Středa 22. května 1991

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Osm.) Osem. Ďakujem.

Jeden poslanec nehlasoval.

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto súhlasí s týmto vládnym návrhom zákona? (Hlasuje se.) (Devadesát čtyři.) Deväťdesiatštyri. Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Tři.) Traja. Ďakujem. Jeden poslanec nehlasoval. Snemovňa ľudu tiež tento návrh schválila.

Po súhlasnom uznesení oboch snemovní môžem konštatovať, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky schválilo zákon o odpadoch. (Potlesk.) Ďakujem všetkým, ktorí sa zúčastnili tvorby na tomto zákone, ministrovi Vavrouškovi, spravodajcom i ostatným.

(Poznámka redakce: Usnesení FS č. 141, SL č. 223, SN č. 223.)

Ďalšie vedenie odovzdávam poslancovi Jičínskému, pokračujeme ihneď ďalším bodom nášho programu. Technickú poznámku má pán poslanec Moric.

Poslanec SN V. Moric: Chcel by som niečo povedať svojim veľaváženým kolegom, ktorí natierajú tanky na ružovo, čo ja považujem za správne. Za nesprávne považujem to, keď sa tu niektorí chovajú nie ružovo, ale dokonca červeno. Ďakujem.

(Řízení schůze převzal první místopředseda FS Z. Jičínský.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Než dám slovo poslanci Kulanovi k faktické poznámce, dovolil bych si sám také faktickou poznámku k tomu, co říkal pan poslanec Moric. Myslím, že bychom si skutečně měli zvyknout na to, že jednací řád postupně uvádíme do praxe. Při výkladu jednotlivých ustanovení vznikají určité problémy, kde nejsou precedenční řešení. Neměli bychom jistým sporům o procedurální postup dávat takový význam, který jim nepřísluší.

Faktickou poznámku má pan poslanec Kulan.

Poslanec SN P. Kulan: O červenom chovaní by ostatne viac povedali výsledky hlasovania, kde zrejme len náhodou hlasuje Slovenská národná strana rovnako ako komunistická strana. Takže neviem, čo je väčším prejavom červeného chovania.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Každý hlasuje tak, jak považuje za správné, pane poslanče.

Nyní projednáme

21

Návrhy místopředsedy vlády České a Slovenské Federativní Republiky dr. Pavla Rychetského na opětovnou volbu soudců Nejvyššího soudu - tisk č. 527 - a na volbu soudce Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky - tisk č. 527 a.

Prosím pana místopředsedu, aby podal výklad k oběma návrhům.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, význam soudnictví je nepopíratelný. Principy nezávislého soudnictví nejen chceme prosazovat a prosazujeme, ale jejich naplnění pociťujeme jako nezbytnou potřebu. I vy ve své zákonodárné praxi vyjadřujete možná více než kdykoliv jindy v dlouhé právní historii tohoto státu důvěru v soudní moc.

Článek 36 Listiny základních práv a svobod proklamoval jednoznačně zásadní význam soudní moci jako jednoho ze tří pilířů demokracie v tomto státě. Soud a soudní moc jsou pojmy, které mají svůj reálný obsah. Tvoří ho především soudci, kteří svými rozhodnutími uvádějí zákony v život, chrání občany, napravují křivdy, řeší spory a dnes již ve stále větším rozsahu přezkoumávají i rozhodnutí jiných orgánů výkonné moci.

Naše soudnictví prodělalo těžkou dobu. Vlastně několik soudcovských generací zažilo zcela bezprostřední období, kdy byla systematicky popírána soudcovská nezávislost, dobu, kdy programově byla degradována osobnost soudce na poslušného vykonavatele státní doktríny, dobu, kdy více než odborné znalosti měly mít váhu politicky motivované interpretace práva. Soudnictví se z tohoto stavu jen obtížně vzpamatovává, jeho způsobilost nejen zpětně, ale i po dobu současnou je často a právem zpochybňována.

Věcná kritika soudnictví je důvodná, potřebná a správná. Paušální odsudek však nic neřeší. Možná, že stále ještě dnes nedoceňujeme význam práce soudce, její obtížnost a nesmírnou složitost. Ani se nemýlím, když budu konstatovat, že zdrcující většina vás poslanců, v tomto zákonodárném sboru má za sebou prožitek soudního řízení. Celá řada z vás se stala předmětem soudní zvůle. Ať již z těch nebo oněch důvodů, rozhodně ne každý soudce nebo vzpomínka na něho ve vás vyvolává příjemné pocity. Přesto chci věřit, že jsou mezi vámi i tací, kteří měli to - dosud patrně vzácné - štěstí poznat soudce jako člověka nejen spravedlivého, ale i lidského, moudrého a vzdělaného. Člověka, který tísněn společenskými poměry a limitován zákonnými omezeními a pravidly upřímně usiloval o to, aby právo bylo opravdu právem a spravedlnost byla spravedlivá.

Justici netvoříme přes noc. Justice zná své problémy, hledá jejich řešení a bude se v otázkách soudců, jejich postavení, obracet na vás, třeba již návrhem zákona o soudech a soudcích a o kárné odpovědnosti soudců, které vám vláda v dohledné době předloží.

Dnes vám vláda předkládá mým prostřednictvím návrh na volbu tří soudců Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky. Činím tak poprvé od účinnosti ústavního zákona č. 376/1990 Sb., který na vládu přenesl odpovědnost, kterou po celá dlouhá desetiletí měl politický orgán pochybné pověsti a ještě pochybnější legitimity - Národní fronta. Vláda tedy přebírá na sebe odpovědnost za to, že navržení odpovídají v současné situaci požadavkům, které u nezávislých soudců předpokládáme, a že jsou sto zvládnout úkoly, které v mezích svých kompetencí tento Nejvyšší soud musí plnit. Dva z nich na Nejvyšším soudu České a Slovenské Federativní Republiky již řadu let působí a jde tedy o opakovanou volbu vzhledem k tomu, že jejich desetileté volební období ve smyslu § 40 dosud platného zákona o organizaci soudů a o volbách soudců č. 36/1964 Sb. v tomto roce končí.

Úlohou doktora Oldřicha Jedličky, CSc., i doktora Karla Haše se jedná o naše skutečně přední odborníky, kterým právě vysoká odbornost, přehlednost a vzdělání dovolily i v minulosti prosazování obecně uznávané principy práva spravedlnosti, často k nelibosti jejich představených a nadřízených z tehdejšího vedení Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky.

I doktor Pavel Kučera působil řadu let v justici a získal nejen bohaté zkušenosti, ale i vážnost svých kolegů.

Možná, že se zamýšlíte nad tím, proč vláda navrhla na opětovné zvolení dva kandidáty, kteří byli v minulosti členy komunistické strany Československa, t. j. strany, která v této zemi zneuctila právní kulturu i soudcovský stav. Musíme se však zamyslet současně nad tím, zda pouhé členství v této straně bude možno dnes, když budujeme právní stát a když platí Ústavní listina práv a svobod a její nesmlouvavý požadavek naprosté rovnosti všech občanů v přístupu k povolání a zákaz diskriminace, lze považovat za dostatečný důvod pro Vyloučení uchazeče z kandidatury.

Vámi zvolený předseda Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky JUDr. Otakar Motejl oba kandidáty plně doporučil nejen po stránce odborné, ale i morální. Vláda České a Slovenské Federativní Republiky se s jeho návrhem ztotožnila. Není nám znám vůbec jediný příklad jejich morálního nebo profesionálního selhání. Kdyby nám znám byl, takový návrh by vám vůbec nebyl předložen.

Vážené dámy a pánové, navrhuji vám proto, abyste podle článku 101 ústavního zákona č. 100 z roku 1960 Sb. ve znění ústavního zákona č. 376 z roku 1990 sbírky zákonů zvolili soudci Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky JUDr. Oldřicha Jedličku, CSc., a JUDr. Karla Haše tak, jak je navrženo v tisku č. 527, a JUDr. Pavla Kučeru tak, jak je navrženo v tisku 527 a). Děkuji vám za pozornost.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji panu místopředsedovi. Návrhy projednaly výbory ústavně právní obou sněmoven. Jako zpravodajové vystoupí poslanci Jaromír Patočka a Michal Benčík. Nejprve má slovo pan poslanec Patočka.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Patočka: Vážený pane předsedo, vážené Federální shromáždění, návrh č. 527 a 527 a) byl přikázán ústavně právním výborům. Byl podrobně projednán a byly zodpovězeny dotazy předkladatelem.

Oba ústavně právní výbory bez připomínek doporučují návrh 527 i návrh 527 a) ke schválení.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji panu poslanci Patočkovi. Prosím druhého zpravodaje, poslance Benčíka, aby odůvodnil návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Benčík: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, páni a dámy, moja úloha je v podstate uľahčená, pretože môj kolega pán poslanec Patočka z ústavnoprávneho výboru Snemovne národov uviedol, že za prítomnosti pána predsedu Najvyššieho súdu sme tieto návrhy prejednali a doporučujeme tieto návrhy schváliť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji panu zpravodaji Benčíkovi. Prosím, aby tu zaujal své místo jako zpravodaj.

Zahajuji rozpravu. Ptám se poslanců, hlásí-li se někdo do rozpravy k této věci. Pan poslanec Mlčák, potom poslanec Benda.

Poslanec SN J. Mlčák: Já bych měl jenom drobný dotaz, takový faktický. Vzhledem k tomu, že budeme projednávat návrh na usnesení vyšetřovací komise Federálního shromáždění, ve kterém se ukládá vládě České a Slovenské Federativní Republiky, aby zajistila prověření, kdo z funkcionářů a pracovníků atd. Generální prokuratury a Nejvyššího soudu byl registrován jako spolupracovník Státní bezpečnosti, bych se rád z čistě praktických důvodů zeptal, zda tito kandidáti byli lustrováni.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má pan poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Já se zříkám slova.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Rajczy se hlásí.

Poslanec SN L. Rajczy: Bude to veľmi krátke, nežiadam tlmočnícke zariadenie. Mám to napísané.

Mám tu otázky na pána podpredsedu vlády Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Pán podpredseda, pri návrhu na takéto dôstojné a zodpovedné miesto ste vôbec nepočítali s občanom inej národnosti, než je tu navrhované, alebo áno?

Keď nie, prečo nie, keď áno, zdôvodniť, prečo nie je medzi kandidátmi. Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím, kdo se z poslanců hlásí ještě do rozpravy? (Nikdo.) Nikdo se nehlásí. Rozprava je ukončena. Slovo má pan místopředseda.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: První dotaz, který se týkal lustrací, zodpovím nepřímo. Lustrace členů Nejvyššího soudu si zajišťoval předseda Nejvyššího soudu sám, a to s výsledkem, pokud se navržených kandidátů týče, negativním, t.j. navržení tři kandidáti nemají záznam v registru federálního ministerstva vnitra.

Pokud se týče druhé dotazu, v daném případě jde u dvou kandidátů o osoby, které jsou již soudci Nejvyššího soudu, a pouze o jejich opětovné zvolení, neboť se osvědčili. Jednoho z nich dobře znáte, neboť při zákonu o mimosoudních rehabilitacích zde jako expert sehrál velice pozitivní roli. Takže u nich nelze jejich národnost, abych tak řekl, změnit při opětovné volbě.

Na volné místo se nepodařilo získat kandidáty ze Slovenské republiky, ačkoliv je to trvalý problém Nejvyššího soudu federace. Trvalý problém v tom, že ani soudci, ani ostatní odborníci působící ve Slovenské republice - říkám to zde zcela otevřeně - nemají zájem přes velice usilovnou spolupráci s představiteli Slovenské republiky na to přejít pracovat do Prahy. Tím ovšem nechci říci, že nebude Nejvyšší soud i vláda České a Slovenské Federativní Republiky i nadále usilovat o to, aby složení Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky odpovídalo v maximální možné míře národnostnímu složení celé federace.

Doufám, že tato odpověď bude dostatečná a končím.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Rozprava byla ukončena, jsou možné jen technické poznámky. Z hlediska jednacího řádu není možno obnovovat rozpravu. Pokud jsou technické poznámky, můžete je mít, ale technické poznámky.

(Hlas z pléna: Prosím vás pěkně, mohl byste nám vysvětlit, kdo a jakým způsobem lustroval tyto lidi a jak je zaručeno, že tato lustrace byla skutečně objektivní?)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Zavřel ještě.

Poslanec SL M. Zavřel: U pana dr. Jedličky je uvedeno, že je narozen v roce 1933 a v roce 1951 - 1955 byl jako čekatel právního soudního obvodu. Nikde není napsáno, jestli má právní vzdělání, protože tady se píše, že až v roce 1969 se z rodinných důvodů vrátil do Prahy a pak absolvoval postgraduální studium 1967 - 1970 na Komenského univerzitě v Bratislavě. Právní vzdělání tady chybí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím předsedu Nejvyššího soudu dr. Motejla, aby vysvětlil tyto otázky.

Předseda Nejvyššího soudu ČSFR O. Motejl: Paní poslankyně, páni poslanci, vážené Federální shromáždění, především bych se chtěl omluvit za písařskou chybu a tím odpovědět na technickou poznámku pana poslance ohledně osobních dat dr. Oldřicha Jedličky. Text odpovídá potud, že dr. Jedlička se narodil 11. 5. 1933, studoval v letech 1951 - 1955 na právnické fakultě Karlovy univerzity (tam je chyba) a od roku 1955 působil nejprve na Slovensku u Krajského soudu v Žilině a posléze v Banské Bystrici.

Byla zde položena otázka týkající se lustrace. Požádal jsem federální ministerstvo vnitra o provedení lustrace a informace, kterou místopředseda federální vlády přednesl, odpovídá mým informacím, které já jsem z federálního ministerstva vnitra získal.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Můžeme přistoupit k hlasování. O každém návrhu budeme hlasovat samostatně. V zasedacím sále je přítomno 41 poslanců české části Sněmovny národů, 45 poslanců slovenské části Sněmovny národů a 88 poslanců Sněmovny lidu. Obě sněmovny jsou usnášeníschopné.

První hlasování se bude týkat opětovné volby JUDr. Oldřicha Jedličky, i když máme předložené dva tisky, myslím, že o každém personálním návrhu musíme hlasovat samostatně. Nejprve tedy jde o opětovnou volbu JUDr. Oldřicha Jedličky.

Hlasují poslanci Sněmovny lidu. (Hlasování započato v 17.12 hodin.)

Kdo z nich je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (Padesát šest.) Padesát šest.

Kdo je proti? (Devět.) Devět.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet šest.) Dvacet šest.

Pro 56 poslanců, proti 9, 26 se zdrželo, 1 poslanec nehlasoval.

Sněmovna lidu JUDr. Jedličku opětovně zvolila soudcem Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich je pro opětovnou volbu JUDr. Jedličky soudcem Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (Padesát tři.) Padesát tři.

Kdo je proti? (Osm.) Osm.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet čtyři.) Dvacet čtyři.

Ve Sněmovně národů bylo 53 poslanců pro, 8 proti, 24 se zdrželo hlasování, 5 poslanců nehlasovalo.

JUDr. Jedlička byl oběma sněmovnami zvolen opětovně soudcem Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP