Čtvrtek 23. května 1991

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: My jsme to skutečně zvažovali. Řada pozměňovacích návrhů je v podstatě totožná. A tak jsme si je dovolili dát do určité formy a předložili bychom vám určitý návrh jakým způsobem by ty návrhy byly do tisku č. 525 zahrnuty.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já vás přeruším. Samozřejmě ještě musí proběhnout rozprava a tam mohou vzniknout další návrhy. Ale jsem rád, že jste na hlasovací proceduru připraveni.

Já bych nyní zahájil rozpravu. Mám zde celkem 10 písemných přihlášek. Oficiálně se za kluby poslanců nikdo nepřihlásil, ale z přihlášek je zřejmé, že někteří poslanci budou mluvčími politických klubů a já jim tedy udělím slovo nejdříve. Hlásí se poslanec Mlynárik.

Poslanec SN J. Mlynárik: Ja som sa prihlásil za klub VPN.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Za kluby jsou zde přihlášení poslanec Miroslav Grebeníček, za stanovisko klubu poslanců KSČS, Julius Minka, HZDS, kolega Molnár za SNS, kolega Mlynárik za VPN a je zde také přihláška kolegy Pavla Dostála, ale myslím, že ten vzhledem k tomu, že již přednesl svůj projev k vlastnímu návrhu, už nebude vystupovat, jak mi nyní sděluje. Já bych dal nejprve slovo poslanci Mlynárikovi za klub VPN. Prosím.

Poslanec SN J. Mlynárik: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, milé kolegyne a kolegovia, v klube hnutia Verejnosť proti násiliu sme viackrát preberali otázku hodnotenia minulých štyroch desaťročí komunistickej diktatúry.

Klub ma poveril, aby som vyjadril jeho stanovisko a ponechal mi určitú voľnosť v interpretácii - teda moje názory doslova nekorigoval a nedirigoval. Prvá vec, ktorá sa v našich názoroch objavila bola téza o čistom stole. Tabula rasa by nemala byť východiskom k zdôvodneniu, prečo náš parlament musí doslova "preorať" celé zákonodarstvo nášho štátu, prečo robíme v každej oblasti také hlboké zásahy, a prečo sa tak príkro musíme dištancovať, či odlišovať od zákonodarstva z obdobia diktatúry. Preto musíme spoločnosti vysvetliť a odôvodniť našu prácu, jej zmysel a dosah. Pokiaľ má byť 17. november 1989 historickým predelom, medzníkom v našich dejinách, musia tomu nasvedčovať aj zmeny v zákonodarstve z analýzy obdobia nedemokracie a totality, musíme, pokiaľ naša práca má mať zmysel, urobiť patričné závery. Historická analýza minulosti, a na tom sa tiež zhodujeme, nemôže mať funkciu zákona ani preambule celého zákonodarstva. Mala by však mať hodnotu zmyslu našej činnosti, jej odôvodnenosti a byť jasnou politickou deklaráciou, že s nedemokratickou minulosťou nesmieme mať nič spoločného, že je to istý, jasný hlboký predel, od ktorého budeme odvíjať svoju činnosť.

Štyri desaťročia vlády jednej strany a jej teória komunizmu jasne v praxi dokázali, že komunizmus v našej spoločnosti - a nielen v našej - skrachoval po stránke teoretickej, morálnej, politickej i hospodárskej. Komunizmus stalinskej a poststalinskej verzie reálneho socializmu bol historický omyl. Javí sa ako odbočka či výhybka v demokratickom vývoji našich národov, aký sa začal v národnom obrodení a štartoval v revolučných rokoch 1948 a 1949. Komunizmus nevyplynul z loďky nášho historického smerovania, ale k tomuto smerovaniu bol so všetkým, čo k tomu patrilo, veľmocensky násilne prinútený. A z tohoto mocenského faktu prinútenia pochádzala všetka jeho neprirodzenosť, afektovanosť, proste neživotnosť. A čo neprirodzené, teda falošné a nepravdivé, nemôže mať zdar v spoločnosti, ktorá pri všetkých starých stratifikačných rozdielnostiach speje k harmónii, k plodnému normálnemu životu.

Komunizmus účinne zbavil našich ľudí základnej motivácie - zdravej súťaživosti, osobnej iniciatívy, z ktorej vyplýva činorodá práca a konkurencia. Ľudia, hoci akokoľvek odlišní a každý svojský, mali sa stať rovnakými podľa kasárenských, či skôr väzenských zásad podľa presne zostrihaného prekladaného trávnika. Aby sa normy neprirodzenosti a násilia stali čo najskôr a najprijateľnejšie pre celú spoločnosť, tá sa musela izolovať od ostatného sveta ostnatým drôtom a styk s normálnym, západným svetom sa umožňoval iba tým, ktorí nezakolíšu. Takto sa z celej našej vlasti stal jeden koncentrák, a podľa vyjadrenia jedného mladého muža pred súdom s nulkovou väzenskou skupinou.

Bolo by historicky nepravdivé, keby sme konštatovali, že za celý historický debakel nesú vinu iba naši, miestni komunisti. Odhliadnime od povojnového, národnofrontového nadšenia komunistických strán, ktoré zavierali oči nad komunistickými faulami a strkali hlavu do piesku, až ju s prekvapením vytiahli onoho februárového sychravého rána roku 1948. Bezkoncepčnosť a oportunizmus týchto strán - prejavujúci sa v ich zreformovanej podobe jak po celé štyridsaťročie - prispel k tomu, že komunisti tak ľahko, navonok celkom legálne, prevzali moc. Táto ľahkosť prevzatia moci sa potom interpretovala ako celkom osobitný príspevok Československa k variantám prevzatia moci komunistami svojskou, parlamentnou cestou. Ak v dokumente, ktorý preberáme, hovoríme o nezákonnosti a nelegitimite tejto moci, nesmieme odhliadnuť od historického hávu, v akom sa nastolila: formálne prišla celkom legálne, parlamentnou cestou. A už v tom samom nástupe bola anomália celého nášho povojnového vývoja, poznamenaného bezpríkladným násilím proti celým veľkým skupinám ľudí, pre ktoré prestal platiť zákon a stali sa už vtedy, áno, roku 1945, občanmi druhej kategórie až po neobčanov a vyhnancov, už vtedy boli z politického života vyradené celé politické strany a politické spektrum sa glajchšaltovalo do národnofrontovskej podoby, podkurujúcej komunistom. Nesmieme pri rekapitulácii tiež odhliadať od faktoru, že komunisti boli volení v legálnych voľbách, že im občan dával puvoir najmä svojou fyzickou účasťou na nich, až po tých známych 99,6 percenta. Isto, v základe volebnej frašky tkvel strach, a to až o život, strach o existenciu a perspektívu detí, príbuzných, celá táto diktatúra, akože inak, bola postavená na princípe strachu, v ktorom komunisti viedli vnútornú vojnu, permanentnú vnútornú vojnu proti vlastnému obyvateľstvu na základe intolerancie, ideologickej indiktrinácie a zásad nenávisti triedneho boja. Nezabúdajme však, že v tomto režime sa vyformovala tiež celá skupina príživníkov, ktorým systém korupcie, nezákonnosti, podvodu vyhovoval - boli to oni veksláci, mäsiari, zelinári, pumpári a mnohí ďalší, ktorí ťažili z morálneho rozvratu spoločnosti a ekonomickej neúčinnosti režimu. Dnes ich zisky vychádzajú najavo, nestačíme sa diviť, odkiaľ jednotlivec nahrabal nie milióny, ale desiatky miliónov, zatiaľ čo mnohí boli na pokraji hladu. Priznajme, že mnohým komunistický režim vyhovoval, a nie je tak neoprávnená ich nostalgia za ním, že "za nich" to bolo lepšie. Ale tiež vieme, že takto sa už ďalej žiť nedalo, ak sme nechceli skončiť pred prázdnymi obchodmi, kde sa nedostane už ani chlieb a mlieko pre deti.

Naši domáci komunisti teda nezodpovedajú za všetko, ani z našej domácej strany. A nezodpovedajú najmä zo strany internacionálnej. Z tohto hľadiska klub VPN odmieta prejavy primitívneho antikomunizmu kolektívnej viny všetkých komunistov. Komunisti vznikli ako strana pred 70 rokmi, roku 1921, práve pred pár dňami mali výročie, ktoré by sa inak pripomínalo fanfárami. Vznikli nie ako samostatná strana, ale ako sekcia čohosi vyššieho, nadnárodného, ako sekcia III. Komunistickej internacionály. Ak si ešte v prvom desaťročí snažili zachovať vlastnú tvár, uznávajúc národné špecifiká a československý štát, od nástupu gottwaldovcov roku 1929 sa stali priamou agentúrou Moskvy v Československu - slúžili viac nadnárodnému centru než vlastnému ľudu, ak mu vôbec kedy slúžili. Občas sa proti nej búrili, samého Gottwalda Stalin niekoľkokrát zahriakol, či už roku 1932 alebo v predvojnových rokoch, či so špecifickou cestou v rokoch 1945 - 1946. Moskva musela mať vždy vrch, a keď sa napokon roku 1968 komunisti pozdvihli k najväčšej vzbure, Moskva im ukázala, ako je to s ich autonómiou.

Preto sotvakto dnes môže vyzdvihovať spor Moskvy s našimi komunistami za vec našich národov, za vec československého štátu. Bola to predovšetkým ich vec, vyústenie ich sporov, ktoré sa začali už kedysi v polovici 20-tych rokov, a skončili sa tragicky roku 1968. Moskva našim národom vnucovala svoje symboly, nám cudzie, neprirodzené, proti ktorým sa ľudia vždy búrili, lebo urážali ich národné cítenie, ich kresťanskú tradíciu. Moskva ako každý okupant sa snažila zbaviť naše národy historickej pamäti, vnucovala im iné tradície. Vrážala podľa starého divide et impera medzi Slovákov a Čechov klin. Výsledok vidíme dnes. Musíme znova opakovať, že v poslednom štyridsaťročí Čechov, Slovákov a národnosti utlačoval všetkých takmer rovnako sovietsky okupant, a nie Česi Slovákov alebo naopak. Za rozvrat, do ktorého sme sa dostali morálne aj ekonomicky, nemôžu iba domáci komunistickí vládcovia - nezabúdajme, kto stál nad nimi, koho vôľu museli plniť a komu devótne slúžiť. Našťastie stalinský či brežnevovský Sovietsky zväz snáď už natrvalo patrí do histórie.

Toto všetko musíme brať do úvahy, ak hodnotíme posledné 4 desaťročia vývoja československého štátu a našej spoločnosti. Klub hnutia VPN doporučuje prijatie predloženého uznesenia. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Mlynárikovi. Nyní požádám o slovo poslance Minku, který přednese své stanovisko za Hnutí za demokratické Slovensko.

Poslanec SN J. Minka: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia, poslanci združenia Hnutia za demokratické Slovensko sú toho názoru, že hodnotenie historického obdobia by malo byť záležitosťou odbornej a kvalifikovanej analýzy príslušných vedeckých kruhov. Ani zákonodarné zbory takých krajín ako je SNR a Taliansko, odborné prehlásenie neprijímali. Analýzu je žiadúce spracovať a zaradiť do širokého kontextu historického vývoja domácich a zahraničných súvislostí tak, aby sa identifikovali zdroje i prejavy nežiadúcich javov, porušenie kontinuity demokratických tradícií našich národov. Máme už dostatok negatívnych skúseností práve z obdobných uplynulých 40 rokov, kedy mocenské orgány v rôznych poučeniach a ustanoveniach vytvárali falošné rámce výkladu udalostí a historici, či žurnalisti len doplnili a vyšperkovávali pred tým a priori naformulované závery.

Ale ak však vo Federálnom zhromaždení dospejeme k záveru, že daná problematika hodnotenia uplynulých 40 rokov bude predmetom hlasovania, poslanci nášho hnutia budú postupovať v súlade s ich životnými skúsenosťami a v zhode s ich svedomím a rozumom, vedení myšlienkou humanity, tolerancie a pohľadov do budúcnosti.

Čo sa týka pohľadu na totalitný systém, zhodujeme sa s postojom, ktorý bol vyjadrený vo vystúpení zástupcov poslaneckého klubu Sociálnej demokracie.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já děkuji poslanci Minkovi. Dále je do rozpravy přihlášen za klub KSČS poslanec M. Grebeníček. Uděluji mu slovo.

Poslanec SN M. Grebeníček: Vážené Federální shromáždění, vážení hosté, dovolte mi vyjádřit se k předloženým návrhům usnesení, k jejichž obsahu mám nejenom já osobně, ale prakticky všichni poslanci našeho klubu vážné výhrady. Přesto však doufám, že naše připomínky v duchu příslušného článku nedávno přijatého jednacího řádu vyslechnete bez jakýchkoliv rušivých projevů.

Možná mi dáte za pravdu, když budu konstatovat, že v poslední době průvan dějin křiví mnohým lidem tváře, přičemž poznávání pravdy nutí jedny k činnosti, druhé zase k rezignaci.

Schopnost přijímat nové poznatky a uplatňovat je v nových souvislostech, vidět věci z nového úhlu pohledu, alternativně řešit situace a orientovat se v nich, přizpůsobovat jim své myšlení a nahradit absolutní pravdy měnícímu se systému poznatků není pro mnohé naše občany vůbec jednoduché. Právě v této souvislosti připomínám, že nahrazování zastaralé absolutní pravdy jinou absolutní pravdou, která také brzy zastará, postrádá svůj smysl. Proto před posedlostí hledání jedné jediné pravdy mnohdy poznamenané vlivem politické moci dejme přednost vědě. Stanoviska učiněná pod vlivem rozhodnutí dneška se mohou brzy ukázat jako nedozírné škody zítřka. "Pravda je ovoce, které se musí trhat, až když zcela uzraje" - napsal svého času pan Voltaire.

Dnes je všeobecně známo, že vedle domácí oficiální historiografie se v zahraničí rozvíjela historiografie exilová. Většinou navazovala na tradiční pojetí dějin a svými interpretacemi konkrétních událostí a jejich hodnocením vytvářela protiklad k oficiální domácí historiografii. Tomuto proudu exilové historiografie se dostalo významné podpory od historiků, kteří po roce 1968 odešli do zahraničí a nepřestali udržovat kontakt s nově se tvořící tzv. samizdatovou historiografií. Charakteristické pro tuto novou vlnu opoziční historiografie, jak další vývoj ukázal, byl větší cit pro politické potřeby doby a naléhavost společenských změn.

Exilová a samizdatová historiografie významně přispěla k zaplnění řady bílých míst, která zanechala oficiální historiografie. Všechny tři proudy je velmi obtížné srovnávat, protože neměly stejné podmínky pro práci. Co se však zdá být všem společné je, že všechny tři sloužily politickým cílům, a to jim zabránilo dopracovat se k hlubšímu filozoficko-politickému nadhledu.

Současně je třeba konstatovat, že všechny tři dosáhly ve studiu konkrétních historických témat řady pozoruhodných výsledků. To však umožní náležitě zhodnotit teprve důkladná analýza celého poválečného vývoje naší historiografie. Právě proto by naše Federální shromáždění nemělo přijímat předčasné hodnotící stanovisko k poválečnému vývoji, neboť by to mohlo specificky ovlivnit badatelskou činnost naší společenskovědní fronty a znevážit veškerou snahu o budování spravedlivé a demokratické společnosti.

Na základě uvedených skutečností dospěl náš klub k následujícímu stanovisku. Současná komunistická strana už několikrát vyjádřila své kritické a odmítavé postoje k některým jevům spojeným s dřívějším mocenskopolitickým systémem v naší zemi. Ačkoli větší část dnešních jejích členů není s těmito jevy spojena a nepodílela se na politických procesech počátku 50. let ani na represích omezujících demokracii a lidské svobody v naší zemi, cítí svůj díl historické odpovědnosti a chce všemi sílami přispět k vytvoření nové demokratické společnosti, která se vyvaruje omylů a chyb minulosti.

Na mimořádném sjezdu naší strany v prosinci 1989 a na následujících sjezdových jednáních v roce 1990 jsme kriticky zhodnotili období fungování komunistické strany jako státostrany. Dokumenty, které byly přijaty, jsme vám poskytli v průběhu minulé, tj. 14. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů k informaci.

Zpochybňování legitimity a legálnosti vládnoucího systému uplynulých let považujeme z objektivně historických, mezinárodně právních, vědeckých i etických důvodů za nesprávné, neboť vychází spíše z jednostranných, emotivních, osobně motivovaných podnětů, než z vědeckých rozborů a snah o nalezení všech souvislostí a podmíněností uplynulého období. Mocenský systém, který se u nás za značné podpory většiny čs. obyvatelstva po únoru 1948 vytvořil, byl především výsledkem konkrétních mezinárodně geopolitických i vnitropolitických procesů, uskutečňujících se v polovině tohoto století. Byl výrazem rozděleného světa a reálně existujícího rozložení mocenských sil se všemi jeho podmíněnostmi a důsledky. Morální, politické či právní odsouzení dřívějšího systému a v podstatě odmítnutí celých uplynulých 40 let znamená pro mnohé lidi, pro téměř dvě generace negací smyslu jejich života.

Hodnocení minulosti bez komplexního vědeckého posouzení a citlivého lidského zvážení je nezodpovědné. Vrací se k odsouzeným praktikám počátku 50. let. Je jednostranným politickým aktem neodpovídajícím vážnosti a významu Federálního shromáždění.

Podporujeme důsledné prošetření právní odpovědnosti za protizákonné činy uskutečněné v minulém období a budeme napomáhat k jejich objasňování a potrestání konkrétních viníků. Odmítáme však pokusy o uzákonění kolektivní viny, či jednostranné neadresné odsuzování velkých skupin našeho obyvatelstva, jejich zařazování na okraj nebo dokonce mimo společnost.

To by znamenalo opakování chyb, které zde společně odmítáme. Předkládáme jako pozměňovací návrh doplnění textu v tom smyslu, že Federální shromáždění bude iniciovat vytvoření vědeckých týmů k zahájení odborné diskuse k problematice naší nejnovější historie, především období posledních 42 let. Zastáváme názor, že jen objektivní analýza tohoto období, nikoli pouhé politické hodnocení, které je navrhováno, může rozpoznat zneužívání všech projevů neomezené nedemokratické moci. Na této diskusi, před očima veřejnosti, se chceme aktívně podílet.

Zároveň upozorňujeme na skutečnost, že navržené usnesení Federálního shromáždění k hodnocení období let 1948 - 1989 neobsahuje opatření, které by charakterizovalo způsob, jak zabránit návratu mechanismů autoritativní moci v jakékoli podobě do našeho života. Především z těchto důvodů naši poslanci předložený návrh nemohou podpořit. Co k tomu dodat? Myslím si, že úkolem každé vládní moci je vládnout dobře a dobře spravovat stát, a ne vystupovat v roli "vykladače" historického procesu. Historická pravda se hlasováním v politické straně, ve vládě nebo dokonce v parlamentě nedá určit. A je vůbec možné popřít a jako nezákonné odsoudit období uplynulých 40 let? Asi ano, ale pak se nám může stát, že nám naši potomci vysmějí a nebo prohlásí to, co se dělá dnes z hlediska budoucího vývoje a budoucích zákonů také za protizákonné či nelegitimní.

Nevím, proč se mi v závěru mého vystoupení vybavuje to, co řekl při zahájení Všeobecné československé výstavy místopředseda federální vlády Jozef Mikloško, kterého si zde dovolím citovat.

"Chceme ukázat, jak si představujeme svět, ve kterém chceme žít, ukázat, že za posledních sto let navzdory mnohým těžkostem a problémům se našim národům podařilo vytvořit mnoho duchovních i materiálních hodnot, za něž se nemusíme stydět."

Kéž by byla tato slova prologem i k racionálnímu posouzení našeho poválečného vývoje, v němž lidé nejen "trpěli, strádali, mlčeli, předstírali souhlas, mravně upadali, byli nevolníky", jak uvádějí autoři jedné z variant návrhu usnesení, ale také docela obyčejně žili, pracovali, radovali se, vychovávali své děti, uskutečňovali své sny a ideály. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To byl pan poslanec Miroslav Grebeníček. Dále se hlásí s technickou poznámkou pani poslankyně Nováková.

Poslankyně SL E. Nováková: Pane předsedající, domnívám se, že o této diskusi by měli být naši občané informováni objektivně. Těžko však tomu bude, když jsem si například všimla, že diskusní příspěvek pana poslance Mlynárika nebyl vůbec snímán, stejně tak vystoupení pana místopředsedy Sokola. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nepředpokládám, že šlo o záměr. Texty jejich projevů budou doufám k dispozici. Takže snad nemáme nad čím váhat. Teď bych prosil o slovo za poslanecký klub SNS pana poslance J. Molnára.

Poslanec SN J. Molnár: Vážený pán predseda, pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, dovoľte, aby som predniesol vyjadrenie klubu poslancov Slovenskej národnej strany vo Federálnom zhromaždení k hodnoteniu obdobia komunistickej diktatúry od 25. 2. 1948 do 17. novembra 1989.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP