Čtvrtek 23. května 1991

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Blažkovi. Ještě se hlásí o slovo pan poslanec Roubal.

Poslanec SN M. Roubal: Zazneli tu slová Karla Čapka, významného českého spisovateľa a do určitej miery i filozofa. Chcel by som upozorniť nie na to, čo napísal v roku 1938, ale na to, čo napísal už v roku 1924. Jedná sa o článok "Prečo som sa nestal komunistom". My tu nesúdime Klementa Gottwalda, dr. Husáka a niektorých ďalších, ktorí by si to možno zaslúžili, ale vyjadrujeme sa k určitej epoche našich dejín, ktorá tieto osoby a osobnosti vyprodukovala. Z tohto dôvodu spomienka na ľudí z roku 1968, myslím, že je neadekvátna.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Táži se ještě jednou, chce ještě někdo vystoupit v rozpravě? (Ne.) Není tomu tak. Tím rozpravu končím. Předpokládám, že navrhovatelé nebudou žádat o slovo. Je-li tomu tak, předal bych slovo zpravodajům a předpokládám, že řeknou, jakým způsobem se vyrovnáme s celou řadou pozměňovacích návrhů.

Zpravodajové mě požádali o krátké přerušení. Měli bychom se sejít v 16.00 hodin. Dodržte tento termín.

(Jednání přerušeno v 15.25 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 16.08 hodin.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme pokračovat. Požádal bych zpravodaje, aby nám po poradě nabídli způsob, jakým budeme postupovat při hlasování.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: Zvážili jsme otázky. Pokusili jsme se některé společné návrhy z výborů dát dohromady. Ostatně jsem to již v úvodu uvedl. U ostatních návrhů, které podávali ostatní poslanci, budeme muset hlasovat s tím, že bychom vždy přečetli původní znění, po tom to nahradí a hlasováním by se rozhodlo, co bude platit.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Jsme schopni se usnášet. Požádal bych vás, abyste se ujal slova a jednotlivé návrhy vždy přečetl, abychom věděli o čem hlasujeme. Hlasovat bude každá sněmovna zvlášť, ale obě sněmovny jako celek. (Tzn. samostatně Sněmovna národů jako celek.)

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: Postupovali bychom podle textu v pořadí tisku 525.

První pozměňovací návrh, v pořadí osmý, podal pan poslanec Němec. Jedná se o úpravu nadpisu, že usnesení Federálního shromáždění ČSFR ze dne..... změnit na usnesení Federálního shromáždění o době nesvobody ze dne... Jako zpravodajové doporučujeme tento návrh přijmout.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Slyšeli jste přednesený pozměňovací návrh. Nejprve bude hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu Sněmovna národů (16.08 hodin.)

Kdo z poslanců Sněmovny národů je pro tento pozměňovací návrh, nechť hlasuje předepsaným způsobem! (Sedmdesát jedna.) Sedmdesát jedna. Děkuji.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtrnáct.) Čtrnáct. Děkuji.

71 poslanců Sněmovny národů bylo pro, 1 hlasoval proti, 14 se zdrželo, 8 poslanců ignorovalo.

Sněmovna národů návrh přijala.

Hlasovat nyní bude Sněmovna lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro uvedený návrh, nechť hlasuje se! (Šedesát čtyři.) Děkuji.

Kdo je proti? (Dva.) Dva. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtrnáct.) Čtrnáct. Děkuji.

Sněmovna lidu počtem hlasů 64 pro, 2 proti, 14 poslanců se zdrželo, 11 ignorovalo.

V obou sněmovnách byl pozměňovací návrh přijat.

Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: Ve druhém odstavci ve druhém řádku navrhují zahraniční výbory změnit slova "lidská společnost" na "humánní společnost". Zpravodajové doporučují ponechat původní znění.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlasovat bude nejprve Sněmovna národů jako celek. Kdo je pro pozměňovací návrh ve Sněmovně národů jako celku, nechť hlasuje! (16.11 hodin.) (Jedenáct.) Jedenáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Pět.) Pět. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Sedmdesát čtyři.) Sedmdesát čtyři. Děkuji.

11 poslanců hlasovalo pro, 5 bylo proti, 74 se zdrželo, 6 ignorovalo.

Sněmovna národů návrh nepřijala.

Hlasovat teď bude Sněmovna lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (Devět.) Devět. Děkuji.

Kdo je proti? (Patnáct.) Patnáct. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Padesát pět.) Padesát pět. Děkuji.

Sněmovna lidu - 9 poslanců pro, 15 proti, 55 se zdrželo, 13 ignorovalo. Obě sněmovny navržený návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: Další pozměňovací návrhy se týkají pokračování za slovy "prohlašujeme, že..." a pak jsou tři znění. První zůstává tak, jak je navrženo. Druhé znění je pozměňovací návrh výborů pro životní prostředí, který zní: "...že způsob, jakým KSČ v období od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989 rozhodovala o řízení našeho státu a jakým zacházela s jeho občany...".

Další návrh je poslance Černého, ke kterému se přidal poslanec Anderko. Zní: "Prohlašujeme, že způsob, jakým se na základě komunistické ideologie..." a pak původního znění.

Zpravodajové by souhlasili. Navrhuji sněmovnám, aby se přidaly k návrhům poslanců Černého a Anderka. Postup musí být podle toho, jak byly jednotliví návrhy podány, napřed by se hlasovalo o návrhu výborů pro životní prostředí a potom o návrhu poslanců.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přečtěte návrh, o kterém budeme nyní hlasovat v plném znění.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: "Prohlašujeme, že způsob, jakým KSČ v období od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989 rozhodovala o řízení našeho státu a jakým zacházela s našimi občany."

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím pan poslanec Haško.

Poslanec SN A. Haško: Páni spravodajcovia, mám dojem, že ste zabudli na uznesenie výboru branného a bezpečnostného Snemovne národov, tam je ďalší text.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: Nezapomněli, ale usnesení se drželo textu, který má číslo 517. Doufám, že se o něm nebude uvažovat. Domnívali jsme se, že to bude součástí dalšího postupu, který navrhoval pan poslanec Hubálek a další. V tomto případě jsme ho nenabídli.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pokud se pamatuji, navrhovatelé se vzdali předložení textu. Nebo se mýlím? Ještě jednou pan poslanec Haško.

Poslanec SN A. Haško: Uznesenie výboru branného a bezpečnostného Snemovne národov sa týka deklarácie, teda nie zákona.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže budeme se muset, páni zpravodajové, asi k tomu vrátit. Znamená to, že budeme hlasovat o třech zněních tohoto odstavce? To je moje otázka.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: VBB SN navrhuje po slově "prohlašujeme" pokračovat "že v období od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989 komunistická diktatura bezprávím a zločiny zhanobila lidskost a stát".

Předsedající předseda SL R. Battěk: To je třetí návrh. Nyní musíme informovat sněmovny, o kterém budeme hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: Poprvé bychom hlasovali o návrhu výborů pro životní prostředí, který jsem už přečetl.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Buďte tak laskav, přečtěte ho ještě jednou.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: "Prohlašujeme, že způsob, jakým KSČ v období od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989 rozhodovala o řízení našeho státu a jakým způsobem zacházela s jeho občany...".

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlasovat bude Sněmovna národů. Musíme počkat. Můj pokus zmáčknout obě tlačítka najednou nedoznává úspěchu. Zahájil jsem hlasování, ale pokus zatím nebyl ukončen. Jakou technickou poznámku máte?

Poslanec SN J. Vild: Chtěl bych jen říci, že bychom měli hlasovat jen o návrzích, které byly předloženy na plénu. Jestliže nebylo předloženo něco z usnesení výboru, neměli bychom o tom hlasovat, když to nebylo vzneseno na plénu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Návrh se zdá logický, řeknete k tomu něco?

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: Já jsem to četl, když jsem dával informaci, to znamená usnesení VBB.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Jestli dovolíte, budeme hlasovat o návrhu, který byl přečten.

(16.19 hodin.) Hlasovat bude Sněmovna národů. Kdo z poslanců Sněmovny národů je pro uvedený návrh, ať hlasuje předepsaným způsobem. (Hlasuje se.) Děkuji. (Dvacet dva.) Dvacet dva.

Je někdo proti? (Tři.) Tři.

Kdo se zdržel hlasování? (Šedesát jedna.) Šedesát jedna.

22 poslanců Sněmovny národů bylo pro, 3 proti, 62 se zdrželo, 10 ignorovalo. Sněmovna národů návrh nepřijala.

Hlasovat teď bude Sněmovna lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro uvedený návrh, ať hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (Dvacet tři.) Dvacet tři.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Šedesát jedna.) Šedesát jedna.

23 poslanců je pro, žádný proti, 61 se zdrželo, 13 hlasování ignorovalo. V obou sněmovnách navržený návrh nebyl přijat.

Prosím, přečtěte další znění návrhu.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: Další znění návrhu je návrh výboru bezpečnostně branného Sněmovny národů, který jsem přečetl: "Prohlašujeme, že v období od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989 komunistická diktatura bezprávím a zločiny zhanobila lidskost a stát".

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže vyslechli jsme návrh. Hlasovat bude nejprve Sněmovna národů.

Kdo z poslanců Sněmovny národů je pro uvedený návrh, nechť hlasuje. (Hlasuje se. 16.21 hodin.) (Padesát jedna.) Padesát jedna. Děkuji.

Kdo je proti, nechť hlasuje. (Osm.) Osm. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet dva.) Třicet dva. Děkuji.

Padesát jedna poslanců hlasovalo pro návrh, proti návrhu bylo osm, zdrželo se třicet dva, pět hlasování ignorovalo. Sněmovna národů tento návrh přijala.

Hlasovat bude Sněmovna lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro uvedený návrh, nechť hlasuje. (Hlasuje se.) (Čtyřicet tři.) Čtyřicet tři. Děkuji.

Kdo je proti, nechť hlasuje. (Dva.) Dva. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyřicet.) Čtyřicet. Děkuji.

Sněmovna lidu: čtyřicet tři pro, dva proti, čtyřicet se zdrželo, dvanáct ignorovalo hlasování. Ve Sněmovně lidu návrh nebyl přijat, takže Federální shromáždění návrh nepřijalo. Prosím další.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: Pak je zde návrh poslance Černého a Anderka, který by zněl: "Prohlašujeme, že způsob, jakým se na základě komunistické ideologie v období od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989 rozhodovalo o řízení našeho státu a jakým se zacházelo s jeho občany... " a pak to pokračuje.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlasovat o předneseném návrhu bude tentokrát nejdříve Sněmovna lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro uvedený návrh, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se. - 16.24 hodin). (Padesát tři.) Děkuji. Padesát tři.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu je proti, nechť hlasuje. (Nikdo.) Nikdo. Děkuji.

Kdo z poslanců se zdržel hlasování, nechť hlasuje. (Třicet.) Děkuji. Třicet.

Padesát tři poslanců bylo pro, nikdo proti, třicet se zdrželo hlasování, třináct poslanců ignorovalo hlasování. Takže Sněmovna lidu návrh přijala.

Hlasuje Sněmovna národů. Kdo z poslanců je pro uvedený návrh, nechť hlasuje. (Šedesát devět.) Šedesát devět. Děkuji.

Kdo z poslanců Sněmovny národů je proti, nechť hlasuje. (Dva.) Dva. Děkuji.

Kdo z poslanců Sněmovny národů se zdržel hlasování, nechť hlasuje. (Osmnáct.) Osmnáct. Děkuji.

Ve Sněmovně národů bylo šedesát devět poslanců pro, dva proti, osmnáct se zdrželo, dvanáct ignorovalo hlasování. Obě sněmovny shodně přijaly uvedený návrh.

Prosím, můžeme jít k dalšímu odstavci.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: Pokračování tohoto je: "... byl nelegitimní a hodný zavržení". Výbor sociální a kulturní navrhuje úpravu: "... byl v rozporu s nejzákladnějšími demokratickými přístupy a právem občana na plnohodnotný život". A pan poslanec Moric navrhuje:

"... byl a je hodný zavržení". Zpravodajové doporučují původní znění.

Takže navrhuji, abychom napřed hlasovali o úpravě, kterou navrhuje výbor sociální a kulturní: "... byl v rozporu s nejzákladnějšími demokratickými přístupy a právem občana na plnohodnotný život."

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlasovat bude tedy opět nejprve Sněmovna lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro uvedený návrh, nechť hlasuje. (Hlasuje se. - 16.27 hodin). (Dvacet osm.) Dvacet osm. Děkuji.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP