Čtvrtek 23. května 1991

Kdo z poslanců Sněmovny lidu je proti, nechť hlasuje. (Dvanáct.) Dvanáct. Děkuji.

Kdo z poslanců se zdržel hlasování, nechť hlasuje. (Čtyřicet devět.) Čtyřicet devět. Děkuji.

Dvacet osm poslanců Sněmovny lidu bylo pro, dvanáct proti, čtyřicet devět se zdrželo hlasování, šest poslanců ignorovalo hlasování. Sněmovna lidu návrh nepřijala.

Táži se poslanců Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený návrh, nechť hlasuje. (Osmnáct.) Osmnáct. Děkuji.

Kdo z poslanců Sněmovny národů je proti, nechť hlasuje. (Dvacet jedna.) Dvacet jedna.

Kdo z poslanců Sněmovny národů se zdržuje hlasování, nechť hlasuje. (Padesát devět.) Padesát devět. Děkuji.

Sněmovna národů hlasovala takto: Osmnáct pro, dvacet jedna proti, padesát devět se zdrželo hlasování, čtyři ignorovali. Takže Sněmovna národů návrh nepřijala, takže obě sněmovny návrh nepřijaly. Prosím další.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: Návrh pana poslance Morice je, aby znění bylo: "... byl a je hodný zavržení".

Předsedající předseda SL R. Battěk: Tentokrát hlasuje nejprve Sněmovna národů. Kdo z poslanců Sněmovny národů je pro uvedený návrh, nechť hlasuje. (Hlasuje se. - 16.29 hodin.) (Třicet jedna.) Třicet jedna. Děkuji.

Kdo je proti z poslanců Sněmovny národů? (Dva.) Dva. Děkuji.

Kdo z poslanců Sněmovny národů se zdržel hlasování, nechť hlasuje. (Padesát sedm.) Padesát sedm. Děkuji.

Ve Sněmovně národů bylo třicet jedna hlasů pro, dva proti, padesát sedm se zdrželo a třináct poslanců ignorovalo. Sněmovna národů návrh nepřijala.

Hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro uvedený návrh, nechť hlasuje. (Devatenáct.) Devatenáct. Děkuji.

Kdo je proti, nechť hlasuje. (Dvacet tři.) Dvacet tři. Děkuji.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu se zdržel hlasování, nechť hlasuje. (Třicet osm.) Třicet osm. Děkuji.

Ve Sněmovně lidu devatenáct bylo pro, dvacet tři proti, třicet osm se zdrželo hlasování a šestnáct ignorovalo hlasování. Obě sněmovny tudíž návrh nepřijaly.

Takže konstatujeme, že tímto hlasováním poslanci schválili původní návrh. (Námitky z pléna.)

Hlasujeme pouze o pozměňovacích návrzích, tudíž moje tvrzení, že sněmovna přijala sice není platné, ale bude součástí celkového hlasování o návrhu. Můžeme pokračovat.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: Dále je první bod na straně 2. tisku 525, kde podle návrhu zahraničních výborů a výborů sociálních a kulturních se doporučuje upravit: "Pod hrozbou různých perzekucí, diskriminací počínaje a nejtvrdšími tresty doprovázenými často barbarskými metodami vyšetřování a výkonu trestu konče, byla občanům - vyjma krátkého období v roce 1968 - upírána možnost svobodného vyjádření politické vůle. Po roce 1968 napomáhala tento stav obnovit a udržovat okupační vojska cizí mocnosti."

Zpravodajové se přiklánějí k tomu vypustit část věty: "vyjma krátkého období v roce 1968". Doporučujeme o tomto hlasovat. (Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče, kolik je pozměňovacích návrhů k tomuto odstavci?) Podle zahraničních a sociálních a kulturních výborů jsme upravili odstavec v tomto znění:

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prakticky budeme tedy hlasovat jen o této podobě změny. Zpravodajové to nedoporučují? (Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: Doporučuji, aby se hlasovalo.) Jsme bez doporučení a záleží na obou sněmovnách, jak se k tomuto návrhu vyjádří.

(16.33 hodin.)

Hlasovat bude nejprve Sněmovna národů. Kdo z poslanců Sněmovny národů je pro uvedený návrh, nechť hlasuje. (Hlasuje se.) Děkuji. (Dvacet devět.) Dvacet devět.

Kdo je proti? (Dvacet jedna.) Dvacet jedna. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet osm.) Třicet osm. Děkuji.

Dvacet devět poslanců hlasovalo pro, dvacet jedna proti, třicet osm se zdrželo, osmnáct ignorovalo. Sněmovna národů návrh nepřijala.

Hlasovat budou poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro uvedený návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (Devatenáct.) Devatenáct.

Kdo je proti? (Dvacet.) Dvacet. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Padesát jedna.) Padesát jedna. Děkuji.

Ve Sněmovně lidu dopadlo hlasování takto: Devatenáct pro, dvacet proti, padesát jedna se zdrželo, čtyři ignorovali. Také Sněmovna lidu návrh neschválila. Zůstáváme u původního návrhu.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: Odstavec 2. navrhuje výbor pro životní prostředí upravit následujícím způsobem: "Kromě systematického a trvalého porušování lidských práv všech občanů bez rozdílu docházelo ke zvlášť těžkému útlaku některých politických a sociálních skupin obyvatel, církví a věřících."

Pan poslanec Pohanka k tomu podal návrh, aby za původní znění odstavce 2. bylo přidáno "a těch, kteří totalitní moci odporovali". Zpravodajové doporučují přijmout upravený návrh výboru pro životní prostředí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nejprve budeme hlasovat o tomto návrhu.

(16.36 hodin.)

Hlasovat budou poslanci Sněmovny národů. Táži se, kdo je pro uvedený návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (Padesát.) Padesát.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo. Děkuji.

Padesát poslanců Sněmovny národů je pro, žádný proti, třicet sedm se zdrželo, šestnáct ignorovalo. Návrh ve Sněmovně národů neprošel.

Hlasovat bude Sněmovna lidu. Kdo z poslanců je pro uvedený návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (Padesát.) Padesát.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyřicet.) Čtyřicet. Děkuji.

Ve Sněmovně lidu hlasovalo padesát poslanců pro, nikdo nebyl proti, čtyřicet se zdrželo, tři ignorovali. Sněmovna lidu návrh přijala, ale Sněmovna národů nikoli, celkově návrh neprošel.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: Pan poslanec Pohanka navrhl dodatek k původnímu znění 2. odstavce: "a těch, kteří totalitní moci odporovali".

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vyjádření zpravodajů? Bez vyjádření. Takže budeme hlasovat. Hlasovat budou nejprve poslanci Sněmovny národů. Táži se, kdo je pro uvedený návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (Čtyřicet dva.) Čtyřicet dva.

Je někdo proti? (Jeden.) Jeden. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Čtyřicet pět.) Čtyřicet pět. Děkuji.

Ve Sněmovně národů čtyřicet dva poslanců bylo pro, jeden proti, čtyřicet pět se zdrželo, třináct ignorovalo. Sněmovna návrh nepřijala.

Hlasovat budou poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro uvedený návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (Padesát.) Padesát.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet devět.) Třicet devět. Děkuji.

Padesát poslanců Sněmovny lidu bylo pro, nikdo proti, třicet devět se zdrželo, čtyři ignorovali. Sněmovna lidu návrh přijala, ale Sněmovna národů nikoli, čili celkově návrh nebyl přijat. Platí původní návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: Bod třetí na str. 2 s přihlédnutím k návrhům zahraničních výborů, výborů branných a bezpečnostních, výborů pro životní prostředí, by zněl:

"Různými zastrašovacími prostředky byli občané nuceni skrývat svůj názor nebo své myšlení o situaci ve státě a společnosti, a to často i před svým nejbližším okolím, nebo byli dokonce nuceni z existenčních důvodů předstírat souhlas s panujícími pořádky. Hrozba perzekuci se přitom vztahovala i na jejich děti a příbuzné, takto se děti staly rukojmími státu. Tento stav pro mnohé občany znamenal, že vyjadřovali souhlas s něčím, co považovali za lež nebo zločin, popř. byli nuceni k tomu mlčet. Tím byla občanům upírána jejich základní lidská důstojnost, totiž schopnost mravního a rozumového úsudku a jeho veřejného projevu."

Zpravodajové tuto změnu doporučuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlasovat budou nejprve poslanci Sněmovny národů. Táži se poslanců Sněmovny národů, kdo z nich je pro uvedený návrh, nechť hlasuje! (Čtyřicet pět.) (Čtyřicet pět.) Děkuji.

Kdo z poslanců Sněmovny národů je proti, nechť hlasuje. (Šest.) Šest. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje. (Třicet devět.) Třicet devět. Děkuji.

Čtyřicet pět poslanců Sněmovny národů bylo pro, šest proti, třicet devět se zdrželo, jedenáct ignorovalo. Návrh neprošel ve Sněmovně národů.

Hlasovat teď budou poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro uvedený návrh, nechť hlasuje. (Čtyřicet dva.) Čtyřicet dva. Děkuji.

Kdo je proti, nechť hlasuje! (Pět.) Pět. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování ve Sněmovně lidu, nechť hlasuje. (Třicet sedm.) Třicet sedm.

Čtyřicet dva poslanců pro, pět proti, třicet sedm se zdrželo, sedm ignorovalo ve Sněmovně lidu.

V obou sněmovnách návrh neprošel.

Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: V odst. 4 na str. 2 výbory hospodářské a výbory sociální a kulturní navrhují odst. 4 ukončit první větou, to znamená, že by končila: "zvůli mocenského aparátu této strany".

Výbory pro životní prostředí a poslanec Batta navrhují 4. odstavec ukončit v místě čárky za slovem "nevolnictví".

Zpravodajové se přiklánějí k návrhu výboru pro životní prostředí a poslance Batty, to znamená ukončit druhý odstavec za slovem nevolnictví.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže hlasujeme o tomto návrhu.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: Hlasovali bychom o prvním návrhu, ukončit 4. odstavec 1. větou.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Předpokládám, že páni poslanci mají text před sebou, a že to mohou sledovat. Takže hlasujeme o tomto návrhu. Hlasovat budou nejprve poslanci ve Sněmovně národů.

Táži se poslanců ve Sněmovně národů, kdo je pro uvedený návrh, nechť hlasuje. (Třicet devět.) Třicet devět. Děkuji.

Kdo je proti ve Sněmovně národů, nechť hlasuje! (Jeden.) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování ve Sněmovně národů, nechť hlasuje. (Čtyřicet šest.) Čtyřicet šest. Děkuji.

Třicet devět poslanců ve Sněmovně národů bylo pro, jeden proti, čtyřicet šest se zdrželo, sedmnáct ignorovalo.

Návrh sněmovna nepřijala.

Hlasovat bude Sněmovna lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro uvedený návrh, nechť hlasuje. (Třicet tři.) Třicet tři. Děkuji.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu je proti, nechť hlasuje. (Pět.) Pět. Děkuji.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu se zdržuje hlasování, nechť hlasuje! (Čtyřicet sedm.) Čtyřicet sedm. Děkuji.

Třicet tři poslanců pro, pět proti, čtyřicet sedm se zdrželo, šest ignorovalo.

V obou sněmovnách návrh neprošel.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: Hlasovali bychom o 4. odstavci, ukončit ho tečkou za slovem "nevolnictví".

Předsedající předseda SL R. Battěk: To je návrh, který zpravodajové doporučují. Hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený návrh ve Sněmovně národů, nechť hlasuje. (Šedesát osm.) Šedesát osm. Děkuji.

Kdo z poslanců Sněmovny národů je proti, nechť hlasuje. (Dva.) Dva. Děkuji.

Kdo z poslanců Sněmovny národů se zdržel hlasování, nechť hlasuje. (Sedmnáct.) Sedmnáct. Děkuji.

Šedesát osm poslanců Sněmovny národů pro, dva proti, sedmnáct se zdrželo, třináct ignorovalo.

Sněmovna návrh přijala.

Hlasuje Sněmovna lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro uvedený návrh, nechť hlasuje. (Šedesát sedm.) Šedesát sedm. Děkuji.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu je proti, nechť hlasuje. (Jeden.) Jeden. Děkuji.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu se zdržel hlasování, nechť hlasuje. (Osmnáct.) Osmnáct. Děkuji.

Šedesát sedm poslanců pro, jeden proti, osmnáct se zdrželo, pět ignorovalo. Obě sněmovny návrh přijaly.

Můžeme přikročit k dalším návrhům, pokud ještě jsou.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: K poslední větě v původním tisku 525: Navrhovatelé doporučují, aby tato věta nebyla součástí schváleného usnesení. Protože o tom byla učiněna dohoda politická, pan poslanec Benda vznesl formulaci, která doporučuje, aby toto znění bylo do usnesení zahrnuto. Já ho přečtu tak, jak bylo panem poslancem Bendou navrženo.

Jedná se o novou poslední větu návrhu usnesení: "Toto usnesení se stává součástí právního řádu jako preambule k zákonům, které Federální shromáždění přijalo a přijme k nápravě nezákonnosti z období 25. 2. 1945 až 17. 11. 1989".

Jako navrhovatelé tuto změnu doporučujeme.

Je zde ještě pozměňovací návrh poslance Schneidera, který se váže na případ, že by pozměňovací návrh poslance Bendy neprošel.

Předsedající předseda SL R. Battěk: S technickou poznámkou se hlásí poslanec Jansta.

Poslanec SL M. Jansta: Nemůže to být preambule zákonů. Museli bychom novelizovat zákon. Zákony byly přijaty. Toto je usnesení. Usnesení nemůže jít do zákona. Museli bychom přijmout zákon, který novelizuje všechny zákony, které jsme přijali a do těchto zákonů vložit tuto větu. Nemůže to být v usnesení.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Ještě se hlásil s připomínkou poslanec Pospíšil.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP