Čtvrtek 23. května 1991

Pokud zde byla námitka, že ono hodnocení máme ponechat historikům, a že zde není dost velký časový odstup, domnívám se, že není oprávněná. My jsme politickou reprezentací této doby, musíme si tvořit úsudek, vyvozovat z něj závěry, a to hned a musíme přitom vycházet z pramenů a poznatků, které jsou dnes k dispozici. Nemůžeme čekat. Samozřejmě, že toto hodnocení je vždy subjektivní. Ale v tom podstatném bychom se shodnout mohli.

Například kolega Mlynárik zde projevil názor, a my jsme oba pamětníci, že v roce 1968 šlo v podstatě o vzpouru našich komunistů proti Moskvě. Já s tou podstatou souhlasím, můžeme se na tom shodnout, ale domnívám se, že šlo o více, že šlo o výsledek procesu liberalizace, a že se přidala naprostá většina lidu, takže šlo o záležitost celonárodní a historického významu. I když to dopadlo špatně, je nutno připomenout, že byla svoboda projevu, svoboda tisku, že torzo Národní fronty, i když zmrzačené, začalo ožívat, zakládaly se organizace jiných politických stran. Na odporu proti Moskvě se podílel i KAN a K 231, začalo se s rehabilitacemi, hodně se udělalo a vyšla najevo celá pravda o padesátých letech. Čili myslím, že to hodnocení by se mohlo přijmout. Ale je to věc názoru. Domnívám se, že my nemůžeme spoléhat na nějakou historiografii, to je zas jiná věc, nějaký popis události, matriky apod. My musíme události i skutečnost vykládat. Jde o výklad dějin, nedávných dějin a výklad dějin znamená pochopit problémy, kterými žila společnost i její skupiny, příčiny a souvislosti těchto problémů, zkrátka pochopit jejich význam pro další vývoj. To všechno musíme udělat - každý sám pro sebe, ve své politické straně, každý si musí udělat jasno o zcela nedávné minulosti, o svých postojích, o tom, o co má dnes usilovat. Podle mého názoru nemůžeme čekat. Tomuto výkladu se nemůže politik vyhnout. Také my musíme dát najevo, jak se na věci díváme, mimo jiné také proto, abychom byli podle toho sami souzeni teď hned, pak před volbami, ve volbách nebo i ve vzdálenější budoucnosti.

Domnívám se, že to usnesení, které nám bylo předloženo, není úplné, není tady ani zmínka o disentu, o tom, že zde nějaký odpor byl a k čemu vedl. Já bych proto aspoň navrhoval několik slov přidat na stranu 2 k odstavci 2 úplně nakonec ke čtvrtému řádku. Navrhuji, aby místo tečky následovalo "a těch, kteří totalitní moci odporovali".

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Pohankovi. S technickou poznámkou se přihlásil kolega Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Pane předsedající, promiňte mi tuto faktickou poznámku, ale já považuji za svoji morální povinnost se k projevu poslance Pohanky vyslovit. Já bych nechtěl, aby mými citáty z mého proslovu se oháněli lidé, kterých se tento proslov týkal. Pan doktor Pohanka před pěti lety odsoudil v Bruntále 3 lidi za to, že "zfackovali" bustu Klementa Gottwalda. I jemu byl určen můj projev.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji za vaši připomínku, která vyvolala repliku. Doufám, pane poslanče Pohanko, že to bude jenom technická poznámka.

Poslanec SL M. Pohanka: Domnívám se, že na to musím reagovat. Já jsem měl v agendě trestnou činnost mladistvých. Stalo se, že v opilosti mladiství a mladí, tedy přes 18 let, poškodili sochu. Byla to socha Klementa Gottwalda - v té době jaksi jiných soch moc nebylo - před jedním kulturním střediskem a způsobili na ni škodu, kterou jsem z opatrnosti nechal přezkoumat znalecky, a ta škoda byla ke 3 tisícům. Takže museli být odsouzeni za poškozování majetku v socialistickém vlastnictví jako za majetkový trestný čin.

Ještě tam bylo bohužel výtržnictví, to nevím přesně. Ale pokud jeden nebo dva ze skupiny byli odsouzeni nepodmíněně, myslím na rok a 14 měsíců, tak to byli vícenásobní recidivisté.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji za vysvětlení. Jsem rád, že při tom fackovacím úkonu nedošlo k nabarvení na žluto.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

Poslanec SN I. Němec: Pane předsedající, dámy a pánové, snažíme se vybudovat demokratický stát na troskách čehosi, co demokratické nebylo. Trosky ale tady jsou a překážejí nám v naši práci. Podobně jako našim předkům, kdy v roce 1918 začali stavět demokratickou republiku na sutinách Rakousko-uherského mocnářství. Také tehdy byla prvořadým předpokladem demokratizace, nutnost odklidit překážející pozůstatky starého rakouského režimu ve státních institucích i v chování občanů.

Prezident T. G. Masaryk dokonce pro ten požadavek doby vytvořil zvláštní výraz: "Imperativ odrakouštět".

Ano, jako tehdy nemohla vzniknout demokratická republika bez odrakouštění, tak také dnes nemůžeme vytvořit demokratický stát bez debolševizace. Komunistická strana, kterou cílevědomě bolševizoval K. Gottwald ve Stalinově duchu od roku 1929, zanechala nám opravdu hrůzné pozůstatky svého nedemokratického působení. Devastaci naší země po stránce ekonomické, ekologické a zdravotní jistě zhodnotí příslušní odborníci. Mně budiž dovoleno upozornit na těžko odčinitelné škody duchovní, které našim národům způsobil komunismus, a kterými nás mohou znovu ohrozit politické směry s ním spřízněné.

Základní buňkou národa je rodina. Vyjdu tedy od ní. Můj dědeček, který byl účastníkem prvního i druhého národního odboje, uvádí ve svých pamětech zajímavý postřeh, že v legiích i v nacistických koncentrácích si naši lidé říkali bratře. Ale, že opravdový bratrský vztah mezi lidmi poznal jen v onom prvním národním odboji, kdežto ve 2. světové válce byl již tento vztah rozložen třídní ideologií.

Ano, komunismus likvidoval naše společenství, která usilovala o vzájemný bratrský vztah, ať to byly legie, sokolské jednoty, křesťanská bratrstva nebo politické strany. Za to nám komunisté vnutili jediné možné bratrství třídní, realizované např. bratrskou pomocí sovětských třídních bratří v srpnu 1968, nebo akce třídních akcí z protiizraelských teroristických komand. A tak naši mládež komunismus připravil o organizace vychovávající dobré mezilidské vztahy a nahradil je organizacemi, v nichž se kladli za vzor pionýři, kteří udávali své rodiče. Velká část této mládeže ještě navíc vyrůstala v rozvedených rodinách, protože manželskou věrnost a mravní postoje vůbec silně podrývala komunistická protináboženská propaganda. K tomu člověk nemusí být psycholog, aby si uvědomil k jakým zločinným důsledkům vedly takové výchovné podmínky. Dodnes nejsme schopni zbavit se tohoto hrůzného produktu komunistické výchovy, že u nás skoro každý mladý muž musel prožít rok svého života v útrapách šikanování na vojně a mnozí v učňovském internátu. Takové projevy nespadly jen tak z nebe.

Připomeňme si, co všechno za komunistické totality vyústilo v morální deformaci občanů, takže jedni bezostyšně utlačovali druhé za nečinného přihlížení třetích. Byla to především oficiální lež, že ono utlačování lidí je ku prospěchu pracujícího lidu. Za druhé to bylo cílevědomě potlačování lidské důstojnosti, schopnosti člověka bránit se utlačovatelům a směle vyslovovat své názory. Za třetí komunistická moc cílevědomě vykonávala ve vědomí lidí humánní postoj solidarity s utlačovanými.

Ke všemu možnému, k lámání charakteru vybudovala komunistická strana potřebné instituce jako StB, uliční výbory, systém posudků a kádrování, komplexní hodnocení, nomenklatury atd.

K nástrojům deformace občanského charakteru musíme přičíst i komunistický materialismus, který lidi duchovně omezoval zaměřením na materiální požitky podobné jako komunistický socialismus je odnaučoval podnikavosti a poctivé práci nebo jako komunisticky pojatý internacionalismus je zase odnárodňoval. Cožpak to není odnárodňování, když se ve školách naprosto zamlčují povznášející kapitoly vlastních dějin a podrobně se probírají polopravdy i lži o hrdinech všemožných zahraničních revoluci? Není to něco jako kulturní zločin, když zapomněním se zastřou takové skutečnosti, že náš Sokol vytvořil unikátní pojmovou hodnotu, kterou ve formě české tělocvičné terminologie přejímali od nás cizí národové? Není to hanbou, že dnes naše děti neznají slovo slet, zatím co pro ruské děti je toto české slovo zcela běžně a v ruské podobě "sljot pioněrou".

Tak si uvědomujeme, že z pozůstatků komunistické totality bude velmi nesnadné odstranit zejména důsledky morálního úpadku, že mnoho našich lidí bylo komunismem vychováno ke krutosti, bezcitnosti, apatii, k nevnímavosti vůči utrpení druhých, k zištné přizpůsobivosti, nepracovitosti a nepodnikavosti a k pohrdání vlastenectvím. Domnívám se, že zbavit se můžeme pouze toho, co si dobře jako negativní uvědomujeme. Občanská demokratická strana, jejímž jménem jsem byl pověřen vystoupit, podporuje přijetí usnesení tisku č. 525 s tím, že podáváme pozměňovací návrh, aby do úvodu uvedeného tisku byl vložen text - o době nesvobody. Usnesení Federálního shromáždění ČSFR by vypadalo takto: "Usnesení Federálního shromáždění ČSFR o době nesvobody ze dne..."

Na závěr přání. Nechť toto usnesení přejde do školních čítanek. Děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To byl poslanec Igor Němec. Teď je přihlášen poslanec František Michálek a dalším v pořadí je poslanec Jurečka.

Poslanec SL F. Michálek: Vážený pane předsedající dámy a pánové, domnívám se, že i já jsem povinen vyslovit svůj názor na dobu nesvobody. Hlavou mně proběhla diskuse, kterou jsem měl s odsouzeným bývalým ministerským předsedou dr. Jaroslavem Krejčím v Leopoldově.

Když byla souzena protektorátní vláda v roce 1946, byla jako korunní svědek přizvána manželka popraveného generále Eliáše. Ta, když měla vypovídat, odmítla se slovy, že vypovídat nebude, protože, kdyby její manžel žil, byl by postaven na lavici obžalovaných jako všichni jeho ostatní kolegové. Doktor Krejčí zemřel v Leopoldově.

To, co jsme zde slyšeli, byly mnohé reminiscence z minulosti. Ta už nám nic nedá. Žijeme v dnešku s aspektem do budoucnosti. Hledejme řešení. Řešení zde bylo naznačeno z projevu poslance Zemana a poslance Dostála. Ztotožňuji se s těmi názory, protože nám nezbývá nic jiného, než začít poctivě pracovat na zákonech. Teď je otázka, čemu budou tyto zákony podřízeny.

Právu anebo morálce, jak o tom zde bylo hovořeno. Nám v těžkých dobách nepomohli právníci, nepomohli politikové, ale byli to umělci a spisovatelé, kteří nás povzbuzovali v dobách nejpevnějších. K tomu vrhání kamenů bych chtěl dokončit. "Když dav se rozešel, potom muž přistoupil s bolestí k ženě a ptal se jí: Nikdo tě neodsoudil? Ne pane. Když tě nikdo neodsoudil, tedy ani já tebe neodsuzuji. Jdi v pokoji."

Závěrem bych chtěl poukázat na to, že básně spisovatelů nás posilovaly a učili jsme se je nazpaměť. Já si vám dovolím jednu takovou přednést:

"Zpívejte vy ptáci nebeští, té země zulíbané krásné, nás děsí smrt, však ptáci vás ne. Vy jste tu jenom pro štěstí. Vaše písně, hoboje jsou připraveny k písním v listí, pozorujem se závistí váš zpěv i křídla oboje. Jde každému smrt mlčky vstříc. Nemilosrdná pilná žnečka, nepostojí, neposečká a jde dál jakoby nic. Těm však, kdož musí nést kříž těžký dost i bez břemene, stíny bůhví čím ozbrojené, posílá vstříc i podél cest. Nechť soptí Vesův sirný květ a pohřbí nás tu ve své lávě. Nechť hlava má po tisíc let je schýlena k tvé hlavě."

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji také poslanci Michálkovi. Nyní bych předal slovo poslanci Jurečkovi.

Poslanec SL J. Jurečka: Pane předsedo, dámy a pánové, rád jsem si vyslechl uvážlivé vystoupení pana poslance Grebeníčka. Sdělil nám, že jeho strana se kriticky staví k minulému období. Současně nás ale nabádal, aby toto shromáždění nepřijímalo zhodnocení totalitního období, které by nebylo uvážlivé, komplexně zdokladované a lidsky citlivé, abych volně parafrázoval.

Přihlásil se i k tomu, že jeho strana se chce na takovém zhodnocení, abych tak řekl, před tváří lidu, podílet. Skoro by se mi tomu chtělo věřit, kdybych si zhruba před 14 dny nepřečetl v Lidových novinách tyto výroky, jen shodou okolnosti pana poslance Grebeníčka na jistém veřejném shromáždění. Cituji: "Pokud to nepůjde po dobrém, musíme přistoupit k důraznějším formám odporu lidu. Nebo. Přijde čas, kdy to podtrhneme a sečteme my někomu..." Domnívám se, že tyto výroky, ač směřovány do budoucnosti, mají své kořeny v minulosti. Chtělo by se mi říci dřevní, ale rozhodně v té minulosti, ke které se nechceme vracet, protože ji umíme pojmenovat jako zavrženíhodnou.

Se smíšenými pocity jsem poslouchal pana kolegu Dostála. Rozuměl jsem jeho mravnímu etosu a pokoře. Velmi na mne působila. Avšak z obdobných, svých vnitřních rozporů, vlastního obviňování a sebekritiky, vyvozuji zcela jiné závěry než on. Jeho terminologií posuzováno, nemohl bych také hodit kamenem, neb nejsem bez viny. Jde o to najít odvahu být kritický ke svým vlastním dnům a skutkům. Jde o to říci jasně, že totalitní období bylo obdobím politické nesvobody a obdobím porušování lidských práv. A říci to, jak já to chápu, nejsou pouhá slova. Není to, jak nám vysvětloval kolega Zeman, slavnostní, prázdná deklarace tak říkajíc po boji. Je to rozhodnutí, závazek právě k činům. K činům na poli zákonodárném, vzdělávacím a ekonomickém. Tam totiž všude musíme zcela zásadně měnit komunistické dědictví, a jestliže nám nebude zřejmé, jak ohavný byl minulý režim, nebude nám ani zřejmá naléhavost, životní nutnost těchto změn.

Z těchto důvodů podporuji návrh usnesení (tisk 525) i oba doplňující návrhy kolegy Bendy i kolegy Němce. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Pan poslanec Grebeníček se hlásí.

Poslanec SN M. Grebeníček: Snad nebudu zdržovat ani oslovením. Vzal jsem na vědomí, že v poslední době někteří novináři vůči funkcionářům naši strany zaujímají stanoviska opírající se o kompilaci nepravd a polopravd. Požádal bych, zda by bylo možné, abych zítra dal všem poslancům do lavic moje stanovisko k nechutnému příspěvku pana novináře Přibáně. Děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vaší poslanecké iniciativě nelze klást žádné překážky. Nyní bych požádal poslance Tichého, kdyby se ujal slova. Další v pořadí je pan poslanec Batta.

Poslanec SN B. Tichý: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, nejsem první, kdo tady od mikrofonu přistupuje vlastně v reakci na vystoupení pana poslance Grebeníčka. Přiznám se, že jsem trochu idealista a odmítám nebo přijímám něčí tvrzení až tehdy, když mu porozumím. Jinak by to nebylo ono. Konkrétně šlo o jeho konstatování, myslím pana poslance Grebeníčka, že se strana dopustila některých chyb.

Nepochybuji, že většina z nás si na tento termín dobře vzpomíná. Byl užíván permanentně, když se něco nedařilo, a nedařilo se stále něco, dokonce i při charakteristice Stalinových zločinů. Vtip byl vždy za a) v tom, že se posluchači nebo čtenáři zpravidla nikdy nedověděli co vůbec strana těmi některými chybami myslí, a za b) v tom, že po konstatování těchto "některých chyb" šlo všechno posléze tak jako dříve.

Dnes nám tedy pan poslanec Grebeníček opět předkládá kritiku "některých chyb" strany. Bude opět jen a jen na nás - tj. na našem parlamentu, že už tady všechno nepůjde tak, jak to šlo dříve. To znamená jako za komunistů. Doufám proto, že dnes naopak vznikající demokracie se právě citovaných "některých chyb nedopustí." Tou některou chybou rozumím právě tu okolnost, abychom upustili od charakteristiky toho období, které proběhlo, kdybychom upustili od charakteristiky situace, ve které se nacházíme.

Jestliže je ze strany komunistů to deklarování - odhodlání k účasti na budování demokratického státu upřímné, pak jsou odmítaní věcné charakteristiky uplynulého období a tím i odůvodnění snad jejich nové cesty vlastně trochu nelogické. Anebo jde snad pořád o staré cíle a starou cestu? To je ta otázka. Odkaz na to, abychom si počkali na objektivní zhodnocení dějin, to je samozřejmě šidítko. Ani nevíme, co je to "objektivní", to by muselo být řečeno. Obdobně je tomu i se zavádějícím odmítáním tzv. kolektivní viny. Velmi snadno se tento termín dá vysvětlit asi takovou logikou: neexistuje-li "kolektivní vina", existuje "kolektivní nevina"? A vidíme, že budeme opět v rozpacích.

Vím, že i na straně ostatních lidí, těch, kteří komunisty přímo nepodporovali, pouze jej trpěli, je také část viny. Ano byli jsme zbabělí více nebo méně, jen někteří zbabělí nebyli. I to si musíme říci.

A proto se závěrem připojuji k výzvě pana poslance Zemana, aby se našla skupina nepolitických, nebo politicky neorientovaných myslitelů, nebo spisovatelů, kteří by byli schopni pro nás samotné a samozřejmě také pro naše potomky, aspoň morálně toto období vyhodnotit co nejdříve. Děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji také poslanci Tichému. Teď má slovo pan poslanec Batta.

Poslanec SN I. Batta: Vážené a ctené zhromaždenie, nebudem hovoriť dlho, v podstate by to bola jedna faktická pripomienka. Prečítal som si poslednú vetu štvrtého odstavca daného textu a tam je napísané: "Tento stav predstavoval faktické obnovenie nevoľníctva, ktoré bolo na území Uhorska zrušené definitívne v roku 1848, za Jozefa II. Na krátku dobu bol vynesený jeden taký výnos, neviem, či sa realizoval, ale viem, že pred smrťou tento panovník to opatrenie stiahol. Bol to len krátky interval.

Navrhol by som pozmenenie daného textu takto: "Tento stav predstavoval faktické obnovenie nevoľníctva." Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Také děkuji poslanci Battovi. Další přihlášený je poslanec Jiří Svoboda a jako poslední pak poslanec Anderko.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP