Čtvrtek 23. května 1991

V demokratických parlamentných voľbách 26. mája 1946 zvíťazila Komunistická strana Československa len v českých krajinách. Na Slovensku z týchto volieb vyšiel víťazne Demokratický blok so 60 %, zatiaľ čo Komunistická strana Československa získala len 30 %. Výsledky volieb jasne ukázali vôľu slovenského národa žiť v demokratickom štáte i jeho túžbu po rovnocennom usporiadaní vzťahov Čechov a Slovákov na princípe rovnosti, tak ako to bolo proklamované vo Vianočnej dohode a v Košickom vládnom programe.

Víťazstvo demokratických síl na Slovensku bolo v Prahe prijaté s nevôľou. Súdruh Kopecký ho komentoval: "Volebný výsledok na Slovensku predstavuje vážne nebezpečenstvo a je dôkazom o antisovietskom, antipokrokovom a antičeskoslovenskom stanovisku väčšiny Slovákov." Českí komunisti ihneď po voľbách spochybnili vo vláde štátnu spoľahlivosť slovenských demokratických síl a následne presadili vyšetrovanie predvolebnej kampane na Slovensku. Komisia ministerstva vnútra zložená z komunistov uvádzala príklady protičeskoslovenských prípadov, v ktorých väčšina sa nepotvrdila.

V lete 1947 Komunistická strana Československa obvinila slovenských demokratov z protištátneho spiknutia. Vo väzení sa na základe vykonštruovaného obvinenia ocitlo asi 380 osôb. Komunistická strana Československa podnikla všetko, aby demokracia na Slovensku sa nemohla uplatniť, pričom hlavný podiel na tom mali českí komunisti. Slovenskí mali prijaté smernice konkretizovať a presadzovať. Taktickú a politickú líniu určovali tieto zásady: upevniť socializmus, presadiť vládnu moc na Slovensku na úkor slovenských orgánov, zdôrazňovať spoločný postup českých a slovenských komunistov ako boj proti slovenskému separatizmu a ľudáctvu, pripraviť rozkol a rozpad demokratického bloku na rozvinutí aktivity Komunistickej strany Československa, hlavne organizovaním akcií za sociálne ekonomické požiadavky.

Tým komunisti podriadili česko-slovenský vzťah svojmu mocenskému zámeru a jednoznačne akcentovali prvoradú pozornosť jeho ekonomickej stránky na politickoprávnom usporiadaní povojnového Československa.

Komunistické ťaženie proti demokratickým silám vyvolalo okrem iného v českej verejnosti nesprávne predstavy o Slovensku, čím sa vytvárala politická atmosféra, ktorá znemožňovala spravodlivé riešenie československého vzťahu v pripravovanej ústave. Práve pri tvorbe ústavy sa táto otázka ukázala ako najspornejšia. Niektoré české politické strany odmietli uznať existenciu svojprávneho slovenského národa. Slovenskí komunisti viedli podľa scenára Komunistickej strany Československa boj proti demokratom, vyvolali politickú krízu, inscenovali tzv. spiknutie, strašili ľudáckym nebezpečenstvom a štátnym rozkolom a vytvárali tak predstavu o Slovensku ako o slabom mieste spoločného štátu. A tak každá požiadavka o rozšírenie právomoci slovenských orgánov sa označovala ako separatizmus, dualizmus, federácia, ktorú česká strana vtedy odmietala. Tento vzťah sa nezmenil ani po februári 1948, po nástupe mocenského monopolu Komunistickej strany Československa, naopak ešte viac sa prehĺbil. Zbrane, ktoré slovenskí komunisti použili v politickom boji proti demokratom, sa obrátili proti nim. Už 5. apríla 1948 na zasadnutí ÚV KSČ, pri jednaní o hospodárskych organizáciách na Slovensku, bol v odpovedi na požadovanie viac práv pre Slovensko použitý termín buržoázny separatistický nacionalizmus, ako výstraha Klementa Gottwalda, ktorá sa čoskoro ukázala byť reálnou hrozbou: "Varujem slovenských súdruhov, cesta, ktorou sa dávate, je falošná a môžete sa dostať tam, kam nechcete." Bol to výrok, ktorý predznamenal proces s tzv. buržoáznymi nacionalistami, ktorý patril k najtemnejším stránkam komunistického režimu. Tak sa stalo, že komunistický režim, ktorý bol Slovákom vnútený, opätovne odsunul otázku usporiadania vzájomných vzťahov Čechov a Slovákov. A tak i komunistický historik Osiorovský mohol len konštatovať: "Slovenský národ je jediný národ socialistického tábora, ktorý na svojom etnickom území nemá vlastnú organizáciu, nemá taký orgán štátnej moci, ktorý by bol primeraný jeho doterajšiemu vývoju. "

Vzhľadom k uvedenému požadujeme, aby do textu tejto politickej proklamácie bol zamontovaný samostatný odstavec tohto znenia:

"V posledných demokratických voľbách 26. mája 1946 Komunistická strana Československa zvíťazila len v Čechách. Volebné víťazstvo demokratických síl na Slovensku bolo presvedčivým vyjadrením vôle slovenského národa žiť v demokratickom štáte, v ktorom by bolo zabezpečené súžitie slovenského a českého národa na princípe rovnoprávnosti a rovnosti. Komunistický režim bol na Slovensku vnútený českými komunistami a ich slovenskými prisluhovačmi nelegitímnou, brutálnou a násilnou cestou. Komunistický režim svojou protislovenskou asimilačnou politikou odsunul Slovensko znovu na perifériu diania. Táto historická skúsenosť nabáda slovenský národ k tomu, aby dôsledne obhajoval svoje výsostné právo slobodného rozhodovania o svojom osude. " Toľko stanovisko klubu Slovenskej národnej strany.

Vzhľadom k tomu, že som mohol prednostne vystúpiť za klub, dovoľte mi predniesť moje osobné stanovisko ako technickú poznámku.

Chcel by som povedať len toľko, že táto proklamácia nemá byť nejakou absolútnou pravdou, ako sa to tu snažil niekto spochybniť, ale má to byť určité vyjadrenie tohto orgánu, tzn. Federálneho zhromaždenia, o ktorom si osobne myslím, že na to má právo.

K predchádzajúcemu rečníkovi poznamenávam toľko, že vítam, že Komunistická strana Československa v roku 1990 odsúdila svoje vedenia a priznala si svoje chyby. Tak ju prosím, aby toto dovolila urobiť i nám ako Federálnemu zhromaždeniu. Ďakujem.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Molnárovi, s technickou poznámkou se hlásí poslanec L. Molnár.

Poslanec SL L. Molnár: K predchádzajúcemu vystúpeniu len toľko, že v rokoch 1945 až 1948 nemohli byť demokratické voľby. Maďarskí a nemeckí občania boli v tomto období zbavení všetkých ľudských práv, nemali ani volebné právo.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To byl poslanec Molnár. S technickou poznámkou se hlásí poslanec J. Molnár.

Poslanec SN J. Molnár: Kolegom by som chcel oznámiť asi toto: pokiaľ mi je známe, tak nemecká ako maďarská menšina nebola v súlade s nejakou svojvôľou československých orgánov postavená vtedy v tom období mimo, ale ako o odsunoch, tak i o ďalších krokoch boli medzinárodné konferencie, ktoré sa na tom uzniesli. Takže voľby demokratické boli.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To bylo doplnění vašeho vystoupení.

Technická poznámka: Myslím, že Ladislav Molnár má pravdu, ani Romové nebyli plnoprávní a nevolili.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Doufám, že nerozvineme o těchto otázkách dialog. Poprosím pana poslance Blažka, aby se ujal slova za ODA.

Poslanec SN A. Blažek: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, jsem zde proto, abych přednesl příspěvek, který zpracoval náš nepřítomný kolega - samozřejmě omluvený - Pavel Bratinka, a je to zároveň stanovisko našeho politického klubu ODA.

Dovolte, abych připomněl několik základních věcí, týkajících se účelů, kvůli nímž lidé zavedli instituci zákonů a instituci státu, a to z hlediska nejlepších tradic Evropy sahajících až do doby antického Řecka a Říma. Existují tři masívní důvody, proč je nutno považovat úctu k zákonům a institucím státu za mravní příkaz téměř absolutní platnosti.

Za prvé, zákony jsou plodem rozumového poznání či - jak se ještě výstižněji říká - nalézání norem lidského chování, které vyplývají z objektívné daně lidské přirozenosti, a které umožňují soužití velkého množství lidí tak, aby se co nejvíce rozšířil prostor lidské svobody a spolupráce, čímž se ono soužití stává pro lidi dobrodiním. Smyslem zákonů je tedy nastolení stavu "svobody pod zákonem". Odvěkou a snadno ověřitelnou zkušeností lidstva je, že oslabení či zrušení zákonů nejenže nevede k větší svobodě, nýbrž naopak, nastoluje stav nepřetržité války všech proti všem, za níž je lidský život - řečeno slovy slavného politologa - "ubohý, krutý a krátký".

Za druhé, druhý důvod je s prvním úzce spojen. Zákony totiž vyžadují institucí státu, který by je prosazoval. Stát sám však, jak dobře víme, může být velkým nepřítelem zákonů a lidské svobody. Úkolem zákonů musí proto být i ochrana společnosti před zvůlí ze strany mocenských orgánů státu. Tento úkol však zákony mohou splnit jen tehdy, budou-li předmětem všeobecné úcty, takže jakékoliv jejích porušování ze strany státu bude ihned mobilizovat veřejnost, popř. příslušné instituce.

Za třetí, je zřejmé, že jen v podmínkách vnitřního míru mají lidé možnost postupně měnit ty zákony a instituce, které jim z nejrůznějších důvodů přestanou vyhovovat. Navíc měnit zákony má smysl jen tam, kde tyto zákony něco znamenají a nejsou pouhým cárem papíru. Není tedy nic paradoxního na výroku, že jen za všeobecné úcty k zákonům je možno doufat v jejích zlepšování a tím i zlepšování podmínek lidského soužití. Úcta k dnešním zákonům vytváří základ pro úctu k zákonům zítřka.

Výsledky úsilí o co nejlepší zákony jsou ovšem limitovány dosaženým stupněm rozumového a mravního poznání, které má daná společnost k dispozici. Dějiny lidstva jsou v tomto směru jakýmsi pomalým svítáním, někdy až zoufale pomalým. Připomeňme jen krutost středověkého zákonodárství, které bylo reformováno teprve před dvěma sty léty. Pokrok zákonodárství je navíc podivně časově a místně nerovnoměrný a zároveň i nekonzistentní. Zřízení demokratických Atén starověku bylo na jedné straně osamělým a bohužel dočasným světlem uprostřed despotických říší, na druhé straně je pro nás jistě šokující, že i jeden z největších duchů Atén - Aristoteles - neviděl nic špatného na institucí otroctví.

Naším problémem v tomto okamžiku však není nalezení důvodů pro úctu k zákonům a k jednání státních institucí, ale naopak nalezení pádných důvodů pro případnou neúctu k zákonům a k odsouzení činů státních institucí, tj. hledáme kritéria nelegitimity zákonů a aktů státu. Odpověď nalezneme, zkoumáme-li podmínky, za kterých se zákony či jednání státu obracejí proti svému účelu a smyslu. Kritéria nelegitimity dostaneme tudíž inverzí výše uvedených kritérií legitimity:

1. Jsou-li určité zákony, popř. systematické postupy státních institucí v zásadním a trvalém rozporu s politickými a mravními principy společnosti.

2. Nejedná-li se o skutečné zákony vymezující pravomoce státu a občanů, nýbrž o vyhlášení zvůle státu či určitých skupin obyvatel.

3. Neexistuje-li zákonná cesta, jak dosáhnout změny zákonů, či nápravy situace nebo existuje pouze na papíře a jedinou cestou je cesta násilná.

Je samozřejmé, že tato kritéria nelze v praxi uplatňovat abstraktně a šmahem bez zvážení míry, v jaké jsou naplněna a bez zvážení dalších okolností. Skutečnost, že většina obyvatel považuje určité zákony za příliš tvrdé nebo naopak za příliš měkké, nemůže být v rozumné společnosti uznána za důvod k útoku na vládní budovy, nýbrž pouze k vytvoření, či podpoře politických stran usilujících o žádoucí změny. Skutečnost, že dopravní policie může uložit pokutu podle své libovůle, rovněž nezakládá důvod k výzvám k hromadnému odmítání placení pokut. A konečně obtížnost dosažení změn v zákonech vzhledem ke korupci politických stran nebo apatie většiny obyvatel nemůže být legitimním důvodem k nepokojům. A konečně i tam, kde jsou kritéria nelegitimity přesvědčivě naplněna, musí lidé vážit, zda by případný odpor nevedl ke zhoršení celkového stavu a ke zmenšení naděje na nápravu.

Naděje na nápravu však zbývá pouze tehdy, dokud žije vědomí těchto kritérií - vědomí principů, jež dávají zákonům a institucím státu smysl a jež nad nimi mohou a musí vynášet soud, proti němuž není úspěch násilí a jeho dlouhodobost žádným argumentem, ani morálním, ani politickým, ani právním.

O společnostech středověku a Atén starověku jsem se zmínil jako o ukázkách společností, které hrubě pošlapávaly lidská práva v dnešním chápání. Nicméně tyto společnosti - přes své nepokryté barbarství - nesplňovaly ani jediné kritérium nelegitimity. Zato vláda KSČ - přes svůj ostentativní humanizmus - splňovala všechny tři. A splňovala je systematicky v rozsahu nevídaném v předchozích staletích. Činy, kterými ona vláda naplnila toto kritérium a jejichž čistě schematický výčet je uveden v návrhu usnesení, byly a ještě více budou předmětem rozsáhlého historického, autobiografického a uměleckého zpracování a zmapování. Chtěl bych zde jen zdůraznit, že samotné potlačení demokracie, kterou naši občané považovali za samozřejmost od konce minulého století, bledne před nekonečným sledem ukrutností, nezákonností a idiotismu, jichž byla tato země svědkem. Nesmíme též upínat pozornost jen na naší republiku a ztrácet ze zřetele, že KSČ využívala potenciálu této republiky k podpoře sobě blízkých sil nelidskostí a chaosu po celém světě. Za všechny případy uvedu snad ten nejúděsnější. Nástup a konsolidace genocidního režimu Komunistické strany Kambodže by nikdy nebyly možné bez přímé, či nepřímé politické, hospodářské a vojenské podpory komunistických států včetně ČSSR.

Dodnes si živě pamatuji, jak ve svém televizi přenášeném projevu přivítal v dubnu 1975 tehdejší prezident republiky a generální tajemník KSČ vítězství kambodžských komunistů jako "vítězství lidu". A po celé tři roky - až do ledna 1978 se komunisty ovládané sdělovací prostředky nezmínily o hrůzách páchaných kambodžskými komunisty, natož, aby se od nich distancovaly. Přitom každý náš občan, který se alespoň trochu zajímal o svět, o tom věděl. Komunistická mašinérie lži se tak pokusila vzít obětem jednoho z největších zvěrstev v dějinách i jejich památku. Mluvím zde o tom proto, aby bylo zřejmé, že docházelo k věcem, na které sice nemáme žádné paragrafy a které vlastně nebyly porušením nějakých našich práv v užším slova smyslu, které je však možno právem označit za do nebe volající.

2. Své pojetí právního státu, jež začala v plné síle provádět jíž během únorového puče, vtělila KSČ do známého článku 4 Ústavy z roku 1960. Zbaven ideologických floskulí by tento článek zněl takto: Skupina osob, jež sebe samu nazývá KSČ, si bude dělat, co se jí zlíbí. Jaká bude mít vnitřní pravidla, koho do svých řad přijme, koho ze svých řad vyloučí, záleží jen na ní samotné. Sám o sobě by tento článek byl jen čítankovým příkladem vztahu naprosté bezzákonnosti. Jakožto deklarace zvůle samozvané sekty disponující prostředky násilí se však z něj stala jakási černá díra, v níž beze stopy mizely všechny argumenty, všechny poukazy a odvolávání se na zákony, jež KSČ nezrušila, popřípadě jež sama slavnostně zavedla, pokud se jí to hodilo. V rozsáhlých oblastech dotýkajících se základních lidských práv zavedla KSČ naprosté právní vakuum, popřípadě je podřídila nejrůznějším vyhláškám a prováděcím předpisům a správním orgánům, proti jejichž rozhodnutí se nebylo možno odvolat ani k nezávislým soudům, které by alespoň konstatovaly ono vakuum.

Vědomí občanů, že jsou odkázání na milost a nemilost mocenského aparátu KSČ, bylo vytvářeno nejen každodenními zkušenostmi, ale neustále vyhlašovaným odhodláním KSČ podřizovat si a řídit všechny státní a společenské instituce dle své libosti.

3. Třetí kritérium bylo splněno tím, že byla potlačena nejen demokratická práva umožňující občanům rozhodovat o podobě zákonů mechanismem hlasování svobodně svolených zástupců, ale dokonce i jakákoli možnost svobodného vyjádření vlastního názoru, která umožňuje vznik veřejného mínění, jež je schopno donutit ke změně i autokratické režimy.

V této souvislosti je třeba připomenout, že i v relativně mírných dobách režimu sedmdesátých a osmdesátých let, kdy podepsání petice, dožadující se alespoň platných zákonů, nevedlo automaticky k uvěznění, byly tyto petice v naprostém rozporu s článkem 29 tehdejší ústavy systematicky ignorovány a proti signatářům byly zavedeny perzekuce natolik tvrdé, že trvale odstrašovaly od podpisu milióny dalších občanů, kteří by se k nim jinak připojili.

Navrhovaná deklarace není nic jiného, než hodnocení uplynulého období z hlediska hodnot obsažených v Listině lidských práv a svobod, kterou Federální shromáždění schválilo 9. ledna letošního roku. Kdo by se však odvážil pochybovat, že svobody a práva v této listině deklarované, nebyly v naší části samozřejmostí již před 100 lety? Schválením tohoto usnesení budeme pouze konstatovat samozřejmě - totiž, že naše země by se bývala vyvíjela v duchu dohod Listiny lidských práv a svobod, kdyby ji v oněch hrozných dnech 1948 ozbrojená komanda komunistů a zrada mnoha funkcionářů států nezbavily vůle k odporu proti nastupující totalitě.

Toto usnesení by se mělo stát preambulí ke všem zákonům zaměřeným k nápravě křivd a zločinů, které Federální shromáždění jíž přijalo nebo teprve přijme. Tím by Federální shromáždění dalo jasně najevo, že tyto zákony nebyly pouhým humanitárním gestem, či aktem nápravy některých křivd, ale též nápravou instituce parlamentu jako takové, kterážto instituce byla po dobu 41 let nástrojem zvůle nikým nevolených vládců a zároveň fasádou zahlazující tento fakt.

Nejde však jen o naši tragickou minulost, jde především o naši budoucnost. Schválením tohoto usnesení prokážeme vědomí oněch vyšších principů, z nichž zákony a instituce států čerpají své oprávnění, tj. legitimitu. Jen takovéto trvalé vědomí nám může zaručit trvalou svobodu.

Nejlepším historickým příkladem a důkazem pro toto tvrzení nám může být klíčové období z dějin země, která je právem považována za matku moderní parlamentní demokracie a právního státu, jež se během posledních tří století nikdy nezvrhly v chaos nebo tyranii. Mám na mysli Velkou Británii. Tajemství jejího úspěchu v tomto směru tkví ve schopnosti jejích obyvatel žít v napětí mezi potřebou autority zákonů a vlády na straně jedné a platnosti vyšších principů na straně druhé. Toto napětí se v 17. století projevilo otevřenými střety mezi králem a parlamentem. V roce 1621 se parlament - v rozporu s královým přáním - odmítl zabývat pouze otázkou daní a přijal usnesení, v němž otevřeně potvrdil - cituji: "Odvěké a nepochybně přirozené právo Angličanů diskutovat v parlamentě o jakémkoli tématu beze strachu ze zatčení či potrestání". Král Jakub I. toto usnesení roztrhal a parlament rozpustil. Jeho následník, Karel I., pokračoval v témže duchu - dnes bychom řekli v duchu vedoucí úlohy krále ve státě a společnosti - a konflikt nakonec skončil v roce 1649 královou popravou. O pár desítek let později se pokoušel král Jakub II. znovu kráčet ve šlépějích svého předchůdce. Lze ovšem jen uvítat, že tentokrát parlament použil opravných prostředků mírnějšího druhu - král byl roku 1688 posazen na loď a poslán do vyhnanství. Nicméně svržení jinak právoplatného panovníka uznal parlament za vhodné stvrdit takzvanou listinou práv, do níž inkorporoval tzv. Deklaraci práv. Dovolte mi z ní citovat tři články: Volby členů parlamentu musejí být svobodné; všichni mají právo podávat králi petice a jakékoliv perzekuce za tyto petice jsou ilegální; údajné právo krále porušovat nebo provádět zákony způsobem, jaký byl v této zemi praktikován v nedávné minulosti, je nelegální.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP