Čtvrtek 23. května 1991

Vážené kolegyně, vážení kolegové, obracím se na vás s prosbou, abyste na předložený text nahlíželi z takového hlediska, snažili se ho případně upravit, a to tak, aby toto jednoduché, ale životně důležité poselství pro budoucnost v něm bylo vyjádřeno co nejzřetelněji. Oběti minulých let nás k tomu zavazují. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu místopředsedovi Sněmovny národů Sokolovi, současně se mu omlouvám za titulaci náměstkem. On žádným náměstkem nebyl, není a doufám, že nebude.

Uděluji slovo za navrhovatele tisku 535 poslanci Dostálovi.

Poslanec SN P. Dostál: Vážený pane předsedo, vážený pan předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové, milí hosté, teoretická myšlenka diktatury proletariátu prakticky poté krvavě realizována nejprve systémem stalinismu, pro který po pár měsících reforem byl nalezen krycí manévr reálný socialismus, je opravdu beze zbytku zavrženíhodná. Kladu si ale dnes před vámi otázku, zda se pouhou politickou proklamací zbavíme své občanské spoluodpovědnosti za jednačtyřicetiletou existenci tohoto systému zla, a to ať už jsme v KSČ byli, či nikoli.

Dovolte mi malé odbočení. Začátkem 70. let jsem měl to velké štěstí, ale hlavně čest pobývat dost často v blízkosti pana profesora J. L. Fischera. Jednou mi tento starý moudrý pán vyprávěl historku, jak nevlídně v roce 1946 přijali prezidenta Beneše čerství vysokoškolští svazáci, protože promluvil o tom, že neblahé dědictví protektorátu ponesou dlouho v sobě i oni, a že je téměř jisté, že mnohé z nich okupace označila traumatem na celý život. Traumatem, pod jehož vlivem mohou, aniž by přitom chtěli, zcela podvědomě jednat. Tehdejší uvědomělí mládežníci nesli slova pana prezidenta Beneše velice nelibě. Když před ně v roce 1948 předstoupil Zdeněk Nejedlý s populistickým heslem o tom, že jsou mládež nová, mládež Gottwaldova, odměnili ho za to bouřlivým potleskem přecházejícím místy v ovace. Tak to prý alespoň popisoval dobový tisk celostránkovou reportáží, pod kterou byl podepsán člověk, který - jak mi tenkrát Prof. Fišer povídal - by dnes dal všechno za to, kdyby to tehdy nenapsal, protože až po letech zjistil, že měl tleskat Benešovi a nikoli Nejedlému.

Myslím, že tahle slova moudrého filozofa J. R. Fischera platí analogicky i pro dnešek. Každý z nás neseme nějakým způsobem v sobě kus té minulé doby, který jsme prožili, ale i společnou zodpovědnost za ní, které se jednoduše prostě nezbavíme tím, že v parlamentě přijmeme určité prohlášení, ve kterém budeme pouze konstatovat, že minulý režim byl zavrženíhodný. Jenže všichni jsme v tom režimu žili a skoro všichni jsme s ním nějakým způsobem spolupracovali. Kdyby nás v této souvislosti někdo z parlamentní tribuny vyzval kdo že jsi bez viny, tak hoď kamenem, nevím, kolik kamenů by na tuto tribunu dolétlo. Pokud se týče mě, asi bych také hodit nemohl. Ano, sedí mezi námi v parlamentu několik těch, kteří už od samého počátku se vzepřeli antihumanistické doktríně komunistické strany a jejímu zneužívání moci. Od samého začátku. Je také pár poslanců, kteří k aktivnímu odporu dospěli po složitém osobním vývoji a svoji minulou vinu si odpracovali v disentu a v komunistických kriminálech. A konečně je tady mezi námi pár poslanců, kteří se do opozice dostali pro své hluboké humanitní ideály, protože dali přednost svobodě nás všech před svobodou vlastní. Vážím si jich za to a nikdy nepřestanu, i když jsou teď třeba jiného politického přesvědčení.

Ale co my, ostatní? Spousta z nás studovala v době normalizace vysoké školy, přičemž děti jiných nesměly studovat ani gymnázium. Mnozí z nás se v minulém režimu úspěšně habilitovali, zatímco spousta jiných a schopných docentů se musela živit umýváním oken. Jsou mezi námi poslanci umělci, kterým umožnila komunistická moc umění dělat, ačkoli jiní umělci byli na seznamu těch, kteří nesměli zpívat třeba ani v amatérském souboru písní a tanců.

A co poslanci učitelé, kteří v sobě nenašli sílu říci, že z hlediska vyššího principu mravního souhlasí s atentátem na Heydricha. Anebo co poslanci právníci, kteří přece museli vědět, že spousta socialistických zákonů je z hlediska lidských práv nezákonná?

Myslím, že by se mezi námi našlo jen několik poslanců, kteří za oněch 41 let nesvobody nechodili volit, a že většina z nás absolvovala to hluboké ponížení sama sebe před sebou a volit se rozhodla, ačkoliv v okamžiku rozhodnutí jsme byli vnitřně naprosto svobodní a záleželo pouze na našem svědomí. Pokud jsme volit nešli, vědomě jsme nesli všechna rizika z tohoto gesta vyplývající. Ale v tom okamžiku rozhodování byl svobodný každý z nás.

Já nikomu nic nevyčítám. Ostatně na to přece vůbec nemám právo, jenom chci říci, že život není možno vidět černobíle, jak je teď módním trendem a jenom chci připomenout, že i velká většina z nás by měla svůj díl odpovědnosti za to, co se v této zemi dělo.

Abychom byli schopní odhalit kořeny minulého zla a pochopit, kde i my jsme zklamali jako občané, neobejdeme se bez hluboké historické analýzy oněch 41 let, která nebyla v žádném případě jenom dějinami komunistů, ale také dějinami, které jsme svými občanskými postoji tvořili my všichni.

Očekáváme, že tato analýza a konečné hodnocení budou vedeny principy míru a tolerance k lidem, nikoliv ale ke komunistickému systému s ideologií zastrašování a nenávisti, a že v nich nebude vládnout duch msty, ale že jejich cílem bude přispět k obnově demokracie, spravedlnosti, právní jistoty i zabezpečení bezpečnosti a suverenity České a Slovenské Federativní Republiky.

Z toho důvodu náš klub poslanců za sociálně demokratickou orientaci stahuje svůj návrh usnesení vyjádřený v tisku poslanců Dostála a Fišery a zbývající dva návrhy vzhledem k shora uvedeným důvodům hlasování nepodpoří, neboť se domníváme, že základním a účinným aktem destalinizace naší společnosti musí být činy tohoto parlamentu, nikoli slova.

Naším společným úkolem je vytvořit zákony právního státu, na které společnost netrpělivě čeká. Věřím, že nebudete hledat v našem stanovisku žádné postranní úmysly, a prosíme vás, abyste ho podpořili. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji kolegovi poslanci Dostálovi. Teď by měl ještě promluvit k tisku 536, který byl předložen poslanci Milanem Čičem a Jozefem Wagnerem, kolega Wagner.

Poslanec SL J. Wagner: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, po vystoupení pana poslance Dostála považuji za nejrozumnější připojit se k jeho návrhu a náš návrh (tisk 536) z pořadu jednání stáhnout. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji také. Teď bychom měli přistoupit k zpravodajským zprávám k tomuto bodu. Zpravodajské zprávy byly připraveny a měli by je přednést poslanci Libor Kudláček a Jaroslav Cuhra. Uděluji nejprve slovo poslanci Kudláčkovi.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, nejdříve dovolte, abych vysvětlil, proč zde stojím já. Je to z toho důvodu, že jsem byl o to požádán původním zpravodajem Sněmovny lidu panem poslancem Mandlerem z Liberálně demokratické strany, který se pro dnešní schůzi musí omluvit.

Předsedající předseda SL R. Battěk: On tady sice je, ale bude muset odejít, takže je to příjemné faux pas.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Kudláček: Není to faux pas, já jsem záměrně užil přítomného času "musí se omluvit". Nevím přesně, kdy to bude, vím, že nebude moci být přítomen celou schůzi.

Já jsem to uváděl na začátku proto, že to, co budu číst, je jeho zpravodajská zpráva.

Ne zcela konvenční situace, a to v tom smyslu, že projednáváme tři rozdílné texty k jednomu tématu najednou, přiměla nás, zpravodaje, abychom zvolili jen jednu variantu z mnoha možných. Je mým úkolem zdůvodnit, proč jsme tak učinili.

Připomenu nejprve, jak předložené usnesení vzniklo. Bylo to na základě debaty o charakteru období let 1948 - 1989, tedy období komunistické diktatury. K této debatě pak sněmovny přistoupily na návrh poslance Pavla Bratinky. Debata byla uzavřena konstatováním, že Federální shromáždění příjme jako její závěr usnesení, ve kterém se vysloví k charakteru zmíněného období. Pan poslanec Bratinka navrhl text, který schválili představitelé poslaneckých klubů a výbory obou sněmoven ho projednávaly jako tisk 525.

Poslanci Dostál a Fišera navrhli vzápětí text jiného znění (tisk 535) a ten výbory projednávaly většinou spolu s předchozími. Posléze poslanci Čič a Wagner navrhli třetí variantu znění tohoto prohlášení, kterou výbory projednaly jako tisk 536.

Uvážíme-li množství výborů Federálního shromáždění a množství textů, mohlo by projednávání a usnesení výborů vyústit v celkem slušný zmatek. Naštěstí velká většina výborů vzala za základ text původní, tzn. tisk 525, a právě tento text doporučila k projednání plénu buď jako jediný z oněch tří, nebo alespoň jako základ, který se má doplnit určitými pasážemi z dalších dvou textů. Z přehledu, který přednese zpravodaj Sněmovny národů, vyplývá, že opravdu velká většina výborů jednala o zmíněných textech v duchu, který shrnuly ústavně právní výbory v tomto usnesení.

Je třeba dodat, že branný a bezpečnostní výbor Sněmovny lidu doporučuje ve svém usnesení vycházet z tisku 517. Je však jediným výborem, který vychází z tisku 517 a kromě toho se obě sněmovny rozhodly tento tisk, tedy zákon o době nesvobody, na této schůzi neprojednávat. Tím spíše mi nezbývá nic jiného, než doporučit přijetí usnesení podle tisku 525. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji zpravodaji Kudláčkovi. Prosím, aby zpravodajskou zprávu přednesl poslanec Cuhra.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Cuhra: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, dovolte mi, abych vás seznámil s usneseními jednotlivých výborů, těch výborů, které zpracovávaly tento návrh usnesení Federálního shromáždění, a jejich připomínkami a s jejich náměty.

Zahraniční výbory projednaly návrh usnesení Federálního shromáždění (tisk 525) a souhlasí s předloženým návrhem s těmito připomínkami a pozměňujícími návrhy: v odstavci 2, druhý řádek, termín "lidská společnost" navrhují nahradit termínem "humánní společnost". V poslední větě doplnit "k jeho obsahu je nutno přihlížet při výkladu zákonů k odčinění křivd přijatých Federálním shromážděním". Jak jsme byli informováni, zástupcem navrhovatele poslancem Sokolem, to nepřipadá v úvahu, protože tento odstavec jsme si odškrtli.

V bodě 1 doplnit "Pouze rok 1968 znamenal pokus o překonání totalitního systému, který však byl poražen vojenskou intervencí. Po roce 1968 ho naopak pomáhala obnovit a udržovat okupační vojska cizích mocností". Toto stanovisko bylo v zahraničním výboru Sněmovny lidu přijato, v zahraničním výboru Sněmovny národů bylo pouze minoritní votum.

Odstavec 4 z tisku 536 celý převést do tisku 525.

Odstavce 5 a 6 totéž.

V bodě 3, šestý řádek, změnit text "Tento stav vedl k tomu, že mnozí občané vyjadřovali souhlas. "

Výbory hospodářské projednaly text č. 525 a mají tyto náměty. Doporučuji do preambule návrhu usnesení doplnit text "Skláníme se dnes hluboce před obětmi represí a před mravní sílou těch, kteří se vzepřeli antihumanistické doktríně komunistické strany a jejímu zneužívání moci".

V bodě 4 vypustit poslední větu "Tento stav... atd.", která končí "v roce 1981 a vypustit poslední odstavec "Toto usnesení" atd. a končí "jejich tvorbě".

Za bod 4 zařadit bod 5 v tomto znění: "Z důvodů toho, že zlo musí být rozpoznáno ve všech svých podobách a projevech, aby mohl být znemožněn jeho návrat do našeho života, považujeme za nezbytné zpracovat odbornou analýzu zdrojů, podstaty a praxe totalitního režimu, jež by umožnila nejen určení morální a politické odpovědnosti, ale i stanovení případné právní viny."

Výbor hospodářský Sněmovny lidu doporučuje předsednictvu Federálního shromáždění přiložit k tisku 525 stanovisko klubu komunistických poslanců. Výbor hospodářský Sněmovny národů tento návrh nepřijal.

Výbory konstatuji, že tisk 536 byl předložen později a nebyl projednán, což je v této chvíli pasé. Souhlasí s předloženým návrhem usnesení č. 525 a doporučuji sněmovnám vyslovit s tímto textem souhlas.

Výbory sociální a kulturní po projednání návrhu souhlasí s předloženým návrhem usnesení k hodnocení období od 25. 2. 1948 do 17. 11. 1989 s těmito dodatky. Doporučuji přijmout tento tisk, včetně těchto znění: místo slova "byl nelegitimní a vhodný zavržení" dát slova "byl v rozporu z nejzákladnějšími demokratickými přístupy a právem občana na plnohodnotný život".

V prvním bodě za slovo "občanů" vložit slova "vyjma krátkého období v roce 1968". Ve 4. bodě jako předchozí výbory doporučují vypustit poslední větu "Tento stav" atd., a vypustit další odstavec "Toto usnesení".

Výbor sociální a kulturní Sněmovny národů nesouhlasí s předloženým usnesením tohoto hodnocení období od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989. Pro bylo 7 poslanců, proti 3 poslanci, hlasování se zdrželo 5 poslanců.

Výbor pro plán a rozpočet Sněmovny lidu se rozhodl doporučit tisk 517 (což nepřipadá v úvahu) a tisk 525 neprojednávat.

Ve výboru pro plán a rozpočet Sněmovny národů se rozhodly doporučit projednat tisk 525 bez rozpravy ve výborech.

Výbory pro životní prostředí doporučují sněmovnám návrh usnesení Federálního shromáždění ČSFR (tisk 525) doplněný o následující připomínky schválit: poslední odstavec úvodní části za slovem "prohlašujeme" upravit tak, že "způsob, jakým KSČ v období od 25. 2. 1948 do 17. 11. 1989 rozhodovala o řízení našeho státu a jakým zacházela s jeho občany" a pak by pokračoval původní text.

Při hlasování Sněmovny národů tento text nepřijala v poměru 6: 1: 6 a Sněmovna lidu přijala v poměru 8: 0: 7.

Dále tu je gramatická připomínka, že v textu úvodní částí je třeba doplnit za odstavce 3, 4 a 5 čárky.

Na str. 2 bod 2 by měl znít: "Kromě systematického a trvalého porušování lidských práv všech občanů bez rozdílu docházelo k zvláště těžkému útlaku některých politických a sociálních skupin obyvatel, církví a věřících." Jde o úpravu znění, které v původním návrhu je.

Na str. 2 bod 3 by měl znít: "Různými zastrašovacími prostředky byli občané nuceni skrývat svůj názor nebo své smýšlení o situaci ve státě a společnosti, a to často i před svým nejbližším okolím, nebo byli dokonce nuceni z existenčních důvodů předstírat souhlas s panujícími pořádky. Hrozba perzekucí se přitom stahovala i na jejich děti a příbuzné. Takto se děti staly rukojmími státu. Tento stav pro mnohé občany znamenal, že museli vyjadřovat souhlas s něčím, co považovali za lež nebo zločin, popřípadě byli nuceni k tomu mlčet. Tím byla občanům upírána základní lidská důstojnost a možnost projevit veřejně mravní a rozumový úsudek".

Strana druhá bod čtvrtý, kdy předkladatel upraví formulací první části a v podstatě tak, aby byla vyjádřena celá šíře svobody pohybu nejen v cestování z republiky. Toto je spíše námět než návrh.

Strana druhá, věta druhá bodu čtyři se ukončí za slovy "obnov a nevolnictví". Za bod čtvrtý se doplní bod pět, který bude vyjadřovat devastaci morálky občanů. Tento návrh už jsem zde citoval. Tento poslední návrh výborů Sněmovny národů nepřijala, výborů Sněmovny lidu přijala. Poslední věta usnesení by tedy měla znít - "doporučujeme proto, aby při tvorbě a výkladu zákonů bylo přihlíženo i k obsahu tohoto usnesení.

Výbory branné a bezpečnostní Sněmovny lidu a Sněmovny národů navrhují v tisku č. 525 bod 3 věta třetí vypustit slova "musely vyjadřovat" a nahradit je slovem "vyjadřovaly". Výbor branný a bezpečnostní Sněmovny lidu navrhuje přijmout zákon ve znění tisku číslo 517 - což ovšem nejde - pouze cituji: bez uvedení textu 1948 až 1989 zprávu ve znění preambule z tisku číslo 525. Výbor branný a bezpečnostní SL dále navrhuje použít text tisku číslo 525 bod první a čtvrtý jako důvodovou zprávu k zákonu.

Výbor branný a bezpečnostní Sněmovny národů navrhuje přijmout v této věci deklaraci formou usnesení Federálního shromáždění v následujícím znění: "Použít preambuli ve znění tisku číslo 525 a po slově prohlašujeme dále pokračovat, že v období od 28. února 1948 do 17. listopadu 1989 komunistická diktatura bezprávním a zločiny zhanobila lidskost a stát. "

A konečně stanoviska a usnesení výborů ústavně právních. Výbory ústavně právní Sněmovny lidu a Sněmovny národů po projednání výše uvedených návrhů vzaly na vědomí návrh usnesení Federálního shromáždění ČSFR hodnocení období 1948 až 1989 tisk č. 535 a vyhlášení Federálního shromáždění ČSFR tisk č. 536. Souhlasí, aby na společné schůzi sněmoven byl projednán návrh usnesení Federálního shromáždění ČSFR tisk č. 525 s tím, že bude upraven podle připomínek ostatních výborů a tím končím tuto zprávu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Cuhrovi. Pozměňovacích návrhů, i když jsou drobnějšího charakteru, je poměrně dost. Předpokládám, že páni zpravodajové zvážili v jaké podobě budeme o těchto pozměňovacích návrzích hlasovat.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP