiny, vrstvy, či jednotlivce na to, aby byl zvlášť zdůrazněn některý z případů politického útlaku, je v tomto textu obsažen.

Kdybychom postupovali tak, že budeme tyto případy taxativně vyjmenovávat, nedovedu si představit, jak bychom se dobrali konce tohoto jednání. Z toho důvodu nedoporučujeme návrh schválit.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat. Žádám poslankyně a poslance, aby neopouštěli jednací síň. Prosím, pane poslanče.

Hlas z pléna: Nejde o nějakou skupinu, ale o 4 milióny Moravanů.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Moravany rozhodně nesmíme utlačovat, ale dávám o tomto faktu hlasovat.

Hlasovat budou poslanci Sněmovny národů. Táži se poslanců Sněmovny národů, kdo je pro uvedený doplněk usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se v 17.11 hodin.) Děkuji. (Třicet čtyři.) Třicet čtyři.

Je někdo proti? (Osm.) Osm.

Zdržel se někdo hlasování? (Čtyřicet devět.) Čtyřicet devět.

Ve Sněmovně národů hlasovalo třicet čtyři poslanců pro, osm bylo proti, čtyřicet devět se zdrželo hlasování a šest poslanců ignorovalo. Sněmovna národů uvedený návrh nepřijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro uvedený návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se v 17.12 hodin.) Děkuji. (Čtyřicet.) Čtyřicet.

Je někdo proti? (Patnáct.) Patnáct.

Zdržel se někdo hlasování? (Čtyřicet.) Čtyřicet.

Čtyřicet poslanců hlasovalo pro, patnáct proti, čtyřicet se zdrželo hlasování a jeden poslanec ignoroval. Obě sněmovny návrh nepřijaly. Děkuji.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: Další návrh je pana poslance Molnára, který rovněž navrhuje jako bod 5 tohoto usnesení. Zní takto: "V posledních demokratických volbách dne 26. 5. 1946 KSČ zvítězila jen v Čechách. Volební vítězství demokratických sil na Slovensku bylo přesvědčivým vyjádřením vůle slovenského národa žít v demokratickém státě, ve kterém by bylo zabezpečeno spolužití slovenského a českého národa na principu rovnoprávnosti a rovnosti. Komunistický režim byl Slovensku vnucen českými komunisty a jejich slovenskými přisluhovači nelegitimní, brutální a násilnou cestou. Komunistický režim svoji protislovenskou asimilační politikou odsunul Slovensko opětovně na periférii dění. Konec návrhu."

Teď bych se měl obávat, že použiji-li stejný argument, bude k váze 4 miliónů Moravanů připojen ještě větší počet slovenských občanů. K tomu argumentu připojím jenom tolik, že jestliže vyzýváme historiky, aby se věnovali zhodnocení období, že toto je právě jedno z velmi závažných témat, pro které by to měli udělat. Nemohu říci, že bychom jako navrhovatelé s řadou tezí obsažených v tomto textu nesouhlasili, nic méně z důvodu o kterém jsem hovořil, se domníváme, že jako takový je obecně obsažen v ustanovení bodu 2 tohoto usnesení.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP