Středa 22. května 1991

Aby byl dán tomuto usnesení vyšší důraz, já souhlasím s tím, co navrhovala kolegyně Samková, a pak by znění bylo: "Ukládá vládě, aby Federální shromáždění se obrátilo s těmito požadavky..." atd., jak je uvedeno.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Doporučoval bych, aby vstupní věta byla formulována jako usnesení takto: "Federální shromáždění žádá vládu ČSFR, aby... ", teď by tam byly body a) až f). To byl návrh branných a bezpečnostních výborů, které to musejí formulovat jako návrh pro Federální shromáždění.

Hlásí se poslankyně Samková.

Poslankyně SN K. Samková: Jde o to, aby se sněmovny ztotožnily s návrhem branných a bezpečnostních výborů. Takže by to bylo: Usnesení Federálního shromáždění, ve kterém Federální shromáždění ukládá vládě, aby... Jde o to, aby tomu byla dána vyšší právní síla, ne, že navrhuje, ale ukládá, aby... A dále body a) až f).

Poslanec SN T. Hradílek: Podle mne celý problém souvisí s tím, že vlastně tady se nejedná o zpravodajskou zprávu, ale o usnesení branných a bezpečnostních výborů. Jsem pro to, aby se tomu dal větší důraz, protože problematika na hranicích je skutečně velice závažná, ale nevím zcela přesně, jak překlenout ten problém, že zde nemáme zpravodajskou zprávu, ale pouze usnesení branných a bezpečnostních výborů.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, v tom žádný zvláštní procedurální problém není. Jestliže Federální shromáždění bude považovat za vhodné, pak návrh usnesení, které branné a bezpečnostní výbory předložily s touto drobnou formulační úpravou, se stane usnesením Federálního shromáždění.

Hlásí se poslanec Kříž.

Poslanec SL E. Kříž: Já bych ještě ozřejmil, o co v podstatě jde: Do usnesení, které jsme původně předložili místo toho bodu "obrací se" - a pak je tam vyjmenováno devět bodů - se vloží vlastně to, co navrhla kolegyně Samková a vy současně, pane předsedající: "Federální shromáždění ukládá vládě následující:..." a těch šest bodů. A potom tam ještě jako další bod zůstane: "... a rozhodlo, aby informace o projednávání zprávy..." atd.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: To už ne, to je interní záležitost naše a pan poslanec Hradílek už tu zprávu podal, na tom se nebudeme usnášet. Teď je problém v tom, že česká část Sněmovny národů není usnášeníschopná. Takže musíme ještě počkat. Prosím kolegy z české části Sněmovny národů, kteří se zdržují mimo jednací síň, aby urychleně zaujali svá místa v jednací síni.

Vážení kolegové, ve Sněmovně národů v české části je čtyřicet poslanců, ve slovenské čtyřicet dva, ve Sněmovně lidu je sedmdesát osm poslanců, obě sněmovny jsou usnášeníschopné, můžeme tedy přistoupit k hlasování o návrhu usnesení ve znění návrhu, který podaly výbory branné a bezpečnostní, jak ho tady odůvodnil pan poslanec Hradílek s upřesněním paní poslankyně Samkové.

Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich souhlasí s uvedeným návrhem usnesení v této věci, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se - 17.43 hodin.) (Sedmdesát osm.) Sedmdesát osm.

Kdo je proti? (Nikdo.) Děkuji. Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Sedm.) Sedm. Děkuji.

Sedmdesát osm poslanců bylo pro, nikdo nebyl proti, sedm poslanců se zdrželo, takže Sněmovna národů tento návrh usnesení přijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny lidu. Prosím poslance Sněmovny lidu, kteří souhlasí s návrhem usnesení, nechť zvednou ruku a stisknou tlačítko!

(Osmdesát tři.) Osmdesát tři. Děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Jeden.) Jeden. Děkuji.

Poslanci Sněmovny lidu návrh přijali osmdesáti třemi hlasy, nikdo nebyl proti, jeden poslanec se zdržel, jeden poslanec nehlasoval.

Obě sněmovny tedy návrh usnesení přijaly.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 140, SL č. 221, SN č. 221)

Tím je dnešní program schůze vyčerpán. Zítra bychom pokračovali návrhem usnesení k hodnocení období od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989, tisky č. 525, 535 a 536; návrh usnesení k iniciativním návrhům ke stanovení pravidel o používání hlasovacího technického zařízení a na vytvoření společné komise sněmoven (tisky 489 a 586), návrh na zřízení komise ke zlepšení práce Kanceláře Federálního shromáždění (tisk 644), dále návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 87/1987 Sb., o veterinární péči.

Předpokládali jsme, že bude zpráva vyšetřovací komise Federálního shromáždění pro objasnění událostí 17. listopadu. Vzhledem k tomu, že nyní mě pan předseda informoval, že návrhy usnesení, které jsou tam navrženy jsou velmi závažné, že pan místopředseda Rychetský ho informoval v tom smyslu, že by se k tomu chtěla vyjádřit federální vláda. Žádal bych nyní členy politického grémia, aby po skončení schůze se odebrali do místnosti č. 026, abychom se o této věci poradili. Podle výsledků jednání potom byste zítra ráno v 9.00 hodin, kdy začne schůze, schválili ten či onen pořad zítřejšího programu schůze.

Děkuji vám, prosím členy politického grémia, aby přišli do místnosti 026. Zítra pokračujeme v 9.00 hodin.

(Schůze přerušena v 17.46 hodin.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP